Osta lippu
Palvelut junassa

Polkupyörä mukaan junaan

Ota pyörä mukaan ja hyppää junaan!

Polkupyörä kulkee kätevästi mukana lähes kaikissa kotimaan kauko- ja lähijunissa. InterCity-junassa polkupyörälle tulee varata oma paikka etukäteen. Lähijunissa polkupyöriä saa kuljettaa niille varatuilla alueilla maksutta.

Pyörä kulkee mukana melkein kaikissa junissa. Ota siis pyörä mukaan junaan ja jatka esimerkiksi työmatkaasi sujuvasti pyöräillen.

Minne olet matkalla?

Lisäpalvelut

Ohjeet pyörän kuljettamiseen junassa

Pelkän pyöräpaikan ostaminen

Jos matkustat kausi- tai sarjalipulla, voit ostaa pelkän pyöräpaikan VR Matkalla -sovelluksessa paikka- tai matkavarausta tehdessäsi.

Voit lisätä pyöräpaikan tilauksellesi myös oston jälkeen, mikäli olet tehnyt lippuostoksen kirjautuneena VR-tilillesi.

Potkulaudat junassa

Potkulaudan saa kuljettaa junassa maksutta käsimatkatavarana. Jos potkulauta on suuri eikä taitu kokoon, sille tulee varata maksullinen polkupyöräpaikka. Istuttavien sähköpotkulautojen kuljettamiseen junassa ei valitettavasti ole tilaa.

Taittopyörät, laatikkopyörät, Segwayt ja tandempyörät

  • Voit kuljettaa pieneen tilaan menevää taittopyörää kaikissa kauko- ja lähiliikenteen junissa ilman erillistä maksua tavallisena matkatavarana. Huomaathan, että pyörän tulee tällöin olla taitettuna kokoon rungosta ja suojattuna hyvin suojapussilla, jottei se likaa muiden matkustajien tavaroita.
  • Hyvin isokokoiset taittopyörät eivät mahdu kaukoliikenteen junien hattuhyllyille tai lukittaviin matkatavaralokeroihin. Suuren taittopyörän voit kuljettaa tavallisen polkupyörän tapaan.
  • Segwayt kuljetetaan polkupyörän tavoin ja niille tulee varata maksullinen polkupyöräpaikka ennakkoon.
  • Valitettavasti laatikkopyörien, polkupyörien peräkärryjen, sähköskoottereiden, kuormapyörien, tandempyörien tai pyörien kuljetuslaukkujen kuljettamiseen ei ole junissa tilaa.

Vinkit onnistuneeseen junamatkaan pyörän kanssa

Kun suunnittelet lähteväsi junamatkalle pyörän kanssa, lukaise nämä:

Pyörä matkustaa pyöräpaikalla. Pyöräpaikat on merkitty vaunuihin opastetarroilla, jotka löydät joko ovien vierestä tai isompana junan ikkunasta. Turvallisuussyistä pyöriä saa kuljettaa vain erikseen merkityillä paikoilla. Varmistathan aina myös, ettei pyöräsi tuki kulkuväyliä, ja että kanssajunailijat pääsevät liikkumaan vapaasti sekä istumapaikoille että ulko-oville.

Kaukojunissa pyörapaikka varataan ennakkoon. Kaukojunissa on rajallinen määrä pyöräpaikkoja, ja paikat täyttyvät etenkin suosituilla vuoroilla nopsaan. Voit ostaa pyöräpaikan lipun oston yhteydessä tai lisätä sen tilauksellesi jälkikäteen, jos olet tehnyt lippuostoksesi sisäänkirjautuneena.

Pyöräsi kulkee mukana 4-8 € maksua vasteen, matkan pituudesta riippuen. Kaukojunissa on kahdenlaisia pyörätelineitä. Toisissa pyörä kiinnitetään ohjaustangosta ja nostetaan pystyyn (vaunu nro 4), toisissa pyörän rengas solahtaa lattiassa olevaan telineeseen (vaunu nro 1). Kaukojunassa oma pyörä kannattaa myös aina lukita, kun poistut sen luota.

VR:n lähijunassa pyörä kulkee ilmaiseksi. Pyörän saa ottaa lähijunaan mukaan ilmaiseksi, mutta suosittelemme välttämään pyörän kuljettamista ruuhka-aikoina. VR:n lähijunissa pyöräpaikat löytyvät useimmiten vaunujen päistä. Suuntaa siis pyöräsi kanssa junan alku- tai häntäpäähän, niin säästyt ylimääräiseltä hätiköinniltä junan saapuessa. Esim. R- ja Z-lähijunat ajetaan kalustolla, jossa ohutrenkaisen pyörän saa näppärästi renkaasta kiinni aulan pyörätelineeseen. Huolehdithan kuitenkin, että pyöräsi pysyy pystyssä eikä vaikeuta muiden matkustajien liikkumista vaunussa.

HSL-alueen junissa (esim. K-, P- ja I-juna) ei ole erillisiä pyörätelineitä, vaan pyöriä voi kuljettaa monikäyttöosastossa, jossa on vähemmän istuimia. Näissä junissa voit tukea pyöräsi kaiteeseen kunhan huolehdit, että muilla matkustajilla on tilaa liikkua vaunussa ja että pyöräsi pysyy varmasti pystyssä junan liikkuessa. HSL:n junissa monikäyttöosasto löytyy vaunun keskivaiheilta. Lue lisää lähiliikenteestä.

Sähköpyörät ja -potkulaudat. Normaalikokoisia sähköpyöriä voi kuljettaa junassa. Myös sähköpotkulauta kulkee mukanasi, mutta ns. päältä ajettavat istuimelliset sähköpotkulaudat ja -skootterit tai pyörien perävaunut eivät mahdu junan kyytiin. Huomaathan, että sähköpyörien ja -potkulautojen lataaminen junassa on kielletty.

Asemoidu ajoissa. Asemalaiturit on jaettu A-, B-, C- tai D-vyöhykkeisiin ja laiturinäytöt kertovat, mihin kohtaan juna saapuu. Voit katsoa näytöltä, mille vyöhykkeelle vaunusi osuu ja siirtyä valmiiksi oikeaan kohtaan laituria odottelemaan. Kun olet valmiiksi lähellä omaa vaunuasi, sujuu junaan nousu pyörän kanssa sutjakkaammin.

Pohjoiseen pyöräilemään. Useissa yöjunissa on erillinen matkatavaravaunu, jossa on 8 polkupyöräpaikkaa.

Pyörä autojunassa. Autojunaan voi ottaa pyörän mukaan myös auton perään kiinnitettävässä pyörätelineessä. Muistathan silloin varata tarpeeksi pitkän autopaikan, joka kattaa sekä auton että pyörillä lastatun telineen mitat. Normaali 5 m pituinen autopaikka ei välttämättä riitä, joten mittaathan kuormasi tarkkaan.