Retkeilijän unel­ma­reitti

Suomi on retkeilijän loputon aarreaitta, jonka mahdollisuudet yllättävät kokeneemmankin seikkailijan. Kokosimme yhdessä Metsähallituksen kanssa upeimmat luontokohteet, joihin pääsee kätevästi raiteita pitkin. Pakkaa siis rinkkasi ja hyppää junan kyytiin!

Retkeilijän reitti sopii kaikille seikkailunnälkäisille. Jos kahvi maistuu mielestäsi parhaimmalta nuotion äärellä nautittuna, hanki taskuusi junalippu ja lähde seikkailulle neljään upeaan luontokohteeseen.

Täydellinen retkeilyreitti kulkee Kolille Parkanon Seitsemisen, Hämeenlinnan Aulangon sekä Kouvolan Repoveden lävitse.

Parkanon Paroonin taival ja Seitsemisen kansallispuisto

Paroonin taival, Avataan uudessa välilehdessä on noin 30 km pituinen vaellusreitti, joka alkaa kätevästi Parkanon rautatieasemalta. Reitti kulkee keskustan läpi ja sisältää vaihtelevia maisemia ja maastoja. Paroonin taival päättyy Seitsemisen kansallispuiston, Avataan uudessa välilehdessä luontokeskukseen, jonka palveluihin kuuluu mm. kahvila-ravintola. Vaellusreitin varrelta löytyy kaksi laavua ja yksi autiotupa, joissa yöpyminen onnistuu hyvien varusteiden kera vallan mainiosti.

Vaihtoehtoisesti voit myös suunnata suoraan Seitsemisen kansallispuiston monipuolisille reiteille. Koe esimerkiksi Multiharjun aarnimetsä, johon pääsee tutustumaan kahden kilometrin pituisella luontopolulla. Yli puolet Seitsemisen kansallispuiston pinta-alasta on suota, joka on kesäisin täynnä elämää. Seitsemisen suoalueilla on mahdollista bongata esimerkiksi teeri, kurki, laulujoutsen tai pohjoisesta tuttu lintulaji riekko.

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Parkano

Asemalta kohteeseen: Seitsemisen kansallispuistoon on 26 kilometrin matka Parkanon juna-asemalta. Matka taittuu kätevimmin taksilla tai polkupyörällä.

Aulanko

Hämeenlinnassa sijaitseva Aulanko, Avataan uudessa välilehdessä on ollut suosittu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajan. Nykyinen Aulangon luonnonsuojelualue tarjoaa matkailijalle komeiden maisemien lisäksi paljon muutakin nähtävää. Aulangon puistometsä nähtävyyksineen sekä Aulangonvuoren näkötornista avautuva kansallismaisema houkuttelevat alueelle vuosittain yli 400 000 kävijää. Aulanko sopii erityisesti päiväretkikohteeksi, ja osa sen kohteista soveltuu avustajan tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.

Aulangon luonnonsuojelualueeseen kuuluu vuosina 1883–1938 rakennettu englantilaistyyppinen puisto, joka rakennuksineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin.

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Hämeenlinna

Asemalta kohteeseen: Hämeenlinnan rautatieasemalta on reilu 3 km kävelymatka Aulangolle. Asemalta Aulangolle kulkee myös paikallisliikenteen linja numero 2.

Kouvolan Repovesi

Repoveden kansallispuisto, Avataan uudessa välilehdessä on yksi Etelä-Suomen suosituimmista retki- ja vaelluskohteista. Repovedeltä löytyy yhteensä noin 45 kilometriä merkittyjä reittejä. Reittien pituudet vaihtelevat vajaasta neljästä kilometristä 26 kilometrin pituisiin vaelluksiin. Repoveden luonto on jylhän vuoristoista, ja kokeneille vaeltajille onkin tarjolla reittejä, joissa on haastavia nousuja. Kiipeile jylhillä kallioilla, kulje pitkin Lapinsalmen siltaa tai ylitä Määkijänsalmi ketunlossilla. Hyvällä tuurilla voit bongata punaruskean ketun pesässään tai kuulla kaakkurin huudon.

Näin sinne pääsee

Lähimmät juna-asemat: Hillosensalmi (kesäkaudella), Kouvola etelän suunnasta tullessa, Mäntyharju pohjoisen suunnasta tullessa

Asemalta kohteeseen: Yksinkertaisin ja helpoin vaihtoehto on hypätä Hillosensalmen junaseisakkeell, Avataan uudessa välilehdessäa odottavan bussin kyytiin. Bussimatkaa ei tarvitse varata etukäteen. Lue lisää, Avataan uudessa välilehdessä

Kouvolasta viikonloppuisin liikennöivä Repovesibussi, Avataan uudessa välilehdessä kuljettaa rautatieasemalta Verlan kautta Repovedelle. Mäntyharjun asemalta on melonta-, patikointi- ja maastopyöräilyreitit Repoveden kansallispuistoon.

Kolin kansallismaisemat

Kolilta, Avataan uudessa välilehdessä löydät Suomen tunnetuimmat kansallismaisemat. Patikoi Kolin korkeimman huipun, Ukko-Kolin laelle, josta voit ihailla Pieliselle avautuvaa upeaa järvimaisemaa. Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä näet yli Kolinuuron Pieliselle, Akka-Kolilta taas katselet Kolinselän järvimaisemia. Kolilta löytyy sopivia reittejä kaiken tasoisille retkeilijöille. Merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä, ja reitit vaihtelevat puolestatoista kilometristä 61 kilometrin pituiseen vaellusreittiin.

Kolia lähin juna-asema on Joensuu.

Näin sinne pääsee 

Lähin juna-asema: Joensuu

Asemalta kohteeseen: Joensuun rautatieasemalta on matkaa Kolille noin 60 kilometriä. Matka taittuu kätevimmin yhteysbussilla, kimppataksilla, Avataan uudessa välilehdessä tai etuhintaisella vuokra-autolla.

Osta lippusi retkeilijän reitille

Lisää

Raiteita pitkin luontoon

Lähde junalla kansallispuistojen ja luontokohteiden henkeäsalpaaviin maisemiin. Kokosimme vaellus- ja retkeilykohteet, joiden äärelle pääsee kätevästi myös ilman omaa autoa.

Tutustu luontokohteisiin

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Top 11 – parhaat vinkit yöjunaan

Tässä hyväksi havaittuja käytännön vinkkejä yöjunassa matkustamiseen, jotta matkasi öisillä raiteilla rullaisi onnistuneesti.…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu