Gå till innehållet

Till naturdesti­nationer med tåg

Naturdestinationer på en tågresas avstånd

Du kommer också till många av Finlands vackra naturområden utan att köra bil i många timmar. På tåget transporteras ryggsäcken och tältet bekvämt, och du kan också använda restiden till att planera vandringsturerna.

Planera din resa och köp tågbiljetter
Sök resor

Läs mer om resmålen på kartan

Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en lista över olika naturdestinationer som du lätt kan nå utan egen bil. Läs mer om destinationerna och instruktioner för hur man kommer till dem. Till nationalparker och naturområden med tåg

Till naturdestinationer med tåg

Karlberg (Aulanko) naturskyddsområde i Tavastehus har varit ett populärt turistmål i över hundra år. Det nuvarande naturskyddsområdet i Karlberg erbjuder resenärerna mycket mer att se utöver det vackra landskapet. Karlbergs parkskog och dess attraktioner, liksom nationallandskapet som öppnas från Borgbergets utsiktstorn, lockar mer än 400 000 besökare till området varje år. Karlberg är särskilt lämpligt för dagsutflykter, och några av dess attraktioner är lämpliga för personer som reser med en assistent eller en barnvagn.

Så här man kommer dit

Det är en promenad på drygt tre kilometer från Tavastehus järnvägsstation till Karlberg. Från stationen kommer man till Karlberg också med lokaltrafikens linje nummer 2. Du kan köpa både en tågbiljett och en enkelbiljett till Tavastehus kollektivtrafik i VR Matkalla-appen.

I Koli nationalpark hittar du Finlands mest kända nationallandskap. Vandra till toppen av Kolis högsta topp, Ukko-Koli, där du kan beundra det magnifika sjölandskapet med utsikt över Pielisjärvi. Från Paha-Kolis kvartsutsprång kan du se över Kolinuuro till Pielisjärvi, medan du från Akka-Koli kan se Kolinselkäs sjölandskap. Koli har lämpliga rutter för vandrare på alla nivåer. Det finns cirka 80 kilometer markerade stigar, och vandringsledernas längd varierar mellan en och en halv och 61 kilometer.

Så här man kommer dit

Från Vuonislahti järnvägsstation är det cirka 10 kilometer till Koli över vattnet. Några hundra meter från Vuonislahti järnvägsstation ligger hamnen, varifrån man kan ta en sjöbuss till Koli.

Från Joensuu järnvägsstation är det cirka 60 kilometer till Koli. De mest behändiga färdsätten är buss, samåkning med taxi eller hyrbil till förmånspris.

Kurjenrahka nationalpark ligger norr om Åbo. Som namnet antyder (kurkisuo = tranmossen) är Kurkisuo ett myrområde som är hem för tranor och där man också kan spana in ugglor, särskilt på våren. De markerade lederna i nationalparken är väl förbundna med vandringsleden i Kuhankuono utanför parken. Tillsammans bildar de ett över 150 kilometer långt nätverk.

Så här man kommer dit

Från Åbo järnvägsstation är det cirka 41 kilometer till Kurjenrahka nationalpark. Från järnvägsstationen kan du ta dig till Kurjenrahka med Åbo regiontrafik Fölis buss. Bussen trafikerar på lördagar, söndagar och helgdagar 25.4–30.10. Under sommarperioden 6.6–7.8 trafikerar bussen även på vardagar.

Du kan också fortsätta resan från Åbo med en hyrbil till förmånspris.

Punkaharju naturskyddsområde har varit en internationellt känd turistattraktion i över tvåhundra år tack vare sitt natursköna landskap. Det är ett av Finlands nationallandskap, och det vackra sjölandskapet som öppnar sig mellan de mäktiga tallarna är fortfarande huvudattraktionen.

Känn historiens lager från istidens skapande till de gamla vägarna, byggnaderna och militärhistoriska konstruktionerna fram till våra dagar. Kokonharju urskogsområde och Laukansaari forskningspark gör din upplevelse av Punkaharju komplett.

Så här man kommer dit

Med tåg kommer du direkt till hjärtat av Punkaharju naturskyddsområde när du stiger av vid Lusto hållplats. Cykling är tillåten i naturskyddsområdet, och Punkaharju är utgångspunkten för flera långa cykelleder: Pihlajaveden polkasu, Stora Saimens cykeltur och Puruvesi cykeltur.

Repovesi nationalpark är en av de mest populära res- och vandringsmålen i södra Finland. I Repovesi nationalpark finns sammanlagt cirka 45 kilometer markerade leder. Ledernas längd varierar mellan knappa fyra kilometer och 26 kilometer. Naturen i Repovesi är storslagen och bergig, och för erfarna vandrare erbjuds leder med utmanande stigningar. Klättra på de karga klipporna, gå längs bron över Lapinsalmi eller korsa Määkijänsalmi med en dragfärja.

Så här man kommer dit

De närmaste tågstationerna till Repovesi nationalpark är Kouvola och Mäntyharju. Repovesibussen, som trafikerar från Kouvola på helgerna, kör från järnvägsstationen via Verla till Repovesi. Det går kanot-, vandrings- och terrängcykelleder från Mäntyharju station till Repovesi nationalpark.

På sommaren 20.6–14.8.2022 kan Repovesi nationalpark också nås lätt från Hillosensalmi hållplats. InterCity-tågen mellan Helsingfors och Kuopio stannar dagligen på hållplatsen. Det är cirka 7 kilometer från hållplatsen till hjärtat av Repovesi nationalpark. Resan går smidigt till exempel med egen cykel eller en kajak, som kan hyras nära Hillosensalmi hållplats.

Rokua nationalpark är en del av Rokua Geopark, Finlands första område som tagits med i Unescos nätverk av unika geologiska platser. Utöver nationalparken omfattar Rokua Geopark områdena omkring Ule träsk och Ule älv.

På den sandiga jorden i Rokuas urgamla tallskog kan även de minsta i familjen gå längs stigarna. Dynerna som är täckta av silverlavar inramar små dammar som berättar om de stora krafter som formade markytan under istiden. Från Pookivaara torn, som ligger i hjärtat av nationalparken, kan man se ända till Ule träsk.

Så här man kommer dit

Avståndet från Vaala järnvägsstation till Rokua nationalpark är cirka 18 kilometer. Man kan göra resan med en lokal taxi.

I Seitseminens nationalpark finns gamla skogar, åsar, mossar, ängar och betesmarker. Upplev till exempel Multiharju urskog, som man kan beundra på en två kilometer lång naturstig. Mer än hälften av Seitseminens nationalpark är sumpmark, som är full av liv på sommaren. I Seitseminens sumpmarker är det möjligt att se till exempel orrar, tranor, sångsvanar eller ripor, en fågelart som man oftast ser längre norrut.

Så här man kommer dit

Från Parkano järnvägsstation är det cirka 26 kilometer till Seitseminens nationalpark. Det enklaste sättet att ta sig dit är med taxi. Ett fast pris har överenskommits med de lokala taxibolagen, så hela er grupp kan resa till hjärtat av nationalparken. Läs mer om taxitjänsten.

Om du vill beundra Näsijärvi landskap mer utförligt, kan du resa till Seitseminens nationalpark med en hyrbil till förmånspris från Tammerfors järnvägsstation.

Sibbo storskogs nationalpark ligger i huvudstadsregionen. De dunkla kärren och de utmärkta svamp- och bärskogarna bjuder stadsborna på avkoppling och njutning. Sibbo storskog är väl lämpad för en dagstur eftersom där finns flera korta vandringsleder på några kilometer.

Cykling i Sibbo storskogs nationalpark är tillåten på alla distinkta stigar och leder.

Så här man kommer dit

Från Dickursby järnvägsstation tar det cirka en halv timme till Sibbo storskogs nationalpark med buss. Den kortaste förbindelsen till Sibbo storskogs nationalpark är från Dickursby järnvägsstation med HRT:s buss 736 till Kalkugnsvägens hållplats, varifrån man kommer till Kalkbrännarstigen. Du kan köpa både en tågbiljett och en HRT-biljett i VR Matkalla-appen.

Under sommarhelgerna 7.5–30.9.2022 går också en Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off-buss från Dickursby järnvägsstation. Rutten börjar från plattform 10 i Dickursby resecentral, och en enkelbiljett för vuxna kostar 2 €/resa.

I Tykö nationalpark förenas naturens harmoni med det dagliga livet i de historiska bruksorterna och hantverkstraditionerna. Nationalparkens omväxlande havs-, sjö- och myrlandskap med aktiviteter såsom vandring, paddling och fiske kan nås direkt från bruksorterna. I Tykö kan man njuta av en dagstur eller kröna sitt besök med övernattning under nationalparkens stjärnhimmel eller i bruksorternas förtjusande övernattningsställen.

Så här man kommer dit

Från Salo järnvägsstation är det cirka 20 kilometer till Tykö nationalpark. Lokaltrafikens buss nummer 3 kör från Salo centrum till nationalparkens parkeringsområde.

Tykö nationalpark är en del av cykelleden som går längs kusten. Avståndet från stationen till nationalparken är cirka 20 kilometer med cykel. I nationalparken finns en sex kilometer lång terrängcykelled, Tapanin kierros, och en fem kilometer lång led, Jeturkastin kierros.

Förutom med cykel kan Tykö också nås med sjöbuss från Salo från och med den 15.6. Rutten går från Salo centrum till Vuohensaari på ett litet fartyg och från Vuohensaari till Mathildedal på ett stort fartyg.

En drömrutt för vandrare

Upplev fyra olika utflykts- och vandringsmål längs samma tågsträcka. Klättra på klipporna, beundra nationallandskapen och slå läger för att lyssna på naturens ljud.

Bli inspirerad av naturområden

Lapplands natur fascinerar året runt

De hisnande landskapen i norr väntar på dig efter en nattågsresa med lätt anslutning. Upplev till exempel Sallas nya nationalpark och bli imponerad av det oändliga landskapet på toppen av Pyhätunturi.

Till Lappland med tåg

Upplev hela Finland på en gång

När du reser med semesterbiljetten är det bara Finlands järnvägsnät som är gränsen. Välj själv när och hur länge du vill resa. Du kan välja en 5, 7, 9, 14 eller 30 dagars semesterbiljett för att resa fritt till alla våra destinationer.

Mer om semesterbiljetten

Vart går resan?

Du kan söka efter destinationer direkt med namnet på en nationalpark eller ett naturområde.

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet
Sök resor