Gå till innehållet

En drömrutt för vandrare

På sommaren är Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en lista över de mest imponerande naturområdena som är lätta att nå med tåg. Packa alltså din ryggsäck och hoppa på tåget!

Rutten för vandrare är lämplig för alla äventyrslystna. Om du tycker att kaffe smakar bäst vid en lägereld, skaffa en tågbiljett och ge dig ut på äventyr i fyra fantastiska naturdestinationer.

Den perfekta vandringsrutten går till Koli. Resan går genom Seitseminen i Parkano, Karlberg i Tavastehus och Repovesi i Kouvola.

Paroonin taival i Parkano och Seitseminens nationalpark

Paroonin taival är en ca 30 km lång vandringsled, som börjar behändigt nog vid Parkano järnvägsstation. Vandringsleden går genom stadens centrum och innehåller varierande landskap och terräng. Paroonin taival slutar i Seitseminens nationalparks naturcentrum, där bland annat kafé-restaurang Kettis är verksam. Längs vandringsleden finns två vindskydd och en ödestuga, där man kan övernatta om man har bra utrustning.

Alternativt kan du också bege dig direkt till de mångsidiga lederna i Seitseminens nationalpark. Upplev till exempel Multiharju urskog, som man kan beundra på en två kilometer lång naturstig. Mer än hälften av Seitseminens nationalpark är sumpmark, som är full av liv på sommaren. I Seitseminens sumpmarker är det möjligt att se till exempel orrar, tranor, sångsvanar eller ripor, en fågelart som man oftast ser längre norrut.

Så här man kommer dit

Närmaste tågstation: Parkano

Från station till resmål: Seitseminens nationalpark ligger 26 km från tågstationen i Parkano. Det enklaste sättet att ta sig dit är med taxi eller cykel.

Karlberg

Karlberg i Tavastehus har varit ett populärt turistmål i över hundra år. Det nuvarande naturskyddsområdet i Karlberg erbjuder resenärerna mycket mer att se utöver det vackra landskapet. Karlbergs parkskog och dess attraktioner, liksom nationallandskapet som öppnas från Borgbergets utsiktstorn, lockar mer än 400 000 besökare till området varje år. Karlberg är särskilt lämplig för dagsutflykter, och några av dess attraktioner är lämpliga för personer som reser med en assistent eller en barnvagn.

På Karlbergs naturskyddsområde finns en park i engelsk stil som byggdes mellan 1883 och 1938 och som med sina byggnader är en nationellt viktig kulturhistorisk miljö.

Så här man kommer dit

Närmaste tågstation: Tavastehus

Från station till resmål: Det är en dryg 3 km promenad till Karlberg från Tavastehus järnvägsstation. Från stationen kommer man till Karlberg också med lokaltrafikens linje nummer 2.

Repovesi i Kouvola

Repovesi nationalpark är en av de mest populära res- och vandringsmålen i södra Finland. I Repovesi nationalpark finns sammanlagt cirka 45 kilometer markerade leder. Ledernas längd varierar mellan knappa fyra kilometer och 26 kilometer. Naturen i Repovesi är storslagen och bergig, och för erfarna vandrare erbjuds leder med utmanande stigningar. Klättra på de karga klipporna, gå längs bron över Lapinsalmi eller korsa Määkijänsalmi med en dragfärja. Om du har tur kan du se en rödbrun räv i sitt bo eller höra smålommen skrika.

Så här man kommer dit

Närmaste tågstation: Kouvola när man kommer från söder, Mäntyharju när man kommer från norr

Från station till resmål: Repovesibussen, som trafikerar från Kouvola på helgerna, kör från järnvägsstationen via Verla till Repovesi. Det går kanot-, vandrings- och terrängcykelleder från Mäntyharju station till Repovesi nationalpark.

Kolis nationallandskap

I Koli hittar du Finlands mest kända nationallandskap. Vandra till toppen av Kolis högsta topp, Ukko-Koli, där du kan beundra det magnifika sjölandskapet med utsikt över Pielisjärvi. Från Paha-Kolis kvartsutsprång kan du se över Kolinuuro till Pielisjärvi, medan du från Akka-Koli kan se Kolinselkäs sjölandskap. Koli har lämpliga rutter för vandrare på alla nivåer. Det finns cirka 80 kilometer markerade stigar, och vandringsledernas längd varierar mellan en och en halv och 61 kilometer.

Närmaste tågstation till Koli är Vuonislahti, varifrån resan till Koli går över Pielisjärvi med sjöbuss. Innan man fortsätter resan är det dock en bra idé att bekanta sig med naturstigarna och sevärdheterna i Vuonislahti. Till exempel Paateris stig är en rutt med vacker utsikt över Pielisjärvi.

Så här man kommer dit

Närmaste tågstation: Joensuu

Från station till resmål: Från Joensuu järnvägsstation är det cirka 60 kilometer till Koli. De mest behändiga färdsätten är buss, Öppnas i en ny fliksamåkning med taxi, Öppnas i en ny flik eller hyrbil till förmånspris, Öppnas i en ny flik.

Konduktörbjörnen KaukoSpecialist på pärlor i Finland
Konduktörbjörnen Kauko
Kauko ger dig de bästa tipsen till din tågresa och destinationerna som du når på räls.

Osta lippusi retkeilijän reitille

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet

Längs järnvägen ut i naturen

Ta tåget till de hisnande landskapen i nationalparker och naturområden. Vi har sammanställt vandrings- och utfärdsplatser, som är lättåtkomliga även utan bil.

Bekanta dig med naturdestinationerna

Mer att läsa

På resa i Finland

Topp 11 – de bästa tipsen för nattåget

Här är några beprövade praktiska tips för nattågsresandet för att din resa på nattliga spår skulle löpa smidigt....

Läs artikeln
På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och kort...

Läs artikeln
På resa i Finland

Ståtliga nationallandskap vid en rutt

Upplev några väl valda nationallandskap i Finland vid en tågrutt. Nationallandskapen är en del av finsk identitet, och alla som anser sig vara fi...

Läs artikeln