Hyppää sisältöön

Lähijunaloma

Kaukolomat askarruttavat, mutta maisemanvaihdos houkuttelee? Eipä hätää. Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Keräsimme sinulle avuksi muutamia matkavinkkejä talviselle lähijunalomalle.

1. Koe Tuusulanjärven seutu

Tuusulan, Järvenpään ja Keravan alue on elämyksiä täynnä. Hypätkää vaikka koko perheen voimin lähijunaan ja pääsette suoraan keskelle kaunista luontoa. Talviurheilua rakastaville tarjolla on monipuolisia mahdollisuuksia Tuusulanjärven maisemissa. Napatkaa sukset alle tai kokeilkaa jäätilanteen salliessa esimerkiksi luistelua järvenjäällä. Lähijunaloman aikana kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Fjällbon rantakalliolla. Tunnelmallinen kävelykierros on oivallinen mahdollisuus ihastella luonnonrauhaa ja kaunista järvimaisemaa. Reitiltä löytyy myös ainutlaatuinen laituripaviljonki, jolta talvisen auringonlaskun seuraaminen onnistuu helposti.

Kauniin luonnon lisäksi Tuusulanjärven seudun 11 museon ja 10 ravintolan yhteinen Elävät juuret -elämysopas tarjoaakin yli 40 erilaista tapaa rentoutua ja kokea lomatunnelmaa kulttuurin ja luonnon äärellä. Kaikki kohteet sijaitsevat kompaktisti Tuusulanjärven seudulla Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. Voit viettää paikalla päivän tai vaikkapa rentouttavan viikonlopun, alueella on myös ainutlaatuisia yöpymispaikkoja pidempääkin vierailua varten.

Saapuminen: Keravan, Ainolan ja Järvenpään juna-asemat sijaitsevat Helsinki-Riihimäki-pääradan varrella ja VR:n lähiliikenteen junat pysähtyvät näillä asemilla monta kertaa tunnissa. Helsingin suunnasta Keravalle ja Järvenpäähän matkaa on junalla noin 20 minuuttia. Järvenpään ja Keravan asemilta hyvät jatkoyhteydet koko alueella liikennöiviin busseihin. Lue lisää saapumisesta Tuusulanjärven seudulle

Junamatkan hinta: VR:n lähiliikenteen kertalippu Helsinki–Ainola alk. 5,50 € / aikuinen.

2. Sveitsiin Hyvinkäälle

Retki kannattaa aloittaa suoraan huipulta ja suunnata Sveitsiin! Varaa siis yöpaikka itsellesi tai koko perheelle Hyvinkään Hotel Sveitsistä. Hotellin ympäristö tarjoaa tekemistä ja rentoilua myös talviaikaan. Voit aloittaa esimerkiksi Sveitsinpuiston alueella risteilevään monipuoliseen valaistujen hiihtolatujen verkostoon tutustumisella. Alueen korkeusvaihtelut takaavat myös mahtavat pulkkamäet, jotka saavat varmasti hymyn huulille. Unohtumattomia elämyksiä tarjoilee hotellin yhteydessä sijaitseva WayOut Sveitsi, jossa voit kokeilla seurueesi tai perheesi kanssa pelaamista monipuolisissa pakohuoneissa.

Ennen kuin nälkä ehtii yllättää, on syytä suunnata syömään. Helpotusta kurnivaan vatsaan tarjoaa Ravintola Karhunpesä hotellilla. Hyvinkään keskustasta taas löydät 2Puuta-bistron, joka vakuuttaa vaativammankin herkkusuun.

Hyvinkäällä ei sovi unohtaa Suomen rautatiemuseota! Tutustu suomalaisen rautatien historiaan ja ihastele mm. hienoja, mustia ja kiiltäviä höyryvetureita.

Asema: Hyvinkäälle junailee esim. Hämeenlinnasta reilu puoli tuntia ja Helsingistä kolme varttia.

Junamatkan hinta: Esim. VR:n lähiliikenteen kertalippu Helsinki–Hyvinkää 8,90 € / aikuinen tai Hämeenlinna–Hyvinkää alk. 4,10 € / aikuinen.

3. Lahti – Suomen hiihtopääkaupunki ja Järvi-Suomen portti

Lahti on suomalaisen hiihdon pääkaupunki, mutta on kaupungissa paljon muutakin tehtävää ja nähtävää. Lähimmät ladut löytyvät heti keskustan tuntumasta, joten nappaa sukset tai mukavat kävelykengät mukaan ja lähde tutustumaan kaupunkiin!

Jos et ehtinyt syödä aamiaista, niin päivän tärkeimmän aterian nautit aivan rautatieaseman lähellä, suositussa Asemapäällikössä. Kun vatsa on täynnä, voit suunnata asemalta ensin Lahden maamerkkien eli radiomastojen juurelle, radio- ja tv-museoon Mastolaan Radiomäelle. Radiomäki on myös itsessään upea luontokohde, josta avautuu mahtava näkymä kaupunkiin ja Vesijärvelle.

