På tåget reser du ansvars­fullt

Tåg är det mest miljövänliga valet

Framtiden för renare transporter är här. Spårtrafiken är det energieffektivaste och utsläppssnålaste trafikslaget. Vi tror att vi genom att öka spårtrafikens popularitet kan minska utsläppen i hela Finland. Välj tåget och följ med på en gemensam resa mot en kolneutral framtid.

Prova vår nya CO2-kalkylator
Tack för att du väljer tåget. När du reser med tåg, kommer du enkelt fram och din resa är kolneutral.
95 %

De flesta av våra tåg går på el

95 procent av våra tågturer inom passagerartrafiken går på el. Vi har upphävt utsläppen från de resterande tågturerna sedan slutet av 2019.

5 %

Rälsbussarna och nattåget till Kolari

Rälsbussarna och nattågen till Kolari kör på sträckor som ännu inte är elektrifierade. Vi har upphävt för utsläppen från dessa sträckor sedan slutet av 2019.

100 %

Varje tågresa är kolneutral

Vi har förbundit oss att göra klimatåtgärder även i framtiden. Till 2025 kommer vi till exempel att minska vår energiförbrukning med 15 procent och öka återvinningsgraden till 80 procent.

Tillsammans mot en grönare framtid

Vi är stolta över att ha fått märket Sustainable Travel Finland, Öppnas i en ny flik och Sustainable Brand Index, Öppnas i en ny flik hedersutnämning som en av den mest ansvarsfulla reseoperatören år 2022. Vi upphäver utsläppen från vår verksamhet med ett Gold Standard, Öppnas i en ny flik-certifierat frivilligt utsläppshandelsprojekt. Projektets klimatinvesteringar fokuserar på skogsplanteringsprojekt i Colombia och byggandet av ett solkraftverk i Indien.

Minska utsläppen från din resa

CO2-UTSLÄPPSRÄKNARE

Till exempel på en rundresa mellan Helsingfors och Rovaniemi är koldioxidutsläppen från ett tåg över 99 % lägre än från ett flygplan. Använd kalkylatorn nedan för att jämföra koldioxidutsläppen från de olika möjliga färdmedlen för din resa.

Klimatkalkylator

Hur har koldioxidutsläppen beräknats?

Resandets miljövänlighet

Med energieffektivitet mot koldioxidneutralitet

Ansvar innebär kontinuerlig utveckling. VR Groups gemensamma mål och åtgärder visar vägen mot en halvering av transportutsläppen fram till år 2030. Det större mål framöver är, att skapa ett kolneutralt Finland år 2035.

Miljömålen för hela VR Group har anpassats så att utsläppen per produktionsenhet kommer att minska med 15 % från 2019 års nivå till 2025. Nyckeln till att uppnå detta mål är energieffektivitet.

När det gäller järnvägstransporter har energieffektiviteten ökats, till exempel med mer energieffektiv utrustning och införandet av DAS-systemet som hjälper föraren. DAS-systemet, som bygger på maskininlärning, råder föraren att sakta ner och accelerera så effektivt som möjligt. Systemet syftar till att spara 8 % av den energi som används för att dra tåget.

Välkommen till vår gemensamma resa mot en bättre morgondag!

Källa: VR Group Ansvarsrapport 2021 (bara på engelska), Öppnas i en ny flik

750 MWh solcellsenergi

Solkraftverket i Helsingfors depå producerade omkring 750 MWh el för underhåll av tågvagnar, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 40 egnahemshus.

Den nyaste aktören i tågutrustning

Dieselmotorn Dr19 är mindre förorenande, effektivare och mer mångsidigare än den tidigare dieselutrustningen. Den kommersiella trafiken med loket inleds år 2023. I persontrafiken kan loket vid behov användas på ett icke-elektrifierat spår, till exempel för nattågstrafik i Kolari.

Sammanfattning av dina resor

Året på spåret funktionen i appen VR Matkalla summerar din reseinformation och berättar hur mycket grönare ditt val är när du reser med tåg. Kolla in dina uppgifter i appen!

Grönt alternativ till affärsresor

Har ditt företag miljömål? När affärs- och arbetsresor görs kolneutralt med tåg stöder arbetstagarnas resor uppnåendet av dessa mål. Det lugn som erbjuds av Ekstra-klassen och de kupéer som kan reserveras för det egna sällskapet tjänar särskilt affärsresenärer.

Från grönt tåg till grön bil

Tåg- och bilresor kan nu kombineras på ett helt kolneutralt sätt. Som tågresenär har du tillgång till en sambrukad elbil till förmånspris i Helsingfors. Kör så länge och så långt du vill, och gör så många uppehåll som du vill. Du reser hela vägen bekvämt, flexibelt och helt kolneutralt.

Hållbara val också i restaurangvagnen

Smaka till exempel vår utsökta broccoli och spenatpaj, som bakas av Minnan juustokakkutehdas i Kasåkern i Helsingfors. Den mättande veganska tomatpestopastan är tillagad av kockar som bor i Juva. Till efterrätt rekommenderar vi restaurangvagnens signaturglass som tillverkas av en artesanglassfabrik!

Allt kaffe och te vi serverar är UTZ-certifierat. Certifikatet garanterar produktionens hållbarhet.
Läs mer om restaurangvagnen

Res smidigt med resekedjor

SMIDIGT FRÅN DÖRR TILL DÖRR

Resekedjan är en resa som består av flera olika transportsätt. Du kan till exempel välja ett fjärrtåg och fortsätta med lokaltrafikens buss, hyrbil eller taxi. Rör dig smidigt från dörr till dörr.

Läs mer om resekedjor

Följ med på resan

Med oss kan du åka till över 200 stationer i Finland.

Lägg till