Hyppää sisältöön

Saavutetta­vuus­seloste

VR-Yhtymä Oyj:n digitaalisten palveluiden saavutettavuus

Mitä saavutettavuusseloste koskee?

Tämä seloste koskee uutta VR:n verkkosivustoa vr.fi:tä, joka on julkaistu ensimmäisen kerran 11.12.2019. Tämä seloste on laadittu 11.12.2019. Tämän digipalvelun saavutettavuuden on arvioinut Annanpura Oy, jonka avustuksella palvelua kehitetään jatkuvasti saavutettavammaksi.

Viimeisimmät sivuston saavutettavuutta parantavat muutokset on tehty 27.8.2021. Lisätietoja muutoksista tällä sivulla.

Kehitystyömme saavutettavuuden suhteen

Kiinnitämme uusien digitaalisten palveluidemme kehityksessä erityistä huomiota saavutettavuuteen. Kaikki ovat tervetulleita junaan, joten haluamme tuoda myös digitaaliset palvelumme kaikkien saataville, huomioiden asiakkaidemme erilaiset käyttäjätarpeet.

Tavoitteemme on tarjota hyvää palvelua kaikille käyttäjille laitteesta riippumatta, ja huomioimme myös ruudunlukijat sekä näppäimistöavusteisen käytön. Tämä tie vaatii kuitenkin jatkuvaa kehitystyötä ja matkaa on vielä jäljellä.

Toivommekin teiltä kärsivällisyyden lisäksi palautetta epäkohdista ja kehitystarpeista.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

VR:n verkkosivusto vr.fi täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset.

Ei-saavutettava sisältö

Alla mainittu sisältö ei ole WCAG-kriteerien mukaan saavutettava seuraavista syistä:   

  • Verkkosivustolla esitettävä vaunukartta ei ole käytettävissä näkövammaisten ruudunlukijoiden avulla. Matkustaja voi kuitenkin valita tietyt paikkatyypit (esimerkiksi pyörätuolipaikka, lemmikkipaikka jne.) erillisestä paikkatyypin valinnasta, joka täyttää vaatimukset. Paikan voi varata myös puhelimitse VR:n asiakaspalvelun kautta. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A
  • Osa lomakkeista ei ole saavutettavia ruudunlukijoiden käyttäjille. Tällaisia ovat osoitteesta lomakkeet.vr.fi löytyvät korvauspyyntölomake, epäonnistuneiden maksujen lomake, peruutuslomake sekä tarjouspyyntölomake ryhmille. Voit antaa palautetta saavutettavuudesta palautelomakkeemme kautta. Valitse palautteesi aiheeksi "muu kuin junamatkaa koskeva" ja sitten "digipalveluiden saavutettavuus". Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A
  • Sivustolla käytettyjä kuvakaruselleja ei pysty tauottamaan tai pysäyttämään. Lisäksi karusellin painikkeiden tuki ei ole riittävä ruudunlukijoille. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A, 2.5.1 Osoitineleet A
  • Joillekin sivuille upotetut kolmannen osapuolen iframe-sisällöt ei ole saavutettavassa muodossa ruudunlukijoille. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A

Siirtymäajat

Yksityisenä toimijana VR:n verkkosivustojen on tullut olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia 1.1.2021. Tämä seloste tulee vaatimusten mukaan olla saatavilla 1.1.2021. Vastuullisena toimijana VR pyrkii täyttämään vaatimukset heti, kun se on käytännöllisesti mahdollista.

Yhteydenotot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille, niin teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.  

Voit lähettää saavutettavuuspalautetta uudesta verkkosivustosta tai VR Matkalla -sovelluksesta osoitteeseen palautelomakkeemme kautta.

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa myös puhelimitse asiakaspalvelussamme numerossa 0100 3232 (hinta 0,06 €/min + mpm/pvm).   

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.  

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Viimeisimmät saavutettavuutta parantavat muutokset

Näiden parissa olemme työskennelleet viime aikoina.

Parannusta lomakkeiden saavutettavuuteen

08/2021

Uudistimme palautelomakkeen sekä tietosuojapyyntölomakkeen, jotka ovat nyt saavutettavia myös ruudunlukijan avulla.

Varattujen paikkojen ja matkan näkymää selkiytetty

05/2021

Matkan paikat ja palvelut -sivulla varattujen paikkojen ja matkan esitystapaa on selkiytetty. Esimerkiksi matkan osavälit voi hahmottaa nyt paremmin.

Murupolku matkan varaukseen

02/2021

Matkan varaukseen on lisätty varauksen vaiheet esittävä murupolku selkiyttämään käyttöä.

Oston yhteenvedon näkymää selkiytetty

02/2021

Varatun matkan yhteenvetosivua, lippujen toimitusosoitteen ilmoittamista ja maksuun siirtymistä on päivitetty yksinkertaisemmaksi. Parannus on sekä visuaalisesti että ruudunlukijan käyttäjiä helpottava.

Parannuksia ruudunlukijoiden käyttäjille

02/2021

Ruudunlukijoiden tekstivastineita on parannettu matkan varaamisessa ja lippujen tarkastelussa.

Tulevia saavutettavuutta parantavia muutoksia

Näihin keskitymme nyt ja jatkossa.

Ruudunlukuohjelmien tukeminen

Kehitetään jatkuvasti

Interaktiivisten elementtien käsittelyä ruudunlukijoille sopivalla tavalla jatkokehitetään.

Tekstivastineet ja ruudunlukuohjelmat

Kehitetään jatkuvasti

Ruudunlukijoille tarkoitettujen avustintekstien kieliversiointia parannetaan.

Matkan varaus

Vuoden 2021 aikana

Valitun matkan palveluiden toimivuutta ruudunlukijoilla ja näppäimistönavigoinnilla parannetaan.