Kau­pun­ki­loma

Suomi on täynnä kaupunkeja, jotka ansaitsevat uteliaiden matkailijoiden huomion. Tässä muutama tärppi lomareissuun junalla.

1. Ikisuosikki Tampere

Aktiviteetit: Tampere on keskeisen sijaintinsa ja monipuolisten nähtävyyksiensä ansiosta oivallinen vierailukohde koko perheelle.

Suosittelemme koko perheelle sopivaa kävelyretkeä Suomen kansallismaisemassa eli Tammerkosken rannoilla, Tammerkoski sijaitsee kätevästi ihan Tampereen keskustassa ja se valaistaan kauniisti hämärän laskeuduttua. Voit napata keskustasta matkaasi kuuman kaakaon ja suunnata Tammerkosken rantaa kohti. Talven pakkasilla virtaavasta koskesta nouseva höyry on upea näky.

Tammerkosken varrella on Vapriikki, Avataan uudessa välilehdessä, jossa on mm. Suomen pelimuseo, ehdoton hitti jos vaikkapa Commodore 64 kuului lapsuuteesi! Lisäksi samalla alueella Tampellassa kulkee vanhojen tehdasrakennusten seiniä pitkin kävelysilta, jota pitkin pääsee kävelemään suoraan Tammerkosken yllä.

Voit toki valita myös maan pinnalla kävelyn ja suunnata kohti historiallista Finlaysonin vanhaa tehdasaluetta, jossa on monipuolisesti erilaisia pikku putiikkeja ja ravintoloita. Suosikkimme on upeat maisemat tarjoava Café Katto, Avataan uudessa välilehdessä.

Finlaysonin alueella sijaitsee myös Tallipiha, Avataan uudessa välilehdessä, joka tarjoaa todellista vanhan ajan kaupunkitunnelmaa. Vierailun päätteeksi voit piipahtaa vielä ostoksilla suklaapuodissa ja muissa hykerryttävän ihanissa putiikeissa.

Jos keskustassa tunnelmoinnin jälkeen jää virtaa, suosittelemme teatterissa käymistä. Tampere on tunnettu teatterikaupunki ja valinnan varaa kyllä riittää. Hakametsän halli taas tarjoaa kunnon kiekkofaneille viihdettä, jos kulttuuririennot eivät kiinnosta.

Jos haluat suunnata hieman kauemmaksi kompaktilta keskustan alueelta, pääset bussilla tai kävellen Pispalaan. Noin 2,5 kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Pispala on kaunista ja omalaatuista puutaloaluetta, joka sijaitsee Pispalanharjulla. Pispalan portaat sopivat mainiosti päivän urheiluaktiviteetiksi. Cafe Pispala, Avataan uudessa välilehdessä tarjoaa nälkäiselle matkaajalle kaupungin parhaan brunssin ja suositulle brunssille kannattaa tehdä pöytävaraus. Päivähengailu Pispalassa onkin mukavan rento ohjelmanumero sunnuntaille.

Ravintolat: 4 vuodenaikaa, Avataan uudessa välilehdessä kauppahallissa on mainio lounaspaikka. Rautatieaseman läheisyydessä on kätevästi monta laadukasta ruokapaikkaa, mm. Ravintola C, Avataan uudessa välilehdessä, Bertha, Avataan uudessa välilehdessä ja Kajo, Avataan uudessa välilehdessä. Ja koska ollaan Tampereella, niin Siipiweikot, Avataan uudessa välilehdessä ja mustamakkara vaikkapa Laukontorilla ovat oivallinen vaihtoehto. Siipiweikkojen valikoimasta löydät perinteisten kanasiipien lisäksi myös herkulliset vegaaniset siivet.

Kahvilat: Suomen parhaat munkit (myös vegaaniset) saat Pyynikin näkötornista, Avataan uudessa välilehdessä. Kehräävät kisut hengaavat kanssasi kissakahvilassa, Avataan uudessa välilehdessä.

Yksille: Panimoravintola Plevnasssa, Avataan uudessa välilehdessä Finlaysonin alueella pääset maistelemaan paikallisia oluita. Cask Room -pubi, Avataan uudessa välilehdessä on myös kokeilemisen arvoinen paikka, uutuus joka keskittyy lähinnä real ale -oluisiin.

