Villkor och dataskydd
VR:s villkor
På denna sida hittar du VR:s resevillkor, biltransportvillkor samt villkor för trafiken mellan Finland och Ryssland.
Din säkerhet är viktig för oss
Vi har samlat en lista med tips för ett så säkert tågresande som möjligt. Här hittar du aktuell information om att åka tåg under undantagsförhållandena och vanliga frågor.
Resevillkor
23 november 2020
Dessa resevillkor för VR-Group Ab:s Passagerartrafik (nedan kallad VR) tillämpas på de tågresor och tjänster som Passagerartrafiken tillhandahåller i Finland.
I dessa villkor fastställs VR:s och dess kunders rättigheter och skyldigheter.
På passagerartrafiken mellan Finland och Ryssland tillämpas de särskilda bestämmelser och avtal som gäller trafiken i fråga. För information om biljetter inom Helsingforsregionens trafik kan man kontakta Helsingforsregionens trafik eller besöka deras webbplats.
För resor med Interrail- och Eurail-kort gäller särskilda villkor.
Villkoren träder i kraft den 23.11.2020 och gäller tills vidare. De ersätter VR:s transportvillkor, som gällt sedan den 14 october 2020.
Reglerna för transport av bilar ingår i biltransportvillkoren, som finns på webbplatsen vr.fi. På webbplatsen vr.fi finns omfattande information om tidtabeller, tåg, tjänster ombord, biljettutbud, priser, stationer samt sido- och tilläggstjänster.
1 Biljett
En biljett är ett transportavtal som innebär att VR ska transportera passageraren från avgångsstationen till destinationen. Passageraren ska ha en giltig biljett godkänd av VR under hela tågresan. Tågresan börjar när passageraren stiger på tåget eller ett annat transportmedel ordnat av VR. VR ansvarar för transport med ett annat transportmedel än tåg endast om transporten ordnas av VR. Resan slutar när passageraren stiger av transportmedlet i fråga. Tidtabellerna och materielen kan ändras under tiden mellan biljettköpet och själva resan. De kunder som angett sina kontaktuppgifter informeras om väsentliga ändringar. En personlig biljett får endast användas av den passagerare som anges på biljetten, och passageraren ska vara beredd att visa upp ett identitetsbevis. Reglerna för ombokning och avbokning varierar efter biljett. VR debiterar en avgift för ombokningar och avbokningar. Borttappad, förstörda och delvis använda tågbiljetter kan inte ombokas eller avbokas. Biljetten är inte giltig om den har modifierats eller förfalskats eller, när det gäller seriebiljetter, om passageraren inte har bokat en resa. Inom VR:s fjärrtrafik ska biljetten köpas senast på tåget av tågpersonalen. Inom VR:s närtrafik ska biljetten köpas före påstigning. Även om passageraren har en biljett kan passageraren avlägsnas från tåget om hen äventyrar trafikeringen eller de övriga passagerarnas säkerhet eller om hen stör de övriga passagerarna.
1.1 Biljett inom VR:s fjärrtrafik
VR:s fjärrtrafik omfattar resorna med InterCity-, Pendolino-, express- och regionaltåg på hela det finländska bannätet. När det gäller enskilda biljetter och seriebiljetter ska kunden alltid boka sitt- eller sovplats, med undantag för regionaltåg och bussar.
Biljetten berättigar till en resa på den plats, i den resklass och på det tåg som anges på biljetten. VR:s tågpersonal kan i undantagsfall anvisa passageraren en annan plats än den som anges på biljetten eller den som passageraren valt.
Ifall biljettens innehavare inte kan nås inom en rimlig tid för biljettkontroll, förbehåller VR rätten att sälja den bokade platsen vidare åt en annan kund.
Om biljetten är oläsbar eller skadad kan VR vägra att omboka eller avboka biljetten.
1.2 Biljett inom VR:s närtrafik
VR:s närtrafik omfattar närtågen med linjebokstav i området från Helsingfors till Lahtis och Nokia. Det är inte möjligt att resa med en biljett till närtrafiken på VR:s fjärrtåg.
Biljetten ska köpas före påstigning. Passageraren kan byta tåg under biljettens giltighetstid. Bytet ska ske inom biljettens giltighetstid. Passageraren får resa med biljetten till den destionationen som anges på biljetten, även om biljettens giltighetstid slutar innan tåget anländer till stationen.
Enkel- och seriebiljetter som skrivits ut på papper ska omedelbart efter påstigning stämplas med tågets stämpelmaskin. När det gäller digitala seriebiljetter ska resan aktiveras innan passageraren stiger på tåget. En digital enkelbiljett ska vara giltig vid påstigning.
1.3 Biljettkontroll
VR:s tågpersonal och biljettkontrollanter kan kontrollera biljetterna på tåget.
Passageraren ska visa upp sin biljett vid biljettkontrollen på tåget. Om passageraren byter tåg ska hen även visa upp biljetten efter bytet. Passageraren ska spara biljetten tills han eller hon lämnar destinationen.
Om passageraren inte har en giltig biljett och inte heller köper en biljett när tågpersonalen kontrollerar biljetterna, betraktas hen som en passagerare utan biljett. En passagerare som saknar biljett kan avlägsnas från tåget.
Biljettkontrollanten har rätt att debitera en passagerare som saknar en lämplig, giltig biljett en kontrollavgift. Dessutom har biljettkontrollanten rätt att debitera priset för en enkelbiljett.
1.4 Rabatter
Passageraren ska under hela resan ha med sig ett giltigt intyg som berättigar till rabatten.
När passageraren reser med en rabattbiljett ska passageraren vid biljettkontrollen bevisa sin rätt till rabatten på det sätt som VR kräver. Annars anses biljetten inte vara giltig och passageraren ska köpa en biljett till fullt pris. Rabatten beviljas inte i efterhand.
2 Bagage, sällskapsdjur och ensamåkande barn
2.1 Bagage
Passageraren kan ta med sig två väskor samt handväska, ryggsäck eller ett liknande föremål. Passageraren ska hålla uppsikt över sitt handbagage. Upphittade föremål för VR till hittegodsbyrån. Handbagaget får inte störa andra passagerare eller spårtrafiken eller förorsaka till exempel andra passagerare eller deras bagage skada. Ifall passageraren agerar mot ovanstående regler har tågpersonalen rätt att vägra ta bagaget med på tåget.
Passageraren ansvarar enligt de allmänna skadeståndsbestämmelserna för den skada som hens handbagage orsakar. Detta gäller även i situationer där handbagaget är placerat så att passageraren inte direkt kan hålla uppsikt över det. VR ansvarar inte för skador som uppstår till följd av att handbagaget skadats eller försvunnit, såvida detta inte beror på VR:s eller dess personals oaktsamhet eller en omständighet som avses i lagen om ansvar i spårtrafik.
Det är kostnadsfritt för barnfamiljer att ta med sig en barnvagn och för passagerare med funktionshinder att ta med sig sina hjälpmedel.
På transport av farliga ämnen tillämpas lagen och förordningen om transport av farliga ämnen på järnväg. Små mängder farliga ämnen får transporteras som handbagage om ämnet har förpackats för detaljförsäljning, är avsett för personligt bruk eller för fritids- och idrottsaktiviteter och inte förorsakar de övriga passagerarna eller VR olägenhet eller skada.
