Tunturin tarinaa Lapin matkalla

Lapin uljaat maisemat lumoavat ja tarjoilevat nähtävää sekä koettavaa Lapin matkalla. VR:n yhteistyö Tunturin tarina -elokuvan kanssa loi valkokankaalle luontoelokuvan vailla vertaa.

Tunturin tarina -elokuva vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti. Se on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin maa-planeetan ensimmäiset vuoret syntyivät. Elokuvassa eläimet kuten karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö saavat näkyvän roolin. Tarina kertoo kuhunkin eläimeen liittyvistä uskomuksista ja tarinoista, mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimeen.

Kuvaaja Teemu Liakka valmistelee kameraa tykkylumikuvauksiin Kuusamossa.
Kuvaaja Teemu Liakka valmistelee kalustoa kuvauksia varten Utsjoella.

Pääosassa ovat myös Lapin tunturit, tarina perustuu Antti Tuurin tekstiin Tuntureista nukkuvina jättiläisinä. Kyseessä ei ole aikaisemmin julkaistu kirja, vaan Antti Tuuri käsikirjoitti elokuvan yhdessä ohjaaja Marko Röhrin kanssa. Elokuvan tekijät matkustivat yö- ja autojunalla useampaan otteeseen Lappiin.

- Yöjunasta oli meille suurta iloa Lappiin matkatessa. Pakkasimme auton monesti Pasilasta kyytiin ja etenkin kuvaaja Teemu Liakka ja ohjaaja Marko Röhr käyttivät tätä vaihtoehtoa silloin kun se meidän oman kaluston kannalta oli mahdollista. Näin säästyi monta tuntia ajamista ja aamulla Rovaniemellä herätessä pääsi jatkamaan virkeämpänä eteenpäin taas satoja kilometrejä, muistelee elokuvan tuottaja Hanna Kauppi.

Kilpisjärvi hurmaa matkailijan kauneudellaan.

Tunturin tarinaa kuvattiin koko Lapin alueella ja Jäämerellä asti kauan ja hartaasti, joten myös reissuja yöjunalla kertyi useampi.

- Elokuvan kuvaukset kestivät yhteensä reilut 3 vuotta. Luonnon tapahtumat tapahtuvat aina vain kerran vuodessa ja siksi kuvauksille piti varata riittävästi aikaa. Joitain luonnon tapahtumia olemme odottaneet jo edellisistä luontoelokuvistamme lähtien ja nyt esimerkiksi jäiden lähtö saatiin tallennettua pitkän odottelun jälkeen sellaisena kuin se Tunturin tarinassa nyt nähdään, Kauppi kertoilee.

Lapin tunturit näyttelivät elokuvan pääosaa.

Lapin maisemat lumoavat 

Tunturin tarina kattaa kaikki Lapin kahdeksan vuodenaikaa. Lapin ainutlaatuinen ja puhdas luonto teki vaikutukset myös elokuvan tekijöihin.

- Tunturin tarinan kuvattua materiaalia katsoessani olen hämmästynyt joka kerta niitä kauniita ja toisaalta karuja maisemia ja hienoja luonnon tapahtumia, joita eteeni on kuvausmateriaalien muodossa avautunut. Mitä kaikkea näkemisen arvoista Lapissa onkaan, jota emme täällä kaupungin valoissa ja vilskeessä edes osaa kuvitella, tuottaja Kauppi tunnelmoi.

Siilasjärven kuohut heinäkuussa.
Kuvaaja Teemu Liakka valmistelemassa kuvauskalustoa kuvauksia varten Kilpisjärvellä.

Mitä kaikkea näkemisen arvoista Lapissa onkaan, jota emme täällä kaupungin valoissa ja vilskeessä edes osaa kuvitella. Jo pelkkä hiljaisuus tekee suuren vaikutuksen.

Hanna Kauppi haluaakin lähettää terveiset kaupunkilaisille ohjaaja Marko Röhrin sanoin.

- Tämän elokuvan valmisteleminen vaati minulta uuden suhteen luomista Lapin luontoon ja tuntureihin. Valmistelumatkat kaamoksen aikana ja ydintalvella tuntureille toivat mieleen ensimmäiset hiihtoretkeni tuntureille viisivuotiaana. Muistin sen merkillisen lumovoiman, jonka lappi ja tunturit synnyttivät minussa silloin. Tunsin uudelleen sen ihmeellisen tunnelman, kun lapsena hiihtoretkellä näkemäni tykkylumet ja taivaan merkilliset valot alkoivat elää ja kertoa mielessäni tarinoita. Elokuvaa tehdessä tuntui hyvältä taas nähdä lumen eri muodot, saada seurata vuodenaikojen nopeaa vaihtumista tuntureilla, seurata valon lisääntymistä keväällä ja lyhyen kesän kiivautta yöttömien öiden aikaan. Syksyn väriloisto jaksaa aina yllättää ja ensilumen puhtaus huumata. Tästä kaikesta on etuoikeus saada kertoa, näyttää katsojille maailma joka vielä on olemassa, luonto jossa ihmisen jäljet ovat vielä pienet.

Porot loistivat leffan filmitähtinä.

Lappiin lomalle

Lapin elokuvallisiin tunnelmiin pääset tutustumaan vain yhden yön matkaamisen jälkeen. On kyseessä sitten pitkä viikonloppu tai viikon, parin reissu, tarjoaa Lappi uskomattomat puitteet hengähdystauolle arjesta. Lomatunnelmaan pääset virittäytymään jo yöjunamatkalla, ota lokoisa asento makuuhytissä, tilaa ravintolavaunun ruoat hyttiin ja aloita vaikka uusi kirja tai uppoudu hyvän elokuvan maailmaan. Aamulla olet perillä tuntureiden ja maailman puhtaimman luonnon keskellä.

Näet Tunturin tarinan näytösajat ja -paikat täältä, Avataan uudessa välilehdessä

Tutustu yö-ja autojuniin

Jatkoyhteydet juna-asemalta Lapin kohteisiin

Parhaat käytännön vinkit yöjunassa matkaamiseen

Matkakertomus – ekaa kertaa yöjunalla Lappiin

Minne haluat matkustaa?

Lisää

Lisää luettavaa

Uusilla raiteilla

8 syytä tehdä lippuostokset kirjautuneena

Moni meistä harmittelee, kun suunnitelmiin tulee muutoksia ja matka on kerrankin varattu ajoissa. Ajatus matkan uudelleen järjestelystä ei houkut…

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu