Saavutettavuus­seloste

vr.fi -sivusto

Mitä saavutettavuusseloste koskee?

Tämä seloste koskee VR:n verkkosivustoa vr.fi:tä, joka on julkaistu ensimmäisen kerran 11.12.2019. Tämä seloste on laadittu 11.12.2019. Tämän digipalvelun saavutettavuuden on arvioinut Siteimprove, jonka avustuksella palvelua kehitetään jatkuvasti saavutettavammaksi.

Sivuston saavutettavuutta kehitetään jatkuvasti. Selosteen viimeisin tarkistuspäivämäärä 16.6.2022.

Kehitystyömme saavutettavuuden suhteen

Kiinnitämme uusien digitaalisten palveluidemme kehityksessä erityistä huomiota saavutettavuuteen. Kaikki ovat tervetulleita junaan, joten haluamme tuoda myös digitaaliset palvelumme kaikkien saataville, huomioiden asiakkaidemme erilaiset käyttäjätarpeet.

Tavoitteemme on tarjota hyvää palvelua kaikille käyttäjille laitteesta riippumatta, ja huomioimme myös ruudunlukijat sekä näppäimistöavusteisen käytön. Tämä tie vaatii kuitenkin jatkuvaa kehitystyötä ja matkaa on vielä jäljellä.

Toivommekin teiltä kärsivällisyyden lisäksi palautetta epäkohdista ja kehitystarpeista.

Vr.fi ja VR Matkalla -palveluilla on Selkeästi meille -tunnus

Selkeästi meille -hanke on arvioinut verkkopalveluidemme kognitiivisen saavutettavuuden näkökulmasta. Tunnuksen myöntäminen kertoo, että haluamme edistää sitä, että verkkopalvelumme on helppokäyttöinen ja ymmärrettävä.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

VR:n verkkosivusto vr.fi, Avataan uudessa välilehdessä täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset.

Ei-saavutettava sisältö

Alla mainittu sisältö ei ole WCAG-kriteerien mukaan saavutettava seuraavista syistä:   

  • Verkkosivustolla esitettävä vaunukartta ei ole käytettävissä näkövammaisten ruudunlukijoiden avulla. Matkustaja voi kuitenkin valita tietyt paikkatyypit (esimerkiksi pyörätuolipaikka, lemmikkipaikka jne.) erillisestä paikkatyypin valinnasta, joka täyttää vaatimukset. Paikan voi varata myös puhelimitse VR:n asiakaspalvelun kautta. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A
  • Joillekin sivuille upotetut kolmannen osapuolen iframe-sisällöt ei ole saavutettavassa muodossa ruudunlukijoille. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A
  • Voit antaa palautetta saavutettavuudesta palautelomakkeemme kautta. Valitse palautteesi aiheeksi "muu kuin junamatkaa koskeva" ja sitten "digipalveluiden saavutettavuus". Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.1.1 Näppäimistö A

Yhteydenotot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille, niin teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.  

Voit lähettää saavutettavuuspalautetta uudesta verkkosivustosta tai VR Matkalla -sovelluksesta osoitteeseen palautelomakkeemme kautta.

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa myös puhelimitse asiakaspalvelussamme numerossa 0100 3232 (hinta 0,06 €/min + mpm/pvm).   

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.  

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tulevia saa­vu­tet­ta­vuutta parantavia muutoksia

Näihin keskitymme jatkossa.

Ruudunlukuohjelmien tukeminen

Kehitetään jatkuvasti

Interaktiivisten elementtien käsittelyä ruudunlukijoille sopivalla tavalla jatkokehitetään.

Tekstivastineet ja ruudunlukuohjelmat

Kehitetään jatkuvasti

Ruudunlukijoille tarkoitettujen avustintekstien kieliversiointia parannetaan.