Hyppää sisältöön
Syksyinen lähijunaloma

Lähijunaloma

Kaukolomat askarruttavat, mutta maisemanvaihdos houkuttelee? Eipä hätää. Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Keräsimme inspiraatioksi muutamia matkavinkkejä lähijunalomalle.

1. Lahti – urheilun mekka ja Järvi-Suomen portti

CNN-uutistoimisto listasi vuoden 2022 alussa maailman kiinnostavimmat matkakohteet. Yhteensä 22:n kohteen listalle nousi myös Lahti. CNN:n artikkelissa korostettiin erityisesti Lahden vehreyttä, ekologisuutta ja upeita luontokohteita. Erityismaininnan saivat myös Lahden alueen pohjavedet, jotka tarjoavat alueen asukkaille huippulaatuisen hanaveden. Lahden matkailuvinkeiksi artikkelissa nostettiin Teerenpeli-ravintola, jonka yhteydestä löytyy myös panimo ja tislaamo. Kaupungin museotarjonnasta taas mainittiin visuaalisten taiteiden museo Malva, joka avaa ovensa keväällä 2022.

Lahti on suomalaisen hiihdon pääkaupunki, mutta kaupungissa on paljon tehtävää ja nähtävää myös muulloin kuin talvella. Salpausselän ulkoilualueella on yli 30 kilometriä merkittyjä maastoliikuntapolkuja, joilla voi kävellä, juosta ja maastopyöräillä. Merkittyjen maastoliikuntapolkujen ja huollettujen ulkoilureittien lisäksi Salpausselällä on runsas luontaisten metsäpolkujen verkosto. Jos et ehtinyt syödä aamiaista, niin päivän tärkeimmän aterian nautit aivan rautatieaseman lähellä, suositussa Asemapäällikössä. Kun vatsa on täynnä, voit suunnata asemalta ensin Lahden maamerkkien eli radiomastojen juurelle, radio- ja tv-museoon Mastolaan Radiomäelle. Radiomäki on myös itsessään upea luontokohde, josta avautuu mahtava näkymä kaupunkiin ja Vesijärvelle.

Mastolasta matka jatkuu toiselle tunnetulle lahtelaiselle maamerkille eli hyppyrimäelle Salpausselän stadionille. Stadionin Hiihtomuseossa pääset tutustumaan sivakoinnin historiaan ja sen tärkeimpiin tapahtumiin.

Hyppyrimäen juurelta seuraavaksi suunta otetaan kohti Vesijärven satamaa. Satamassa on useita kahviloita, putiikkeja sekä puuarkkitehtuurin taidonnäyte Sibelius-talo. Jos tässä kohtaa kolottaa kahvihammasta, niin kokeilepa tunnelmallista kahvila Karirantaa. Jos taas nälkä on iso, niin kokeile Lahtelaista kierrosta. Uskomme, että löydät kierrokselta mieleisen ruokapaikan. Myös ravintola Roux on tyylikäs ja varma valinta.

Kun Lahessa ollaan, ei sovi unohtaa kuningasta. Pyhiinvaelluskohteen eli Jari Litmasen patsaan löydät Lahden kisapuistosta. Kamerat valmiiksi ja yhteiskuviin!

Asema: Lahden rautatieasema sijaitsee ihan kaupungin keskustan tuntumassa. Tikkurilasta pyyhkäisee oikorataa pitkin Z-junalla Lahteen alle tunnissa, ja Riihimäeltä matka kestää noin 45 minuuttia.

Yöpyminen: Aivan rautatieaseman kupeessa on ekologinen kaupunkihotelli GreenStar Hotel Lahti.

Junamatkan hinta: Esim. VR:n lähiliikenteen kertalippu Tikkurila–Lahti 11,10 € / aikuinen ja 5,55 € / lapsi, tai Riihimäki-Lahti 3,15 € / opiskelija tai eläkeläinen.

2. Koe Tuusulanjärven seutu

Tuusulan, Järvenpään ja Keravan alue on elämyksiä täynnä. Hypätkää vaikka koko perheen voimin lähijunaan ja pääsette suoraan keskelle kaunista luontoa. Kokeile esimerkiksi Seitsemän veljeksen vaellusreittiä, jota voi kulkea pätkä kerrallaan tai ottaa haltuun vaikka koko 90 kilometrin pituisen reitin. Lähijunaloman aikana kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Fjällbon rantakalliolla. Tunnelmallinen kävelykierros on oivallinen mahdollisuus ihastella luonnonrauhaa ja kaunista järvimaisemaa. Reitiltä löytyy myös ainutlaatuinen laituripaviljonki, jolta keväisen auringonlaskun seuraaminen onnistuu helposti.

Kauniin luonnon lisäksi Tuusulanjärven seudun 11 museon ja 10 ravintolan yhteinen Elävät juuret -elämysopas tarjoaakin yli 40 erilaista tapaa rentoutua ja kokea lomatunnelmaa kulttuurin ja luonnon äärellä. Kaikki kohteet sijaitsevat kompaktisti Tuusulanjärven seudulla Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. Voit viettää paikalla yhden tai useamman päivän, sillä alueella on myös ainutlaatuisia yöpymispaikkoja pidempääkin vierailua varten. Kotiin ei tarvitse lähteä tyhjin käsin, sillä alueella on lukuisia puoteja, joista löydät esimerkiksi käsitöitä ja suuhunpantavaa.

Saapuminen: Keravan, Ainolan ja Järvenpään juna-asemat sijaitsevat Helsinki-Riihimäki-pääradan varrella ja VR:n lähiliikenteen junat pysähtyvät näillä asemilla monta kertaa tunnissa. Helsingin suunnasta Keravalle ja Järvenpäähän matkaa on junalla noin 20 minuuttia. Järvenpään ja Keravan asemilta hyvät jatkoyhteydet koko alueella liikennöiviin busseihin. Lue lisää saapumisesta Tuusulanjärven seudulle

Junamatkan hinta: VR:n lähiliikenteen kertalippu Helsinki–Ainola alk. 5,50 € / aikuinen.

3. Sveitsiin Hyvinkäälle

Retki kannattaa aloittaa suoraan huipulta ja suunnata Sveitsiin! Varaa siis yöpaikka itsellesi tai koko perheelle Hyvinkään Hotel Sveitsistä. Hotellin ympäristö tarjoaa tekemistä ja rentoilua ympärivuotisesti. Vuokraa fatbike joko sähköllä tai ilman ja lähde tutustumaan Hyvinkään upeisiin pyöräilyreitteihin. Ihan hotellin vierestä lähtevät myös Sveitsin luontopolku sekä Sveitsinpuiston kulttuuripolku, jonka varrella voit tutustua alueen historiaan. Unohtumattomia elämyksiä tarjoilee hotellin yhteydessä sijaitseva WayOut Sveitsi, jossa voit kokeilla seurueesi tai perheesi kanssa pelaamista monipuolisissa pakohuoneissa.

Ennen kuin nälkä ehtii yllättää, on syytä suunnata syömään. Helpotusta kurnivaan vatsaan tarjoaa Ravintola Karhunpesä hotellilla. Hyvinkään keskustasta taas löydät 2Puuta-bistron, joka vakuuttaa vaativammankin herkkusuun.

Hyvinkäällä ei sovi unohtaa Suomen rautatiemuseota! Tutustu suomalaisen rautatien historiaan ja ihastele mm. hienoja, mustia ja kiiltäviä höyryvetureita.

Asema: Hyvinkäälle junailee esim. Hämeenlinnasta reilu puoli tuntia ja Helsingistä kolme varttia.

Junamatkan hinta: Esim. VR:n lähiliikenteen kertalippu Helsinki–Hyvinkää 8,90 € / aikuinen tai Hämeenlinna–Hyvinkää alk. 4,10 € / aikuinen.

4. Hämeenlinna

Hämeenlinna on siitä kiva kohde, että pääset moneen kohteeseen jalkaisin rautatieasemalta. Hämeenlinnan taidemuseolle on vain noin 10 minuutin kävely asemalta. Museon kokoelmiin kuuluu mm. sanoittajamestari Vexi Salmen keräämä satojen teosten kokoelma. Taidemuseon vieressä sijaitsee Verkatehdas, jossa on erilaisia tapahtumia ja monipuolista kulttuuritarjontaa.

Hämeenlinnaa ei voi ohittaa käymättä linnassa. Hämeen linnalle kävelee esimerkiksi torilta vain reilu 10 minuuttia Eino Leinon -puiston ja Linnan-puiston läpi. Koko perheelle sopiva keskiaikainen tiililinna sijaitsee kauniilla paikalla Vanajaveden rannalla. Linnassa voi kierrellä omatoimisesti pääsymaksun hinnalla, mutta palkitsevampaa on osallistua opastetulle kierrokselle, jolloin saat kuulla tarinoita linnan elämästä ja voit halutessasi kysyä lisää.

Linnalta on reilun puolen tunnin kävelymatka tai 10 minuutin taksimatka toiselle Hämeenlinnan maineikkaalle kohteelle eli Aulangolle. Siellä on tekemistä ja näkemistä kaikille mutta kuuluisin lienee näkötorni. Näkötornilta on huikeat näkymät ympäröivään luontoon. Suosittelemme myös porrasjumppaa alas tornilta, nimittäin sieltä löydät Aulangon karhuveistoksen jyrkän kallioseinämän kupeesta.

Ruoka: Kaikkien kukkaroille sopivia ruokapaikkoja löytyy runsaasti kaupungin keskustasta. Mainittakoon muutama hämeenlinnalainen klassikko. Leivonnaisten ystävä ei voi ohittaa kaupungin kahvilahelmeä Cafe Laurellia, jonka leipomon käsin tehdyt herkut tuottavat valinnanvaikeutta vitriinien äärellä. Illalliselle herkkusuut ottavat suunnaksi kellariravintola Hällän tai tunnelmallisen ravintola Piparkakkutalon.

Yöpyminen: Hämeenlinnassa on useita majoitusvaihtoehtoja. Uinut mukavasti ainutlaatuisessa B&B Matin ja Maijan Majatalossa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Aulangolla yösijan löydät Scandic Aulangosta.

Asema: Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyy niin lähi- kuin kaukojuniakin. R-juna Tampereelta ajaa Hämeenlinnaan noin 45 minuuttia ja Tikkurilasta 1 tunti ja 10 minuuttia.

Junamatkan hinta: Esim. VR:n lähiliikenteen kertalippu Tampere-Hämeenlinna 6,30 € / aikuinen, Tikkurila-Hämeenlinna 10,80 € / aikuinen.

Huom! Tarkistathan kohteiden tarkemmat tiedot, kuten aukioloajat ja hinnat, ennakkoon. Koronatilanne saattaa aiheuttaa rajoituksia.

Konnarikarhu KaukoKotimaan helmien asiantuntija
Konnarikarhu Kauko
Kaukolta saat parhaat vinkit junamatkailuun ja matkakohteisiin, joiden luo juna vie.

Suunnittele matkasi loppuun

Tutustu tarkemmin VR:n lähiliikenteeseen ja selvitä reittisi unelmien lomakohteeseen. Kokosimme yhteen kaiken tarvittavan tiedon.

Tutustu lähiliikenteeseen

Minkä kaupungin valitset?

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lisää luettavaa