Gå till innehållet

På tåget reser du ansvars­fullt

Tåg är det mest miljövänliga valet

Framtiden för renare transporter är här. Spårtrafiken är det energieffektivaste och utsläppssnålaste trafikslaget. Vi tror att vi genom att öka spårtrafikens popularitet kan minska utsläppen i hela Finland. Välj tåget och följ med på en gemensam resa mot en kolneutral framtid.

Tack för att du väljer tåget. När du reser med tåg, kommer du enkelt fram och din resa är kolneutral.

De flesta av våra tåg går på el

Elen vi använder produceras med vattenkraft. Produktionen av förnybar el har således inte orsakat några koldioxidutsläpp.

Rälsbussarna och nattåget till Kolari

Rälsbussarna och nattågen till Kolari kör på sträckor som ännu inte är elektrifierade. Vi har kompenserat för utsläppen från dessa sträckor sedan slutet av 2019.

Varje tågresa är kolneutral

Vi har förbundit oss att göra klimatåtgärder även i framtiden. Till 2025 kommer vi till exempel att minska vår energiförbrukning med 15 procent och öka återvinningsgraden till 80 procent.

Tillsammans mot en grönare framtid

Vi är stolta över att ha fått märket Sustainable Travel Finland och Sustainable Brand Index hedersutnämning som den mest ansvarsfulla reseoperatören år 2020. Vi kompenserar för utsläppen från vår verksamhet med ett Gold Standard-certifierat frivilligt utsläppshandelsprojekt. Projektets klimatinvesteringar fokuserar på skogsplanteringsprojekt i Colombia och byggandet av ett solkraftverk i Indien.

Minska utsläppen från din resa

Till exempel på en rundresa mellan Helsingfors och Rovaniemi är koldioxidutsläppen från ett tåg över 99 % lägre än från ett flygplan. Använd kalkylatorn nedan för att jämföra koldioxidutsläppen från de olika möjliga färdmedlen för din resa.


Junan käyttäminen sijaan tällä edestakaisella reitillä säästää:

15 Cheeseburgers

15 Cheeseburgers

Hur har koldioxidutsläppen beräknats? Uppgifter för jämförelse har hämtats från VTT Lipasto (bara på engelska), Statistikcentralen och VR Groups årsredovisning för 2018 (bara på finska).

Grönt alternativ till affärsresor

Har ditt företag miljömål? När affärs- och arbetsresor görs kolneutralt med tåg stöder arbetstagarnas resor uppnåendet av dessa mål. Det lugn som erbjuds av Ekstra-klassen och de kupéer som kan reserveras för det egna sällskapet tjänar särskilt affärsresenärer.

Vi bär vårt ansvar

Inom passagerartrafiken är användning av förnybar energi och ökning av energieffektiviteten de viktigaste sätten att minska utsläppen. Vi har arbetat för miljön sedan 90-talet och vi utvecklar vår verksamhet ständigt.

Mer information finns i VR Groups ansvarsrapport.

Omien matkojesi hiilijalanjälki

VR Matkalla -sovellus summaa matkatietosi ja kertoo, kuinka paljon vihreämmän valinnan olet tehnyt matkustaessasi junalla. Kurkkaa omat tietosi sovelluksesta!

Från grönt tåg till grön bil

Tåg- och bilresor kan nu kombineras på ett helt kolneutralt sätt. Som tågresenär har du tillgång till en sambrukad elbil till förmånspris i Helsingfors. Kör så länge och så långt du vill, och gör så många uppehåll som du vill. Du reser hela vägen bekvämt, flexibelt och helt kolneutralt.

Följ med på resan

Med oss kan du åka till över 200 stationer i Finland och fem järnvägsstationer i Ryssland.

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet
Sök resor

Matkaketjuilla sujuvuutta liikkumiseen

Joustavasti kotiovelta määränpäähän

Matkaketju on matka, joka koostuu useasta matkustusmuodosta. Voit vaikkapa valita kaukoliikenteen junan ja jatkaa paikallisliikenteen bussilla, vuokra-autolla tai taksilla. Liiku joustavasti kotiovelta perille asti.

Tutustu matkaketjuihin