Ooppera ja Baletti kiertueella

Juna kuljettaa helposti lukuisiin eri tapahtumiin pitkin poikin Suomea. Mutta mitä tapahtuukaan, kun Ooppera ja Baletti hyppäävät junaan?

Seitsemän junavaunullista täynnä taiteilijoita ja talon muuta henkilökuntaa, Suomen suurin kotimaisin voimin toteutettu kulttuurikiertue voi alkaa. Oopperan ja Baletin areenakiertue, Avataan uudessa välilehdessä starttaa 6.5. Ouluhallista ja ohjaaja Jere Erkkilä on intona.

– Esitykseen kuuluu toistakymmentä numeroa ja vaatteita on harjoituksissa sovitettu jo 1500 kertaa. Tekniikka kulkee rekoilla, mutta ihmiset eli 270 henkilöä matkaavat junalla. Kiertue on alkuvaiheistaan päässyt paisumaan ja luvassa on massiivinen kiertue, upeita, kauniita ja yllätyksellisiä esityksiä täynnä, lisäksi myös yleisö pääsee osallistumaan esityksiin, ohjaaja Erkkilä hehkuttaa.

Edellisen kerran Kansallisoopperan ja -baletin taiteilijat ovat olleet laajoilla kesäkiertueilla, Avataan uudessa välilehdessä junalla 1950- ja 1960-luvuilla. Nyt kiertueelle lähdetään päänäyttämön remontin takia, mutta kiertueen tuottaja Marjo Tuomi näkee tämän pelkästään ainutlaatuisena mahdollisuutena.

– Olemme koko Suomen Ooppera ja Baletti ja nyt pääsemme viemään esityksemme pitkin maata eri yleisöjen luo. Suunnitelmat aloitettiin parisen vuotta sitten, ja päätimme että laitetaan koko porukka kiertueelle. Seuraava askel suunnitelmissa olikin etsiä ne isoimmat hallit. 175 taiteilijaa yhtä aikaa näyttämöllä, siinä taidon ja taiteen määrässä tarvitaan kunnolla tilaa, Tuomi kertoilee.

Pohjanmaalta kotoisin oleva Erkkilä komppaakin, että miksi tehdä pienesti, kun voi tehdä isosti. Enemmän on enemmän! Ja tässä VR:n ryhmämyynti on tehnyt parhaansa, suuren tuotannon kuljettaminen raiteilla on vaatinut erikoisjärjestelyitä.

Kiertueen tuottaja Marjo Tuomi ja ohjaaja Jere Erkkilä ovat innoissaan tulevasta kiertueesta.

Ryhmämyynti apuna

Kun yöjuna saapuu Rovaniemelle, saavat taiteilijat aamiaisen hyttiinsä ja samana iltana on jo esitys. Juna on ympäristöystävällinen ja helppo tapa liikuttaa näin isoa porukkaa. Ja mikä tärkeintä, tanssijat, laulajat sekä orkesterin jäsenet saavat matkalla lepoa ja liikettä. Niinpä esitysvalmiudessa ollaan ihan eri tavalla kuin jos olisi istuskellut tuntikausia paikoillaan.

Kiertueella pääsee tutustumaan työkavereihin ihan eri tavalla kuin yleensä, ollaanhan me kaikki samassa junassa!

VR:n ryhmämyynnin kanssa kaikki meni todella hyvin, olemme molemmat osapuolet tästä todella innoissamme, Tuomi jatkaa. Junalippuja on yhteensä huikea määrä 1200 kpl ja kaikki selloa pienemmät soittimet kulkevat taiteilijoiden mukana junassa, mutta kaikki on selkeää ja homma hoidossa. Lisäksi hotellikuluissa säästyy, kun yöjunamatkan myötä taiteilijoilla on omat kiskoilla kulkevat hotellihuoneensa. Oopperan väki aikoo hyödyntää myös ravintolavaunun palveluita, mikäs sen mukavampaa kuin istua iltaa yhdessä porukalla, katsella maisemien vaihtumista ja fiilistellä tulevia esityksiä, Tuomi kertoilee.

Nyt on syytä hymyyn, areenakiertueen tuottaja Marjo Tuomi on viilannut käytännön asiat viimeisen päälle kuntoon.

Ekologisuus edellä

Käytännöllisyyden lisäksi Kansallisoopperan ja -baletin väki päätyi valitsemaan junan ympäristösyistä. Ympäristönäkökulma huomioidaan aina Oopperan ja Baletin tuotannoissa.

– Esitysmateriaaleja on tarjolla runsaasti diginä, vaatteita pystyy muokkaamaan ja kierrättämään, tekniikkaa kuljettavat rekat kulkevat biodieselillä. VR oli meille ihanan vihreä valinta, tehdään isosti, mutta niin ekologisesti kuin vaan mahdollista, Tuomi summaa.

Ekologisuus jyllää Oopperatalossa myös muualla kuin tässä kiertueella. Tuotantojen hiilijalanjälkiä lasketaan, ja lisäksi panostetaan digitaalisuuteen sekä kierrätykseen.

Juna vie tapahtumiin

Juna on oivallinen tapa liikkua kulttuuririentoihin, keikoille, festareille ja muihin tapahtumiin. Voit lukaista täältä kesän tapahtumista ja junista lisätietoa. Matkalla on helppo virittäytyä tunnelmaan ja ryhmämyyntimme auttaa mielellään. Voit varata vaikkapa privaatin kabinetin ravintolavaunun yläkerrasta ja ravintolavaunun tarjoilut suoraan sinne. Tai tehdä asiat isosti ja varata yrityksellesi jopa kokonaisen junan, kuten Ooppera ja Baletti.

– Onhan tämä nyt historiallista ja herkullista; oopperaa, balettia, orkesteria, viihdettä ja klassikoita, kaikki tarjolla Suomen isoimmilla areenoilla, tuottaja Tuomi ja ohjaaja Erkkilä iloitsevat.

Kun yleisö saapuu saliin, niin sitten sitä tajuaa että nyt mennään. Lava on katettu massiivisella kiertuenäytöksellä, tervetuloa mukaan!

Löydä reittisi tapahtumaan

Katso aikataulut ja osta junaliput

Lisää

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Top 11 – parhaat vinkit yöjunaan

Tässä hyväksi havaittuja käytännön vinkkejä yöjunassa matkustamiseen, jotta matkasi öisillä raiteilla rullaisi onnistuneesti.…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Junaile koko kesä lomalipulla

Kesän liikuttavin lomamatka alkaa VR Matkalla -sovelluksesta. Ostamalla 7, 14 tai 30 päivän lomalipun koet Suomen suven aina Hangosta Kolariin!

Lue juttu
Arjen matkat

Miksi taittaa työmatkat junalla?

Mitä jos aloittaisit aamusi rentouttavalla junamatkalla. Juna tarjoaa sinulle omaa aikaa, rauhallisen startin päivään ja huolettoman tavan matkat…

Lue juttu