Skjutvapen kan transporteras på tåg som handbagage i enlighet med skjutvapenlagen, dvs. oladdade i skyddsfodral.
Cyklar kan under resan förvaras på de avsedda platserna på de tåg som har en resgodsvagn eller ett utrymme för transport av cyklar. På InterCity-tåg ska platsen bokas i förväg. På Pendolino-tåg är det inte möjligt att ta med sig en cykel.
Cykelkärror ska vara tomma när de transporteras på tåget. För cykelkärror debiteras en cykelavgift.
Skrymmande föremål kan transporteras som bagage i det särskilda bagageutrymmet på nattåg. Då debiteras en bagageavgift. Kunden ska före resan säkerställa att det är möjligt att ta med sig föremålet i fråga. Passageraren ansvarar själv för lastning av bagaget på tåget, förflyttning vid tågbyten samt avhämtning på destinationen. Bagagets storlek, vikt och övriga egenskaper får inte orsaka fara, skada eller onödig onödigt besvär under transporten.
2.2 Sällskapsdjur
Sällskapsdjur kan tas med på de avsedda platserna. Om sällskapsdjuret transporteras på en sittplats ska passageraren skydda sätet. I en sovvagn kan sällskapsdjuret (eller en ledar-, assistans- eller signalhund) endast tas med i en kupé för passagerare med sällskapsdjur om passageraren har bokat hela kupén. Andra sällskapsdjur än hundar ska transporteras i en transportbur.
På närtåg kan man avgiftsfritt ta med sig sällskapsdjur I de avdelningar där sällskapsdjur är tillåtna. På fjärrtåg måste en skild avgift betalas för sällskapsdjuret.
Passageraren ska ta hand om sina sällskapsdjur under hela resan. Ett sällskapsdjur kan inte resa ensamt.
2.3 Ensamåkande barn
Minderåriga barn kan åka tåg ensam på föräldrarnas ansvar. Konduktören har inte skyldighet att ta hand om barnen under resan.
3 Passagerare med funktionsnedsättning
Kunden ska före resan säkerställa att tjänster för personer med funktionsnedsättning finns tillgängliga. VR erbjuder assistansservice på stationerna med assistanspunkt. Information om dessa stationer finns på webbsidan tillgängligt tågresande och fås även via VR:s kundservice och på biljettförsäljningskontoren på stationerna. Assistansservicen ska bokas senast 36 timmar före tågets tidtabellsenliga avgång. De hjälpmedel som passageraren med funktionsnedsättning använder transporteras kostnadsfritt på tåget.
En assistent till en passagerare med funktionsnedsättning reser kostnadsfritt. Assistenten ska kunna hjälpa passageraren med funktionsnedsättning under hela resan. Assistenten ska vara myndig. Rullstolsburna passagerare behöver inget intyg för att assistenten ska kunna resa kostnadsfritt. I övriga fall ska passageraren kunna bevisa sin rätt till en kostnadsfri assistent. Inom VR:s fjärrtrafik ska biljetterna för passageraren med funktionsnedsättning och assistenten köpas på samma gång. Inom VR:s närtrafik ska den som assisteras ha en biljett som berättigar till resan.
Vi rekommenderar att passagerare med ledar-, assistans- och signalhundar på fjärrtåg reser i servicevagnen. Inom VR:s närtrafik kan man resa med en ledar-, assistans- eller signalhund på alla passageraravdelningar. På nattåg kan man endast ta med sig en ledar-, assistans- eller signalhund i de kupéer där sällskapsdjur är tillåtna samt i tillgängliga sovkupéer, förutsatt att passageraren har bokat hela kupén. För ledar-, assistans- och signalhundar debiteras ingen separat avgift.
4 Förseningar
Uppgifterna om VR:s tågs gång sparas i Trafikledsverkets system, och ersättningarna grundar sig på uppgifterna i systemet.
Kunden kan ansöka hos VR om ersättning för en försenad tågresa. Reglerna för förseningsersättning är olika inom fjärr- och närtrafiken.
Dessutom kan kunden i enlighet med järnvägstransportlagen ansöka hos VR om ersättning på upp till 5 000 euro för skador på grund av försening.
4.1 VR:s fjärrtrafik
4.1.1 Ersättning eller ny rutt
Om en tågtur inställs eller om tåget förväntas anlända till den destinationen som anges på biljetten över 60 minuter för sent, kan passageraren
1. kräva att priset för den oanvända biljetten och/eller den del av resan som gjorts men som inte längre uppfyller sitt syfte samt eventuell returresa betalas tillbaka
2. fortsätta resan på samma eller annan sträcka så snart som möjligt, med motsvarande villkor
3. fortsätta resan på samma eller annan sträcka vid senare, lämplig tidpunkt, med motsvarande villkor.
I punkterna 2 och 3 har passageraren rätt till den förseningsersättning som avses i punkt 4.1.2. I punkt 3 har passageraren däremot inte rätt till ersättning för förseningen av den ursprungliga tågturen.
Om tåget försenas minst 60 minuter ska VR vidta alla rimliga åtgärder för att hjälpa passageraren. Det här betyder att i mån av möjlighet och med beaktande av väntetiden ska passageraren få något att dricka och äta under tågresan. Vid behov ska VR ordna en alternativ transport för passageraren.
Om resan inte kan förutsättas fortsätta under samma dag, ska VR ordna rimlig logi och transport till denna plats.
VR kan även erbjuda en alternativ transport (med buss, taxi e.d.).
4.1.2 Ersättningsbelopp
Om passageraren anländer till den destination som anges på biljetten minst 60 minuter för sent, har hen rätt att få 25 procent av priset för tågbiljetten i ersättning av VR. Om förseningen är minst 120 minuter, har passageraren rätt att få 50 procent av biljettpriset i ersättning. Ersättningsbeloppet omfattar inte avgifterna för tilläggstjänster (till exempel tilläggsavgifter med anknytning till plats och avgifter för sällskapsdjur och cykel).
Eventuell försening av lastningen och avlastningen av bilar omfattas inte av förseningsersättningen.
4.1.3 Intyg över försening
Personalen på det försenade tåget ger på begäran passageraren ett intyg om förseningen för ersättningsansökan.
4.2 Ersättning till passagerare med periodbiljett vid försening inom VR:s närtrafik
Tågens punktlighet och trafikering följs kalendermånadsvis inom VR:s närtrafik.
Om det inom VR:s närtrafik under en kalendermånad inställs tågturer i över 10 procent av tågutbudet eller om tågturerna är över 10 minuter försenade, beviljar VR de passagerare som under månaden rest med en periodbiljett inom VR:s närtrafik ersättning enligt följande:
1. Biljett på 14–30 dagar: om minst en av giltighetsdagarna för periodbiljetten infaller under den kalendermånad under vilken det i över 10 procent av tågutbudet inställs tågturer eller tågturerna är över 10 minuter försenade, har passageraren rätt till en ersättning på 20 procent av priset för den ifrågavarande biljetten på 14–30 dagar.
2. Biljett på 31–365 dagar: om minst en av giltighetsdagarna för periodbiljetten infaller under den kalendermånad under vilken det i över 10 procent av tågutbudet inställs tågturer eller tågturerna är över 10 minuter försenade, har passageraren rätt till en ersättning på 20 procent av priset för en biljett på 30 dagar (eftersom förseningarna gäller en kalendermånad betalar VR inte ut ersättning för en längre period, och dessutom är det endast möjligt att en gång få ersättning för förseningarna under en kalendermånad).
4.3 Ersättning för skada på grund av försening
VR är skyldig att ersätta passageraren för en skada som uppstått på grund av att tågturen försenats eller inställts eller att tåget inte stannat vid en trafikplats som anges i tidtabellen, dock högst 5 000 euro per passagerare. VR har emellertid ingen ersättningsskyldighet vid förseningar som passageraren på grund av transportens karaktär, väderleksförhållandena, den tid som behövs för byte av transportmedel eller andra omständigheter gällande transporten rimligen kan förväntas ha berett sig på.
För att befrias från ersättningsskyldigheten ska VR visa att de vidtagit alla åtgärder som rimligen kan krävas för att undvika skada.
5 Allmänna regler för ersättningar och skador
5.1 Personskador
Vid personskador betalar VR lagstadgad förskottsersättning till passageraren och de personer som står i ett ekonomiskt beroendeförhållande till passageraren. Ersättningen är avsedd för direkta ekonomiska behov och ska stå i proportion till skadan. VR ansvarar för personskadan till fullt belopp.
Vid dödsfall betalar VR 21 000 euro per passagerare i förskott. Vid personskadeolyckor betalar VR lämplig och berättigad ersättning i förskott, dock högst 21 000 euro per passagerare.
Förskottsbetalningarna innebär inte ett erkännande av ansvar och räknas som en del av det totala ersättningsbeloppet. VR kan kräva att förskottsersättningarna betalas tillbaka om förlusten eller skadan beror på att passageraren handlat uppsåtligen eller av grov oaktsamhet eller om mottagaren av betalningen inte har haft rätt att ta emot ersättningen.
På begäran ska VR i rimlig utsträckning hjälpa till med ersättningsanspråk gällande personskadan mot tredje parter. Denna hjälp kan inte stå i strid med VR:s intressen.
Anspråket på ersättning för personskadan ska riktas mot VR inom tre år från det att den person som lidit skada har fått eller borde ha fått veta om skadan. Personen ska dock yrka ersättning senast inom tio år från skadan.
5.2 Förlorad eller skadad egendom
Enligt lagen om ansvar i spårtrafik ansvarar VR för passagerarens kläder, medhavda bagage och djur till deras fulla värde vid eventuell skada.
Om passageraren upptäcker att bagaget har skadats eller försvunnit när hen tar emot inskrivet bagage, ska passageraren informera VR om detta. I övriga fall ska passageraren göra en anmälan inom rimlig tid från mottagandet av bagaget.
Passageraren förlorar sin rätt till ersättning om hen inte riktar ett skriftligt skadeståndsanspråk mot VR inom ett år eller, om skadan beror på att VR eller en aktör som VR ansvarar för har handlat uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, inom tre år.
VR ska inom en månad ge ett svar eller meddela passageraren när hen kan förvänta sig ett svar.
5.3 Ansökan om ersättning och behandlingstid
En blankett för ansökan om ersättning finns på webbplatsen vr.fi. Kunden kan även ansöka om ersättning genom att besöka ett biljettförsäljningskontor eller genom att ringa VR:s avgiftsfria servicenummer. Då skickar VR en ersättningsblankett på papper till kunden.
Ansökningarna behandlas så snabbt som möjligt, i regel inom en (1) månad från det att ansökan tagits emot.
VR betalar ersättningarna på ett bankkonto eller i form av ersättningskuponger. Med ersättningskupongerna kan kunden köpa tjänster av VR.
Belopp på under fyra euro betalas inte ut.
6 Tillämplig lagstiftning
Passagerartrafiken på järnvägar regleras av följande lagar och författningar: a. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1371/2007 om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer (järnvägsansvarsförordningen)
b. CIV-avtal – bihang A (CIV) till COTIF (fördraget om internationell järnvägstrafik)
c. nationell lagstiftning, i de fall den är tillämplig eller det har avtalats att den ska tillämpas, bland annat:
- järnvägstransportlag (1119/2000)
- lag om ansvar i spårtrafik (113/1999)
- lag om upprätthållande av ordning i kollektivtrafik (472/1977)
- lag om kontrollavgift i kollektivtrafik (469/1979)
- lag om transport av farliga ämnen (719/1994)
- förordning om transport av farliga ämnen på järnväg (195/2002)
- skjutvapenlag (1/1998).
Konsumenten har rätt att föra en tvist gällande en tågresa till konsumenttvistenämnden för avgörande. Mer information: kuluttajariita.fi/sv.
VR Biltransportvillkor
Allmänt
VR transporterar i tåg som angetts i passagerartrafikens tidtabeller
- kördugliga person-, farmar- och paketbilar
- släpvagnar kopplade till ovan nämnda fordon och som till sina mått lämpar sig för biltransport
- motorcyklar och andra motordrivna fordon.
Biltransportvagnarna och körramperna är planerade för normala fabrikstillverkade bilar.
Biltransporttjänsterna är följande:
- BilTåg-paket som inkluderar biltransporten samt bilförarens och resenärernas (1-5 personer) resor och sovplatser (max tre kupéer).
- Enbart biltransporter, varvid endast bilen transporteras med tåg.
Om bilen inte kan transporteras samtidigt med resenärerna, kan den skickas högst 5 dygn före avresan eller 5 dygn efter återresan till bestämmelsestationen.
I bilarna, på deras takställningar och i släpvagnarna får under transporten, förutom de fasta anordningarna, finnas endast resenärernas bagage. Som taklast får endast transporteras, i enlighet med måttbegränsningarna nedan, skidor och resväskor som är vederbörligen fastsatta i ett takräcke eller en takställning och skyddade mot vädrets inverkan samt så att de inte försvinner eller skadas. Man får inte transportera kanoter, cyklar eller andra stora föremål på takställningen på en bil som transporteras i en bilvagn.
Det är absolut förbjudet för föraren och resenärerna att vistas i bilen eller biltransportvagnen medan växlingsarbete pågår och under transporten.
Vikt- och måttbegränsningar
För biltransport används två olika sorters bilvagnar, antingen helt täckta eller delvis täckta med tak.
I den delvis täckta bilvagnen får maximihöjden på en bil som transporteras på det nedre planet av biltransportvagnen, takställning och -last inberäknade, vara högst 1,65 m och i en helt täckt bilvagn 1,84 m.
Maximihöjden på bil och eventuell takställning/taklast som lastas på det övre planet i en delvis täckt vagn är, beroende på placeringsstället, högst 2,05 m, 2,30 m eller 2,60 m och i en helt täckt bilvagn högst 2,04 m. I den sistnämnda vagnen ska den avsmalnande takformen på övre planet beaktas, så
- en 2,04 m hög bil kan vid taklinjen vara högst 1,70 m bred
- en 1,84 m hög bil kan på motsvarande sätt vid taklinjen vara högst 2,2 m bred.
Takets form begränsar avsevärt transportmöjligheterna av vissa större paketbilar eftersom utrymmet är så smalt att det förhindrar öppnande av sidodörrarna och det inte går att komma in i eller ut ur bilen som vanligt.
Den totala transportvikten på bil inklusive last i helt täckt bilvagn får uppgå till högst 3 000 kg, dock så att axellasten eller boggivikten inte överstiger 2 000 kg eller på motsvarande sätt i en delvis täckt vagn högst 2 500 kg så att axellasten eller boggivikten inte överstiger 1 400 kg.
Bilens bredd med last får vara högst 2,20 m och längd med last högst 5,05 m. Om längden inkl. fasta utstående delar överskrider maximilängden bör man boka två bilplatser.
Höjdkravet på bilens rullmotstånd är 15 cm framför och bakom hjulen.
Husvagnars maximimått är: längd inkl. dragstång 7,50 m, bredd 2,20 m samt höjd 2,60 m inklusive antenner och övriga utstående delar. Den totala vikten får inte överstiga 1 400 kg.
Största tillåtna mått på släpvagn för godstransport med last är: längd 5,00 m och bredd 2,20 m. Minsta högsta tillåtna höjd är 1,60 m (nedre våningen på delvis täckta biltransportvagnar) Vikten inkl. last får vara högst 1 400 kg.
Resenären ansvarar för att bilens rätta uppgifter anges vid bokning av resan.
VR har rätt att vid behov av säkerhetsskäl närmare granska lasten även i bagageutrymmet på en paketbil som lämnats för transport.
Bokning och betalning
Ett BilTåg-paket kan köpas eller bokas vid biljettförsäljningen på en station, via VR Kundservice, i VR:s webbshop eller i en resebyrå enligt gällande bokningsvillkor. Endast bilplatsen kan köpas eller bokas vid biljettförsäljningen på en station eller via VR Kundservice.
Alla bokningar som är gjorda på förhand ska betalas inom 24 timmar efter bokningen. Om det vid bokningstillfället är 24 timmar eller mindre tills tågets avgång ska BilTåg-paketet eller bilplatsen betalas genast.
Kunden ska i samband med bokningen, utöver bilens vikt- och måttuppgifter, meddela om eventuell takbox eller taklast och annat resgods som transporteras utanpå bilen.
Man ska även meddela om bilmärket har avvikande lastningskrav, i synnerhet då det gäller biltransporter vintertid.
För släpvagn reserveras alltid en egen bilplats.
Omboknings- och avbokningsvillkoren
Ett BilTåg-paket kan ombokas eller avbokas gratis senast 7 dygn före tågets avgång. För ombokning eller avbokning uppbärs som omboknings- eller avbokningskostnader en procentsumma av BilTåg-paketets pris. Ytterligare information om summan finns på webbplatsen www.vr.fi.
Lastning och lossning
Lastningen av bilen ombord på tåget och lossningen kan utföras av föraren eller om man vid bokningstillfället har kommit överens om annat, kan uppgiften delegeras till VR.
Bilar, motorcyklar och övriga motorfordon med lägre markhöjd än normalt ska föraren alltid själv både lasta och lossa. Även en bil- och släpvagnskombination ska föraren själv köra upp på tåget och bort därifrån. VR kan frånsäga sig att lasta eller lossa en bil vars bredd i taklinjen jämfört med höjden förhindrar att stiga in i och ut ur bilen normalt.
Bilarna som ska lastas på tåget ska vara på lastningsplatsen senast den tid som antecknats på biltransportbiljetten. Bilar som anländer efter utsatt lastningstid lastas inte på tåget. Under transporten ska bilen vara låst och friskluftsintagen stängda.
Anteckningarna på biltransportbiljetten garanterar inte någon bestämd plats, utan endast en tillräckligt rymlig plats.
Om man vid bokningstillfället har kommit överens om att VR lastar bilen, ska den i god tid före lastningstiden på avresedagen parkeras på en särskild parkeringsplats och bilnycklarna lämnas till biljettförsäljningen eller stationsservicen på avgångsstationen. Då lastar VR bilen på tåget och ser till att bilnycklarna sänds till bestämmelsestationen. Föraren kan avhämta nycklarna från bestämmelsestationens biljettförsäljning eller stationsservice när hen kommit fram. Man ska separat komma överens om anslutande av bilens motorvärmare till elnätet före transporten, under transporten och/eller efter transporten vid inlämnandet av nycklarna.
På bestämmelsestationen ska föraren utan dröjsmål gå till lossningsplatsen.
Om bilen vintertid har lastats på biltransportvagnens öppna plan, ska föraren innan hen startar bilen kontrollera att det inte finns snö eller is i motorutrymmet.
Ansvar
När VR sköter lastningen och lossningen av bilen, övergår ansvaret för bilen på VR vid lastningen och upphör när bilen efter lossningen har förts till en vederbörlig parkeringsplats. När kunden lastar och lossar bilen själv, ansvarar VR endast för transporten av bilen.
Kunden svarar för fastsättningen av transportboxar och saker i takställningar och takräcken samt för eventuella skador orsakade av dem. VR ansvarar inte för saker som förkommit eller skadats under transporten till följd av att de varit dåligt fastbundna eller förpackade.
VR ersätter inte skador som snö eller is orsakar motorn då bilens startas.
Om en bil eller släpvagn som lämnas för transport skiljer sig väsentligt från vad som på förhand meddelats, kan VR förvägra transport.
VR bär inte ansvar för skada som beror på att uppgifterna som kunden angett om bilen är felaktiga.
VR bär inte ansvar för att bilen inte kan lastas av orsak som inte beror på VR.
Om bilen lämnas på parkeringsplatsen på stationen, sker det alltid på kundens eget ansvar.
Om det finns anledning att misstänka att det under transporten har uppstått skada på fordonet eller dess externa tillbehör ska föraren omedelbart informera VR:s personal om det, innan hen lämnar lossningsplatsen.
Biltransportvillkorens giltighetstid
Dessa biltransportvillkor träder i kraft 1.1.2013 som bilaga till VR Passagerartrafiks Transportvillkor och gäller tills vidare.
VR Biltransportvillkor finns att tillgå på stationernas biljettförsäljning, i R-kiosker, på resebyråer som säljer tågbiljetter samt på webbplatsen uusi.vr.fi.
VR förbehåller rätten att ändra dessa biltransportvillkor. Om ändringar informeras och de förnyade villkoren publiceras på VR:s webbplats.
Försäljningsvillkor för biljetter för trafiken mellan Finland och Ryssland
Ersättning om tåget är försenat
Om Allegro, Tolstoi eller ett annat tilläggståg i trafik mellan Finland och Ryssland anländer minst 60 minuter försenat till bestämmelsestationen som står skriven på passagerarens biljett har passageraren rätt att ansöka om ersättning enligt följande:
- -25 % av priset på tågbiljetten för en 60–119 minuters försening
- -50 % av priset på tågbiljetten för en 120 minuters eller längre försening.
För biljetter sålda i Finland fylls ersättningsblanketten i på webbplatsen. Ersättningen utbetalas inom 30 dagar efter att ansökan inkommit.
För biljetter sålda i Ryssland fylls ersättningsblanketten i på tåget.
Det är inte möjligt att förnya försvunna tågbiljetter som köpts i Ryssland
Det är inte möjligt att förnya försvunna eller skadade tågbiljetter som köpts i Ryssland.
Business-klass i Tolstoi
Kupén i business-klassen i Tolstoi säljs för en eller två personer. Biljetten är gemensam. Barnrabatt beviljas inte.
En passagerare kan gratis transportera två barn under 6 år. Om det i hytten finns två vuxna kan de ha med sig ett barn under 6 år.
