Cykel med på tåget

Ta med cykeln och hoppa på tåget!

Du kan behändigt ta med dig en cykel på nästan alla inrikes fjärr- och närtåg. På InterCity-tåg ska du boka plats för cykeln i förväg. På närtåg kan du transportera din cykel i området avsett för cyklar utan extra avgift.

Det går bra att ta med sig cykeln på nästan alla tåg. Fortsätt till exempel din arbetsresa smidigt med egen cykel.

Vart går resan?

Lägg till

Anvisningar för transport av cyklar på tåget

Transportavgiften på IC-tåg, nattåg och rälsbussar är 4-8 €.

Det är kostnadsfritt att ta med cykeln på närtåg.

Köp av endast cykelplats

Om du reser med en period- eller seriebiljett kan du köpa en plats för cykeln från appen VR Matkalla när du bokar din plats eller resa.

Sparkcyklar på tåget

Hopfällbara sparkcyklar får transporteras avgiftsfritt på tåget som handbagage. Om sparkcykeln är stor ska du boka och köpa en plats för den. Tyvärr finns det inget utrymme på tåget för elsparkcyklar som man kan sitta på.

Hopfällbara cyklar, lådcyklar och tandemcyklar

  • Du kan transportera en hopfällbar cykel på alla fjärr- och närtåg utan separat avgift som vanligt bagage. Då ska cykeln vara hopfälld och skyddad med en skyddspåse så att den inte smutsar ner andra resenärers bagage.
  • Mycket stora hopfällbara cyklar ryms inte på hatthyllan på fjärrtågen eller i de låsbara förvaringsskåpen. Stora hopfällbara cyklar kan transporteras på samma sätt som en vanlig cykel.
  • Segways och tomma cykelkärror transporteras på samma sätt som cyklar och måste bokas i förväg för en betald cykelplats.
  • Tyvärr finns det inte plats för transport av lådcyklar, elscootrar, lastcyklar, tandemcyklar eller cykel transportlådor på tågen.

Tips för en lyckad tågresa med cykel

När du planerar en tågresa med cykel kan du ta vara på följande tips:

Cykeln transporteras på en cykelplats. Cykelplatserna är markerade på vagnarna med dekaler som du hittar bredvid dörrarna eller större i tågfönstret. Av säkerhetsskäl får cyklar endast transporteras på särskilt markerade platser. Se också alltid till, att din cykel inte blockerar gångarna och att medpassagerarna har fri passage till sittplatserna och ytterdörrarna.

Boka din plats på fjärrtåget i förväg. Det finns ett begränsat antal cykelplatser på fjärrtåg och platserna fylls snabbt, särskilt på populära rutter. Din cykel transporteras mot en avgift på 4-8 €, beroende på resans längd. På fjärrtågen finns två olika cykelställningar. I en del sätts cykeln fast i ställningen på styrstången och lyfts upprätt (vagn nummer 4), i andra ställs cykeldäcket i en ställning på golvet (vagn nummer 1). På fjärrtåg är det också alltid bra att låsa cykeln när du lämnar den.

På VR:s närtåg transporteras cykeln gratis. Du kan ta din cykel med dig gratis på ett närtåg, men vi rekommenderar att du undviker att transportera din cykel under rusningstider. På VR:s närtåg finns cykelplatserna oftast i vagnarnas ändar. Ta alltså din cykel och gå till början eller slutet av tåget för att undvika krångel när tåget anländer. Till exempel körs R- och Z-närtåg med vagnar där en cykel med smala däck enkelt kan sättas fast i cykelställningen vid ingången. Se dock till att din cykel står upprätt och inte gör det svårare för andra passagerare att röra sig i vagnen.

På tågen i HRT-området (t.ex. K-, P- och I-tåg) finns det inga separata cykelställningar, men cyklar kan transporteras i en multifunktionsavdelning med färre sittplatser. På dessa tåg kan du stödja din cykel mot räcket så länge du ser till att de andra passagerarna har plats att röra sig i vagnen och att din cykel säkert håller sig upprätt när tåget rör sig. På HRT:s tåg finns multifunktionsavdelningen i mitten av vagnen. Läs mer om närtrafiken.

Elcyklar och -sparkcyklar. Normalstora elcyklar kan transporteras på tåget. Du kan även ta med dig en elsparkcykel, men det finns inte plats på tåget för elsparkcyklar och -scootrar med sadel eller släpvagnar för cyklar. Observera att det är förbjudet att ladda din elcyckel eller elsparkcykel på tåget.

Kom till stationen i tid. Plattformarna är indelade i A-, B-, C- eller D-zoner och plattformsskärmarna visar var tåget anländer. Du kan se vilken zon som din vagn stannar i på skärmen, och gå och vänta på den rätta platsen på plattformen. När du redan är nära din egen vagn går det smidigare att stiga ombord på tåget med en cykel.

Norrut på en cykeltur. Många nattåg har en separat resgodsvagn med 8 cykelplatser.

Cyklar på biltåget. Du kan också ta med dig en cykel på biltåget i en cykelhållare som monteras i bakändan på bilen. Glöm inte att reservera en tillräckligt lång bilplats som täcker både dimensionerna på bilen och cykelhållaren. En normal 5 m lång bilplats kanske inte räcker, så mät din last noggrant.