Saavutettavuus­seloste

VR Matkalla -sovellus

Mitä saavutettavuusseloste koskee?

Tämä seloste koskee VR Matkalla -mobiilisovellusta, joka on ollut saatavilla helmikuusta 2019 lähtien. Tämä seloste on laadittu 11.12.2019. Tämän digipalvelun saavutettavuuden on arvioinut Siteimprove, jonka avustuksella palvelua kehitetään jatkuvasti saavutettavammaksi.

Sovelluksen saavutettavuutta kehitetään jatkuvasti. Selosteen viimeisin tarkistuspäivämäärä 16.6.2022.

Kehitystyömme saavutettavuuden suhteen

Kiinnitämme uusien digitaalisten palveluidemme kehityksessä erityistä huomiota saavutettavuuteen. Kaikki ovat tervetulleita junaan, joten haluamme tuoda myös digitaaliset palvelumme kaikkien saataville, huomioiden asiakkaidemme erilaiset käyttäjätarpeet.

Tavoitteemme on tarjota hyvää palvelua kaikille käyttäjille laitteesta riippumatta, ja huomioimme myös ruudunlukijat sekä näppäimistöavusteisen käytön. Tämä tie vaatii kuitenkin jatkuvaa kehitystyötä ja matkaa on vielä jäljellä.

Toivommekin teiltä kärsivällisyyden lisäksi palautetta epäkohdista ja kehitystarpeista.

Vr.fi ja VR Matkalla -palveluilla on Selkeästi meille -tunnus

Selkeästi meille -hanke on arvioinut verkkopalveluidemme kognitiivisen saavutettavuuden näkökulmasta. Tunnuksen myöntäminen kertoo, että haluamme edistää sitä, että verkkopalvelumme on helppokäyttöinen ja ymmärrettävä.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

VR:n mobiilisovellus VR Matkalla täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset.

Ei-saavutettava sisältö

Alla mainittu sisältö ei ole WCAG-kriteerien mukaan saavutettava seuraavista syistä:

  • Mobiilisovelluksessa esitettävä vaunukartta ei ole käytettävissä näkövammaisten ruudunlukijoiden avulla. Matkustaja voi kuitenkin valita tietyt paikkatyypit (esimerkiksi pyörätuolipaikka, lemmikkipaikka jne.) erillisestä paikkatyypin valinnasta, joka täyttää vaatimukset. Paikan voi varata puhelimitse VR:n asiakaspalvelun kautta. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
  • Mobiilisovellus ei mukaudu laitteen vaaka-asentoon. Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.3.4 Asento AA

Yhteydenotot 

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille sähköpostilla ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.  

Voit lähettää saavutettavuuspalautetta uudesta verkkosivustosta tai VR Matkalla -sovelluksesta palautelomakkeemme kautta.

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa myös puhelimitse asiakaspalvelussamme numerossa 0800 188 822 (maksuton numero).  

Valvontaviranomainen 

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.  

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tulevia saavutettavuutta parantavia muutoksia

Näihin keskitymme jatkossa.

Ruudunlukuohjelmien tukeminen

Kehitetään jatkuvasti

Interaktiivisten elementtien käsittelyä ruudunlukijoille sopivalla tavalla jatkokehitetään.

Kontrastiarvojen parantaminen

KEHITETÄÄN JATKUVASTI

Interaktiivisten painike- ja linkkielementtien sekä joidenkin tekstielementtien kontrastiarvoja parannetaan.