Hyppää sisältöön

Luonto­kohteet, joihin pääset julkisilla

Luontokohteet junamatkan päässä

Moniin Suomen upeista luontokohteista pääsee matkustamaan julkisilla ilman tuntien ajomatkaa omalla autolla. Junassa rinkka ja teltta kulkevat kätevästi mukana, ja lisäksi matka-ajan voi hyödyntää vaikka patikkareittien suunnitteluun.

Suunnittele matkasi ja osta junaliput
Hae matkoja

Tutustu kohteisiin kartalla

Kokosimme Metsähallituksen kanssa listan luontokohteista, joihin pääset kätevästi ilman omaa autoa. Tutustu kohteisiin ja katso saapumisohjeet.

Kansallispuistoihin ja luontokohteisiin junalla

Hämeenlinnassa sijaitseva Aulangon luonnonsuojelualue on ollut suosittu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajan. Nykyinen Aulangon luonnonsuojelualue tarjoaa matkailijalle komeiden maisemien lisäksi paljon muutakin nähtävää. Aulangon puistometsä nähtävyyksineen sekä Aulangonvuoren näkötornista avautuva kansallismaisema houkuttelevat alueelle vuosittain yli 400 000 kävijää. Aulanko sopii erityisesti päiväretkikohteeksi, ja osa sen kohteista soveltuu avustajan tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.

Näin sinne pääsee

Hämeenlinnan rautatieasemalta on reilu kolmen kilometrin kävelymatka Aulangolle. Asemalta Aulangolle kulkee myös paikallisliikenteen linja numero 2. Voit ostaa sekä juna- että Hämeenlinnan joukkoliikenteen kertalipun VR Matkalla -sovelluksesta.

Kolin kansallispuistosta löydät Suomen tunnetuimmat kansallismaisemat. Patikoi Kolin korkeimman huipun, Ukko-Kolin laelle, josta voit ihailla Pieliselle avautuvaa upeaa järvimaisemaa. Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä näet yli Kolinuuron Pieliselle, Akka-Kolilta taas katselet Kolinselän järvimaisemia. Kolilta löytyy sopivia reittejä kaiken tasoisille retkeilijöille. Merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä, ja reitit vaihtelevat puolestatoista kilometristä 61 kilometrin pituiseen vaellusreittiin. 

Näin sinne pääsee

Vuonislahden rautatieasemalta on matkaa Kolille vesiteitse noin 10 kilometriä. Parinsadan metrin päässä Vuonislahden asemasta on satama, josta matka Kolille taittuu vesibussilla

Joensuun rautatieasemalta on matkaa Kolille noin 60 kilometriä. Matka taittuu kätevimmin bussilla, kimppataksilla tai etuhintaisella vuokra-autolla.

Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsee Turun pohjoispuolella. Kurjenrahka on nimensä mukaisesti kurkien kotisuo, jossa voi kokea myös pöllöjen keväthuumaa. Kansallispuistossa kulkevat merkityt reitit liittyvät hyvin alueen ulkopuoliseen Kuhankuonon retkeilyreitistöön. Ne muodostavat yhdessä yli 150 kilometrin pituisen reittikokonaisuuden.

Näin sinne pääsee

Turun rautatieasemalta on 41 kilometrin matka Kurjenrahkan kansallispuistoon. Rautatieasemalta pääsee Kurjenrahkaan Turun paikallisliikenteen Fölin bussilla. Bussi liikennöi lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä 25.4.–30.10. Kesällä 6.6.–7.8. välisenä aikana bussi liikennöi myös arkisin.

Voit myös jatkaa matkaasi Turusta etuhintaisella vuokra-autolla.

Punkaharjun luonnonsuojelualue on luonnonkauniiden maisemien ansiosta ollut kansainvälisesti tunnettu matkailukohde jo yli kahdensadan vuoden ajan. Se onkin yksi Suomen kansallismaisemista, ja jylhien mäntyjen välistä aukeavat kauniit järvinäkymät ovat edelleen kohteen suurin vetonaula.

