Junamat­kustamisen vastuullisuus

Juna on ilmastoviisas valinta

Raideliikenne on energiatehokkain ja vähäpäästöisin liikennemuoto. Uskomme, että raideliikenteen suosiota kasvattamalla voimme vähentää koko Suomen päästöjä. Valitsemalla kulkumuodoksi junan, voit helposti vähentää matkasi ilmastovaikutuksia.

Vertaile eri kulkumuotojen hiilidioksidipäästöjä laskurillamme.
Kokeile laskuria
95 %

Valtaosa junistamme kulkee sähköllä

95 % matkustajaliikenteen junavuoroistamme kulkee fossiilivapaasti tuotetulla sähköllä. Tavarajunillamme vastaava luku on 80 %.

5 %

Kiskobussien ja Kolarin yöjunan reitit

Kiskobussit ja Kolarin yöjunat kulkevat reiteillä, joita ei ole vielä sähköistetty. Näillä reiteillä junavuorot ajetaan dieselveturien vetäminä.

Pyrimme yhdessä parempaan

Vuoden 2025 loppuun mennessä olemme sitoutuneet vähentämään päästöjämme sekä energiankulutustamme 15 % vuoden 2019 tasosta. Lisäksi parannamme materiaalitehokkuutta nostamalla kierrätysasteemme 80 prosenttiin.

Kannamme ylpeänä Sustainable Travel Finland, Avataan uudessa välilehdessä -merkkiä sekä vuoden 2024 vastuullisimpien matkailutoimijoiden kunniamainintaa Sustainable Brand Indexissä, Avataan uudessa välilehdessä.

Hiilijalanjälkilaskuri

Miten hiilidioksidipäästöt on laskettu?

Energiatehokkuudella kohti entistä ilmastoviisaampaa matkustamista

Koko VR Groupin yhteisissä ympäristötavoitteissa on linjattu, että päästöt suoritetta kohden vähenevät vuoden 2019 tasosta 15 % vuoteen 2025 siirryttäessä. Avainasemassa tavoitteen saavuttamiseksi on energiatehokkuus ja tavoite energiankulutuksen vähentämisestä 15 %:n verran.

Junaliikenteessä energiatehokkuutta on lisätty investoinneilla aiempaa energiatehokkaampaan kalustoon. Tärkeässä roolissa on myös veturinkuljettajiemme ennakoiva ja energiaa säästävä ajotapa. Energiatehokkuusohjelmamme avulla säästimme vuonna 2023 edellisvuoteen verrattuna 8 % sähköjunan vetämiseen käytettävästä energiasta.

Lähde: VR Groupin Vastuullisuusraportti 2023, Avataan uudessa välilehdessä

750 MWh aurinko­sähköä

Helsingin varikolla sijaitseva aurinkovoimalaitos tuotti sähköä junakaluston kunnossapidon tarpeisiin noin 750 MWh, joka vastaa suuruudeltaan 40 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Vectron – vetokaluston tuorein tulokas

Olemme investoineet aiempaa energiatehokkaampiin Siemensin Vectron eli Sr3-sähkövetureihin. Osa vetureista liikkuu raiteilla jo nyt ja kaikki 80 veturia on tavoitteena ottaa käyttöön vuoteen 2026 mennessä.

Omien matkojesi yhteenveto

VR Matkalla -sovelluksen Vuosi raiteilla -yhteenveto summaa matkatietosi ja kertoo, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä matkoistasi on kertynyt muihin kulkumuotoihin verrattuna. Kurkkaa omat tietosi sovelluksesta!

Parempi vaihtoehto yritysmatkoille

Onko yritykselläsi ympäristötavoitteita? Kun työmatkat tehdään junalla, tukee työntekijöiden liikkuminen näiden tavoitteiden saavuttamista.

Ekstra-luokan tarjoama rauha sekä omalle seurueelle varattavat hytit palvelevat erityisesti yritysmatkustajia.

Parempia valintoja myös ravintolavaunussa

Maista esimerkiksi Helsingissä Minnan juustokakkutehtaalla leivottua herkullista tomaatti-härkäpapupiirastamme. Täyttävä vegaaninen tomaatti-pestopasta taas on Juvalla asuvien kokkien käsialaa. Ravintolavaunuvisiitin kruunaa kahvin tai teen kera herkuteltu tamperelainen korvapuusti tai Tuusulassa leivottu jättimäinen suklaacookie.

Kaikki tarjoilemamme kahvi ja tee on UTZ-sertifioitua. Sertifikaatti takaa tuotannon kestävyyden.
Tutustu ravintolavaunuun

Matkaketjuilla sujuvuutta liikkumiseen

Joustavasti kotiovelta määränpäähän

Matkaketju on matka, joka koostuu useasta matkustusmuodosta. Voit vaikkapa valita kaukoliikenteen junan ja jatkaa paikallisliikenteen bussilla, vuokra-autolla tai taksilla. Liiku joustavasti kotiovelta perille asti.

Tutustu matkaketjuihin

Tule mukaan matkalle

Meidän kyydissämme matkustat yli 200 asemalle Suomessa.

Lisää