Junassa matkus­tat vastuul­lisesti

Juna on ympäristöystävällisin valinta

Puhtaamman liikkumisen tulevaisuus on täällä. Raideliikenne on energiatehokkain ja vähäpäästöisin liikennemuoto. Uskomme, että raideliikenteen suosiota kasvattamalla voimme vähentää koko Suomen päästöjä. Valitse juna ja tule mukaan yhteiselle matkalle kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Kokeile uutta CO2-laskuriamme
Kiitos, että valitset junan. Kun kuljet junalla, pääset helposti perille ja matkasi on hiilineutraali.
95 %

Valtaosa junistamme kulkee sähköllä

95 % matkustajaliikenteen junavuoroistamme kulkee sähköllä. Loppujen junavuorojen päästöt olemme kumonneet loppuvuodesta 2019 lähtien.

5 %

Kiskobussien ja Kolarin yöjunan reitit

Kiskobussit ja Kolarin yöjunat kulkevat reiteillä, joita ei ole sähköistetty. Olemme kumonneet näiden reittien aiheuttamat päästöt loppuvuodesta 2019 lähtien.

100 %

Jokainen junamatka on hiilineutraali

Olemme sitoutuneet tekemään ilmastotekoja myös tulevaisuudessa. Vuoteen 2025 mennessä pyrimme esimerkiksi vähentämään energiankulutusta 15 % ja nostamaan kierrätysasteen 80 % tasolle.

Yhdessä kohti vihreämpää tulevai­suutta

Kannamme ylpeänä Sustainable Travel Finland, Avataan uudessa välilehdessä -merkkiä, sekä vuoden 2022 vastuullisimpien matkailutoimijoiden kunniamainintaa Sustainable Brand Indexissä, Avataan uudessa välilehdessä. Kumoamme toimintamme aiheuttamat päästöt Gold Standard, Avataan uudessa välilehdessä -sertifioidulla vapaaehtoisella päästökaupan projektilla. Projektin ilmastoinvestoinnit kohdistuvat metsityshankkeisiin Kolumbiassa ja aurinkovoimalan rakentamiseen Intiassa.

Pienennä matkasi hiilidioksidipäästöjä

CO2-päästölaskuri

Esimerkiksi matkalla Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin junan hiilijalanjälki on lentokoneeseen verrattuna yli 99 % pienempi. Alla olevalla laskurilla voit vertailla suunnittelemasi matkan eri liikennemuotojen päästöjä.

Hiilijalanjälkilaskuri

Miten hiilidioksidipäästöt on laskettu?

Matkustamisen ympäristöystävällisyys

Energiatehokkuudella kohti hiilineutraaliutta

Vastuullisuus tarkoittaa jatkuvaa kehittymistä. VR Groupin yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet viitoittavat tien kohti liikenteen päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Suurempana tavoitteena edessä siintää hiilineutraali Suomi vuonna 2035.

Koko VR Groupin yhteisissä ympäristötavoitteissa on linjattu, että päästöt suoritetta kohden vähenevät vuoden 2019 tasosta 15 % vuoteen 2025 siirryttäessä. Avainasemassa tavoitteen saavuttamiseksi on energiatehokkuus.

Junaliikenteessä energiatehokkuutta on lisätty esimerkiksi energiatehokkaammalla kalustolla ja kuljettajaa avustavan DAS-järjestelmän käyttöönotolla. Koneoppimiseen perustuva DAS-järjestelmä neuvoo kuljettajaa hidastamaan ja kiihdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti. Järjestelmän avulla tavoitteena on säästää 8 % junan vetämiseen käytettävästä energiasta.

Tervetuloa yhteiselle matkalle kohti parempaa huomista!

Lähde: VR Groupin Vastuullisuusraportti 2021, Avataan uudessa välilehdessä

750 MWh aurinko­sähköä

Helsingin varikolla sijaitseva aurinkovoimalaitos tuotti sähköä junakaluston kunnossapidon tarpeisiin noin 750 MWh, joka vastaa suuruudeltaan 40 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Vetokaluston tuorein tulokas

Dr19-dieselveturi on aiempaa dieselkalustoa vähäpäästöisempi, tehokkaampi ja monikäyttöisempi. Kaupallinen liikenne veturilla alkaa vuonna 2023. Matkustajaliikenteessä veturi voisi tarvittaessa tulla käyttöön sähköistämättömälle radalle esimerkiksi Kolarin yöjunaliikenteeseen.

Omien matkojesi yhteenveto

VR Matkalla -sovelluksen Vuosi raiteilla -yhteenveto summaa matkatietosi ja kertoo, kuinka paljon vihreämmän valinnan olet tehnyt matkustaessasi junalla. Kurkkaa omat tietosi sovelluksesta!

Vihreä vaihtoehto yritysmatkoille

Onko yritykselläsi ympäristötavoitteita? Kun työmatkat tehdään hiilineutraalisti junalla, tukee työntekijöiden liikkuminen näiden tavoitteiden saavuttamista.

Ekstra-luokan tarjoama rauha sekä omalle seurueelle varattavat hytit palvelevat erityisesti yritysmatkustajia.

Vihreästä junasta vihreään autoon

Junan ja autoilun voi nyt yhdistää täysin hiilineutraalisti. Saat junamatkustajana yhteiskäyttöisen sähköauton etuhinnoin käyttöösi Helsingissä. Aja haluamasi pituinen aika ja matka, ja tee niin paljon pysähdyksiä kuin haluat. Kuljet koko matkan mukavasti, joustavasti ja täysin hiilineutraalisti.

Vastuullisia valintoja myös ravintolavaunussa

Maista esimerkiksi herkullista parsakaali-pinaattipiirastamme, jonka leipomisesta vastaa Helsingin Roihupellossa sijaitseva Minnan juustokakkutehdas. Täyttävä vegaaninen tomaatti-pestopasta taas on Juvalla asuvien kokkien käsialaa. Jälkkäriksi suosittelemme artesaanijäätelötehtaan valmistamaa ravintolavaunun nimikkojäätelöä!

Kaikki tarjoilemamme kahvi ja tee on UTZ-sertifioitua. Sertifikaatti takaa tuotannon kestävyyden.
Tutustu ravintolavaunuun

Matkaketjuilla sujuvuutta liikkumiseen

Joustavasti kotiovelta määränpäähän

Matkaketju on matka, joka koostuu useasta matkustusmuodosta. Voit vaikkapa valita kaukoliikenteen junan ja jatkaa paikallisliikenteen bussilla, vuokra-autolla tai taksilla. Liiku joustavasti kotiovelta perille asti.

Tutustu matkaketjuihin

Tule mukaan matkalle

Meidän kyydissämme matkustat yli 200 asemalle Suomessa.

Lisää