Hyppää sisältöön

Rautatiet tarjosivat kaikille mahdollisuuden matkustaa

Rautateiden tulo oli suomalaisille suuri ylpeydenaihe ja moni halusikin kokea sen erityisyyden, vaikka matkustaminen oli siihen aikaan kallista. Ensimmäinen henkilöliikenteelle suunnattu rataosuus otettiin käyttöön 1800-luvun puolivälissä.

Vuonna 1857 keisarillisessa käskykirjeessä säädettiin Helsingistä Hämeenlinnaan rakennettavasta rautatiestä. Seuraavan vuoden keväänä rakentaminen aloitettiin. Raideleveydeksi tuli keisarikunnan edellyttämänä Venäjän silloinen raideleveys 1524 mm, koska Suomen suuriruhtinaskunta kuului Venäjän keisarikuntaan ja Suomella oli sinne maayhteys.

Suomen ensimmäisellä henkilöliikenteelle avatulla rataosuudella Helsingin ja Hämeenlinnan välillä kulki ensimmäinen juna 31.1.1862. Pysähdyspaikkoja oli tällöin Dickursby, Träskända, Hyvinge, Riihimäki ja Turengi. Matka kesti 4 tuntia 40 minuuttia ja toiseen suuntaan 10 minuuttia vähemmän, Rautatiemuseon, Avataan uudessa välilehdessä museonjohtaja Tiina Lehtinen kertoo.

Ensimmäiset junamatkustajat

Säännöllinen liikenne Helsinki–Hämeenlinna-välillä alkoi 17.3.1862. Ensimmäiset matkustajat maksoivat matkastaan kolmannen luokan vaunussa 10, toisen luokan vaunussa 20 ja ykkösluokan vaunussa 25 kopeekkaa/peninkulmaa. Alle 12-vuotiaat matkasivat puoleen hintaan ja alle 3-vuotiaat ilmaiseksi.

- Hintaa pidettiin aluksi korkeana ja lippujen hintoja jouduttiinkin hieman laskemaan, mutta jo ensimmäisenä vuonna rataosuudella oli 39 000 matkustajaa.

Vaikka aluksi rautatieliikenteessä matkustajat kulkivat eri luokissa varallisuutensa mukaan, tarjosivat rautatiet kuitenkin kaikille mahdollisuuden matkustaa ja siinä mielessä se oli yhteiskuntaa tasa-arvoistava liikennemuoto, Lehtinen kertoo.

- Rautatiet ja junaliikenne olivat jotain uutta, nopeaa ja kunnioitusta herättävää, joten myös huvimatkoja tehtiin alusta asti. Nekin, joilla ei itsellään ollut mahdollisuutta matkustaa junalla, saattoivat päästä radan varrelle katsomaan ja kuuntelemaan ”rautahevon” kulkua.

Myös lehdissä kirjoitettiin paljon rautateistä ja junamatkoista. Rautatiet olivat ylpeyden aihe ja junia pidettiin edistyksellisinä, ”suuren maailman” tuulahduksina tulevaisuudesta.

Lähde: Rautatiemuseo museonjohtaja Tiina Lehtinen

Artikkelin kuvassa historian havinaa Haapamäen museoveturiyhdistyksen museoajolla.

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Retkeilijän unelmareitti

Suomi on retkeilijän loputon aarreaitta, jonka mahdollisuudet yllättävät kokeneemmankin seikkailijan. Kokosimme yhdessä Metsähallituksen kanssa u...

Lue juttu
VR:n Ekstra-luokka sai Anne Kukkohovin toivomaan, että kotimatka olisi ollut pidempi.
Uusilla raiteilla

Ekstra-luokka sai Anne Kukkohovin toivomaan, että kotimatka olisi ollut pidempi

Normaalisti Anne Kukkohovi nauttii autoilun tuomasta vapaudesta ja siitä, että saa itse istua kuskin paikalla. Välillä arkea kuitenkin helpottaa,...

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Komeat kansallismaisemat yhden reitin varrella

Koe valikoidut palat Suomen kansallismaisemista yhden junareitin varrella. Kansallismaisemat ovat osa suomalaista identiteettiä, mihin jokaisen i...

Lue juttu