Osta lippu

Rautatiet tarjosivat kaikille mah­dol­li­suu­den matkustaa

Rautateiden tulo oli suomalaisille suuri ylpeydenaihe ja moni halusikin kokea sen erityisyyden, vaikka matkustaminen oli siihen aikaan kallista. Ensimmäinen henkilöliikenteelle suunnattu rataosuus otettiin käyttöön 1800-luvun puolivälissä.

Vuonna 1857 keisarillisessa käskykirjeessä säädettiin Helsingistä Hämeenlinnaan rakennettavasta rautatiestä. Seuraavan vuoden keväänä rakentaminen aloitettiin. Raideleveydeksi tuli keisarikunnan edellyttämänä Venäjän silloinen raideleveys 1524 mm, koska Suomen suuriruhtinaskunta kuului Venäjän keisarikuntaan ja Suomella oli sinne maayhteys.

Suomen ensimmäisellä henkilöliikenteelle avatulla rataosuudella Helsingin ja Hämeenlinnan välillä kulki ensimmäinen juna 31.1.1862. Pysähdyspaikkoja oli tällöin Dickursby, Träskända, Hyvinge, Riihimäki ja Turengi. Matka kesti 4 tuntia 40 minuuttia ja toiseen suuntaan 10 minuuttia vähemmän, Rautatiemuseon, Avataan uudessa välilehdessä museonjohtaja Tiina Lehtinen kertoo.

Ensimmäiset junamatkustajat

Säännöllinen liikenne Helsinki–Hämeenlinna-välillä alkoi 17.3.1862. Ensimmäiset matkustajat maksoivat matkastaan kolmannen luokan vaunussa 10, toisen luokan vaunussa 20 ja ykkösluokan vaunussa 25 kopeekkaa/peninkulmaa. Alle 12-vuotiaat matkasivat puoleen hintaan ja alle 3-vuotiaat ilmaiseksi.

- Hintaa pidettiin aluksi korkeana ja lippujen hintoja jouduttiinkin hieman laskemaan, mutta jo ensimmäisenä vuonna rataosuudella oli 39 000 matkustajaa.

Vaikka aluksi rautatieliikenteessä matkustajat kulkivat eri luokissa varallisuutensa mukaan, tarjosivat rautatiet kuitenkin kaikille mahdollisuuden matkustaa ja siinä mielessä se oli yhteiskuntaa tasa-arvoistava liikennemuoto, Lehtinen kertoo.

- Rautatiet ja junaliikenne olivat jotain uutta, nopeaa ja kunnioitusta herättävää, joten myös huvimatkoja tehtiin alusta asti. Nekin, joilla ei itsellään ollut mahdollisuutta matkustaa junalla, saattoivat päästä radan varrelle katsomaan ja kuuntelemaan ”rautahevon” kulkua.

Myös lehdissä kirjoitettiin paljon rautateistä ja junamatkoista. Rautatiet olivat ylpeyden aihe ja junia pidettiin edistyksellisinä, ”suuren maailman” tuulahduksina tulevaisuudesta.

Lähde: Rautatiemuseo museonjohtaja Tiina Lehtinen

Artikkelin kuvassa historian havinaa Haapamäen museoveturiyhdistyksen museoajolla.

Lisää luettavaa

Uusilla raiteilla

Raiteilla 20-luvulta 20-luvulle

Aira Suvio Samulin (1927-2023) matkusti mielellään junalla. Hän näki vuosien kuluessa Suomen rautateiden monet vaiheet lapsuudesta sota-aikaan ja sotavuosien jälkeisestä ajasta tähän päivään. Aira kuvasi itseään vannoutuneeksi junailijaksi ja valitsi kulkuneuvokseen aina junan, kun se oli mahdollista. Juttu on kirjoitettu maaliskuussa 2023.

Ihmisiä museossa katselemassa seinällä olevaa maalausta.
Matkalla kotimaassa

Kulttuurimatkalla kotimaassa – elämyksiä junamatkan päässä

Kutsuuko kulttuuri? Kotimaasta löytyy lukemattomia upeita teattereita, museoita ja konsertteja – ja mikä parasta, monet ovat kätevästi junamatkan päässä. Lue artikkelista vinkit parhaisiin kulttuurikohteisiin ja hyppää junaan! 

Matkalla kotimaassa

Kaunis, kauniimpi, Itä-Suomi

Itä-Suomi on laatutietoisen nautiskelijan paratiisi. Aina ei tarvitse matkata kaukomaille, sillä Itä-Suomesta löytyvät kaikki ainekset täydelliseen luksuslomaan.