Aisti historian kerrostumia aina jääkauden luomistyöstä alkaen vanhojen tiepohjien, rakennuskannan ja sotahistoriallisten rakenteiden kautta nykypäivään. Kokonharjun aarnialue ja Laukansaaren tutkimuspuisto täydentävät Punkaharju-kokemuksen.

Näin sinne pääsee

Junalla pääsee suoraan Punkaharjun luonnonsuojelualueen ytimeen, kun jää pois Luston seisakkeella. Punkaharjun luonnonsuojelualueella pyöräily on sallittua Topeliuksen polulla, Hakin kierroksella, Puulajireitillä sekä alueen teillä. Punkaharju toimii lähtöpaikkana useille pitkille pyöräilyreiteille, joita ovat Pihlajaveden polkasu, Suur-Saimaan pyöräilykierros ja Puruveden ympäriajo.

Repoveden kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen suosituimmista retki- ja vaelluskohteista. Repovedeltä löytyy yhteensä noin 45 kilometriä merkittyjä reittejä. Reittien pituudet vaihtelevat vajaasta neljästä kilometristä 26 kilometrin pituisiin vaelluksiin. Repoveden luonto on jylhän vuoristoista, ja kokeneille vaeltajille onkin tarjolla reittejä, joissa on haastavia nousuja. Kiipeile jylhillä kallioilla, kulje pitkin Lapinsalmen siltaa tai ylitä Määkijänsalmi ketunlossilla.

Näin sinne pääsee

Repoveden kansallispuistoa lähimmät juna-asemat ovat Kouvola ja Mäntyharju. Kouvolasta viikonloppuisin liikennöivä Repovesibussi kuljettaa rautatieasemalta Verlan kautta Repovedelle. Mäntyharjun asemalta on melonta-, patikointi- ja maastopyöräilyreitit Repoveden kansallispuistoon.

Kesällä 20.6.-14.8.2022 Repoveden kansallispuistoon pääsee helposti myös Hillosensalmen seisakkeelta. Helsingin ja Kuopion välillä kulkevat InterCity-junat pysähtyvät seisakkeella päivittäin. Seisakkeelta on noin 7 kilometrin matka Repoveden kansallispuiston ytimeen. Matka taittuu kätevästi esimerkiksi omalla polkupyörällä tai kajakilla, joita on vuokrattavissa lähellä Hillosensalmen seisaketta.

Rokuan kansallispuisto on osa Rokua Geoparkia, joka on Suomen ensimmäinen kohde Unescon ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa. Kansallispuiston lisäksi Rokua Geoparkiin kuuluvat Oulujärven ja Oulujokilaakson alueet.

Rokuan karulla hiekkamaalla ikivanhassa männikössä perheen pienimmätkin pystyvät kulkemaan polkuja pitkin. Hopeisten jäkälien peittämät dyynit kehystävät pieniä lampia, jotka kertovat jääkauden suuresta maanpinnan muotoja muokanneesta voimasta. Kansallispuiston sydämessä sijaitsevasta Pookivaaran tornista näet jopa Kainuun merelle asti.

Näin sinne pääsee

Vaalan rautatieasemalta on noin 18 kilometrin matka Rokuan kansallispuistoon. Matkan voi taittaa paikallistaksilla.

Seitsemisen kansallispuistosta löydät vanhoja metsiä, harjuja, soita, niittyjä ja laitumia. Koe esimerkiksi Multiharjun aarnimetsä, johon pääsee tutustumaan kahden kilometrin pituisella luontopolulla. Yli puolet Seitsemisen kansallispuiston pinta-alasta on suota, joka on kesäisin täynnä elämää. Seitsemisen suoalueilla on mahdollista bongata esimerkiksi teeri, kurki, laulujoutsen tai pohjoisesta tuttu lintulaji riekko.

Näin sinne pääsee

Parkanon juna-asemalta on 26 kilometrin matka Seitsemisen kansallispuistoon. Matka taittuu kätevimmin taksilla. Paikallisten taksiyhtiöiden kanssa on sovittu kiinteä hinta, jolla koko porukkanne reissaa aivan kansallispuiston ytimeen. Lue lisää taksipalvelusta.

