6 tips för dig som åker nattåg med barn

Med nattåget reser barnfamiljer enkelt och bekvämt till Lappland. Här får du några tips till nattåget för att göra din resa ännu trevligare!

1. Att resa med nattåg är ett äventyr

Stämningen på tåget är unik, både för barn och vuxna. Barnen kommer säkert att finna nattågsresan ett spännande och minnesvärt äventyr. Tågvagnarna är många, och det är trevligt att utforska dem genom att gå från tågets ena ända till den andra, titta på det skiftande landskapet från fönstret och lyssna på tågets ljud. Det kan vara särskilt spännande att gå från vagn till vagn.

Även om resan är lång, går den snabbt på nattåget. På tåget får barnen röra på sig, ha kul och sova gott.

2. Egen säng för barn till reapris

Barn under 11 år reser gratis på samma sovplats som en vuxen. Egen säng för barnet kan ändå övervägas eftersom sängen kan kännas trång om barnet inte är helt litet.

Du kan beställa en säng med skyddsnät, en extra filt och en kudde till ditt barn från VR:s kundservice. Säkerhetsnätet monteras på förhand och hindrar barnet från att falla ur sängen.

3. Kombinerade kupéer för familjer

Vanligtvis är sovkupéerna avsedda för 2 eller 3 personer, men det finns också kupéer på nedre våningen av de nya sovvagnarna som kan kopplas med mellandörr och så skapa en kupé för fyra.

I de nya sovvagnarna med två våningar kan barnfamiljer därför reservera intilliggande kupéer på vagnens nedre våning som kan kopplas med mellandörr. Nattåg med nya sovvagnar trafikerar mellan Helsingfors, Rovaniemi, Kemijärvi och Kolari.

Kupéerna i övre våningen har däremot egen toalett och dusch. Då behöver man inte gå via korridoren om man behöver gå på toaletten på natten.

Kupédörrarna är öppna i början av resan, och nycklarna finns i kupén.

Bekanta dig med sovkupéerna

4. Ta med något som tidsfördriv – tågets WiFi klarar inte alltid av streaming

Även om nattåget i sig är en spännande upplevelse och att utforska det är intressant, är det också värt att ta med lite underhållning och några leksaker för barnen. Särskilt på väg norrut har man flera timmar på morgonen innan tåget ankommer, och barnens tid kan bli lång då det inte finns någon lekvagn på nattågen.

Det är bäst att färdigt ladda ner filmer och dylikt till din egen enhet eftersom WiFi-anslutningen på vägen ibland kan vara så svag att det inte är möjligt att använda streamingtjänster. Det är också värt att notera att i sovvagnar med två våningar kan du ladda mobiltelefoner och andra enheter i kupéerna, men i de gamla tre-personershytterna finns inte denna möjlighet.

5. Restaurangvagnen har en barnmeny

Restaurangvagnen nattågets hjärta, så det är definitivt värt ett besök med barnen. Samtidigt får man något att göra på vägen. I restaurangvagnen finns en meny för barn samt olika typer av snacks. Du kan också ta med egen mat på nattåget och särskilt dricksvatten, eftersom tågets kranvatten inte är lämpligt att dricka.

6. Packningstips till nattåget

Resväskor och barnvagnar får plats under sängarna under resan. Om du har mycket bagage eller en barnvagn med dig, kan du också lämna den i bagageutrymmet, eftersom sovkupéerna inte har plats för allt. Stort bagage är föremål för en liten tilläggsavgift, men barnvagnar kan transporteras gratis i bagageutrymmet.

Därför lönar det sig att ha en separat väska med sig till nattåget där man har det man behöver under tågresan. Så behöver inte alla väskor packas upp på tåget.

Nattågsäventyret väntar

Lägg till

Mer att läsa

På resa i Finland

Topp 11 – de bästa tipsen för nattåget

Här är några beprövade praktiska tips för nattågsresandet för att din resa på nattliga spår skulle löpa smidigt.…

Läs artikeln
På resa i Finland

En drömrutt för vandrare

Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en list…

Läs artikeln
Arjen matkat

Varför ta tåget till jobbet?

Tänk om du skulle börja din morgon med en avkopplande tågresa? Tåget ger dig egen tid, en lugn start på dagen och ett bekymmersfritt sätt att res…

Läs artikeln