Lasten kanssa junassa – huoletonta ja helppoa

Lapsen myötä moni tuttu asia voi vaatia aiempaa enemmän suunnittelua. Suvin perhe on tehnyt matkustamisesta rennompaa siirtymällä junan kyytiin. Lue vinkit, joiden avulla junassa viihtyy koko perhe.

Enemmän taukoa ja leikkiä, silti nopeammin perillä

Matkanteko pienten lasten kanssa ei aina ole helppoa, mutta jo kulkupelin valinnalla siitä saa huolettomampaa. Mikään ei ole auton ratissa stressaavampaa kuin takapenkillä voimistuva huuto, kun levähdyspaikkaa tai huoltoasemaa ei vain näy. Pienelle vauvalle on määritetty myös turvalliset matkustusajat turvakaukaloon, eikä niillä pääse pitkälle Suomen välimatkoilla. Junassa hänkin kulkee huoletta vaunuissa tai penkillä makoillen. Omalle taaperollemme onkin kertynyt jo iso pino lastenlippuja, kun raiteilla on matkattu mummolaan, pohjoiseen, ja kaupunkilomille lähi-, kauko- ja yöjunilla.

Rennompi reissu vaatii panostusta ennen matkaa

Kaikki lapsiperhelogistiikka, myös junamatkat, helpottuvat hyvällä suunnittelulla. Itse suosin InterCity-junia niiden esteettömän palveluvaunun vuoksi, joka löytyy aina vaunusta numero 4. Lapsen saa kyytiin rattaissa istuen – laiturin ja junavaunun väliin aukeaa luiska nappia painamalla. Valitsen mieluummin alakerran paikan yläkerran leikkipaikasta huolimatta. Ensinnäkin, jos matkalle osuu päiväunet, olen itse näköetäisyydellä alakerran rattaille varatuista paikoista. Toiseksi, taaperosta syöminen on älyttömän epäkiinnostavaa, jos edessä on liukumäki. Isommalla porukalla perhehytti on myös hyvä valinta, mutta rattaita ei välttämättä saa sisälle useamman portaan sekä kapean oviaukon vuoksi. Pienen vauvan voi nostaa kyytiin vaunukopassa.

Nelosvaunussa kaikki tarvittava on lähellä. Jos rattaita ei matkalla tarvita, ne voi taittaa kasaan suuriin säilytyslokeroihin, joihin mahtuu myös turvaistuin jos sellainen on mukana. WC:stä löytyy hoitotaso ja potta, sekä pullonlämmitin. Viereisessä ravintolavaunussa henkilökunta lämmittää pyydettäessä myös mukaan pakatut lastenruuat.

Pakkaa vähemmän, mutta paremmin

Yksi haaste junassa on se, että kaikki täytyy kuljettaa kyytiin ja sieltä pois. Rattaiden tavaratila auttaa hieman, mutta muutoin kannattaa pakata niin, että kädet pysyvät vapaana. Siis mahdollisimman vähän erinäisiä nyssäköitä, kuitenkin tavarat mahdollisimman selkeästi jaoteltuna. Perillä tarvittavat kannattaa mahduttaa suurempaan reppuun, mutta jättää kaikki matkalla tarpeellinen pienempään kassiin. Lapsen eväiden lisäksi kannattaa ottaa itsellekin vettä ja syötävää, ja vaihtopaitakin on tullut tarpeeseen pienen vauvan kanssa.

Muuten pärjää vähällä, sillä juna on pienelle lapselle varsinainen viihdekeskus. Jo kuljeskelu käytävillä on jännittävää, puhumattakaan leikkipaikan tarjonnasta. Kirjahyllystä voi lainata luettavaa myös omalle paikalle. Myös muista matkustajista, niin aikuisista kuin lapsista, on ollut joka reissulla seuraa.

Rusinat pullasta, eli auton ja junan parhaat puolet yhdessä

Joskus paras vaihtoehto on yhdistää auto ja juna, mutta tähänkin on paljon vaihtoehtoja. Ostimme isovanhemmille autoon toisen turvaistuimen, jotta sitä ei tarvitse itse kantaa mukana useamman vaihdon junamatkalla. Yön yli autojunalla taas on helppo taittaa pitkiä matkoja huomaamatta, ja kokemuksemme mukaan lapset nukkuvat kyydissä jopa aikuisia paremmin. Viime reissulla jaoimme porukan kahtia suurimmaksi osaksi matkaa; toinen aikuinen ajoi auton ja tavarat, kun toinen tuli lapsen kanssa junassa. Viimeinen parituntinen samassa kyydissä sujui aktiivisella taaperollakin helposti, kun liukumäkeä oli ensin laskettu noin 170 kertaa. Kotiin päin tullessa junassa onnistuivat niin iltatoimet kuin yöunille nukahtaminen.

Kannattaa siis lähteä rohkeasti raiteille ja ottaa matka seikkailun kannalta. Ensimmäisen reissun jälkeen seuraavat ovat huomattavasti helpompia, sillä uusia asioita on edessä vähemmän. Lasten kanssa yllätyksiä tulee kulkuneuvosta riippumatta, ja siinä auttaa oma rento asenne.

Suvin vinkit junamatkalle lapsen kanssa

  • Alle 4-vuotias matkustaa ilmaiseksi kaukojunissa ilman omaa paikkaa – lisätilaa saat lastenlipulla tai varaamalla aikuiselle viereisen paikan
  • Muista matkaeväät kaikille matkustajille
  • Pakkaa erikseen perillä ja matkan aikana tarvittavat tavarat
  • Pyydä apua jos tarvitset, ja huomioi itsekin muut matkustajat
  • Ekstra-luokka on junan hiljainen alue, muualla lapset saavat näkyä ja kuulua

Lisää luettavaa

Uusilla raiteilla

8 syytä tehdä lippuostokset kirjautuneena

Moni meistä harmittelee, kun suunnitelmiin tulee muutoksia ja matka on kerrankin varattu ajoissa. Ajatus matkan uudelleen järjestelystä ei houkut…

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu