Res med barn

Äventyret börjar redan på plattformen

Tåget är det överlägset bekvämaste sättet att resa med barn. På tåget kan hela familjen behändigt ta mat- och toalettpauser utan att avbryta resan. I lekvagnen kan de minsta passagerarna leka och röra på sig.

Rabatter för barn

Barn under sju år reser gratis på närtåg. På fjärrtåg reser barn under fyra år gratis utan egen sittplats. Barn under 18 år får rabatt på tågbiljetter.

Läs mer

Spänd inför tågbytet?

Om du måste byta tåg under resan, oroa dig inte i onödan utan berätta om bytet för konduktören vid biljettkontrollen. Konduktören hjälper dig också om ditt tåg är försenat eller om du inte är säker på om du hinner byta till nästa tåg.

Konduktören till din tjänst

Om du behöver hjälp med barnvagnen hjälper tågpersonalen dig gärna.

Barnvagnen med utan avgift

Barnvagnar kan transporteras gratis på förvaringsplatser, som du känner igen på barnvagnssymbolen. Vänligen fäll ihop barnvagnen om tåget är fullt.

Kontrollera tågens mått

Hur stor barnvagn kan jag ta med på tåget? Bredden på tågets dörrar och gångar varierar. Kontrollera måtten på vagnkartorna.

Kontrollera tågens mått

Lekvagn

IC-tåg

Nästan alla IC-tåg har en lekvagn där det finns mycket att göra för barn i lekåldern:

 • barnböcker från Tammi
 • leksakslok med vagnar
 • rutschbana med skyddsräcke
 • roligt leksällskap av de andra barnen på tåget
 • på lekvagnens nedre våning finns en tillgänglig toalett med skötbord, potta och nappflaskvärmare.

Familjekupé

IC-tåg

Familjekupén erbjuder särskilt familjer med bebisar lugn och ro. I kupén finns utrymme att leka, läsa och äta matsäck.

I familjekupén kan bebisen bekvämt sova middag eftersom det finns gott om utrymme för babysittern på golvet.

 • I kupén finns fyra sittplatser och två pallar för barn.
 • Ström till dina enheter – det finns två eluttag i kupén.
 • På vagnens nedre våning finns en tillgänglig toalett med skötbord, potta och nappflaskvärmare.
 • Vill barnen gå och leka en stund, finns det en lekvagn nära familjekupén.
 • Alla barnvagnar ryms inte in i familjekupéerna. Barnvagnar har sina egna förvaringsplatser som du känner igen på barnvagnssymbolen. Resevagnar och barnvagnens liggdel ryms emellertid nog i familjekupén. Det finns några trappor på vägen till familjekupén, dörröppning är 66 cm bred.

På nattåg med barn

IC-tåg

På nattåg är det enkelt att resa med barn. Och visst är det bekvämare att lägga sig i en ordentlig säng än att halvsova i bilens baksäte. Efter en god nattsömn är du redo att fortsätta resan.

 • Barn mellan 0 och 10 år reser gratis på samma sovplats med en annan passagerare. Observera att sängen är 0,75 meter bred och 2 meter lång. Ett barn som reser i samma sovplats behöver inte en egen biljett, men vänligen meddela vår kundservice 0600 41 900 (2 € / besvarat samtal + lna/msa) om barnet.
 • Om du behöver ett skyddsnät till bädden för ditt barn kan du beställa det kostnadsfritt i förväg via vår kundsupport tfn 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa). Nätet placeras endast på den undre bädden och är färdigt installerat när du stiger på tåget.
 • Oftast ryms barnets resesäng in i sovkupén. Det finns minst 750 mm golvutrymme i alla sovkupéer. Obs! Kupéns dörr öppnas alltid inåt, så en resesäng kan göra det långsammare att lämna kupén i nödsituationer.
 • Det finns ingen potta i sovkupén.
 • Du kan behöva en vattenflaska under natten eftersom kranvattnet på tåget inte är drickbart. Även restaurangvagnen betjänar passagerarna på nattåget långt in på natten och tidigt på morgonen.
 • Här finns mer tips för nattåget om du reser med barn
 • Läs mer om nattåg och biltåg

När är vi framme?

Under långa resor blir barnen lätt uttråkade. Ta med till exempel papper och pennor eller barnets favoritleksak så att barnet kan leka på tåget. På InterCity-tågen reser de små bekvämt i familjekupén eller lekvagnen.

Min biljett
Tågets konduktör ger barn en egen biljett som minne.

Vart ska du resa?

Sök resor och starta äventyret

Lägg till

Beställa restaurangvagnens läckerheter till din egen plats

Beställ från appen VR Matkalla

Du kan beställa restaurangvagnens måltider med drycker till din egen sittplats. Börja din beställning från appens hemsida och välj bland ett urval av restaurangbilens mest populära rätter.

Läs mer om beställningen

I restaurangvagnen med barn

InterCity-, Pendolino- och nattågen har en restaurangvagn eller en försäljningsvagn där du kan köpa måltider, mellanmål och drycker för hela familjen. Du kan även ta med maten och dryckerna till din plats. Du kan också värma upp mat för små barn om den är i oöppnad originalförpackning.

Ensamåkande barn

Barn får åka tåg ensam på vårdnadshavarens ansvar. Se till att barnet vet på vilken station han eller hon ska stiga av och att barnet har med sig en telefonladdare. Uppmuntra barnet att be konduktören om hjälp om barnet har frågor.

Ta tåget ut i världen

Tveka inte att resa utomlands med barn. På tåget får barnen nya upplevelser, erfarenheter och lekkamrater på ett enkelt sätt.