Hyppää sisältöön

Kaupunkiloma

Suomi on täynnä kaupunkeja, jotka ansaitsevat uteliaiden matkailijoiden huomion. Tässä muutama tärppi syysloman viikonloppureissuun junalla.

1. Ikisuosikki Tampere

Aktiviteetit: Tampere on keskeisen sijaintinsa ja monipuolisten nähtävyyksiensä ansiosta oivallinen viikonloppukohde koko perheelle.

Suosittelemme koko perheelle sopivaa kävelyretkeä Suomen kansallismaisemassa eli Tammerkosken rannoilla, Tammerkoski sijaitsee kätevästi ihan Tampereen keskustassa ja se valaistaan kauniisti hämärän laskeuduttua.

Tammerkosken varrella on Vapriikki, jossa on mm. Suomen pelimuseo, ehdoton hitti jos vaikkapa Commodore 64 kuului lapsuuteesi! Lisäksi samalla alueella Tampellassa kulkee vanhojen tehdasrakennusten seiniä pitkin kävelysilta, jota pitkin pääsee kävelemään suoraan Tammerkosken yllä.

Voit toki valita myös maan pinnalla kävelyn ja suunnata kohti historiallista Finlaysonin vanhaa tehdasaluetta, jossa on monipuolisesti erilaisia pikku putiikkeja ja ravintoloita. Suosikkimme on upeat maisemat tarjoava Café Katto.

Finlaysonin alueella myös sijaitseva Tallipiha tarjoaa todellista vanhan ajan kaupunkitunnelmaa ja on varmasti jopa lasten mielestä mielenkiintoinen paikka, siellä nimittäin pääsee ratsastamaan ponilla tai pyörimään karusellin kyytiin. Tallipihalla on mm. suklaapuoti ja muita hykerryttävän ihania putiikkeja.

Jos keskustassa tunnelmoinnin jälkeen jää virtaa, suosittelemme teatterissa käymistä. Tampere on tunnettu teatterikaupunki ja valinnan varaa kyllä riittää. Hakametsän halli taas tarjoaa kunnon kiekkofaneille viihdettä, jos kulttuuririennot eivät kiinnosta.

Jos haluat suunnata hieman kauemmaksi kompaktilta keskustan alueelta, pääset bussilla tai kävellen Pispalaan. 2,5 kilometrin päässä keskustasta oleva Pispala on kaunista ja omalaatuista puutaloaluetta, joka sijaitsee Pispalanharjulla. Pispalan portaat sopivat mainiosti päivän urheiluaktiviteetiksi. Cafe Pispala tarjoaa nälkäiselle matkaajalle kaupungin parhaan brunssin ja suositulle brunssille kannattaa tehdä pöytävaraus. Päivähengailu Pispalassa onkin mukavan rento ohjelmanumero sunnuntaille.

Ravintolat: 4 vuodenaikaa kauppahallissa on mainio lounaspaikka. Rautatieaseman läheisyydessä on kätevästi monta laadukasta ruokapaikkaa, mm. Ravintola C, Bertha ja Kajo. Ja koska ollaan Tampereella, niin Siipiweikot ja mustamakkara vaikkapa Laukontorilla kuuluvat asiaan.

Kahvilat: Suomen parhaat munkit (myös vegaaniset) saat Pyynikin näkötornista. Pörröiset puput hengailevat kanssasi pupukahvilassa. Kehräävät kisut taas kissakahvilassa.

Yksille: Panimoravintola Plevnasssa Finlaysonin alueella pääset maistelemaan paikallisia oluita. Cask Room -pubi on myös kokeilemisen arvoinen paikka, uutuus joka keskittyy lähinnä real ale -oluisiin.

Hotellit: Romanttiselle viikonloppulomalle sopii idyllinen boutique-hotelli Lillan. Aivan rautatieaseman vieressä on uusi Sokos Hotel Torni, josta voit valita joko hulppean huoneen korkeuksista, mutta myös hieman edullisempia vaihtoehtoja löytyy.

Hotelli Tammer Tammerkosken rannalla huokuu taasen vanhan ajan glamouria ja tänne majoitetaan myös maailmanluokan staroja, kun he tulevat Tampereelle tai Porin Jazzeille esiintymään. Julkkisbongarin unelma siis!

Vinkki: Päiväjunissa on 2, 4 ja 6 hengen hyttejä, joissa voit matkustaa rauhassa ja turvallisesti omassa seurassa. Lue lisää hyteistä

Junamatkan hinta: Esim. Turku- Tampere alk. 9,70 € / aikuinen

2. Tuplat: Seinäjoki & Kokkola

Valitse viikonlopuksi Pohjanmaan helmistä molemmat tai vain toinen, fiiliksen mukaan!

Asema: Seinäjoki

Yöpyminen: Hotelli Alma sijaitsee aivan Seinäjoen rautatieaseman vieressä. Voit yöpyä VR:n höyryvetureiden entisessä vesitornissa, jonka hotellihuoneet on viimeistelty pienempiä yksityiskohtia myöten. Hotellin päärakennuksessa pääset yöpymään antiikilla sisustetuissa huoneissa.

Aktiviteetit: Seinäjoelle tullaan ympäri maailman ihastelemaan Alvar Aallon luomuksia. Aalto-keskukseen kuuluu myös yksi Suomen upeimmista kirjastoista, Apila. Varma hitti lapsiperheille!

Jos kulttuuri ja hyvä lounas kiinnostaa, kannattaa käväistä myös taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa, jossa ei lehmiä ole kuitenkaan hengaillut kuin yhden maatalousnäyttelyn verran vuonna 1905.

Illan parhaat menot ja meiningit löytyvät Rytmikorjaamolta, lakeuksien omalta Tavastialta.

Ruoka: Juurella on ravintola vaativille herkkusuille. Erään paikallisen sanoin: "Poikkeuksellisen kova ravintola kaikilla mittareilla."

Asema: Kokkola

Aktiviteetit: Neristan, Kokkolan eheänä säilynyt vanha kaupunki on yksi Suomen laajimmista puutalokortteleista. Neristaniin kuuluu 12 korttelia, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta. Suuntaa värikkäiden puutalojen alueelle aurinkoisena päivänä ja uppoudu vanhanajan tunnelmaan.

Historian ja kulttuurin nälkään löydät Kokkolasta enemmän kuin paljon ihasteltavaa. Radasta kivenheiton päässä sijaitseva K.H. Renlundin museon Roosin talo tarjoaa mm. kattavan Suomen taiteen kultakauden kokoelman. Tämän jälkeen voit suunnata viereiseen museokortteliin, josta löydät Suomen vanhimman maallisen puurakennuksen Pedagogion sekä ITE-museon, joka on maailman ainoa ITE-taiteeseen erikoistunut museo. K.H. Renlundin museokohteet tarjoavat muuten ilmaisen sisäänpääsyn ympäri vuoden.

Mukulakivikatujen ja puutalojen ihastelun jälkeen kannattaa suunnata vielä Harriniemen ulkoilualueelle nauttimaan luonnon rauhasta vaikka koko perheen voimin. Helppokulkuisesta, mäntyvaltaisesta maastosta löytyy useita merkittyjä ulkoilureittejä. Erilaisia pyöriä vuokraa Neristanissa sijaitseva Pyöräliike Lybäck sekä torin laidalla matkailuinfo.

Pyörällä pääset vaivattomasti tutustumaan myös muihin Kokkolan ihaniin puistoalueisiin. Brita Marian puistosta löytyy mm. elektroninen liikuntapeli, skeittiparkki, pumptrack-rata sekä upea 90 lajin puulajipuisto. Vain 2,5 km päässä juna-asemasta sijaitseva Meripuisto on koko perheen oleskelupaikka, josta löytyy uimaranta, leikkipuisto, grilli- ja piknikalue, frisbeegolf sekä skeittipaikka. Meripuistossa sijaitsee myös saaristoristeilijä M/S Jennyn kotisatama. M/S Jennyllä pääsee Tankarin majakkasaarelle nauttimaan häkellyttävän kauniista saaristomaisemista.

Ruoka: Nautiskele 50-luvun Amerikasta Rock’n Roll Diner -ravintolassa.

