Mysteeriloma

Kotimaan piilotetut helmet löytyvät raidematkan päästä. Otitpa suunnaksi Kainuun, Parikkalan, Kotkan, Pietarsaaren tai Vaasan, palaat lomalta kotiin monta elämystä rikkaampana. Tutustu mystisiin lomakohteisiin, joita et ole osannut ennen edes harkita!

1. Kauniista viettelevään

Kainuu on kenties Lappia tuntemattomampi lomakohde, mutta maisemiltaan ja aktiviteeteiltaan ehdottomasti vierailun arvoinen. Kainuun maakunnan eri kohteet kuten Kajaani, Vuokatti, Oulujärven alue, Ukkohalla ja Paljakka tarjoavat matkailijoille koettavaa ympäri vuoden.

Asemat: Kajaani. Tiesitkö, että Oulu-Kuopio-reitti, jonka varrella myös Kajaani sijaitsee, on nimetty yhdeksi Euroopan kauneimmista junareiteistä. Hyppää junan kyytiin ja katsasta maisemat itse!

Aktiviteetit: Kajaanista löydät jotain taatusti uniikkia ja hämmentävää: linnanrauniot, joiden yli kulkee autotie! Kajaanilaissyntyisen runoilijan Eino Leinon tiettävästi ensimmäinen painettu runo on nimeltään "Kajaanin Linna", joten raunioitunut linna on mielenkiintoinen vierailukohde myös kulttuurihistorian näkökulmasta.

Kajaanista pääset myös helposti bussilla Vuokattiin, joka palkittiin vuonna 2019 vuoden matkailukohteena. Vuokatissa on aktiviteetteja laidasta laitaan sekä takuuvarma hiihtokeli ympäri vuoden hiihtoputkessa. Joka vuosi 10.10. klo 10 avataan myös uuden lumen latu innokkaimmille hiihtäjille.

Yöpyminen: Kajaanissa voit majoittautua kätevästi keskustassa Sokos Hotel Valjuksessa. Voit myös leikkiä hetken kartanon herrasväkeä ja majoittua ylellisissä puitteissa Kartanohotelli Karolineburgissa. Vuokatin Aatelissa yövyt mukavasti Suomen Temptation Islandista tutuissa puitteissa.

Ruoka: Kainuu on tunnettu perinteikkäästä ruokaperinteestään. Erityisesti Kainuun rönttösiä kannattaa maistaa! Sekä Kajaanissa että Vuokatissa on useita ravintoloita moneen makuun.

Vinkki: Kesäaikaan Kainuussa järjestetään karhusafareita, joissa pääsee ihastelemaan mesikämmeniä tähystyskopin suojista.

Junamatkan tarjoushinta: Esim. Jyväskylä - Kajaani alkaen 14,60 € /aikuinen

2. Salaperäinen Parikkala ja Imatra

Parikkala hemmottelee kulttuurin nälkäisiä matkailijoita ja ulkoilmaihmisiä!

Asema: Parikkala, Imatra

Aktiviteetti: Parikkalassa on useita mielenkiintoisia museoita ja muistomerkkejä. Paras tapa tutustua Parikkalaan on pyörän selästä käsin. Pyöräillessä pääset myös nauttimaan kauniista järvimaisemista. Aloita pyöräretki Parikkalan asemalta ja suuntaa kohti paikkaa, jollaista ei muualta maailmasta löydy: Parikkalan patsaspuistoa.

Parikkalan kierroksen jälkeen matkaa kannattaa jatkaa Imatralle, jossa joka ilta klo 18 järjestetään upea koskinäytös (tarkistathan aikataulut vielä ennakkoon). Koski on tiettävästi Suomen vanhin matkailunähtävyys. Imatran rautatieasemalta koskelle on matkaa rantareittiä pitkin noin kolme kilometriä.

Yöpyminen: Parikkalassa voit majoittua vanhassa karjalalaisessa hirsilinnassa, jossa toimii Hotelli-Ravintola Kägöne. Imatralla viihtyisää majoitusta tarjoavat Scandic Imatran Valtionhotellin lisäksi myös mm. Imatran kylpylä.

Ruoka: Imatralla voit nauttia ruoasta ja sataman tunnelmasta Ravintola Nuotassa.

Vinkki: Pyörä kulkee kätevästi mukana junassa ja kohteessa on helppoa ja joustavaa seikkailla!

Junamatkan tarjoushinta: Esim. Helsinki - Parikkala alkaen 15 € /aikuinen, Parikkala - Imatra alkaen 2,90 € / aikuinen, pyörä mukaan 5 € /reitti

3. Puistojen Kotka

Viehättävä Kotka hurmaa lukuisilla puistoillaan. Laita siis hyvät kävelykengät jalkaan ja suuntaa kohti historiallista ja merellistä Kotkaa.

Asema: Kotka, Kouvola

Aktiviteetti: Kotka on tunnettu upeista puistoistaan. Muunmuassa yksi Suomen yhdeksästä kansallisesta kaupunkipuistosta sijaitsee kaupungissa. Puistojen ja ulkoilma-aktiviteettien johdosta Kotka näyttää parhaat puolensa kauniin sään suosiessa. Sateisen päivän osuessa kohdalle kannattaa ehdottomasti suunnata kohti Kotkan Sataman seisakkeen kupeessa sijaitsevaa Merikeskus Vellamoa. Merikeskus Vellamo tarjoaa vierailijalle mielenkiintoisen sukelluksen Kymenlaakson historiaan ja merellisiin tarinoihin.

Yöpyminen: Kartanohotelli Karhulan Hovi sijaitsee Kymijoen rannalla idyllisissä ja rauhallisissa puitteissa.

Ruoka: Kotkassa on useita mukavia ruokapaikkoja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maailman makuja lainaava Ravintola Vausti tai konstailemattomaan ruokaan luottava Ravintola Keisarinsatama.

Vinkki: Kotkasta löytyy myös monta hyvää rautateitse saavutettavaa kohdetta. Jää junasta pois Paimenportin seisakkeella ja kävele reilun kilometrin matka Langinkoskelle keisarillista kalamajaa ihailemaan. Kymenlaakson yhteislipulla matka Kymenlaakson alueella sujuu entistä vaivattomammin!

Junamatkan tarjoushinta: Esim. Lahti-Kotka alkaen 5,10 €/ aikuinen.

 4. Merellinen kulttuurikohde Pietarsaari

Idylliseen Pietarsaareen on vaikeaa olla ihastumatta. Merellinen luonto, arkkitehtuuri ja upeat puistot tekevät Pietarsaaresta mainion kohteen ulkoilmaihmiselle. Kulttuuritarjonta, kahvilat ja ravintolat pitävät kuitenkin huolen siitä, ettei loma Pietarsaaressa jää pelkästään säiden varaan.

Asemat: Pietarsaari-Pedersöre, josta matka Pietarsaaren keskustaan taittuu bussilla. Katso bussien aikataulut ja tarkemmat tiedot Matkahuollon sivuilta.

Aktiviteetit: Tutustu Pietarsaareen kävelyn merkeissä! Aivan keskustan tuntumassa sijaitsevan Koulupuutarhan kukkaloisto on erityisen ihana kesäaikaan. Puistossa järjestetään myös tapahtumia ja konsertteja, joiden aikataulut kannattaa tarkistaa ennakkoon. Jatka puistosta kävelyä Skatan puutalokaupungin osaan, joka on kuin satukirjasta erivärisine puutaloineen. Skatasta matka jatkuu vanhaan satamaan, jossa pääsee ihailemaan kuvauksellisia punaisia venevajoja, Laivapihan vanhoja laivoja ja tietysti edessä aukeavaa merta.

Pietarsaaren kaupunginmuseossa uppoudutaan merenkulun historiaan. Myös Tupakkamakasiinin näyttelyt ovat vierailun arvoisia.

Yöpyminen: Tunnelmallinen Kaupunginhotelli on keskeisen sijaintinsa ansioista mainio tukikohta Pietarsaareen seikkailuihin. Tutustu myös tullipakkahuoneen rakennuksessa toimivaan Hotelli Epoqueen.

Ruoka: After eight -musiikkikahvila sijaitsee keskustassa kauniissa vanhassa rakennuksessa, joten lounaan lisäksi pääset nauttimaan viihtyisästä miljööstä.

Vinkki: Koe seitsemän sillan saaristoreitti polkupyörän selästä! Tutustu myös hurmaavan Aspegrenin puutarhaan.

Junamatkan tarjoushinta: Esim. Tampere - Pietarsaari-Pedersöre alkaen 11,30 €/ aikuinen. Bussien hintatiedot löydät Matkahuollon sivuilta.

5. Monipuolinen Vaasa

Asemat: Vaasa

Aktiviteetit: Vaasassa on aktiviteetteja joka lähtöön! Ulkoile Merenkurkussa ja ihaile kaupunkia saaristoristeilyltä käsin. Jos säät eivät suosi, nauti kulttuuritarjonnasta Pohjanmaan museossa, jonka kokoelmiin kuuluu mm. Schjerbecin ja Edelfeltin teoksia. Vesipedot puolestaan viihtyvät sateisena päivänä Tropiclandiassa.

Yöpyminen: Vaasassa on monipuolinen valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Esimerkiksi aivan rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Hotelli Astor tarjoaa ihanat puitteet Vaasan lomalle. Muista kuitenkin laittaa herätyskello soimaan, sillä hotellin aamupalaa et halua jättää välistä!

Ruoka: Vaasa on todellinen ruokaparatiisi ja syömisen olisikin voinut listata myös aktiviteetiksi. Ihania ravintoloita löytyy laidasta laitaan ja laadukkaasta ruoasta pääsee nauttimaan usein myös merinäköalan kera. Kokeile esimerkiksi lähiruokaa suosivia 1h+k:ta ja Hejmia.

Vinkki: Pyörähdä vanhassa Vaasassa. Säiden salliessa linnan rauniot tarjoavat mainiot puitteet eväsretkelle.

Junamatkan tarjoushinta: Esim. Tampere-Vaasa alkaen 10,30 €/ aikuinen

Raiteita pitkin kohti tuntematonta

Nyt pääset entistä edullisemmin junalomalle, katso tiedot tarjouksesta

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Uusimmat artikkelit