Hyppää sisältöön

Meteorologin vinkit Lapin matkailuun – eri vuodenaikojen parhaat puolet

Lapissa jokainen vuodenaika on erityinen ja erilainen. Kesän yöttömät yöt, syksyn ruska, talven kaamos ja kevään lämmittävä aurinko ovat jokainen kokemisen arvoisia.

Lappiin voi ja kannattaa matkustaa, oli vuodenaika mikä tahansa. Lue tästä, mikä on meteorologi Markus Mäntykannaksen mielestä parasta Lapin eri vuodenajoissa.

Lapin kesä: Yöttömän yön lumo

Lapin kesässä erityisintä ovat yöttömät yöt, jolloin aurinko ei laske ollenkaan horisontin alapuolelle. Yötön yö takaa valoa vuorokauden jokaiselle tunnille ja siitä ottavat ilon irti niin luonto, eläimet kuin ihmiset.

Lapin kesä on vastakohta talven kaamoksen pysähtyneisyydelle, se on täynnä elämää. Lapista saa kesällä parhaiten kaiken ainutlaatuisuuden ja energian irti viettämällä aikaa luonnossa telttaillen, kävellen, pyöräillen tai vaikka meloen.

Lapin syksy on ruskan ja revontulten aikaa

Syksy tuo tullessaan kauniin ruskan, joka maalaa luonnon upeilla väreillä. Puut ja pensaat muuttuvat keltaisiksi ja punaisiksi, ja Lapissa on kauttaaltaan erityinen tunnelma. Pohjoisimmassa Lapissa ruska alkaa yleensä syyskuun alkupuolella ja siitä se alkaa hiljalleen laskeutumaan kohti etelää.

Syksy on siitä ainutlaatuista aikaa Lapissa, että se saattaa tarjota jopa kaikki vuodenajat samassa paketissa: ruskan, revontulet, ensilumen, virtaavat purot ja vaikka mitä muuta. ”Syksyllä voi nähdä monia hienoja luonnon ilmiöitä kerralla”, meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

Lapin syksyyn sopivia aktiviteetteja ovat esimerkiksi vaellus, pyöräily ja sienestys. Syksyn pimenevissä illoissa Lapin matkaajan kannattaa suunnata katse taivaalle, sillä tähtien loiston lisäksi voi nähdä myös revontulia.

Alkavaa maaruskaa Pohjois-Lapissa.

Lapin talvi – Laskettelua, moottorikelkkailua ja talven taikaa

Talvi on Lapissa pitkä, pimeä ja tunnelmallinen, mutta ei missään nimessä tylsä. Vaikka talvi on kaamoksen aikaa, eikä aurinko nouse horisontin yläpuolelle ollenkaan, valoa heijastuu lumesta ja kuusta. Kaamoksen aikana myös pakkanen paukkuu, vuoden kireimmät pakkaset koetaan yleensä tammi-helmikuun aikana.

Talvista tekemistä löytyy Lapista laidasta laitaan, ja urheilun ystävän kannattaakin matkata Lappiin nimenomaan talvella. Voit lähteä esimerkiksi laskettelemaan, hiihtämään, lumikenkäilemään, moottorikelkkailemaan tai huskyajelulle. Kaamoksen pimeys on myös parasta aikaa ihailla taivaalla loimuavia revontulia.

Hiihtoa Lapissa. Kuva: Suvi Mansikkasalo.

Lapin kevät – Talviurheilun sesonki jatkuu

Lapin kevät tarjoaa mainiot puitteet ulkoiluun usein aurinkoisessa ja leudossa säässä, mutta edelleenkin lumisissa maisemissa. Lumi sulaa usein vasta toukokuun alussa, joten talven aktiviteeteista ehtii nauttimaan Lapissa pitkän aikaa, ennen kuin aktiviteetit vaihtuvat toisenlaisiksi.

Lappiin kannattaakin ehdottomasti matkata keväällä, jos aurinkoisen erämaaluonnon maisemat kiinnostavat. Lähde tarkkailemaan Lapin luontoa vaeltaen, hiihdä aurinkoisilla hangilla tai laskettele ilman, että sormet ja varpaat jäätyvät heti ensimmäisen laskun jälkeen. "Kevät on ihanaa aikaa, kun päivät pitenevät ja hiljalleen siirrytään kohti kesää", vinkkaa Markus.

Katso aikataulut yöjunaan ja osta lippu Tutustu yöjuniin ja niiden palveluihin

Artikkelin pääkuva: Tunturin tarina, MRP Matila Rörh Productions (Tiina Törmänen)

Ellanoora KauppilaTekstin kirjoittaja
Ellanoora Kauppila
Ellanoora on sisällöntuottaja, joka inspiroituu niin pienistä kuin isoista tarinoista.

Lähde nauttimaan Lapin lumosta

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lisää luettavaa