Vinkki: Päiväjunissa on 2, 4 ja 6 hengen hyttejä, joissa voit matkustaa rauhassa ja turvallisesti omassa seurassa. Lue lisää hyteistä

Junamatkan hinta: Kokkolan ja Seinäjoen välillä on vain tunnin matka, alk. 7,60 € aikuiselle.

3. Kemi, Tornio - Torneå

Tornio on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista. Virkistäydy luonnonkauniissa maisemissa ja nauti kaupungin verkkaisesta tunnelmasta.

Asema: Kemi + bussi Tornioon tai Tornio-itäinen rautatieasema päivinä, jolloin juna kulkee Kolariin.

Aktiviteetti: Kemin asemalla kannattaa viettää tovi, sillä sen ratapiha on varsin ihastuttava ja vanhassa asemarakennuksessa pitää majaansa myös tunnelmallinen Cafe Hertta. Asemarakennuksen yläkerrassa sijaitsee Putiikkihotelli Kemi 1932, joka tarjoaa ylellistä yöpymistä.

Vain kävelymatkan päässä Tornion keskustasta pääset sukeltamaan upeiden luontoelämysten pariin. Riekkolan luonnonsuojelualueen reitit kulkevat osittain kaunista Tornionjokivartta pitkin.

Yöpyminen: Grand Hotel Mustaparran loistokkuus ilahduttaa. Vanha koulu on ollut elämänsä varrella myös vastaanottokeskus ja nyt siitä on tehty hotelli. Huoneet ovat valtavia!

Vinkki: Yöjunan oman hytin rauha on miellyttävä ja turvallinen tapa matkustaa. Olet levänneenä perillä, ja iltapalan ja aamiaisen voit nauttia tunnelmallisessa ravintolavaunussa.

Junamatkan hinta: Helsinki - Kemi makuuhytti kahdelle alk. 49 € / aikuinen. Bussi Tornioon alk. 4 €.

Tutustu yöjuniin ja lippuihin

4. Mikkeli

Mikkeli on leppoisa kesäkohde, mutta myös oivallinen kohde syksyllä. Pääset sinne helposti junalla ja kaupunki tarjoaa viikonlopuksi monipuolista näkemistä ja kokemista.

Mikkelin kenties yksi suosituimmista matkailukohteista on Kenkäveron pappilaravintola noin kilometrin päässä keskustasta. Paikan ylpeys on kaunis päärakennus ja tunnelmallinen pappilamiljöö. Kenkäverosta löytyy myymälä, ravintola ja kahvila. Samassa pihapiirissä on myös design-käsityöyritys Pauliina Rundgren Handicrafts shop & studio.

Mikkelin kaupungissa on myös monenlaista kulttuuritarjontaa, nappaa täältä kiinnostavat tärpit:

Syksyiseen viikonloppuun Mikkelissä saa mahtumaan kivasti myös ulkoilua. Kuntoilureitit Kalevankankaalla ja Urpolassa ovat keskustasta noin 2 km päästä. Reippaalla kävely- tai hölkkälenkillä pääset samalla tutustumaan paikallisiin maastoihin ja nauttimaan raikkaasta ilmasta.

Hyvä vaihtoehto on myös lomailla viikonloppu Tertin kartanossa, noin 7 km päästä Mikkelin keskustassa. Suhautat sinne kätevästi taksilla. Tertin kartano on valloittava lomakeidas, jossa voit myös majoittua. Myös Kyyhkylän kartano on pienen taksimatkan päässä keskustassa ja tarjoaa ohjelmaa ja majoitusta. Aivan keskustassa hyviä majapaikkoja ovat: Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkeli, Scandic Mikkeli, Huoneistohotelli Marja, Hotelli Uusikuu ja Gasthaus Mikkeli.

Vinkki: Päiväjunissa on 2, 4 ja 6 hengen hyttejä, joissa voit matkustaa rauhassa ja turvallisesti omassa seurassa. Lue lisää hyteistä

Junamatkan hinta: Esim. Tampere - Mikkeli alk. 17,10 € / aikuinen

Artikkelin kuva: Visit Tampere (Laura Vanzo)

Minkä kaupungin valitset?

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lisää luettavaa