Lasten kanssa junassa – huoletonta ja helppoa
Lapsen myötä moni tuttu asia voi vaatia aiempaa enemmän suunnittelua. Suvin perhe on tehnyt matkustamisesta rennompaa siirtymällä junan kyytiin. Lue vinkit, joiden avulla junassa viihtyy koko perhe.
Enemmän taukoa ja leikkiä, silti nopeammin perillä
Matkanteko pienten lasten kanssa ei aina ole helppoa, mutta jo kulkupelin valinnalla siitä saa huolettomampaa. Mikään ei ole auton ratissa stressaavampaa kuin takapenkillä voimistuva huuto, kun levähdyspaikkaa tai huoltoasemaa ei vain näy. Pienelle vauvalle on määritetty myös turvalliset matkustusajat turvakaukaloon, eikä niillä pääse pitkälle Suomen välimatkoilla. Junassa hänkin kulkee huoletta vaunuissa tai penkillä makoillen. Omalle taaperollemme onkin kertynyt jo iso pino lastenlippuja, kun raiteilla on matkattu mummolaan, pohjoiseen, ja kaupunkilomille lähi-, kauko- ja yöjunilla.
Rennompi reissu vaatii panostusta ennen matkaa
Kaikki lapsiperhelogistiikka, myös junamatkat, helpottuvat hyvällä suunnittelulla. Itse suosin InterCity-junia niiden esteettömän palveluvaunun vuoksi, joka löytyy aina vaunusta numero 4. Lapsen saa kyytiin rattaissa istuen – laiturin ja junavaunun väliin aukeaa luiska nappia painamalla. Valitsen mieluummin alakerran paikan yläkerran leikkipaikasta huolimatta. Ensinnäkin, jos matkalle osuu päiväunet, olen itse näköetäisyydellä alakerran rattaille varatuista paikoista. Toiseksi, taaperosta syöminen on älyttömän epäkiinnostavaa, jos edessä on liukumäki. Isommalla porukalla perhehytti on myös hyvä valinta, mutta rattaita ei välttämättä saa sisälle useamman portaan sekä kapean oviaukon vuoksi. Pienen vauvan voi nostaa kyytiin vaunukopassa.
Nelosvaunussa kaikki tarvittava on lähellä. Jos rattaita ei matkalla tarvita, ne voi taittaa kasaan suuriin säilytyslokeroihin, joihin mahtuu myös turvaistuin jos sellainen on mukana. WC:stä löytyy hoitotaso ja potta, sekä pullonlämmitin. Viereisessä ravintolavaunussa henkilökunta lämmittää pyydettäessä myös mukaan pakatut lastenruuat.
Pakkaa vähemmän, mutta paremmin
Yksi haaste junassa on se, että kaikki täytyy kuljettaa kyytiin ja sieltä pois. Rattaiden tavaratila auttaa hieman, mutta muutoin kannattaa pakata niin, että kädet pysyvät vapaana. Siis mahdollisimman vähän erinäisiä nyssäköitä, kuitenkin tavarat mahdollisimman selkeästi jaoteltuna. Perillä tarvittavat kannattaa mahduttaa suurempaan reppuun, mutta jättää kaikki matkalla tarpeellinen pienempään kassiin. Lapsen eväiden lisäksi kannattaa ottaa itsellekin vettä ja syötävää, ja vaihtopaitakin on tullut tarpeeseen pienen vauvan kanssa.
Muuten pärjää vähällä, sillä juna on pienelle lapselle varsinainen viihdekeskus. Jo kuljeskelu käytävillä on jännittävää, puhumattakaan leikkipaikan tarjonnasta. Kirjahyllystä voi lainata luettavaa myös omalle paikalle. Myös muista matkustajista, niin aikuisista kuin lapsista, on ollut joka reissulla seuraa.
Rusinat pullasta, eli auton ja junan parhaat puolet yhdessä
Joskus paras vaihtoehto on yhdistää auto ja juna, mutta tähänkin on paljon vaihtoehtoja. Ostimme isovanhemmille autoon toisen turvaistuimen, jotta sitä ei tarvitse itse kantaa mukana useamman vaihdon junamatkalla. Yön yli autojunalla taas on helppo taittaa pitkiä matkoja huomaamatta, ja kokemuksemme mukaan lapset nukkuvat kyydissä jopa aikuisia paremmin. Viime reissulla jaoimme porukan kahtia suurimmaksi osaksi matkaa; toinen aikuinen ajoi auton ja tavarat, kun toinen tuli lapsen kanssa junassa. Viimeinen parituntinen samassa kyydissä sujui aktiivisella taaperollakin helposti, kun liukumäkeä oli ensin laskettu noin 170 kertaa. Kotiin päin tullessa junassa onnistuivat niin iltatoimet kuin yöunille nukahtaminen.
Kannattaa siis lähteä rohkeasti raiteille ja ottaa matka seikkailun kannalta. Ensimmäisen reissun jälkeen seuraavat ovat huomattavasti helpompia, sillä uusia asioita on edessä vähemmän. Lasten kanssa yllätyksiä tulee kulkuneuvosta riippumatta, ja siinä auttaa oma rento asenne.
Suvin vinkit junamatkalle lapsen kanssa
- Alle 4-vuotias matkustaa ilmaiseksi kaukojunissa ilman omaa paikkaa – lisätilaa saat lastenlipulla tai varaamalla aikuiselle viereisen paikan
- Muista matkaeväät kaikille matkustajille
- Pakkaa erikseen perillä ja matkan aikana tarvittavat tavarat
- Pyydä apua jos tarvitset, ja huomioi itsekin muut matkustajat
- Ekstra-luokka on junan hiljainen alue, muualla lapset saavat näkyä ja kuulua
Lisää luettavaa
Ekaa kertaa yöjunalla Lapissa
Ensimmäinen yö junassa voi jännittää, mutta suotta. Kun juna kuljettaa perille yön tunteina, ei lomasta kulu päiviä matkantekoon. Pekka matkusti ensikertaa retkelle Lappiin yöjunalla, eikä osannut kaivata omaa autoa.
Talven aktiiviloma Lapissa
Kiehtooko hiljaisuus, raikas ilma ja luonnossa vaeltaminen talvisessa Lapissa? Lapin lumon voi kokea myös pieninä pyrähdyksinä! Päiväpatikoinnit ja -hiihdot onnistuvat varmasti ilman aiempaa kokemusta.
Koe talven ihmemaa Itä-Lapissa
Itä-Lapin upeat kohteet tarjoavat nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille. Matkusta turvallisesti ja helposti yöjunalla Kemijärvelle ja hyppää vaivattomasti bussiin, joka vie sinut unelmiesi talvikohteisiin.