Kesälomareis­sun resepti – bucket list kesätekemi­seen

Mitä tehdä kesällä? Kesäinen Suomi tarjoaa lukuisia eri mahdollisuuksia elämykselliseen kesälomailuun. Ota kohde kuin kohde haltuun – nämä kesäiset vinkit toimivat missä tahansa paikkakunnalla!

1. Mene torille tai kauppahalliin

Torin tai kauppahallin tunnelma kuljettaa sinut väistämättä kohti paikkakunnan tunnelmaa. Nautiskele rennosti torikahvit, kiertele ja katsele, osta mansikoita, herneitä tai vaikkapa tuliaisia. Vilkkaita toreja on kesällä muun muassa Helsingissä, Turussa, Savonlinnassa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Entä uskaltautuisitko torikahveilla juttusille paikallisen kanssa? Kysäise, mitä kokemisen arvoista hänen mielestään kohteessa olisi.

2. Paikallisen oma vinkki

Jos sait hyvän ja toteuttamiskelpoisen vinkin, niin ei kun menoksi! Kaikkea ei kannata googlata etukäteen ja lomapäivään kannattaa jättää aikaa löysäilyyn. Esimerkiksi Turussa voit kuljeskella jokirannassa vailla aikatauluja ja käväistä turkulaisen vinkkaamassa ravintolassa, jokilaivassa tai kahvilassa. Paikalliset tietävät usein myös ne salatut helmet, joista on muuten vaikea saada vihiä.

3. Kipua korkealle

Kiipeä kesälomakohteesi korkeimmalle kohdalle – nauti avautuvasta maisemasta ja tadaa, saat nopeasti kokonaiskuvan koko paikkakunnasta. Esimerkiksi Kotkan keskustassa oleva Haukkavuoren näkötorni tarjoaa näkymät sekä Kotkan keskustaan että upeasti Suomenlahdelle päin.

4. Kesätekemistä lapsille – etsi uimaranta

Suomessa vettä ja rantoja riittää. Paikallinen uimaranta tarjoaa kesäriemua koko perheelle, ja rannalla voitte viettää helposti koko kesäisen päivän tai käydä vain virkistäytymässä muutaman tunnin ajan. Muun muassa kilometrin mittainen Nallikarin uimaranta Oulussa, Avataan uudessa välilehdessä tarjoilee parasta suomalaista biitsielämää ja toimii myös paikallisten kesäisenä olohuoneena. Muista myös jätskit, mitäpä jos kokeilisit kesän uutuusmakua?

5. Maista paikallista perinneherkkua

On kyseessä sitten Tampereen mustamakkara, Savonlinnan torilta lörtsyt, Kuopiosta kalakukkoa, ota rohkea lomalaisen asenne ja anna paikalliselle herkulle mahdollisuus. Tori tai kauppahalli on yleensä se paras paikka bongata näitä paikallisia erikoisuuksia.

6. Koe kulttuuria

Paikallinen kesäteatteri tai maakuntamuseo, uhka vai mahdollisuus? Suosittelemme jälkimmäistä vaihtoehtoa, eli ennakkoluulotonta tutustumista paikalliseen kulttuuriin jossain muodossa. Olet yhtä kokemusta rikkaampi ja kesäinen kulttuurielämys on kuitattu listalta. Kokeilemisen arvoinen erikoiskohde on muun muassa Parikkalan patsaspuisto, Avataan uudessa välilehdessä, jossa pääset samaan syssyyn kokemaan suomalaista luontoa ja 560 betonipatsaan yhteiseloa.

7. Tuliaiset

Ja lopuksi, ei pidä unohtaa sitä tärkeintä eli tuliaisia. Vaikka lomamuistot säilyivät mielessä ja kuvina, on mukava viedä kotiinpäin myös jotain konkreettista. Suosittelemme niinkin simppeliä juttua kuin paikallista leipää. Paikallisen leipomon tuotteet ovat mukava ja käytännöllinen kotiinvieminen, saat mukaasi jotain mitä en omalta kotipaikkakunnaltasi saa. Esimerkiksi Pekka Heikkisen leipomo, Avataan uudessa välilehdessä Kajaanissa on klassikko, jossa jauhopeukalot ovat pyöritelleet leipomuksia jo vuodesta 1913.

Minne haluat matkustaa?

Lisää

Lisää luettavaa

Uusilla raiteilla

8 syytä tehdä lippuostokset kirjautuneena

Moni meistä harmittelee, kun suunnitelmiin tulee muutoksia ja matka on kerrankin varattu ajoissa. Ajatus matkan uudelleen järjestelystä ei houkut…

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu