Näin tulkitset kesän sade-ennusteita ja säilytät mat­ka­suun­ni­tel­masi

Suomen suveen kuuluvat sade ja paiste. Joskus nämä vuorottelevat hyvinkin nopeasti, mikä hankaloittaa sään ennustamista. Moni tuntuu säikähtävän sääennusteessa näkyviä sadepisaroita turhaan – sateen pelossa saatetaan jopa perua matkasuunnitelmat, vaikka todellisuudessa sade olisikin kestänyt vain lounastauon ajan.

Kesäsade harvoin jatkuu kauaa, vaikka ennusteista voikin saada sellaisen mielikuvan. Kerron nyt teille meteorologina vinkkejä, miten kesän sade-ennusteisiin kannattaa suhtautua ja miksi sadetutka on lyömättömän hyvä työkalu.

Valtaosa kesäsateista paikallisia kuurosateita

Kun aurinko kesän lähestyessä porottaa yhä korkeammalta, tapahtuu Suomen sateissa olennainen muutos.

Kylminä vuodenaikoina sade jatkuu yleensä pitkään ja se on intensiteetiltään tasaista, kun taas kesäisin sateet muuttuvat paikallisemmiksi sade- ja ukkoskuuroiksi. Ne voivat rysäyttää kerralla suurenkin määrän vettä, mutta sade ei yleensä kauaa kestä. Jatkuvat, koko päivän kestävät sateet ovat kesäisin erittäin harvinaisia.

Kesäiset kuurosateet ovat hyvin paikallinen ilmiö.

Kuuroittaisen sateen paikallisuudesta kertoo se, että toisella puolella kaupunkia vettä voi tulla kuin aisaa, kun taas toisella puolella kaupunkia kylvetään auringonpaisteessa. Nämä paikalliset kuurosateet ovat hyvin hankalasti ennustettavissa, eikä niiden tarkkaa sijaintia tai ajoitusta olekaan mielekästä ennustaa.

Onni onnettomuudessa on, että kesäsade harvoin kauaa jatkuu! Raikkaan kuurosateen jälkeen todennäköisesti paistaa taas pian.

Tyypillisesti kuurosateet heräävät henkiin puolenpäivän jälkeen, kun aurinko on ehtinyt lämmittää maan pintaa. Tämä saa aikaan nousevia ilmavirtauksia, jotka synnyttävät pilviä ja lopulta myös kuurosateita. Mitä enemmän ilmakehässä on kosteutta ja lämpöä, sen rajumpia sade- ja ukkoskuuroja syntyy.

Kuurosateita ja salamointia koetaan Suomessa eniten juhannuksesta elokuun puoliväliin yltävällä ajanjaksolla. Rannikoilla sateet jäävät viileän meren vuoksi vähemmälle kesä–heinäkuussa, kun taas sisämaassa sademäärä on suurimmillaan heinäkuussa. Suuret sademäärät eivät kuitenkaan tarkoita, että sataisi usein – joskus voimakas kuurosade voi tunnissa tai parissa tuoda liki koko kuukauden sateet kerralla!

Kesälomallasi voitkin maksimoida auringonpaisteen suuntaamalla Suomen aurinkoisimpaan kaupunkiin.

Sääennusteista voi tulla väärä mielikuva

Onko sinulla tapana seurata sääennusteita älypuhelimeen ladatusta sääsovelluksesta? Perutko herkästi matkasuunnitelmat, jos ennusteessa on sadesymboli?

Moni tuntuu säikähtävän paikkakuntakohtaisessa ennusteessa näkyvää sadepisaraa ja tulkitsee sen pahimmillaan niin, että koko päivän sataa. Kesäkuukausina paikkakuntakohtaiset sääennusteet voivat jättää väärän mielikuvan kokonaistilanteesta, mikäli sadesymbolia säikähdetään turhaan.

Kesäsateiden ennustaminen on meteorologille hankala paikka. Iltapäivisin voi syntyä hyvin paikallisia kuurosateita, joiden halkaisija voi olla vain pienen kaupungin kokoinen. Säämallit eivät kykene ennustamaan näin pienen mittakaavan sääilmiöitä, eli tarkkaan ei voida sanoa, missä ja milloin kuurosateita tulee esiintymään.

Vaikka kuurosade osuisikin kohdalle, on se yleensä viimeistään tunnissa tai parissa ohi.

Käytännössä tämä haaste näkyy sääennusteissa niin, että sadesymboli lisätään paikkakuntakohtaiseen ennusteeseen, kun tietty sateen todennäköisyyden raja-arvo ylittyy. On tyypillistä, että säämalli ennustaa kesäisiä kuurosateita melko laajalle alueelle sisämaahan, mutta todellisuudessa iltapäivällä syntyvät kuurosateet muodostuvat tämän alueen sisälle vain täplittäin ja osa alueesta jää täysin sateetta. Näin ollen sääennusteessa voi näkyä sadepisara tai salamasymboli useallakin paikkakunnalla, mutta kaikkialla sadetta ei sitten välttämättä tule.

Sade- ja ukkoskuurojen ennustaminen on meteorologille kesäisin erittäin haastavaa. On hankala sanoa, mihin ja milloin kuurosateita syntyy. Sen takia niiden liikkeitä kannattaa seurata reaaliaikaisesta sadetutkasta.

Kun seuraavan kerran vilkuilet paikkakuntakohtaisia sääennusteita, kannattaa tarkistaa tuntikohtaisen ennusteen takaa, mikä on sateen todennäköisyys kullakin ajanhetkellä. Koko päivän säätilaa kuvaava symboli on haasteellinen, koska se ei kerro esimerkiksi yksittäisen tunnin tai tietyn vuorokauden ajan säätä. Sadepisara päätyy päiväkohtaiseen symboliin, vaikka sateen todennäköisyys olisi koholla vain hyvin rajatun osan päivästä. Tällaisessa tilanteessa aurinko voi siis paistaa lähes koko päivän, vaikka paikkakunnan päiväkohtaisesta ennusteesta jäisikin erilainen mielikuva.

Sataako kohta? Sadetutka sen kertoo

Paras työkalu kesäsateiden ennakoimiseen on reaaliaikainen sadetutka, Avataan uudessa välilehdessä. Tutkan toimintaperiaate on se, että sadetutka lähettää ympärilleen mikroaaltopulsseja, jotka heijastuvat sadepisaroista, rakeista ja lumihiutaleista. Heijastumisen voimakkuus kertoo suoraan sateen voimakkuuden.

Erityisesti kesäkuukausina kannattaa turvautua sade-ennusteiden sijaan nimenomaan sadetutkaan. Siitä näkee reaaliajassa, mihin kuurosateita milloinkin syntyy ja mikä on niiden etenemissuunta. Jos kuurosateita on ennustettu reissupäivälle ja ulkoaktiviteettejakin on tiedossa, sadetutkan avulla pystyy parhaiten ennakoimaan, milloin sateelta säästyy.

Epävakaisina kesäpäivinä sade- ja ukkoskuurojen todennäköisyys on suurin iltapäivällä. Silloin ulkoaktiviteetteja kannattaakin yrittää sovitella aamuihin ja iltoihin, jolloin kuurosateiden todennäköisyys on pienempi.

Epävakaiset iltapäivät on hyvä käyttää vaikkapa junamatkaan ja siirtyä kohteesta toiseen.

Tiesitkö muuten, että juna on yksi turvallisimmista paikoista kovallakin ukkosella? Junan ulkorakenteet toimivat erinomaisena ukkosenjohdattimena, ja sisätiloissa luonnonvoimien näytöstä on turvallista seurata.

Hyödynnä VR:n peruutusturva

Joskus matkan tekoon voi tulla esteitä tai sää ei suosi. On mahdollista, että juuri päivälle, jolle on suunnitellut huvipuistoreissua tai kaupunkikierrosta, iskeekin harvinainen kesämyräkkä. Puuskaisella tuulella ja rankkasateella ulkoaktiviteeteistä on vaikea saada iloa irti, jolloin matkan peruminen tai matkustusajankohdan muuttaminen voi tulla kyseeseen.

Junamatkan oston yhteydessä on mahdollista hankkia peruutusturva, Avataan uudessa välilehdessä, jolloin voi olla turvallisin mielin, vaikka suunnitelmat muuttuisivatkin. Peruutusturvan ostaneet voivat perua junamatkan veloituksetta ja matka hyvitetään kokonaisuudessaan lisäpalveluita myöden.

Jutun pääkuva: Massiivinen ukkospilvijärjestelmä saapumassa Virosta Suomen etelärannikolle.

Jutun kuvat: Markus Mäntykannas

Lisää luettavaa

Uusilla raiteilla

8 syytä tehdä lippuostokset kirjautuneena

Moni meistä harmittelee, kun suunnitelmiin tulee muutoksia ja matka on kerrankin varattu ajoissa. Ajatus matkan uudelleen järjestelystä ei houkut…

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu