5 kotimaan lo­ma­koh­detta lap­si­per­heille

Etsitkö vinkkejä kotimaan matkailuun lasten kanssa? Elämykselliset ja edulliset perhelomat löytyvät kotimaasta etsitpä sitten helppoa luontokohdetta tai kutkuttavia menovinkkejä.

Kotimaan junamatkailu on mukavaa lasten kanssa. Jännittäviä ja lapsille sopivia lomakohteita löytyy joka puolelta Suomea. Yhteiset lomalla vietetyt hetket ovat ikimuistoisia, eikä niiden tarvitse jättää suurta lovea lompakkoon. Kotimaassa alle 4-vuotiaat lapset matkustavat junassa ilmaiseksi ja alle 18-vuotiaat saavat 40% alennuksen. Lue lisää lasten alennuksista mm. yöjunaan täältä.

1. Perheloma Tampereella

Tampere on muutakin kuin Särkänniemi! Tampereen elämykset ja helppous tekevät siitä mainion lomakohteen lapsiperheille. Esimerkiksi keskustassa noin vartin kävelymatkan päässä rautatieasemalta sijaitsee maailman ensimmäinen Muumimuseo, Avataan uudessa välilehdessä, joka on takuulla kiinnostava myös perheen aikuisille. Hyvien yhteyksien ansiosta Tampere on myös oiva päiväkohde.

Ilmaiskohteet Tampereella:

Tampereen Sorsapuisto on kauniilla säällä Tampereen ykköskohde niin kesällä kuin talvella. Puistossa on leikkipaikkoja ja pelialueita kaiken ikäisille lapsille. Toukokuusta syyskuuhun Sorsapuistossa on myös lintutarha, jossa pääsee tutustumaan erilaisiin kanalintuihin ja niiden elämään.

Niihaman maja on koko perheen retkikohde keskustan tuntumassa, Niihamajärven rannalla. Pakkaa eväät reppuun ja nauti tauosta grillipaikalla tai suuntaa kahvioon välipalalle.

2. Koko perheen matka Rovaniemelle

Joulupukin kotikaupunki kuuluu lapsiperheiden kestosuosikkeihin. Rovaniemi on suosittu kohde etenkin talvisin, mutta näkemistä ja kokemista riittää jokaiselle vuodenajalle. Yöjunamatka pohjoiseen on jo itsessään elämys ja monelle pienelle loman kohokohta. Junassa koko perheen yhdessäolo alkaa jo matkalla eikä kuskinkaan tarvitse jäädä paitsi hauskanpidosta. Tutustu myös yöjunavinkkeihin lapsiperheille.

Ilmaiskohteet Rovaniemellä:

Tutut vihaiset linnut odottavat leikkijöitä Angry birds -teemaisessa leikkipuistossa, Avataan uudessa välilehdessä. Puistossa on erilaisia aktiviteetteja aina kiipeilytelineistä liukumäkiin. Ympäri vuoden avoinna oleva Joulupukin pajakylä, Avataan uudessa välilehdessä huipentaa Rovaniemen perheloman! Joulupukin pajakylään on ilmainen sisäänpääsy, mutta useat pajakylän aktiviteetit ovat maksullisia.

3. Tämä on pandalino-juna Ähtäriin!

Pandoistaan tunnettu Ähtäri on mitä mainioin kohde lapsiperheille. Junalla matka taittuu mukavasti, sillä eläinpuistolla on ikioma junaseisake Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Seisakkeelta on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon, Avataan uudessa välilehdessä. Eläinpuistoista seikkailua voi jatkaa esim. eväsretken merkeissä Ähtärijärven maisemissa, mistä löytyy kesät talvet retkikohteeksi sopiva laavu. Mahtaakohan pandatkin tykätä piknikistä? Eläinrakkaan loma huipentuu vierailuun poropuistossa, Avataan uudessa välilehdessä, jossa pääsee myös majoittumaan upeissa puitteissa. Majoitusta tarjoaa myös Hotelli Mesikämmen, Avataan uudessa välilehdessä, jonka kylpylä kutsuu myös perheen pienimmät polskimaan. Ähtärin vierailu on helppo yhdistää Seinäjoen vierailuun. Ähtäristä kulkee Seinäjoelle taajamajuna ja matka on kestää noin tunnin.

Ähtärin ilmaiskohteet:

Ähtärin järvi- ja harjumaisemissa on paljon ulkoilureittejä, joista monet sopivat myös lasten kanssa kuljettaviksi. Kauniissä järvimaisemissa myös eväät maistuvat paremmilta. Laavulla on mukavaa paistaa makkaraa ja nauttia kuppi kuumaa.

4. Jyväskylä kutsuu vesipetoja ja hurjapäitä

Jyväskylä on mainio lomakohde lapsiperheille. Jyväskylän keskustan lämpimimmät uimavedet tarjoaa kaupungin uimahalli Aaltoalvari, Avataan uudessa välilehdessä, jossa pääsee myös keinumaan aaltoaltaan aalloissa kaksi kertaa tunnissa.

Jos erilaiset liikunta-aktiviteetit houkuttelevat, voi ottaa suunnan kohti Laajista, Avataan uudessa välilehdessä. Vuokraa maastopyörä, kokeile frisbeegolfia tai liu'u köysiratoja pitkin seikkailupuistossa. Laajis sijaitsee n. 10 min bussimatkan päässä Jyväskylän keskustasta, ja paikallisbusseja kulkee useita kertoja tunnissa.

Ilmaiskohteita Jyväskylässä:

Ympärivuotista touhua ja virikkeitä tarjoaa Suomen vanhin perhepuisto Mäki-Matti, Avataan uudessa välilehdessä. Omien touhujen lisäksi puistossa on toisinaan lapsille ohjelmaa kuten teatteriesityksiä pienellä lavalla, joulupolku ja kahvila.

Jyväskylää sanotaan valon kaupungiksi. Illansuun hämärässä voi suunnata omatoimiselle kävelyretkelle Valon kaupunki -reitille ihastelemaan valaistuskohteita, kuten vaikkapa Harjun Neron portaat, Vesilinnan näkötorni harjun päällä sekä näistä kivenheiton päässä sijaitseva Kirkkopuisto.

Kukapa ei rakastaisi eväsretkiä ja pieniä tutkimusmatkoja - etenkin jos niihin voi yhdistää hyvät vauhdit harjumaaston pulkkamäissä! Kurkkaa lista Jyväskylän parhaista laavuista ja nuotiopaikoista, Avataan uudessa välilehdessä, jotka sopivat mainiosti koko perheen retkeilyyn.

5. Lasten kanssa lomalle Vaasaan

Suomen aurinkoisimmasta kaupungista Vaasasta löytyy monipuolista tekemistä koko perheelle.

Jos sää ei suosi, päivästä pääsee nauttimaan aina lämpimään Tropiclandian vesipuistoon, Avataan uudessa välilehdessä ja kylpylään. Tropiclandia sijaitsee vain reilun 2 kilometrin kävelymatkan päässä juna-asemalta.

Liikuntaseikkailupuisto Hoplop, Avataan uudessa välilehdessä on säällä kuin säällä myös lapsiperheen varma valinta, jossa pääsee purkamaan ylimääräistä energiaa hyppien. Kylmemmän päivän aktiviteetteihin sopii Pohjanmaan museo, Avataan uudessa välilehdessä luontokeskuksineen, joka tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille vierailijoille.

Vaasassa käydessä ei kannata ohittaa Merenkurkun saaristoa, Avataan uudessa välilehdessä, joka on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Ainutlaatuisen luonnon lisäksi Merenkurkussa on tarjolla myös ravintoloita ja majoitusta.

Ilmaista tekemistä Vaasassa:

Yli 100-vuotias Vaasan kauppahalli, Avataan uudessa välilehdessä on tunnelmallinen vierailukohde kaikenikäisille herkkusuille. Löytyisikö kauppahallista teille uusia perinneherkkuja maisteltavaksi?

Suuret seikkailut odottavat!

Lisää

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Kaunis, kauniimpi, Itä-Suomi

Itä-Suomi on laatutietoisen nautiskelijan paratiisi. Aina ei tarvitse matkata kaukomaille, sillä Itä-Suomesta löytyvät kaikki ainekset täydellise…

Lue juttu
Syksyinen lähijunaloma
Matkalla kotimaassa

Lähijunaloma

Houkutteleeko nopea maisemanvaihdos? Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Ke…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Koe talven ihmemaa Itä-Lapissa

Itä-Lapin upeat kohteet tarjoavat nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille. Matkusta turvallisesti ja helposti yöjunalla Kemijärvelle ja hyppää vai…

Lue juttu