Kotimaan piilotetut helmet

Suomi on täynnä mielenkiintoisia kohteita, jotka sopivat viikonlopun reissuihin. Otitpa suunnaksi Kainuun, Savonlinnan, Hankasalmen tai Vaasan, palaat lomalta kotiin monta elämystä rikkaampana.

1. Kajaani

Kainuu on kenties Lappia tuntemattomampi lomakohde, mutta maisemiltaan ja aktiviteeteiltaan ehdottomasti vierailun arvoinen. Kainuun maakunnan eri kohteet kuten Kajaani, Vuokatti, Oulujärven alue, Ukkohalla ja Paljakka tarjoavat matkailijoille koettavaa ympäri vuoden.

Asemat: Kajaani. Tiesitkö, että Oulu-Kuopio-reitti, jonka varrella myös Kajaani sijaitsee, on nimetty yhdeksi Euroopan kauneimmista junareiteistä, Avataan uudessa välilehdessä. Hyppää junan kyytiin ja katsasta maisemat itse!

Aktiviteetit: Kajaanista löydät jotain taatusti uniikkia ja hämmentävää: linnanrauniot, joiden yli kulkee autotie! Kajaanilaissyntyisen runoilijan Eino Leinon tiettävästi ensimmäinen painettu runo on nimeltään "Kajaanin Linna", joten raunioitunut linna on mielenkiintoinen vierailukohde myös kulttuurihistorian näkökulmasta.

Kajaanista pääset myös helposti bussilla Vuokattiin, joka palkittiin vuonna 2019 vuoden matkailukohteena. Vuokatissa on aktiviteetteja laidasta laitaan sekä takuuvarma hiihtokeli ympäri vuoden hiihtoputkessa.

Yöpyminen: Kajaanissa voit majoittautua kätevästi keskustassa Sokos Hotel Valjuksessa, Avataan uudessa välilehdessä. Voit myös leikkiä hetken kartanon herrasväkeä ja majoittua ylellisissä puitteissa Kartanohotelli Karolineburgissa, Avataan uudessa välilehdessä. Vuokatin Aatelissa, Avataan uudessa välilehdessä yövyt mukavasti Suomen Temptation Islandista tutuissa puitteissa.

Ruoka: Kainuu on tunnettu perinteikkäästä ruokaperinteestään. Erityisesti Kainuun rönttösiä kannattaa maistaa! Sekä Kajaanissa että Vuokatissa on useita ravintoloita moneen makuun.

2. Hankasalmi

Hankasalmi sijaitsee Keski-Suomen järvialueella. Hankasalmi on kauniiden järvimaisemiensa ansiosta suosittu kesäpaikka, mutta tarjoaa elämyksiä myös muina vuodenaikoina.

Hankasalmelle pääset helposti junalla ja matkakohde on helppo yhdistää esimerkiksi kaupunkilomailuun Jyväskylässä. Junamatka Jyväskylästä Hankasalmelle kestää noin 20 min ja maksaa vain muutaman euron.

Matkailukeskus Revontuli, Avataan uudessa välilehdessä tarjoaa erinomaisen tukikohdan Hankasalmen junalomalle. Asemalta Revontuleen pääsee helposti taksilla. Keski-Suomen Aluetaksi kuljettaa välin kiinteällä 20 euron hinnalla (1-8 hlö). Revontulesta löydät erilaisia majoitusvaihtoehtoja, voit yöpyä tyylikkäässä lasi-iglussa, tunnelmallisessa mökissä tai mukavassa hotellihuoneessa. Majoituksen lisäksi Revontuli tarjoaa erilaisia aktiviteetteja, kuten keilaamista.

Talvella Hankasalmen vetonaula on Häkärinteiden laskettelukeskus, josta löytyy aktiviteetteja jokaiselle laskettelijalle. Upeat ulkoilumaastot houkuttelevat reippailemaan luonnossa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi fatbike-reissu järven jäällä tai pilkkiminen?

Jos kaipaat lomallesi rauhallisempaa ohjelmaa, kannattaa suunnata Sepän galleria keramiikkapajaan, jossa valmistuu upeita keramiikkateoksia dreijaamalla. Paja on auki sopimuksen mukaan ja aukioloajat on hyvä tarkistaa esimerkiksi pajan omilta Facebook-sivuilta.

Koko perheen suosikkikohde on Rantakorven tila, jossa pääset nauttimaan luonnosta ja eläimistä. Tilalla on mahdollisuus myös yöpymiseen.

3. Monipuolinen Vaasa

Asemat: Vaasa

Aktiviteetit: Vaasassa on aktiviteetteja joka lähtöön! Ulkoile Merenkurkussa ja ihaile kaupunkia rannoilta käsin. Jos säät eivät suosi, nauti kulttuuritarjonnasta Pohjanmaan museossa, Avataan uudessa välilehdessä, jonka kokoelmiin kuuluu mm. Schjerbecin ja Edelfeltin teoksia. Vesipedot puolestaan viihtyvät sateisena päivänä Tropiclandiassa, Avataan uudessa välilehdessä.

Yöpyminen: Vaasassa on monipuolinen valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Esimerkiksi aivan rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Hotelli Astor, Avataan uudessa välilehdessä tarjoaa ihanat puitteet Vaasan lomalle. Muista kuitenkin laittaa herätyskello soimaan, sillä hotellin aamupalaa et halua jättää välistä!

Ruoka: Vaasa on todellinen ruokaparatiisi ja syömisen olisikin voinut listata myös aktiviteetiksi. Ihania ravintoloita löytyy laidasta laitaan ja laadukkaasta ruoasta pääsee nauttimaan usein myös merinäköalan kera. Kokeile esimerkiksi lähiruokaa suosivia 1h+k:ta, Avataan uudessa välilehdessä ja Hejmia, Avataan uudessa välilehdessä.

Vinkki: Pyörähdä vanhassa Vaasassa.

Minkä kohteen valitset?

Lisää

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Kaunis, kauniimpi, Itä-Suomi

Itä-Suomi on laatutietoisen nautiskelijan paratiisi. Aina ei tarvitse matkata kaukomaille, sillä Itä-Suomesta löytyvät kaikki ainekset täydellise…

Lue juttu
Syksyinen lähijunaloma
Matkalla kotimaassa

Lähijunaloma

Houkutteleeko nopea maisemanvaihdos? Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Ke…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

5 kotimaan lomakohdetta lapsiperheille

Etsitkö vinkkejä kotimaan matkailuun lasten kanssa? Elämykselliset ja edulliset perhelomat löytyvät kotimaasta etsitpä sitten helppoa luontokohde…

Lue juttu