Mastolasta matka jatkuu toiselle tunnetulle lahtelaiselle maamerkille eli hyppyrimäelle Salpausselän stadionille. Stadionin Hiihtomuseossa pääset tutustumaan sivakoinnin historiaan ja sen tärkeimpiin tapahtumiin.

Hyppyrimäen juurelta seuraavaksi suunta otetaan kohti Vesijärven satamaa. Satamassa on useita kahviloita, putiikkeja sekä puuarkkitehtuurin taidonnäyte Sibelius-talo. Jos tässä kohtaa kolottaa kahvihammasta, niin kokeilepa tunnelmallista kahvila Karirantaa. Jos taas nälkä on iso, niin kokeile Lahtelaista kierrosta. Uskomme, että löydät kierrokselta mieleisen ruokapaikan. Myös ravintola Roux on tyylikäs ja varma valinta.

Kun Lahessa ollaan, ei sovi unohtaa kuningasta. Pyhiinvaelluskohteen eli Jari Litmasen patsaan löydät Lahden kisapuistosta. Kamerat valmiiksi ja yhteiskuviin!

Asema: Lahden rautatieasema sijaitsee ihan kaupungin keskustan tuntumassa. Tikkurilasta pyyhkäisee oikorataa pitkin Z-junalla Lahteen alle tunnissa, ja Riihimäeltä matka kestää noin 45 minuuttia.

Yöpyminen: Aivan rautatieaseman kupeessa on ekologinen kaupunkihotelli GreenStar Hotel Lahti.

Junamatkan hinta: Esim. VR:n lähiliikenteen kertalippu Tikkurila–Lahti 11,10 € / aikuinen ja 5,55 € / lapsi, tai Riihimäki-Lahti 3,15 € / opiskelija tai eläkeläinen.

4. Hämeenlinna

Hämeenlinna on siitä kiva kohde, että pääset moneen kohteeseen jalkaisin rautatieasemalta. Hämeenlinnan taidemuseolle on vain noin 10 minuutin kävely asemalta. Museon kokoelmiin kuuluu mm. sanoittajamestari Vexi Salmen keräämä satojen teosten kokoelma. Taidemuseon vieressä sijaitsee Verkatehdas, jossa on erilaisia tapahtumia ja monipuolista kulttuuritarjontaa.

Hämeenlinnaa ei voi ohittaa käymättä linnassa. Hämeen linnalle kävelee esimerkiksi torilta vain reilu 10 minuuttia Eino Leinon -puiston ja Linnan-puiston läpi. Koko perheelle sopiva keskiaikainen tiililinna sijaitsee kauniilla paikalla Vanajaveden rannalla. Linnassa voi kierrellä omatoimisesti pääsymaksun hinnalla, mutta palkitsevampaa on osallistua opastetulle kierrokselle, jolloin saat kuulla tarinoita linnan elämästä ja voit halutessasi kysyä lisää.

Linnalta on reilun puolen tunnin kävelymatka tai 10 minuutin taksimatka toiselle Hämeenlinnan maineikkaalle kohteelle eli Aulangolle. Siellä on tekemistä ja näkemistä kaikille mutta kuuluisin lienee näkötorni. Näkötornilta on huikeat näkymät ympäröivään luontoon. Suosittelemme myös porrasjumppaa alas tornilta, nimittäin sieltä löydät Aulangon karhuveistoksen jyrkän kallioseinämän kupeesta.

Ruoka: Kaikkien kukkaroille sopivia ruokapaikkoja löytyy runsaasti kaupungin keskustasta. Mainittakoon muutama hämeenlinnalainen klassikko. Leivonnaisten ystävä ei voi ohittaa kaupungin kahvilahelmeä Cafe Laurellia, jonka leipomon käsin tehdyt herkut tuottavat valinnanvaikeutta vitriinien äärellä. Illalliselle herkkusuut ottavat suunnaksi kellariravintola Hällän tai tunnelmallisen ravintola Piparkakkutalon.

Yöpyminen: Hämeenlinnassa on useita majoitusvaihtoehtoja. Uinut mukavasti ainutlaatuisessa B&B Matin ja Maijan Majatalossa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Aulangolla yösijan löydät Scandic Aulangosta.

Asema: Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyy niin lähi- kuin kaukojuniakin. R-juna Tampereelta ajaa Hämeenlinnaan noin 45 minuuttia ja Tikkurilasta 1 tunti ja 10 minuuttia.

Junamatkan hinta: Esim. VR:n lähiliikenteen kertalippu Tampere-Hämeenlinna 6,30 € / aikuinen, Tikkurila-Hämeenlinna 10,80 € / aikuinen.

Huom! Tarkistathan kohteiden tarkemmat tiedot, kuten aukioloajat ja hinnat, ennakkoon. Koronatilanne saattaa aiheuttaa rajoituksia.

Minne haluat matkustaa?

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lisää luettavaa