Gruppförsäljningsvillkor för trafiken till Ryssland
En grupp på minst 6 personer beviljas alltid en rabatt på 20 % på priset på tågbiljetten. (Ingen rabatt ges på priset på måltiden som ingår i Allegros första klass-biljetter.)
Gruppbokningar bör betalas inom 21 dagar från och med bokningstillfället. Om bokningen görs mindre än 14 dagar före avresa ska den betalas genast. Obetalda bokningar avbokas automatiskt.
Barn som hör till gruppen får en rabatt på 30 % på priset på tågbiljetten, men inga andra rabatter.
1 Minskning av gruppens storlek
När en kund minskar gruppens storlek 60–11 dygn före tågets avgångsdatum, är avbokningskostnaden 10 prosent/resenär som uteblir.
2 Avbokning av gruppbiljett
Gruppbiljetter bör avbokas vid försäljningsstället senast 11 dygn före avgång. Avbokningskostnaden är 10 procent av biljettpriset.
Om avgången sker tidigare än 11 dygn räknat från avbokningstillfället, kan biljetten inte ombokas eller avbokas.
3 Gruppavdelningen i Allegro
Gruppavdelningen bokas för 1–6 personer, men priset är alltid detsamma oberoende av antalet personer. För resenärer i gruppavdelningen säljs en gemensam biljett. Avbokningskostnaden är 60 euro.
4 Rabattbiljetter
Konduktörerna och vagnskötarna har rätt att kolla intygen som berättigar till rabatt när som helst under resan.
5 Betalande av ersättning till en kund för en delvis använd biljett när resan avbrutits på gund av transportföretaget
När resan avbryts på grund av en orsak som beror på transportföretaget, ersätts av den delvis oanvända biljetten skillnaden mellan priset på resan enligt den avgångs- och ankomststation som anges på biljetten och priset på passagerarens verkliga resa. Återbetalning görs inte om passageraren använt ersättande transport som erbjudits av transportföretaget.
6 Transportföretagets ansvar
När transportföretaget transporterar passagerare och handbagage bestäms ansvaret enligt de av Finlands republik och Rysslands federation överenskomna avtal angående järnvägstranporter samt den gällande nationella lagstiftningen.
Avtalsvillkor för företag
1 Tillämplighet
Genom detta avtal fastställs villkoren för en registrerad företagskunds (”Kunden”) kundrelation (”VR-företagskundrelationen”) med VR-Group Ab (”VR”). Förutom Kunden gäller VR-företagskundrelationen även dem av Kundens dotterbolag med ett eget FO-nummer varav Kunden äger mer än 50 procent. Kunden ansvarar för VR-företagskundrelationen och efterlevnaden av villkoren. Kunden förbinder sig att utan dröjsmål meddela eventuella ändringar i kontaktuppgifterna, kontaktpersonerna och bolagsstrukturen.
2 Tjänsteleverantör och kontaktuppgifter
VR-Group Ab Passagerartrafik PB 488 00101 Helsingfors
FO-nummer 1003521-5
3 Tjänster och produkter som ingår i VR-företagskundrelationen
Genom VR-företagskundrelationen kan Kunden köpa VR:s tågbiljetter och övriga tjänster. De biljetter som kan köpas på grundval av VR-företagskundrelationen samt de tjänster som VR erbjuder Kunden specificeras i den gällande tjänsteprislistan. VR har rätt att fritt ändra biljettprodukter, tjänster och prissättningen för dem. De tågresor som Kundens personal gör på fritiden omfattas inte av VR-företagskundrelationen. VR-företagskundrelationen berättigar inte till återförsäljning av VR:s tjänster och produkter.
4 Kundidentifikation och avtalsrabatt
VR-företagskundrelationen förutsätter att Kunden använder den kundidentifikation som Kunden fått av VR. Kunden ansvarar för säker utdelning och användning av kundidentifikationen inom hela sin organisation. VR har rätt att debitera Kunden för alla beställningar som Kunden gjort med kundidentifikationen. VR kontrollerar inte separat om köparen har rätt att använda kundidentifikationen. VR beviljar eventuell avtalsrabatt enligt sina gällande kriterier. Avtalsrabattens storlek och de biljettprodukter som omfattas av rabatten fastställs i den gällande tjänsteprislistan. Eventuell avtalsrabatt beviljas endast vid köp som gjorts med Kundens kundidentifikation via bestämda försäljningskanaler. Mer information om försäljningskanalerna för VR-företagskundrelationen finns på VR:s webbplats www.vr.fi. Eventuell avtalsrabatt beräknas i samband med köpet och produkten prissätts enligt avtalsrabatten. VR förbehåller sig rätten att ändra avtalsrabatten, de produkter som berättigar till rabatten samt försäljningskanalerna.
5 Betalningsvillkor
Kreditkort är det primära betalsättet. Då baseras betalningsvillkoren på avtalet mellan Kunden och kreditkortsbolaget. VR beslutar om godkännandet av fakturering som betalsätt enligt sina kriterier. När det gäller faktureringskunder skickas fakturan en gång i veckan till den adress som Kunden angett. Betalningstiden är fjorton (14) dagar från datumet för fakturan, om inte annat avtalats. Tiden för framställande av anmärkningar är åtta (8) dagar från datumet för fakturan. Dröjsmålsränta utgår enligt gällande räntelag. VR kan när som helst ändra betalsättet till kreditkort om situationen kräver detta, till exempel om Kunden har förfallna betalningar, om Kundens kreditvärdighetsklass blir sämre än A eller om Kunden har brutit mot dessa villkor.
6 Försäljnings- och transportvillkoren för produkter och tjänster
På produkterna och tjänsterna tillämpas särskilt fastställda boknings-, betalnings-, omboknings- och avbokningsvillkor. Villkoren finns på VR:s webbplats vr.fi. På resorna tillämpas bland annat Europaparlamentets och rådets förordning om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer, lagen om ansvar i spårtrafik, till tillämpliga delar järnvägstransportlagen samt VR Passagerartrafiks transportvillkor.
7 Återbetalningar och ersättningar
Återbetalningar och ersättningar behandlas i enlighet med försäljnings- och transportvillkoren samt gällande bestämmelser, på det sätt som beskrivs på VR:s webbplats. Priset på biljetter som köpts via en resebyrå återbetalas endast via resebyrån.
8 Skadeståndsansvar
Parterna ansvarar för direkta och omedelbara skador som de genom sitt agerande eller sin försummelse förorsakat den andra parten. Parterna är under inga omständigheter ansvariga för indirekta eller medelbara skador, såsom en utebliven inkomst eller vinst, ett avbrott i verksamheten, lönekostnader eller andra skador eller kostnader av detta slag, såvida parten inte vållat skadan uppsåtligen eller av grov oaktsamhet. VR:s skadeståndsansvar på grundval av VR-företagskundrelationen är dock i allmänhet högst 20 procent av de inköp som Kunden under de 12 månaderna före skadan gjort med sin kundidentifikation. VR strävar efter att producera sin webbtjänst på ett högklassigt sätt, men ansvarar inte för webbplatsens oavbrutna funktion, nätförbindelser, tekniska problem, störningar i webbtjänsten etc. eller för skador som eventuella brister i webbtjänsten förorsakar Kunden. VR ansvarar inte för de externa länkarna på sina webbplatser, för de webbplatser som länkarna leder till eller för eventuella skador som dessa förorsakar Kunden.