Jos haluat lisäksi ihailla Näsijärven maisemia laajemminkin, voit matkustaa Seitsemisen kansallispuistoon etuhintaisella vuokra-autolla jonka voit ottaa käyttöösi Tampereen juna-asemalta.

Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Korpien hämy ja mainiot sieni- ja marjamaastot odottavat kaupunkilaista rentoutumaan ja nauttimaan. Sipoonkorpi soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi, sillä sieltä löytyy useita lyhyitä, muutamien kilometrien pituisia patikkareittejä.

Sipoonkorven kansallispuistossa pyöräily on sallittu kaikilla selvästi erottuvilla poluilla ja reiteillä.

Näin sinne pääsee

Tikkurilan rautatieasemalta on noin puolen tunnin bussimatka Sipoonkorven kansallispuistoon. Lyhin yhteys Sipoonkorven kansallispuistoon on Tikkurilan rautatieasemalta HSL:n bussilla 736 Kalkkiuunintien pysäkille, josta on yhteys Kalkkiruukin polulle. Voit ostaa sekä juna- että HSL-lipun VR Matkalla -sovelluksesta.

Kesäviikonloppuisin 7.5.- 30.9.2022 välisenä aikana Tikkurilan rautatieasemalta kulkee myös Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off -bussi. Reitti lähtee Tikkurilan matkakeskuksen laiturilta 10, ja aikuisten kertalippu maksaa 2 € / matka.

Teijon kansallispuistossa luonnonrauha kohtaa historiallisten ruukkikylien nykyelämän ja käsityöläisperinteet. Ruukkikylistä pääset suoraan kansallispuiston vaihtelevaan meri-, järvi- ja suomaisemaan patikoimaan, melomaan ja kalastamaan. Teijo sopii päiväretkeilijöille, mutta siellä voi myös yöpyä kansallispuiston tähtitaivaan alla tai ruukkikylän viehättävissä majoituspaikoissa.

Näin sinne pääsee

Salon rautatieasemalta on matkaa Teijon kansallispuistoon noin 20 kilometriä. Salon keskustasta kulkee paikallisliikenteen bussi numero 3 kansallispuiston pysäköintialueelle.

Teijon kansallispuisto on osa pyöräiltävää rannikkoreittiä. Asemalta reittiä pitkin pyöräilemällä on kansallispuistoon noin 20 kilometrin matka. Kansallispuistossa on kuuden kilometrin pituinen maastopyöräreitti Tapanin kierros sekä viiden kilometrin pituinen Jeturkastin kierros.

Pyörän lisäksi Teijolle pääsee myös vesibussilla Salosta 15.6. alkaen. Reitti kulkee Salon keskustasta Vuohensaareen pikkualuksella ja Vuohensaaresta Mathildedaliin isolla aluksella.

Retkeilijän unelmareitti

Koe neljä erilaista retkeily- ja vaelluskohdetta saman junareitin varrella. Kiipeile kallioilla, ihastele kansallismaisemia ja leiriydy kuuntelemaan luonnon ääniä.

Inspiroidu luontokohteista

Lapin luonto lumoaa ympäri vuoden

Pohjoisen henkeäsalpaavat maisemat odottavat sinua yöjunamatkan ja helpon jatkoyhteyden päässä. Koe esimerkiksi Sallan uusi kansallispuisto ja vaikutu Pyhätunturin huipun silmänkantamattomiin jatkuvista maisemista.

Lappiin junalla

Koe koko Suomi kerralla

Lomalipulla reissatessa vain Suomen rataverkosto on rajana. Valitse itse, milloin haluat matkustaa ja kuinka pitkään. Voit valita 5, 7, 9, 14 tai 30 päivän mittaisen lomalipun, jolla reissaat vapaasti kaikkiin kohteisiimme.

Tutustu lomalippuun

Minne olet matkalla?

Voit hakea kohteita suoraan kansallispuiston tai luontokohteen nimellä.

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys
Hae matkoja