Kaupunkiloma

Suomi on täynnä kaupunkeja, jotka ansaitsevat uteliaiden matkailijoiden huomion. Kesäfestareilta tuttu paikkakunta saattaa paljastaa aivan uusia puolia, kunhan malttaa vain tutkia. Tässä muutama tärppi viikonloppureissuun junalla.

1. Tuplat: Seinäjoki & Kokkola

Valitse viikonlopuksi Pohjanmaan helmistä molemmat tai vain toinen, fiiliksen mukaan!

Asema: Seinäjoki

Yöpyminen: Hotelli Alma sijaitsee aivan Seinäjoen rautatieaseman vieressä. Voit yöpyä VR:n höyryvetureiden entisessä vesitornissa, jonka hotellihuoneet on viimeistelty pienempiä yksityiskohtia myöten. Hotellin päärakennuksessa pääset yöpymään antiikilla sisustetuissa huoneissa.

Aktiviteetit: Seinäjoelle tullaan ympäri maailman ihastelemaan Alvar Aallon luomuksia. Aalto-keskukseen kuuluu myös yksi Suomen upeimmista kirjastoista, Apila. Varma hitti lapsiperheille!

Jos kulttuuri ja hyvä lounas kiinnostaa, kannattaa käväistä myös taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa, jossa ei lehmiä ole kuitenkaan hengaillut kuin yhden maatalousnäyttelyn verran vuonna 1905.

Illan parhaat menot ja meiningit löytyvät Rytmikorjaamolta, lakeuksien omalta Tavastialta.

Ruoka: Juurella on ravintola vaativille herkkusuille. Erään paikallisen sanoin: "Poikkeuksellisen kova ravintola kaikilla mittareilla."

Asema: Kokkola

Aktiviteetit: Neristan, Kokkolan eheänä säilynyt vanha kaupunki on yksi Suomen laajimmista puutalokortteleista. Neristaniin kuuluu 12 korttelia, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta. Suuntaa värikkäiden puutalojen alueelle aurinkoisena päivänä ja uppoudu vanhanajan tunnelmaan.

Mukulakivikatujen ja puutalojen ihastelun jälkeen kannattaa suunnata vielä Harriniemen ulkoilualueelle nauttimaan luonnon rauhasta vaikka koko perheen voimin. Helppokulkuisesta, mäntyvaltaisesta maastosta löytyy useita merkittyjä ulkoilureittejä.

Ruoka: Nautiskele 50-luvun Amerikasta Rock’n Roll Diner -ravintolassa.

Vinkki: Päiväjunissa on kahden ja neljän hengen hyttejä, joissa voit matkustaa rauhassa ja turvallisesti omassa seurassa.

Junamatkan tarjoushinta: Kokkolan ja Seinäjoen välillä on vain tunnin matka, alk. 5,90 € aikuiselle.

2. Jyväskylä – Valon ja romantiikan kaupunki

Jyväskylä on kaupunkivalaistuksen edelläkävijä. Syksyn pimenevät illat ovat siis mainiota aikaa suunnata Suomen Ateenaan. Jyväskylästä löydät upeiden ulkoilumahdollisuuksien ja kauniin Jyväsjärven lisäksi myös paljon kauniisti valaistuja rakennuksia, joita on ilo ihailla.

Lue lisää valaistuista kohteista

Aktiviteetit: Jyväskylä kannattaa ottaa kerralla haltuun kiipeämällä jollekin kaupungin näköalapaikoista. Reippailun jälkeen on hyvä hetki nauttia romanttisen Miriam’s leivoskahvilan herkuista tai suunnata yläkaupungin lukuisiin putiikkeihin ja ravintoloihin. Romanttista linjaa on helppo jatkaa iltakävelyllä kaupungin kauniissa valaistuksessa.

Lue lisää Jyväskylän nähtävyyksistä

Vinkki: Päiväjunissa on kahden ja neljän hengen hyttejä, joissa voit matkustaa rauhassa ja turvallisesti omassa seurassa.

Junamatkan tarjoushinta: Esim. Turku - Jyväskylä alkaen 14 € / aikuinen

Saat lisäturvallisuutta matkustamiseen varaamalla oman hytin tai myös viereisen paikan

3. Kemi, Tornio - Torneå

Tornio on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista. Virkistäydy luonnonkauniissa maisemissa ja nauti kaupungin verkkaisesta tunnelmasta.

Asema: Kemi + bussi Tornioon tai Tornio-itäinen rautatieasema päivinä, jolloin juna kulkee Kolariin.

Aktiviteetti: Kemin asemalla kannattaa viettää tovi, sillä sen ratapiha on varsin ihastuttava ja vanhassa asemarakennuksessa pitää majaansa myös tunnelmallinen Cafe Hertta. Asemarakennuksen yläkerrassa sijaitsee Putiikkihotelli Kemi 1932, joka tarjoaa ylellistä yöpymistä.

Vain kävelymatkan päässä Tornion keskustasta pääset sukeltamaan upeiden luontoelämysten pariin. Riekkolan luonnonsuojelualueen reitit kulkevat osittain kaunista Tornionjokivartta pitkin.

Yöpyminen: Grand Hotel Mustaparran loistokkuus ilahduttaa. Vanha koulu on ollut elämänsä varrella myös vastaanottokeskus ja nyt siitä on tehty hotelli. Huoneet ovat valtavia!

Vinkki: Yöjunan oman hytin rauha on miellyttävä ja turvallinen tapa matkustaa. Olet levänneenä perillä, ja iltapalan ja aamiaisen voit nauttia tunnelmallisessa ravintolavaunussa.

Junamatkan hinta: Helsinki - Kemi makuuhytti kahdelle 49 € / aikuinen. Bussi Tornioon alkaen 4 €.

Tutustu yöjuniin ja lippuihin

Artikkelin kuva: Visit Jyväskylä (Juhana Konttinen)

Minkä kaupungin valitset?

Nyt pääset entistä edullisemmin junalomalle, katso tiedot tarjouksesta

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Uusimmat artikkelit