9 Överlåtelse av VR-företagskundrelationen
Kunden får inte överlåta VR-företagskundrelationen eller de rättigheter eller skyldigheter som följer av kundrelationen till tredje part.
10 Force majeure
Om det på grund av oöverstigliga hinder (force majeure) som parterna inte kan påverka (t.ex. strejk eller annan stridsåtgärd, eldsvåda, naturkatastrof eller myndighetsbestämmelse) blir omöjligt eller betydligt svårare att uppfylla de skyldigheter som följer av VR-företagskundrelationen, befrias parten från sina avtalsmässiga skyldigheter tills hindret upphör.
11 Personuppgifter
Genom att acceptera dessa villkor ger Kunden VR rätt att behandla uppgifter om Kunden. I sin verksamhet följer VR den gällande dataskyddslagstiftningen och behandlar personuppgifter i enlighet med sina dataskyddsbeskrivningar och dataskyddsprinciper. De finns att läsa på VR:s webbplats www.vr.fi. Till den del genomförandet av detta avtal kräver behandling av personuppgifter, till exempel när det gäller Kundens kontaktpersoner och kundidentifikation, ska Kunden i enlighet med lagen informera de registrerade om detta och se till att Kunden har rätt att överlåta dessa uppgifter. VR har rätt att i enlighet med sina gällande dataskyddsbeskrivningar och dataskyddsprinciper använda uppgifterna, till exempel för att sköta kundrelationen och för att utveckla och marknadsföra tjänsterna, även i digital form, till exempel via e-post. VR har rätt att spela in och spara kundservicesamtal och annan kommunikation samt att använda inspelningarna och det övriga sparade materialet till exempel för verifiering av transaktioner, utbildning och kvalitetsledning.
12 Konfidentialitet
Parterna förbinder sig att hålla de affärshemligheter och övriga konfidentiella uppgifter hemliga som de fått av varandra i samband med VR-företagskundrelationen samt att inte använda dessa uppgifter för något annat ändamål än för att genomföra VR-företagskundrelationen.
13 Tillämplig lag och tvistlösning
På VR-företagskundrelationen tillämpas finsk lag. Eventuella tvister ska i första hand lösas genom samråd mellan parterna. Om samrådet inte leder till ett för båda parter tillfredsställande resultat, ska tvisten slutligt avgöras genom skiljedomsförfarande i Helsingfors enligt Centralhandelskammarens skiljedomsregler.
14 Ändringar i VR-företagskundrelationen
VR har rätt att ensidigt ändra villkoren för VR-företagskundrelationen.
15 VR-företagskundrelationens giltighet och uppsägning
VR-företagskundrelationen träder i kraft när Kunden har accepterat dessa villkor och VR har gett Kunden en kundidentifikation. Efter att ha accepterats av Kunden ersätter dessa villkor eventuella tidigare avtal om en företagskundrelation med VR. VR-företagskundrelationen gäller tills vidare. Båda parterna har rätt att säga upp VR-företagskundrelationen genom att skriftligen (via e-post) informera den andra parten om detta. Kundrelationen upphör när VR har slutfört behandlingen av de ärenden som vid tidpunkten för uppsägningen av VR-företagskundrelationen är under behandling och som kräver en giltig VR-företagskundrelation. För att VR-företagskundrelationen ska vara giltig ska Kunden under hela giltighetstiden se till att Kundens uppgifter är korrekta och uppdaterade och vid behov rätta till dem utan dröjsmål.
VR:s dataskydd
I dataskyddsbeskrivningen berättar vi hur vi behandlar våra kunders personuppgifter och hur vi skyddar våra kunders integritet.
VR:s dataskyddsbeskrivning
5.12.2019
Så här behandlar vi dina personuppgifter
Vi vill skydda din integritet på bästa möjliga sätt och tar därför dataskyddet på högsta allvar. Vi använder dina personuppgifter endast för de ändamål som vi har berättat om på förhand och endast i den omfattning det är nödvändigt med tanke på syftet med behandlingen. Dina uppgifter behandlas endast av de personer till vars uppgifter behandlingen av uppgifterna hör.
Dataskyddsbeskrivningen berättar om skyddet av din integritet och till exempel om följande:
- vilka personuppgifter vi samlar in och för vilket ändamål
- när och på vilket sätt vi kan dela dina personuppgifter med våra samarbetspartners
- vilka rättigheter du har och hur du till exempel kan kontrollera dina personuppgifter.
Det är möjligt för alla personer över 13 år att skapa användarnamn till VR:s tjänster. Du ansvarar för inloggningsuppgifterna för ditt användarnamn, för att de är korrekta, uppdaterade och används på behörigt sätt.
Om du misstänker att dina inloggningsuppgifter har hamnat i fel händer, ändra lösenordet omedelbart. Du kan säga upp ditt användarnamn genom att skicka en begäran om avslutande av användarnamnet per e-post till adressen palaute@vr.fi.
1 Personuppgiftsansvarig
- VR-Group Ab (nedan kallad VR)
- FO-nummer: 1003521-5
- PB 488, 00101 Helsingfors
- tfn 0307 10
2 Dataskyddsombud och kontaktuppgifter
- VR-koncernens dataskyddsombud: tietosuojavastaava@vr.fi
- I frågor som gäller registret kan du kontakta oss per e-post: palaute@vr.fi
3 För vilket ändamål använder vi dina personuppgifter?
- För att kunna erbjuda dig så mångsidiga och personliga tjänster och kundservice som möjligt, som till exempel resetjänster som passar just dig, anpassad kommunikation och rekommendationer om olika tjänster. Vi utvecklar och följer upp våra tjänster genom att analysera personuppgifter och utifrån detta skapa kundprofiler.
- För att kunna genomföra försäljning och marknadsföring samt för att göra det enklare för dig att uträtta ärenden i våra servicekanaler (såsom webb-, automat- och mobiltjänster samt i sociala medier och digital marknadsföring). Vi vill utveckla våra tjänster tillsammans med våra kunder med hjälp av kundenkäter och kundundersökningar.
- För att kunna behandla feedback och på det sättet förbättra och utveckla vår verksamhet samt för att svara på frågor. Vi behandlar och svarar på alla ersättningsansökningar som vi får. Vi sparar uppgifter om till exempel åtgärderna och samtalen inom kundservicen för att kunna verifiera olika transaktioner och utveckla vår service.
När vi behandlar dina personuppgifter på ovannämnda sätt grundar behandlingen sig på verkställandet av det avtal som du ingått med VR. Vi kan även göra kundenkäter om vi har fått ditt samtycke till detta.
Dessutom kan vi behandla dina personuppgifter för att uppfylla de skyldigheter som vi har enligt lag eller myndighetsbestämmelser, utan att glömma säkerheten och vårt ansvar. Då grundar behandlingen sig på en rättslig skyldighet.
Vi kan överföra dina personuppgifter inom VR-koncernen på grundval av ett berättigat intresse om det finns en särskild anledning till detta.
På webbplatsen vr.fi använder vi cookies till exempel för att genomföra våra tjänster och underlätta användningen av tjänsten.
4 Informationskällor
Vi samlar in uppgifter om kunden i första hand av kunden själv i samband med beställningar och skapandet av användarnamn till VR:s tjänster, vid köp och användning av tjänster, i våra digitala tjänster, vid kundservice, i samband med kundenkäter samt i övrigt direkt från kunden (t.ex. uppgifter som fåtts via spel och lottningar).
