Kansalliset kau­pun­ki­puis­tot toimivat kau­pun­ki­lais­ten olohuoneena

Oletko jo kuullut kansallisista kaupunkipuistoista? Suomen yhdeksän kansallisen kaupunkipuiston tavoitteena on pyrkiä säilyttämään kaupunkiluontoa ja kulttuuriperintöä. Kansallinen kaupunkipuisto käsittää kulttuurihistoriallisesti tärkeitä alueita ja kyseiselle kaupungille ominaisia puisto- ja viheralueita. Koska virkistysalueet sijaitsevat kaupunkiympäristössä, ovat ne usein saavutettavissa helposti myös junalla. Nappaa siis juna allesi ja suuntaa päiväreissulle näihin kaupunkikulttuurin keskuksiin!

1. Kotkassa teollisuusalue kohtaa puistojen vehreyden

Kouvolasta Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon päättyvä junarata avaa heti näkymän mahtavan merimuseo Wellamon arkkitehtuuriin ja Sunilan teollisuusalueeseen. Koko alue on Kotkan kansallista kaupunkipuistoa. Pienen kävelymatkan päästä alkaa vaellusreitti, joka kulkee puistosta puistoon. Kävelyretken voi aloittaa esimerkiksi Katariinan meripuistosta, johon matka taittuu rautatieasemalta reilussa puolessa tunnissa Kotkankadun, Koulukadun ja Puistotien kautta. Kotkan kansallinen kaupunkipuisto kertoo tarinaa teollisuuskaupungin muutoksesta kohti kaupunkia, jossa luonto ja uudispuistot ovat pääosassa.

2. Hanko ihastuttaa The Hamptonsin tapaan

Hanko on lomakeitaana Suomen oma Hamptons: löydät Hangosta rantaa, kylpylää, sekä ylellistä tunnelmaa. Hangon kansallinen kaupunkipuisto käsittää radasta katsottuna kantakaupungin eteläpuolisia puistoalueita ja kortteleita, ja on siten saavutettavissa heti asemalta astuttaessa. Matka Hangon kansalliseen kaupunkipuistoon kiskobussilla Karjaalta on jo elämys itsessään. Rata kulkee metsän siimeksessä ja ennen pääteasemaa tulijaa tervehtii portti sekä vanha rakennus, jossa on toiminut aikanaan Hangon Keksin tehdas. Tästä juontaa tuttu sananparsi "hymyilee kuin Hangon Keksi". Tämä perintö on haluttu säilyttää Hangon kansallisessa kaupunkipuistossa myös tuleville jälkipolville.

3. Turun kansallinen kaupunkipuisto sopii pyöräiltäväksi

Vehreitä puistoalueita ja historian havinaa Aurajoen rannalla! Tähän kansalliseen kaupunkipuistoon kannattaa tutustua vaikkapa pyörän satulassa. Onneksi polkupyörä kulkee junassa mukavasti., Avataan uudessa välilehdessä Noin 20 kilometrin retki alkaa Kuralan kylämäen kulttuurivirkistysalueelta, jonne asemalta on reilun viiden kilometrin matka. Matka alkaa idyllisistä maalaismaisemista päätyen Turun kauniisiin saaristomaisemiin. Reitin varrelle osuu myös Turun kuuluisimmat nähtävyydet; Turun tuomiokirkko ja Turun linna.

4. Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa pääosaa näyttelevät vesistöt

Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa pääsee nauttimaan viihtyisistä puistoista, eläväisistä toreista ja upeasta kaupunkiympäristöstä, kuten suloisista rännikaduista. Luonnon rauhaa kaipaavan kannattaa suunnata ehdottomasti Kallaveden rannalle, jonne pääsee kääntymällä asemalta Vuorikadulle. Kallavesi on muovannut koko Kuopion kaupungin kehitystä. Onkin kuvaavaa, että Järvi-Suomen sydämen kansallisen kaupunkipuiston pinta-alasta suurin osa on vesistöä.

5. Hämeenlinnassa fiilistellään historiallisissa maisemissa

Hämeenlinnan juna-aseman viertä koristavat kauniit riippuvat omenapuut. Puut ovat peräisin ajalta, kun rautatieasemien yhteyteen rakennettiin vielä puutarhoja. Hämeenlinnan asemalta pääsee kävelemään pitkospuita pitkin linnalle päin, ja näkymä keskiaikaisen linnan kasarmialueelle ja historialliselle puistolle on kaunis. Asemalta kävely- ja pyörätie jatkuu myös Vanajaveden rannassa. Kaikki tämä tapahtuu historiallisessa kansallismaisemassa, sillä koko alue kuuluu Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon.

Täältä, Avataan uudessa välilehdessä löydät Suomen kaikki yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa.

Paras matkakaverisi reissulle kuin reissulle

VR Matkalla -sovellus on aina taskussasi!

Sovelluksessa liput pysyvät tallessa ja saat ajankohtaista tietoa matkasi kulusta.

Linkki Google Play -sovelluskauppaanLinkki Apple App Store -sovelluskauppaan

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Kaunis, kauniimpi, Itä-Suomi

Itä-Suomi on laatutietoisen nautiskelijan paratiisi. Aina ei tarvitse matkata kaukomaille, sillä Itä-Suomesta löytyvät kaikki ainekset täydellise…

Lue juttu
Syksyinen lähijunaloma
Matkalla kotimaassa

Lähijunaloma

Houkutteleeko nopea maisemanvaihdos? Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Ke…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

5 kotimaan lomakohdetta lapsiperheille

Etsitkö vinkkejä kotimaan matkailuun lasten kanssa? Elämykselliset ja edulliset perhelomat löytyvät kotimaasta etsitpä sitten helppoa luontokohde…

Lue juttu