Lähjuna asemalla

VR:n lä­hi­lii­kenne

Lähijunalla matkustat edullisesti lähelle

Mikä on VR:n lähiliikennettä?

VR:n lähiliikenne kattaa alueet Helsingistä Lahteen, Kouvolaan ja Kotkan satamaan sekä Riihimäen kautta Nokialle. Lisäksi H-juna aloitti liikenteen Hangon ja Karjaan välillä 8.1.2024. Jokaisella lähijunareitillä on oma reittikohtainen kirjaimensa eli linjatunnus, esim. R-, Z- tai M-juna.

Lähiliikennekartasta näet VR:n ja HSL:n operoimat lähijunareitit sekä vaihtoasemat.
Tarkastele karttaa

Kertalippu

Satunnaisille matkoille

Valitse lähiliikenteen kertalippu, kun matkustat silloin tällöin. Lähiliikenteessä kertaliput myydään aina samaan hintaan, riippumatta itse matkan tai lipun oston ajankohdasta.

Tutustu lähiliikenteen kertalippuun

Sarjalippu

10 tai 30 matkalle

Kun junailet useammin, kannattaa tutustua sarjalippuun. Mitä isompi lippu, sitä edullisempi on myös yksittäisen matkan hinta.

Tutustu sarjalippuun

Kausilippu

14-365 päiväksi

Kun kuljet junalla töihin tai opintoihin useista kertoja viikossa tai päivittäin, on kausilippu paras ja edullisin valinta sinulle.

Tutustu kausilippuun

Osta VR:n lähiliikenteen lippuja

Lisää

8 hyvää syytä valita lähijuna

 1. Tiuhat vuorovälit. Lähiliikenteen junat kulkevat tiuhaan lähes vuorokauden läpi, tuoden joustavuutta sinun aikatauluihisi.
 2. Hyvät alennukset. Lähiliikenteessä lapset, eläkeläiset, opiskelijat sekä asevelvolliset saavat lähes kaikista junalipuista 50 % alennuksen.
 3. Lasten reissut ilmaiseksi. Lähijunassa alle 7-vuotiaat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi. Myös lastenvaunujen kanssa liikkuva vanhempi saa matkustaa ilmaiseksi kaikissa lähiliikenteen junissa.
 4. Lähijuna on usein autoa edullisempi. Junalla matkustaminen tulee monella reitillä yksityisautoilua edullisemmaksi. Kun matkustat usein samalla reitillä vaikkapa työ- tai koulumatkoja, kuljet joustavasti ja todella edullisesti kausilipulla tai 50 tai 100 matkan sarjalipulla. Tutustu kausilippuihin
 5. Tasahinta. Lähijunassa matkustat aina samaan hintaan samalla reitillä, vaikka varaisit matkasi hetken ennen junan lähtöä. Osalla reiteistämme voit valita lähi- tai kaukojunan – lähijunalla pääset aina edullisemmin reissuun.
 6. Tervetuloa lemmikit! Lemmikit matkustavat ilmaiseksi ja ilman ennakkovarausta kaikissa lähijunissa. Junissa on erikseen merkityt lemmikkivaunut.
 7. Fillaroijalle eduksi. Lähiliikenteen junissa polkupyörät kulkevat mukana ilmaiseksi, ilman ennakkovarausta. Lähijunissa on muutamia polkupyöräpaikkoja, joihin fillarin saa näppärästi mukaan. Huom. Pyöriä voi kuljettaa ainoastaan merkityillä paikoilla, jolloin pyörä ei tuki kulkuväyliä vaunussa. Lue lisää fillarin kuljettamisesta
 8. Vihreä valinta. Kun matkustat junalla, kannat kortesi kekoon yhteisten ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Lue lisää junamatkailun ympäristöystävällisyydestä

Fillari mukaan ja menoksi!

Tiesitkö, että saat polkupyörän lähijunaan mukaan ilman lisämaksua? Kaikista lähijunista löytyy muutama pyöräpaikka, joilla fillarisi kulkee helposti mukana. Lähtisitkö vaikka junalla töihin ja polkien kotiin? Tai miltä kuulostaisi lähiseuturetki junailua ja pyöräilyä yhdistäen?

Taita arjen matkat edullisemmin

Tiesitkö, että lähijunalla matkustat usein omaa autoa edullisemmin? Auton polttoaine- ja ylläpitokulujen lisäksi myös oma aikasi on kullanarvoista, ja junassa voit käyttää matka-ajan hyödyksi. Vertaile junan ja yksityisautoilun kuluja – saatat yllättyä!

