6 vinkkiä yöjunaan lasten kanssa

Yöjunan kyydissä koko perhe matkustaa mukavasti perille. Pitkä matka taittuu huomaamatta touhuten ja hyvien yöunien siivittämänä. Nappaa tästä lapsiperheille suunnatut vinkkimme!

1. Matka yöjunassa on seikkailu

Junan tunnelma on ainutlaatuinen, niin lapsille kuin aikuisille. Lasten mielestä yöjunassa matkustaminen on taatusti myös jännittävä ja mieleenpainuva seikkailu. Junavaunuja on useita ja niitä on kiva tutkia kävelemällä juna päästä päähän, katsella ikkunasta vaihtuvia maisemia ja kuunnella junan ääniä. Erityisen jännää saattaa olla vaunujen liitoskohtien ylitys.

Vaikka matka on pitkä, yöjunassa se menee nopeasti. Junassa lapset saavat liikkua, touhuta ja nukkua makoisat yöunet.

2. Lapselle oma sänky alehintaan

Alle 11-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi aikuisen kanssa samalla makuupaikalla. Omaa petiä kannattaa kuitenkin harkita, sillä vähänkin isomman lapsen kanssa sänky voi tuntua ahtaalta.

Lapselle voit tilata sänkyyn turvaverkon, lisäpeiton ja tyynyn etukäteen VR:n asiakaspalvelusta. Turvaverkko asennetaan valmiiksi ja se estää lasta tippumasta sängystä.

3. Perheille yhdistettäviä hyttejä

Tavallisesti makuuhytit ovat 2 tai 3 hengen hyttejä, mutta uusien makuuvaunujen alakerrassa on myös väliovella yhdistettäviä hyttejä, jolloin perheelle saadaan tarvittaessa neljälle hengelle sopiva hytti.

Uusissa kaksikerroksisissa makuuvaunuissa lapsiperhe voi siis varata vaunun alakerrassa sijaitsevat vierekkäiset hytit, jotka voidaan yhdistää välioven avulla. Uudet makuuvaunut liikennöivät yöjunissa Helsingin, Rovaniemen, Kemijärven ja Kolarin välillä.

Yläkerran hyteissä taas on oma wc ja suihku. Silloin ei tarvitse lähteä käytävän kautta vessaan, jos yöllinen pissahätä yllättää.

Hytin ovet ovat avoinna matkan alussa ja avaimet saat hytistä.

Tutustu makuuhytteihin

4. Ajanvietettä mukaan – junan wifi ei aina jaksa pyörittää suoratoistoa

Vaikka yöjuna jo itsessään onkin jännittävä kokemus ja sen tutkailu mielenkiintoista, kannattaa lapsille varata mukaan myös ajanvietettä ja muutamia leluja. Erityisesti pohjoiseen päin mentäessä aamulla on monta tuntia aikaa ennen kuin juna saapuu perille ja lasten aika saattaa käydä pitkäksi, sillä yöjunissa ei ole leikkivaunua.

Leffoja ja muuta tekemistä kannattaa ladata valmiiksi omalle laitteelle, koska matkan varrella wifi-yhteys voi olla ajoittain niin heikko, ettei se jaksa pyörittää ohjelmia suoratoistolla. Kannattaa myös huomioida, että kaksikerroksisissa makuuvaunuissa voi ladata hyteissä kännykkää ja muita laitteita, mutta vanhoissa kolmen hengen hyteissä tätä mahdollisuutta ei ole.

5. Ravintolavaunussa on lasten menu

Ravintolavaunu on yöjunan sydän, joten siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös lasten kanssa. Samalla saa matkaan hyvää ajanvietettä. Lapsille on ravintolavaunussa tarjolla oma menu ja lisäksi kaikenlaista pikkupurtavaa. Lisäksi yöjunaan voi ottaa mukaan myös omia eväitä ja varata varsinkin juomavettä mukaan, sillä junan hanavesi ei ole juomakelpoista.

6. Pakkausvinkki yöjunaan

Matkalaukut ja lastenvaunut mahtuvat matkan ajaksi sänkyjen alle. Jos matkatavaraa on paljon tai mukana on lastenvaunut, voi ne jättää myös matkatavarasäilytystilaan, koska makuuhytteihin ei ihan kaikki mahdu. Isoista matkatavaroista peritään pieni lisämaksu, mutta lastenvaunut saa kuljettaa matkatavaroiden säilytystilassa maksutta.

Yöjunaan kannattaakin pakata mahdollisesti erillinen laukku, jossa on junamatkan aikana tarvittavat tavarat. Näin kaikkia matkalaukkuja ei tarvitse purkaa junassa.

Yöjunaseikkailu odottaa

Lisää

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Kaunis, kauniimpi, Itä-Suomi

Itä-Suomi on laatutietoisen nautiskelijan paratiisi. Aina ei tarvitse matkata kaukomaille, sillä Itä-Suomesta löytyvät kaikki ainekset täydellise…

Lue juttu
Syksyinen lähijunaloma
Matkalla kotimaassa

Lähijunaloma

Houkutteleeko nopea maisemanvaihdos? Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Ke…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

5 kotimaan lomakohdetta lapsiperheille

Etsitkö vinkkejä kotimaan matkailuun lasten kanssa? Elämykselliset ja edulliset perhelomat löytyvät kotimaasta etsitpä sitten helppoa luontokohde…

Lue juttu