Hyppää sisältöön

Retkeilijän unelmareitti

Syys-Suomi on retkeilijän loputon aarreaitta, jonka mahdollisuudet yllättävät kokeneemmankin seikkailijan. Kokosimme yhdessä Metsähallituksen kanssa upeimmat luontokohteet, joihin pääsee kätevästi raiteita pitkin. Pakkaa siis rinkkasi ja hyppää junan kyytiin!

Retkeilijän reitti sopii kaikille seikkailunnälkäisille. Jos kahvi maistuu mielestäsi parhaimmalta nuotion äärellä nautittuna, hanki taskuusi junalippu ja lähde seikkailulle neljään upeaan luontokohteeseen.

Täydellinen retkeilyreitti kulkee Kolille Parkanon Seitsemisen, Hämeenlinnan Aulangon sekä Kouvolan Repoveden lävitse.

Parkanon Paroonin taival ja Seitsemisen kansallispuisto

Paroonin taival on noin 30 km pituinen vaellusreitti, joka alkaa kätevästi Parkanon rautatieasemalta. Reitti kulkee keskustan läpi ja sisältää vaihtelevia maisemia ja maastoja. Paroonin taival päättyy Seitsemisen kansallispuiston luontokeskukseen, jonka palveluihin kuuluu mm. Kahvila-Ravintola Kettis. Vaellusreitin varrelta löytyy kaksi laavua ja yksi autiotupa, joissa yöpyminen onnistuu hyvien varusteiden kera vallan mainiosti.

Vaihtoehtoisesti voit myös suunnata suoraan Seitsemisen kansallispuiston monipuolisille reiteille. Koe esimerkiksi Multiharjun aarnimetsä, johon pääsee tutustumaan kahden kilometrin pituisella luontopolulla. Yli puolet Seitsemisen kansallispuiston pinta-alasta on suota, joka on kesäisin täynnä elämää. Seitsemisen suoalueilla on mahdollista bongata esimerkiksi teeri, kurki, laulujoutsen tai pohjoisesta tuttu lintulaji riekko. 

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Parkano 

Asemalta kohteeseen: Seitsemisen kansallispuistoon on 26 kilometrin matka Parkanon juna-asemalta. Matka taittuu kätevimmin taksilla tai polkupyörällä.

Junamatkan hinta: Esim. Helsinki–Parkano alk. 13,20 € / aikuinen tai Tampere–Parkano alk. 4,30 € / aikuinen 

Polkupyörä mukaan junaan hintaan 4–8 € matkan pituudesta riippuen 

Aulanko

Hämeenlinnassa sijaitseva Aulanko on ollut suosittu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajan. Nykyinen Aulangon luonnonsuojelualue tarjoaa matkailijalle komeiden maisemien lisäksi paljon muutakin nähtävää. Aulangon puistometsä nähtävyyksineen sekä Aulangonvuoren näkötornista avautuva kansallismaisema houkuttelevat alueelle vuosittain yli 400 000 kävijää. Aulanko sopii erityisesti päiväretkikohteeksi, ja osa sen kohteista soveltuu avustajan tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.

Aulangon luonnonsuojelualueeseen kuuluu vuosina 1883–1938 rakennettu englantilaistyyppinen puisto, joka rakennuksineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. 

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Hämeenlinna 

Asemalta kohteeseen: Hämeenlinnan rautatieasemalta on reilu 3 km kävelymatka Aulangolle. Asemalta Aulangolle kulkee myös paikallisliikenteen linja numero 2. 

Junamatkan hinta: Esim. Helsinki–Hämeenlinna alk. 6,20 € / aikuinen tai Turku–Hämeenlinna alk. 9,50 € / aikuinen 

Polkupyörä mukaan junaan hintaan 4–8 € matkan pituudesta riippuen 

Kouvolan Repovesi

Repoveden kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen suosituimmista retki- ja vaelluskohteista. Repovedeltä löytyy yhteensä noin 45 kilometriä merkittyjä reittejä. Reittien pituudet vaihtelevat vajaasta neljästä kilometristä 26 kilometrin pituisiin vaelluksiin. Repoveden luonto on jylhän vuoristoista, ja kokeneille vaeltajille onkin tarjolla reittejä, joissa on haastavia nousuja. Kiipeile jylhillä kallioilla, kulje pitkin Lapinsalmen siltaa tai ylitä Määkijänsalmi ketunlossilla. Hyvällä tuurilla voit bongata punaruskean ketun pesässään tai kuulla kaakkurin huudon. 

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Kouvola etelän suunnasta tullessa, Mäntyharju pohjoisen suunnasta tullessa 

Asemalta kohteeseen: Kouvolasta viikonloppuisin liikennöivä Repovesibussi kuljettaa rautatieasemalta Verlan kautta Repovedelle. Mäntyharjun asemalta on melonta-, patikointi- ja maastopyöräilyreitit Repoveden kansallispuistoon. 

Junamatkan hinta: Esim. Helsinki–Kouvola alk. 8,90 € / aikuinen tai Kuopio–Mäntyharju alk. 11,60 € / aikuinen 

Polkupyörä mukaan junaan hintaan 4–8 € matkan pituudesta riippuen 

Kolin kansallismaisemat

Kolilta löydät Suomen tunnetuimmat kansallismaisemat. Patikoi Kolin korkeimman huipun, Ukko-Kolin laelle, josta voit ihailla Pieliselle avautuvaa upeaa järvimaisemaa. Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä näet yli Kolinuuron Pieliselle, Akka-Kolilta taas katselet Kolinselän järvimaisemia. Kolilta löytyy sopivia reittejä kaiken tasoisille retkeilijöille. Merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä, ja reitit vaihtelevat puolestatoista kilometristä 61 kilometrin pituiseen vaellusreittiin. 

Kolia lähin juna-asema on Joensuu.

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Joensuu

Asemalta kohteeseen: Joensuun rautatieasemalta on matkaa Kolille noin 60 kilometriä. Matka taittuu kätevimmin bussilla, kimppataksilla tai etuhintaisella vuokra-autolla.

Junamatkan hinta: Esim. Helsinki–Joensuu alk. 22,30 €

Huom! Tarkistathan kohteiden tarkemmat tiedot, kuten aukioloajat ja hinnat, ennakkoon. Koronatilanne saattaa aiheuttaa rajoituksia.

Konnarikarhu KaukoKotimaan helmien asiantuntija
Konnarikarhu Kauko
Kaukolta saat parhaat vinkit junamatkailuun ja matkakohteisiin, joiden luo juna vie.

Osta lippusi retkeilijän reitille

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Raiteita pitkin luontoon

Lähde junalla kansallispuistojen ja luontokohteiden henkeäsalpaaviin maisemiin. Kokosimme vaellus- ja retkeilykohteet, joiden äärelle pääsee kätevästi myös ilman omaa autoa.

Tutustu luontokohteisiin

Lisää luettavaa