Vaihtoyhteydet lähiliikennealueelta

Kun matkustat VR:n lähiliikennealueelta muille reiteille, voit vaihtaa junaa näillä asemilla:

 • Kehäradalle Leinelän ja Vehkalan välisille asemille, vaihtopaikka Tikkurila
 • Kehäradalle Vantaankosken ja Malminkartanon välisille asemille, vaihtopaikat Tikkurila ja Pasila
 • Kehäradalle Pohjois-Haagan ja Kannelmäkeen, vaihtopaikka Pasila
 • Rantaradalle Ilmalan ja Siuntion välisille asemille, vaihtopaikka Pasila

Katso tarkemmat tiedot lähiliikenteen reittikartasta

Liikennetilanne

Missä junat kulkevat juuri nyt?

Tutki junien reaaliaikaista kulkua ja tarkista mahdolliset liikenteen poikkeustilanteet ja muut tiedotteet.

Tarkista liikennetilanne

Ensin lippu, sitten junaan

Osta lippu ennakkoon

VR:n lähijunissa – D, G, H, M, O, R, T ja Z – konduktöörit voivat määrätä 80 €:n valvontamaksun ilman lippua matkustavalle asiakkaalle. Muista siis ostaa lippu ennakkoon tai ottaa voimassaolevan lippusi mukaan, ja matka pysyy edullisena.

Lähijuna vie myös lomalle!

Paras lomakohde voi löytyä ihan läheltä. Vietä lähijunamatkan päässä odottava elämyksellinen loma Hyvinkäällä tai rentoudu tunnelmallisessa Hämeenlinnassa.

Lue vinkkimme ja aloita lomasi

Lähiliikenteen junat

Lähiliikenteessä matkustajia palvelevat modernit kaupunkijunat.

Monet lähijunat ovat esteettömiä, joten matkaan pääsee pyörätuolilla, lastenvaunuilla ja polkupyörällä.

Tutustu lähijuniin

Lähijuna Hangosta Karjaalle

H-juna Hangosta Karjaalle

Muita pysähdyspaikkoja ovat Hanko-Pohjoinen, Santala, Lappohja, Skogby, Tammisaari & Dragsvik. Juna kulkee 3 kertaa viikossa Hangon ja H:gin välillä ja pysähtyy Inkoossa, Siuntiossa, Kirkkonummella, Espoossa, Leppävaarassa & Pasilassa.

Osta lippu lähijunaan

R-junan pysäkit

Lähijuna Helsinki-Riihimäki-Tampere

R-junan reitti kulkee Helsingistä Tampereelle. Muita pysähdyspaikkoja ovat Pasila, Tikkurila, Kerava, Ainola, Järvenpää, Saunakallio, Jokela, Hyvinkää, Riihimäki, Ryttylä, Turenki, Hämeenlinna, Parola, Iittala, Toijala, Viiala ja Lempäälä.

Osta lippu lähijunaan

Z-junan pysäkit

Lähijunalla Helsingistä Lahteen

Z-junan kulkee Helsingistä Lahteen tunnin vuorovälein, ja matka taittuu vain hieman yli tunnissa. Z-lähijunan reitin muita pysähdyspaikkoja ovat Pasila, Tikkurila, Kerava, Haarajoki, Mäntsälä ja Henna.

Osta lippu lähijunaan

T-juna kulkee Helsingin ja Riihimäen välillä yöaikaan

T-juna pysähtyy kaikilla asemilla

T-junan pysähdyspaikat ovat Pasila, Käpylä, Oulunkylä, Pukinmäki, Malmi, Tapanila, Puistola, Tikkurila, Hiekkaharju, Koivukylä, Rekola, Korso, Savio, Kerava, Ainola, Järvenpää, Saunakallio, Jokela ja Hyvinkää.

Osta lippu lähijunaan

Lähijuna kulkee Kouvola–Kotka-reitillä

Lähijunailua Kymenlaaksossa

O-juna aloitti liikennöintinsä Kouvolan ja Kotkan sataman välillä alkuvuodesta 2022, jolloin alue liittyi osaksi VR:n lähiliikenneverkostoa. Lähijunan myötä reitille saatiin aiempaa edullisemmat hinnat ja paremmat sosiaaliset alennukset.

Matkusta Tampereella M-junan kyydissä

Sujuvampaa arjen liikkumista

Matkustaminen sujuu sukkelasti lähijunalla myös Pirkanmaalla! Taita arjen matkat helposti ja vihreästi M-lähijunan kyydissä, jossa matkustat näppärästi myös Nysse-kausilipulla.

Tutustu Pirkanmaan lähiliikenteeseen
VR:n lähiliikenne Helsingistä Tampereen, Lahden ja Hangon suuntiin sekä HSL:n junaliikenne pääkaupunkiseudulla.

Tuhansia matkustajia päivittäin

Lähijunissa tehdään vuodessa yli 70 miljoonaa matkaa – joka päivä lähijunissa kulkee yli 200 000 matkustajaa.

Ammattilaiset apunasi

Lähiliikenteessä kulkee joka arkipäivä n. 900 junavuoroa, joissa turvallisesta ja sujuvasta matkastasi huolehtii noin 600 raiteiden ammattilaista.