Uppgifter om kunden skapas också i VR:s datasystem i samband med resor och användning av tjänster. Vi kan uppdatera uppgifterna utifrån befolkningsdatasystemet eller motsvarande pålitliga, externa informationskällor, så att vårt register hålls uppdaterat.
5 Uppgifter som samlas in om kunder
Personuppgifter med anknytning till resor och produktion av tjänster
Vi behandlar de kunduppgifter som räknas upp nedan:
- Uppgifter om tjänster, köp, betalningar och resor, inkl. bland annat den e-postadress och det telefonnummer som använts för att leverera tågbiljetter eller i samband med andra tjänster. Vid köp av personliga biljetter ber vi även om kundens namn och födelsedatum.
- Information om användning av tjänster i olika kanaler, såsom webb-, automat- och mobiltjänster, inkl. bland annat logg- och transaktionsuppgifter samt de cookies som behövs för att koppla ihop sidladdningar.
- De positioneringsuppgifter som skapas i samband med användning av tjänster.
- Operativsystemet och språket i den enhet som kunden använder samt enhetens modell.
- Uppgifter i resedokument, såsom passnummer, vid gränsövergång.
- De uppgifter om kundens bil som kunden angett för transport av bilen.
- Uppgifter som behövs för direktmarknadsföring och kundkommunikation, såsom vilka meddelanden som skickats och vilka som öppnats.
- Inspelningar av kundsamtal.
- De uppgifter som behövs för att beställa och genomföra assistansservicen, såsom namn, information om hjälpbehovet, kontaktuppgifter och uppgifter om resan.
- Uppgifter i kundrespons och ersättningsansökningar samt de uppgifter som behövs för att svara på dessa, inkl. bankuppgifter.
- De uppgifter som används för att anpassa tjänsten personligt och underlätta användningen och som fåtts av kunden, såsom favoritförbindelsesträckor och favoritplats på tåget samt grupperings- och profileringsuppgifter.
- Vi behandlar kundens personbeteckning på grundval av kundens samtycke i vissa tjänster som förutsätter identifiering av kunden, såsom identifiering med hjälp av identitetskort. Vid identifiering med hjälp av identitetskort sparas personbeteckningen inte i läsbart format, och den teckensträng som skapas kan inte kopplas till personbeteckningen.
- Tillstånd och förbud för direktmarknadsföring och kundenkäter.
Personuppgifter som behövs för kundkommunikation
Av dem som är registrerade i digitala tjänster, dvs. de kunder som skapat användarnamn till VR:s tjänster, sparar vi dessutom namn, födelsedatum, språk samt närmare kontaktuppgifter, såsom adress och telefonnummer.
Av de kunder som skapat användarnamn till VR:s tjänster behandlar vi också samtycken och förbud i anslutning till direktmarknadsföring, uppgifter om genomförande av direktmarknadsföring och kundkommunikation samt uppgifter som personaliserar tjänsten och gör det lättare för dig att uträtta ärenden.
Uppgifter om företagskunder
När det gäller företagskunder kan vi även samla in kontaktpersonens och de övriga företagsanvändarnas namn och kontaktuppgifter, såsom adress, e-postadress och telefonnummer.
6 Personuppgiftsbiträden
Vi anlitar pålitliga tjänsteleverantörer som stöd för behandling av personuppgifter, såsom vid underhåll och utveckling av IT-system, produktion av tjänster samt i olika forsknings- och utvecklingsuppdrag. Dessa experter behandlar personuppgifter på uppdrag av oss. Uppgifterna behandlas i enlighet med gällande lagstiftning. Detta säkerställs med hjälp av avtal mellan organisationerna.
Vi kan lämna ut dina personuppgifter till våra samarbetspartner i följande situationer:
- Behandling av kundrespons. Vi kan lämna ut din respons och dina kontaktuppgifter till vår samarbetspartner, om din respons gäller vår samarbetspartners service. I en sådan situation begär vi dig dock i första hand kontakta samarbetspartnern. Om vi förmedlar din respons som innehåller dina personuppgifter, informerar vi dig om utlämnandet av dina personuppgifter.
- Köp av tjänster hos vår samarbetspartner. Om du köper våra samarbetspartners tjänster av oss, kan vi lämna ut dina personuppgifter som behövs för genomförandet av tjänsten till vår samarbetspartner.
- VR kan använda personuppgifter och uppgifter om resor och lämna ut dem inom VR-koncernen för att användas vid marknadsföring av andra företag.
- Vi lämnar inte ut kunduppgifter utanför VR eller de parter som deltar i produktionen av VR:s tjänster utan en sådan rättslig grund som avses i dataskyddsförordningen.
7 Överföring och utlämnande utanför EU eller EES-området
Uppgifterna lämnas inte ut utanför EU, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller de länder som Europeiska kommissionen konstaterat erbjuda garantier som säkerställer en tillfredsställande skyddsnivå, om man inte genom avtal eller på andra sätt som avses i lagen har säkerställt att dataskyddet ligger på en tillräcklig nivå. När det gäller resor till
Ryssland lämnas dock nödvändiga uppgifter om resan ut till gränsbevakningsmyndigheterna och andra myndigheter samt det ryska järnvägsbolaget (RZD).
8. Lagringstid för personuppgifter
Vi lagrar personuppgifter endast så länge som det med tanke på användningssyftet är nödvändigt och iakttar gällande lagstiftning. Efter detta raderas eller anonymiseras personuppgifterna.
Vi uppfyller våra rättsliga skyldigheter vid behandling av personuppgifter, med beaktande av bland annat bokföringslagstiftningen, EU:s förordning om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer samt lagen om ansvar i spårtrafik. När avtalsförhållandet upphör bestäms lagringstiden för uppgifterna enligt användningsändamål och gällande lagstiftning.
9. Våra kunders rättigheter
Som vår kund har du rätt till dina personuppgifter, där VR är personuppgiftsansvarig. Du kan utöva dina rättigheter genom att lämna en dataskyddsbegäran via en blankett på webbplatsen vr.fi. Alternativt kan du kontakta VR:s kundservice per telefon. Vi svarar på din begäran inom en månad. Vi uppfyller dessa rättigheter på de sätt som anges här, med beaktande av tillämpliga lagar och därtill relaterade begränsningar.
Om du köper biljetter via en annan tjänsteleverantör, är denna tjänsteleverantör en självständig personuppgiftsansvarig. När du använder en registrerads rättigheter via VR:s tjänster riktar sig begäran inte till och förmedlas inte heller till någon annan personuppgiftsansvarig. Kontakta i sådana situationer tjänsteleverantören direkt, om du vill utnyttja dina rättigheter enligt dataskyddsförordningen.
Som vår kund har du följande rättigheter i fråga om dataskydd:
1. Rätt till tillgång
Du har rätt att få en kopia av dina personuppgifter och en bekräftelse på huruvida vi har behandlat dina personuppgifter. Kopian levereras i första hand via krypterad e-post eller som dokument per post. Vissa uppgifter såsom samtalsinspelningar är endast tillgängliga på VR:s verksamhetsställen.
2. Rätt till rättelse
Du har rätt att be oss att rätta inkorrekta eller felaktiga uppgifter som rör dig. Om du är registrerad i digitala tjänster kan du redigera dina personuppgifter direkt via vår webbplats eller vår applikation. Dessa uppgifter är till exempel namn, adress och kontaktuppgifter.
3. Rätt till radering
Du har rätt att be oss att radera alla dina personuppgifter. Begärandena behandlas från fall till fall. VR har en rättslig skyldighet eller rättighet att bevara vissa uppgifter, vilket innebär att dessa inte kan raderas.
4. Rätt till begränsning av behandling
Du har rätt att i vissa särskilda situationer som fastställts i förordningen be att behandlingen av dina personuppgifter begränsas.
5. Rätt att göra invändningar
Du har rätt att göra invändningar mot användning av dina personuppgifter för till exempel direktmarknadsföring. Du kan på grundval av din personliga situation göra invändningar mot behandling som grundar sig på VR:s berättigade intresse.
6. Rätt till dataportabilitet
Du har rätt att få dina uppgifter av oss i ett strukturerat och allmänt använt format för att kunna överföra dem till en annan personuppgiftsansvarig. Denna rättighet gäller de uppgifter som är i elektroniskt format och som behandlas på grundval av ditt samtycke eller verkställandet av ett avtal. Uppgifterna skickas till dig via krypterad e-post.
7. Rätt att återkalla sitt samtycke
Du har rätt att återkalla ditt samtycke om det ligger till grund för behandlingen av personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke slutar vi behandla dina personuppgifter på grundval av samtycket. De personkunder som har registrerat sig i tjänsten kan återkalla sitt samtycke till elektronisk direktmarknadsföring genom att logga in på vår webbplats och redigera sina uppgifter.
8. Rätt att lämna in ett klagomål till en myndighet
Vi strävar efter att i första hand lösa eventuella tvister tillsammans med kunden. Om du anser att vi inte har behandlat dina personuppgifter enligt lag, kan du lämna in ett klagomål till en tillsynsmyndighet.
10. Principer för skydd av uppgifter
Vi säkerställer säkerheten för behandlingen av våra kunders personuppgifter samt personuppgifternas konfidentialitet, integritet och tillgänglighet med ändamålsenliga tekniska och administrativa åtgärder, i enlighet med VR:s principer för informationssäkerhet. Personuppgifterna är skyddade mot obehörig åtkomst samt mot olaglig och oavsiktlig behandling. Personuppgifterna behandlas endast av de personer som VR särskilt berättigat till detta. Vi utbildar och instruerar våra anställda som behandlar kunduppgifter i dataskyddsfrågor.
Dataskyddsbeskrivning för VR-Group Ab:s kameraövervakning
25.5.2018
1 Personuppgiftsansvarig
- VR-Group Ab (nedan kallad VR)
- FO-nummer: 1003521-5
- PB 488
- 00101 Helsingfors
- tfn 0307 10
2 Kontaktperson i ärenden som gäller registret
- Pekka Ahola
- VR-Group Ab
- PB 488
- 00101 Helsingfors
- Dataskyddsombud: tietosuojavastaava@vr.fi
3 Syftet med behandling av personuppgifter
Personuppgifterna behandlas för att upprätthålla ordningen och garantera säkerheten samt för att utreda brott, skador och olyckor i VR:s lokaler, fastigheter, utomhusområden och en del av tågmaterielen.
Behandlingen av personuppgifter grundar sig på den personuppgiftsansvariges berättigade intresse.
4 Informationskällor
Ett kameraövervakningssystem som består av övervakningskameror med inspelning i VR:s lokaler, fastigheter, utomhusområden och tågmateriel.
VR har kameraövervakning med inspelning i de allmänna lokalerna på följande stationer:
Björneborg, Dickursby, Helsingfors centralstation, Hyvinge, Idensalmi, Imatra, Joensuu, Kajana, Karis, Karleby, Kemi, Kervo, Kouvola, Kuppis, Kyrkslätt, Lahtis, Pieksämäki, Riihimäki, Rovaniemi, S:t Michel, Salo, Seinäjoki, Tammerfors, Tavastehus, Träskända, Uleåborg, Vasa, Villmanstrand, Ylivieska och Åbo.
5 Registrets datainnehåll
De tids- och platsbundna videoinspelningar av VR:s lokaler, fastigheter, utomhusområden och tågmateriel som kameraövervakningssystemet lagrat.
6 Mottagare av personuppgifter och personuppgiftsbiträden
Vi lämnar ut personuppgifter till Trafikverket i den mån lagstiftningen tillåter detta och på begäran även till andra myndigheter.
Vi anlitar externa aktörer som stöd för behandling av personuppgifter, bland annat vid underhåll och utveckling av IT-system samt i olika uppgifter i säkerhetskontrollrummet. Dessa tjänsteleverantörer behandlar personuppgifterna på uppdrag av oss och för vår räkning. Uppgifterna behandlas i enlighet med gällande lagstiftning och denna beskrivning. Detta säkerställs bland annat med hjälp av personuppgiftsbiträdesavtal mellan organisationerna.
7 Överföring och utlämnande utanför EU eller EES-området
Uppgifterna lämnas inte ut utanför EU, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller de länder som Europeiska kommissionen konstaterat erbjuda garantier som säkerställer en tillfredsställande skyddsnivå, om man inte genom avtal eller på andra sätt som avses i lagen har säkerställt att dataskyddet ligger på en tillräcklig nivå.
8 Lagringstid för personuppgifter
Videoinspelningarna lagras i normala fall i högst en månad. Uppgifterna kan dock vid behov lagras under längre perioder, till exempel på begäran av en myndighet.
9 Våra kunders rättigheter
Rätt att få tillgång till uppgifter/Rätt till insyn
Den registrerade har rätt att kontrollera vilka uppgifter om honom eller henne som registrerats i VR:s kameraövervakningsregister. Efter att ha lämnat in en tillräckligt detaljerad och specificerad begäran om tillgång har den registrerade rätt att få de uppgifter i inspelningarna som rör honom eller henne, med beaktande av de rättigheter och begränsningar som fastställts i dataskyddsförordningen. Den skriftliga och undertecknade begäran om tillgång ska skickas till adressen: VR-Group Ab, PB 488, 00101 Helsingfors.
Svaret på begäran skickas per post till den som framställt begäran. För begäran debiteras en rimlig ersättning om det har gått mindre än ett år sedan den föregående begäran om tillgång.
Observera att Trafikverket ansvarar för kameraövervakningen på plattformarna på bannätet samt på vissa stationer.
Rätt att lämna in ett klagomål till en myndighet
Vi strävar efter att i första hand lösa eventuella tvister direkt med de registrerade. Om kunden anser att vi inte har behandlat personuppgifterna enligt lag, kan kunden lämna in ett klagomål till en dataskyddsmyndighet.
10 Principer för skydd av registret
De av VR:s lokaler där man behandlar personuppgifter är skyddade med hjälp av inpasseringskontroll i enlighet med anvisningarna om lokalsäkerhet.
Inspelningar och dokument i pappersform förvaras i låsta utrymmen dit utomstående inte har tillträde. Endast särskilt utsedda personer har tillgång till inspelningarna och dokumenten. Dokumenten förstörs enligt anvisningarna om informationssäkerhet.
Dokument och uppgifter i elektroniskt format är skyddade med hjälp av användarnamn och lösenord, och mot intrång utifrån med hjälp av brandväggar, i enlighet med VR:s riktlinjer för informationssäkerhet. Endast personer med nödvändiga behörigheter har tillgång till uppgifterna.