Hotellit: Romanttiselle viikonloppulomalle sopii idyllinen boutique-hotelli Lillan, Avataan uudessa välilehdessä. Aivan rautatieaseman vieressä on uusi koko perheelle soveltuva Sokos Hotel Torni, Avataan uudessa välilehdessä, josta voit valita joko hulppean huoneen korkeuksista, tai hieman edullisemman vaihtoehdon. Hotelli Tammer, Avataan uudessa välilehdessä Tammerkosken rannalla huokuu taasen vanhan ajan glamouria ja tänne majoitetaan myös maailmanluokan staroja, kun he tulevat Tampereelle tai Porin Jazzeille esiintymään. Julkkisbongarin unelma siis!

2. Tuplat: Seinäjoki & Kokkola

Valitse viikonlopuksi Pohjanmaan helmistä molemmat tai vain toinen, fiiliksen mukaan!

Asema: Seinäjoki

Yöpyminen: Hotelli Alma, Avataan uudessa välilehdessä sijaitsee aivan Seinäjoen rautatieaseman vieressä. Voit yöpyä VR:n höyryvetureiden entisessä vesitornissa, jonka hotellihuoneet on viimeistelty pienempiä yksityiskohtia myöten. Hotellin päärakennuksessa pääset yöpymään antiikilla sisustetuissa huoneissa.

Aktiviteetit: Seinäjoelle tullaan ympäri maailman ihastelemaan Alvar Aallon luomuksia. Aalto-keskukseen, Avataan uudessa välilehdessä kuuluu myös yksi Suomen upeimmista kirjastoista, Apila. Varma hitti lapsiperheille! Aktiivista tekemistä tarjoaa Viihdekeskus Hollywood, Avataan uudessa välilehdessä, jossa voit haastaa seurueesi esimerkiksi tunnelmalliseen hohtokeilaukseen tai hauskaan elämysgolfiin.

Jos kulttuuri ja hyvä lounas kiinnostaa, kannattaa käväistä myös taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa, Avataan uudessa välilehdessä, jossa ei lehmiä ole kuitenkaan hengaillut kuin yhden maatalousnäyttelyn verran vuonna 1905.

Illan parhaat menot ja meiningit löytyvät Rytmikorjaamolta, Avataan uudessa välilehdessä, lakeuksien omalta Tavastialta.

Ruoka: Juurella, Avataan uudessa välilehdessä on ravintola vaativille herkkusuille. Erään paikallisen sanoin: "Poikkeuksellisen kova ravintola kaikilla mittareilla." Asema: Kokkola

Aktiviteetit: Neristan, Kokkolan eheänä säilynyt vanha kaupunki on yksi Suomen laajimmista puutalokortteleista. Neristaniin kuuluu 12 korttelia, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta. Suuntaa värikkäiden puutalojen alueelle aurinkoisena päivänä ja uppoudu vanhanajan tunnelmaan.

Historian ja kulttuurin nälkään löydät Kokkolasta enemmän kuin paljon ihasteltavaa. Radasta kivenheiton päässä sijaitseva K.H. Renlundin museon, Avataan uudessa välilehdessä Roosin talo tarjoaa mm. kattavan Suomen taiteen kultakauden kokoelman. Tämän jälkeen voit suunnata viereiseen museokortteliin, josta löydät Suomen vanhimman maallisen puurakennuksen Pedagogion, vuonna 1748 rakennetun Lassanderin talon, sekä näyttelyhallin, jonka ohjelmiston painopiste on nykytaiteessa kansainvälistä marginaalitaidetta ja kotimaista ITE-taidetta unohtamatta. K.H. Renlundin museon kaikkiin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy ympäri vuoden.

Mukulakivikatujen ja puutalojen ihastelun jälkeen kannattaa suunnata vielä Harriniemen ulkoilualueelle nauttimaan luonnon rauhasta vaikka koko perheen voimin. Helppokulkuisesta, mäntyvaltaisesta maastosta löytyy useita merkittyjä ulkoilureittejä.

Ruoka: Nautiskele 50-luvun Amerikasta Rock’n Roll Diner -ravintolassa, Avataan uudessa välilehdessä.

3. Kemi, Tornio - Torneå

Tornio on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista. Virkistäydy luonnonkauniissa maisemissa ja nauti kaupungin verkkaisesta tunnelmasta.

Asema: Kemi + bussi Tornioon tai Tornio-itäinen rautatieasema päivinä, jolloin juna kulkee Kolariin.

Aktiviteetti: Kemin asemalla kannattaa viettää tovi, sillä sen ratapiha on varsin ihastuttava ja vanhassa asemarakennuksessa pitää majaansa myös tunnelmallinen Cafe Hertta. Asemarakennuksen yläkerrassa sijaitsee Putiikkihotelli Kemi 1932, Avataan uudessa välilehdessä, joka tarjoaa ylellistä yöpymistä.

Vain kävelymatkan päässä Tornion keskustasta pääset sukeltamaan upeiden luontoelämysten pariin. Riekkolan luonnonsuojelualueen, Avataan uudessa välilehdessä reitit kulkevat osittain kaunista Tornionjokivartta pitkin.

Yöpyminen: Grand Hotel Mustaparran, Avataan uudessa välilehdessä loistokkuus ilahduttaa. Vanha koulu on ollut elämänsä varrella myös vastaanottokeskus ja nyt siitä on tehty hotelli. Huoneet ovat valtavia!

Vinkki: Yöjunan oman hytin rauha on koko perheelle sopiva miellyttävä ja turvallinen tapa matkustaa. Olette levänneenä perillä, ja iltapalan ja aamiaisen voitte nauttia tunnelmallisessa ravintolavaunussa.

Tutustu yöjuniin ja lippuihin

4. Mikkeli

Mikkeli on leppoisa ja tunnelmallinen talvikohde. Pääset sinne helposti junalla ja kaupunki tarjoaa viikonlopuksi monipuolista näkemistä ja kokemista.

Mikkelin kenties yksi suosituimmista matkailukohteista on Kenkäveron pappilaravintola, Avataan uudessa välilehdessä noin kilometrin päässä keskustasta. Paikan ylpeys on kaunis päärakennus ja tunnelmallinen pappilamiljöö. Kenkäverosta löytyy myymälä, ravintola ja kahvila. Samassa pihapiirissä on myös design-käsityöyritys Pauliina Rundgren Handicrafts shop & studio.

Mikkelin kaupungissa on myös monenlaista kulttuuritarjontaa, nappaa täältä kiinnostavat tärpit:

Talviseen viikonloppuun Mikkelissä saa mahtumaan kivasti myös ulkoilua. Kuntoilureitit Kalevankankaalla ja Urpolassa ovat keskustasta noin 2 km päästä. Reippaalla kävely- tai hölkkälenkillä pääset samalla tutustumaan paikallisiin maastoihin ja nauttimaan raikkaasta ilmasta.

Talviurheilijoille Mikkeli tarjoaa laajan latuverkoston, Avataan uudessa välilehdessä, joka ei jätä ketään kylmäksi. Keskustan alueelta löytyy myös useampi ulkojää, joilla voit kokeilla luistelijan tai jääkiekkoilijan taitojasi. Sisäseikkailuja tarjoaa noin 3 km kävely- tai bussimatkan päässä rautatieasemalta sijaitseva Saimaa Stadiumi, Avataan uudessa välilehdessä. Stadiumin palveluihin kuuluu mm. SuperCorner-elämyspuisto, joka sopii koko perheelle.

Hyvä vaihtoehto on myös lomailla viikonloppu Tertin kartanossa, Avataan uudessa välilehdessä, noin 7 km päästä Mikkelin keskustassa. Suhautat sinne kätevästi taksilla. Tertin kartano on valloittava lomakeidas, jossa voit myös majoittua. Myös Kyyhkylän kartano, Avataan uudessa välilehdessä on pienen taksimatkan päässä keskustassa ja tarjoaa ohjelmaa ja majoitusta. Aivan keskustassa hyviä majapaikkoja ovat: Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkeli, Avataan uudessa välilehdessä, Scandic Mikkeli, Avataan uudessa välilehdessä, Huoneistohotelli Marja, Avataan uudessa välilehdessä, Hotelli Uusikuu, Avataan uudessa välilehdessä ja Gasthaus Mikkeli, Avataan uudessa välilehdessä. Artikkelin kuva: Visit Tampere (Laura Vanzo)

Minkä kaupungin valitset?

Lisää

Lisää luettavaa

Uusilla raiteilla

8 syytä tehdä lippuostokset kirjautuneena

Moni meistä harmittelee, kun suunnitelmiin tulee muutoksia ja matka on kerrankin varattu ajoissa. Ajatus matkan uudelleen järjestelystä ei houkut…

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu