Hyppää sisältöön

Junassa matkus­tat vastuul­lisesti

Juna on ympäristöystävällisin valinta

Puhtaamman liikkumisen tulevaisuus on täällä. Raideliikenne on energiatehokkain ja vähäpäästöisin liikennemuoto. Uskomme, että raideliikenteen suosiota kasvattamalla voimme vähentää koko Suomen päästöjä. Valitse juna ja tule mukaan yhteiselle matkalle kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Kiitos, että valitset junan. Kun kuljet junalla, pääset helposti perille ja matkasi on hiilineutraali.

Valtaosa junistamme kulkee sähköllä

Käyttämämme sähkö on vesivoimalla tuotettua. Uusiutuvan sähkön tuottaminen ei siten ole aiheuttanut lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

Kiskobussien ja Kolarin yöjunan reitit

Kiskobussit ja Kolarin yöjunat kulkevat reiteillä, joita ei ole sähköistetty. Olemme kompensoineet näiden reittien aiheuttamat päästöt loppuvuodesta 2019 lähtien.

Jokainen junamatka on hiilineutraali

Olemme sitoutuneet tekemään ilmastotekoja myös tulevaisuudessa. Vuoteen 2025 mennessä pyrimme esimerkiksi vähentämään energiankulutusta 15 % ja nostamaan kierrätysasteen 80 % tasolle.

Yhdessä kohti vihreämpää tulevai­suutta

Kannamme ylpeänä Sustainable Travel Finland -merkkiä, sekä vuoden 2020 vastuullisimman matkailutoimijan kunniamainintaa Sustainable Brand Indexissä. Kompensoimme toimintamme aiheuttamat päästöt Gold Standard -sertifioidulla vapaaehtoisella päästökaupan projektilla. Projektin ilmastoinvestoinnit kohdistuvat metsityshankkeisiin Kolumbiassa ja aurinkovoimalan rakentamiseen Intiassa.

Pienennä matkasi hiilidioksidipäästöjä

Esimerkiksi matkalla Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin junan hiilidioksidipäästöt ovat lentokoneeseen verrattuna yli 99 % pienemmät. Alla olevalla laskurilla voit vertailla suunnittelemasi matkan eri kulkumuotojen hiilidioksidipäästöjä.


Junan käyttäminen sijaan tällä edestakaisella reitillä säästää:

15 Cheeseburgers

15 Cheeseburgers

Miten hiilidioksidipäästöt on laskettu?

Tiedot vertailua varten on haettu VTT Lipastosta, Tilastokeskuksesta ja VR Groupin vuoden 2018 vuosiraportista.

Vihreä vaihtoehto yritysmatkoille

Onko yritykselläsi ympäristötavoitteita? Kun työmatkat tehdään hiilineutraalisti junalla, tukee työntekijöiden liikkuminen näiden tavoitteiden saavuttamista.

Ekstra-luokan tarjoama rauha sekä omalle seurueelle varattavat hytit palvelevat erityisesti yritysmatkustajia.

Kannamme vastuumme

Matkustajaliikenteessä tärkeimmät keinot päästöjen vähentämiseen ovat uusiutuvan energian käyttö sekä energiatehokkuuden lisääminen. Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä ympäristön eteen 90-luvulta lähtien ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti.

Löydät lisätietoa VR Groupin vastuullisuusraportista.

Omien matkojesi hiilijalanjälki

VR Matkalla -sovellus summaa matkatietosi ja kertoo, kuinka paljon vihreämmän valinnan olet tehnyt matkustaessasi junalla. Kurkkaa omat tietosi sovelluksesta!

Vihreästä junasta vihreään autoon

Junan ja autoilun voi nyt yhdistää täysin hiilineutraalisti. Saat junamatkustajana yhteiskäyttöisen sähköauton etuhinnoin käyttöösi Helsingissä. Aja haluamasi pituinen aika ja matka, ja tee niin paljon pysähdyksiä kuin haluat. Kuljet koko matkan mukavasti, joustavasti ja täysin hiilineutraalisti.

Tule mukaan matkalle

Meidän kyydissämme matkustat yli 200 asemalle Suomessa ja viidelle rautatieasemalle Venäjällä.

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys
Hae matkoja

Matkaketjuilla sujuvuutta liikkumiseen

Joustavasti kotiovelta määränpäähän

Matkaketju on matka, joka koostuu useasta matkustusmuodosta. Voit vaikkapa valita kaukoliikenteen junan ja jatkaa paikallisliikenteen bussilla, vuokra-autolla tai taksilla. Liiku joustavasti kotiovelta perille asti.

Tutustu matkaketjuihin