Recept för sommarlovs­resan – bucket list för sommarsyss­lor

Vad kan man göra på sommaren? Somriga Finland erbjuder många möjligheter för upplevelser under semestern. Hitta saker att göra var som helst – sommarens bucket list funkar på alla orter!

1. Besök torget eller saluhallen

Torgets eller saluhallens atmosfär leder dig in på ortens stämning. Njut av torgkaffe, gå runt och titta, köp jordgubbar, ärter eller souvenirer. Livliga torg finns bland annat i Helsingfors, Åbo, Nyslott, Kuopio och S:t Michel. Vågar du kanske samtala med ortsborna över en kaffe på torget? Fråga vad de tycker att är värt att besöka på orten.

2. Tips från ortsborna

Om du fick ett bra tips är det bara att sätta igång! Det lönar sig inte att googla allt på förväg och se till att du har lite tid för att bara ta det lugnt under semesterdagen. Till exempel i Åbo kan du gå längs åstranden utan tidtabell och besöka en restaurang, båt eller ett kafé som åbobon rekommenderar. Lokalbefolkningen känner även ofta till de dolda pärlorna som det kan vara svårt att få nys om annars.

3. Klättra högt

Klättra upp på semesterortens högsta punkt – njut av landskapet och tada! Du får snabbt en helhetsbild av orten. Till exempel erbjuder utsiktstornet Haukkavuori i Kotka utsikter både över Kotka centrum och Finska viken.

4. Sommarsysslor för barn – leta upp en badstrand

I Finland finns det massor med vatten och stränder. En lokal badstrand erbjuder sommarglädje för hela familjen och på stranden tillbringar ni lätt en hel somrig dag eller bara ett par uppfriskande timmar. Bland annat erbjuder den kilometerlånga stranden Nallikari i Uleåborg, Öppnas i en ny flik det bästa finländska strandlivet och är ortsbornas somriga vardagsrum. Kom även ihåg glassen! Kanske du borde smaka på sommarens nyhetssmak?

5. Smaka på lokala traditionella delikatesser

Oavsett om det är svartkorv i Tammerfors, lörtsy i Nyslott eller kalakukko i Kuopio bör du vara modig och ge de lokala delikatesserna en chans. Torget eller saluhallen är ofta det bästa stället att hitta dessa lokala specialiteter.

6. Upplev kultur

Lokal sommarteater eller landskapsmuseum, ett hot eller en möjlighet? Vi ser det som en möjlighet och uppmuntrar till att utan fördom bekanta dig med lokal kultur i någon form. Du är en upplevelse rikare och kan bocka av en punkt på sommarens bucket list, nämligen ”en somrig kulturupplevelse”. Ett semestermål värt att besöka är bland annat Parikkalas statypark, Öppnas i en ny flik där du på samma gång får uppleva finländsk natur och 560 betongstatyers samvaro.

7. Souvenirer

Och till sist, glöm inte det viktigaste – souvenirerna. Även om semesterminnena blir kvar i minnet och som bilder är det roligt att ta med sig något konkret hem. Vi rekommenderar något så enkelt som lokalt bröd! Produkter från ett lokalt bageri är trevliga och praktiska souvenirer och du får med dig något som du inte hittar på hemorten. Exempelvis är Pekka Heikkinens bageri i Kajana en klassiker där bagarna bakat ända sedan 1913.

Vart vill du resa?

Lägg till

Mer att läsa

På resa i Finland

Topp 11 – de bästa tipsen för nattåget

Här är några beprövade praktiska tips för nattågsresandet för att din resa på nattliga spår skulle löpa smidigt.…

Läs artikeln
På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och kort…

Läs artikeln
På resa i Finland

6 tips för dig som åker nattåg med barn

Med nattåget reser barnfamiljer enkelt och bekvämt till Lappland. Här får du några tips till nattåget för att göra din resa ännu trevligare!…

Läs artikeln