Gå till innehållet

En drömrutt för vandrare

De senaste åren har bevisat det. Finland är en outsinlig skattkammare för vandrare. Packa din ryggsäck och hoppa på tåget!

Rutten för vandrare är lämplig för alla äventyrslystna. Om du tycker att kaffe smakar bäst vid en lägereld, skaffa en tågbiljett och ge dig ut på äventyr i fyra fantastiska naturdestinationer.

Den perfekta vandringsrutten går till Koli via Vuonislahti. Resan går genom Seitseminen i Parkano, Evo och Päijänne i Tavastehus samt Repovesi i Kouvola.

Seitseminen i Parkano

I Seitseminens nationalpark finns det vandringsleder från några kilometer till längre rutter på tiotals kilometer. Det finns även rutter som är lämpliga för cyklister till en längd av cirka 40 kilometer. I Seitseminen ödemark kan man också bekanta sig med Kovero kronoskogstorp där man vårdar det traditionella kulturlandskapet med gamla metoder.

Från Parkano station cyklar man cirka 26 kilometer till Seitseminen. Alternativt kan man också åka buss från stationen.

Tavastehus, Evo och Päijänne

Päijänne är en av Finlands största sjöar, och det finns också talrika öar i sjön. Päijänne är ett utmärkt resmål för paddlare, men man kan också bekanta sig med nationalparken till fots. Rutterna i Evo är lättframkomliga och lämpar sig både för nybörjare och erfarna vandrare. Niemisjärvi naturstig är cirka tre kilometer lång och förevisar både gammal urskog och orörd torvmark. I Evo är det möjligt att övernatta i tält eller i hyresstuga.

Man kommer från Tavastehus till Evo genom att byta från tåget till buss.

Repovesi i Kouvola

Repovesi nationalpark är ett populärt vandringsmål där det finns sammanlagt cirka 45 kilometer markerade leder. Ledernas längder varierar från knappt fyra kilometer till 26 kilometer. Naturen i Repovesi är storslagen och bergig, och för erfarna vandrare erbjuds leder med utmanande stigningar. Om du har tur kan du se en rödbrun räv i sitt bo, gömd från blickar.

Du kommer enkelt från Kouvola till Repovesi genom att hoppa på bussen på stationen.

Via Vuonislahti till Koli

Vuonislahti är en sympatisk liten by i Lieksa. På sommaren finns det bra förbindelser från Vuonislahti till Koli med sjöbuss. På vintern kan man fortsätta resan längs isvägen. Innan man fortsätter resan är det dock en bra idé att bekanta sig med naturstigarna och sevärdheterna i Vuonislahti. Vuonislahti kyläkävely och Paaterin polku är rutter med vackra utsikter till Pielisjärvi.

Osta lippusi retkeilijän reitille

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet