Hyppää sisältöön

Lasten kanssa matkus­taminen

Seikkailu, joka alkaa jo laiturilta

Juna on ylivoimaisesti mukavin tapa matkustaa lasten kanssa. Junassa takapenkkiläiset pääsevät leikkimään ja liikkumaan, eivätkä vessa- tai evästauot hidasta matkaa.

Lasten alennukset

Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat maksutta lähiliikenteen junissa. Kaukoliikenteessä alle 4-vuotiaat matkustavat maksutta ilman omaa istumapaikkaa. Alle 17-vuotiaat lapset saavat junalipuista alennusta.

Tutustu lasten alennuksiin

Jännittääkö junan vaihto?

Jos matkallesi sattuu vaihto toiseen junaan, ei kannata jännittää, vaan mainita vaihdosta konduktöörille lipuntarkastuksen yhteydessä. Konduktööri auttaa myös, jos junasi on myöhässä ja vaihtoyhteys uhattuna.

Konduktööri apunasi

Jos tarvitset apua vaunujen ja rattaiden kanssa, junan henkilökunta auttaa sinua mielellään.

Lastenvaunut maksutta

Lastenvaunut kulkevat maksutta säilytyspaikoilla, jotka tunnistat lastenvaunu-merkistä. Taitathan vaunut kasaan matkan ajaksi, jos juna on täynnä.

Junien mitat

Junien mitat

Minkä kokoiset rattaat mahtuvat junaan? Junien ovien ja käytävien leveydet vaihtelevat. Tarkista mitat junien vaunukartoista.

Leikkivaunu

IC-junat

Lähes kaikissa IC-junissa on leikkivaunu, jossa on runsaasti puuhaa leikki-ikäisille:

 • Tammen lastenkirjoja
 • Leikkiveturi vaunuineen
 • Turvakaiteella varustettu liukumäki
 • Leikkivaunun alakerrassa on esteetön WC, jossa on hoitopöytä, potta ja tuttipullon lämmitin.
 • Iloista leikkiseuraa junan muista lapsista

Perhehytti

IC-junat

Perhehytti tuo rauhaa erityisesti pienten vauvojen kanssa matkustaville. Hytissä on tilaa leikkiä, lukea ja nauttia matkaeväitä.

Perhehytissä vauvan on myös mukava nukkua päiväunia, vauvan koppa mahtuu hyvin lattialle.

 • Hytissä on neljä istumapaikkaa ja kaksi lasten jakkaraa.
 • Pidä laitteet ladattuna – hytissä on kaksi pistorasiaa.
 • Vaunun alakerrassa on esteetön WC, jossa on hoitopöytä, potta ja tuttipullonlämmitin.
 • Perhehytin läheisyydessä on leikkivaunu, jossa on helppo piipahtaa.
 • Perhehytteihin eivät kaikki lastenvaunut mahdu. Vaunuille on omat paikkansa säilytyspaikoilla, jotka tunnistat lastenvaunu-merkistä. Matkarattaat tai vaunujen koppa mahtuu kuitenkin perhehyttiin. Matkalla perhehyttiin on pari porrasta, oviaukon leveys on 66 cm.

Yöjunaan lasten kanssa

IC-junat

Yöjunassa on mutkatonta matkustaa myös perheen pienimpien kanssa. Oikeassa sängyssä nukkuu makoisammin kuin takapenkillä torkkuen. Aamulla matkaa on mukava jatkaa levänneenä.

 • 0–10-vuotias lapsi matkustaa yöjunassa ilmaiseksi toisen matkustajan kanssa samalla nukkumapaikalla. Huomaa kuitenkin, että sängyn leveys on 0,75 metriä ja pituus 2,00 metriä. Matka sujuu mukavammin, kun varaat isommalle lapselle oman sängyn.
 • Jos tarvitset turvaverkon petiin lasta varten, voit tilata sen etukäteen veloituksetta asiakastuestamme puh. 0100 3232 (hinta 0,06 €/min + mpm/pvm). Verkko asennetaan vain alapetiin ja se on valmiiksi asennettu kun saavut junaan.
 • Lasten matkasänky mahtuu yleensä makuuhyttiin. Lattia-ala on vähintään 750 mm kaikissa makuuhyteissä. Huom. hytin ovi avautuu aina sisällepäin, joten matkasänky voi hidastaa hytistä poistumista hätätilanteessa.
 • Makuuhyteissä ei ole pottaa.
 • Huomioithan, että vesipullo saattaa olla yön aikana tarpeen, sillä junan hanavettä ei voi juoda. Toki myös ravintolavaunu palvelee yöjunan matkustajia yömyöhään ja aikaisin aamulla.
 • Tutustu yö- ja autojuniin

Joko ollaan perillä?

Pitkä matka voi joskus käydä tylsäksi. Matkalle kannattaa pakata mukaan esimerkiksi piirustusvälineet tai suosikkilelu, sillä junassa on tilaa leikkiä. InterCity-junissa perheen pienimpien matka sujuu mukavasti perhehytissä tai leikkivaunussa.

ikioma matkalippu
Pienet matkustajat saavat junan konduktööriltä muistoksi oman matkalipun.

Minne matkustetaan?

Hae matkaa ja aloita seikkailu

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lasten kanssa ravintolavaunuun

Matkatessa voi tulla nälkä

InterCity- ja Pendolino-junissa sekä yöjunissa on ravintolavaunu tai myyntikärry, josta voit ostaa aterioita, välipaloja ja juomia koko perheelle. Ostokset voi viedä ravintolavaunusta myös omalle paikalle.

Lue lisää

Yksin matkustavat lapset

Lapset voivat matkustaa junassa yksin huoltajansa vastuulla. Varmista, että lapsi tietää, millä asemalla hän jää pois ja pakkaa mukaan puhelimen laturi. Rohkaise lasta kysymään konduktööriltä apua, jos jokin asia mietityttää.

Junan kyydissä maailmalle

Lähde rohkeasti kotimaan rajojen ulkopuolelle lasten kanssa. Elämyksiä, kokemuksia ja uusia leikkikavereita karttuu junan kyydissä kuin huomaamatta.