Ideakilpailu
Haluaisitko saada oman kädenjälkesi vuosikausiksi lähes kaikkien suomalaisten nähtäville? Me etsimme nyt ideakilpailussa junillemme uutta visuaalista ilmettä. Haluamme päivittää junien ulkoteippaukset niin, että ne ovat inspiroivia, pitkäikäisiä, brändimielessä tunnistettavia ja auttavat asiakasta löytämään tarvitsemansa palvelut. Paras idea päätyy teipattuna junan kylkeen kaikkien junamatkustajien ihailtavaksi!
Kilpailun tausta ja tarkoitus
Tässä kilpailussa etsitään parhaita ideoita tulevaisuuden junien visuaaliseksi ilmeeksi. Nykyinen VR:n junien valko-vihreä ulkoasu on pidetty, mutta pitkään palveltuaan teippaukset ovat osassa kalustoa jo huonokuntoiset ja niiden uusiminen on tullut ajankohtaiseksi. Samalla on sopiva aika päivittää junien visuaalisuus vastaamaan uudistunutta brändiämme paremmin.
Kilpailun lopputuloksen pohjalta VR voi myöhemmin laatia yksityiskohtaiset tarroitussuunnitelmat eri juna- ja vaunutyypeille. Junan visuaalisella ilmeellä tarkoitetaan tässä kilpailussa junien ulkoilmettä graafisine elementteineen, mikä on toteutettavissa teippaamalla. Junien rakenteisiin ja muotoiluun ei puututa, vaan ne toimivat lähtökohtana suunnittelulle.
Kilpailusivun sisältö
Kilpailutehtävä
Kilpailutehtävänä on tuottaa eri juna- ja vaunutyyppeihin skaalautuva junien visuaalisen ilmeen ideakonsepti. Kilpailuehdotus toteutetaan visualisointina 2-kerroksiseen Intercity-kaukojunaan ja yksikerroksiseen, uuteen SmX- lähijunaan. Lisäksi kaukojunan visualisoinnissa esitetään idea palveluvaunun erottautumisesta sekä idea lähijunan ja kaukojunan erilaisista rooleista.
Ideakonseptin tulee vastata seuraaviin kysymyksiin:
- Miten idea skaalautuu korkeaan ja matalaan junaan?
- Miten kaukojunan palveluvaunu erottuu muusta junasta?
- Miten lähi- ja kaukojuna erottuvat toisistaan?
Junat ja niiden ilme on keskeinen palvelumme osa ja siksi sen tulee muodostaa johdonmukainen, tunnistettava kokonaisuus yhdessä digitaalisten ja fyysisten kosketuspisteiden (esim. uusitut lipunmyyntitoimistot) kanssa. Visuaalisen suunnittelun lähtökohtana on brändimme visuaaliset ajurit.
Ikonisuus ja tunnistettavuus
Junien ulkoisella ilmeellä on suuri merkitys VR:n brändimielikuvalle ja matkustajakokemukselle. Uudistuneen brändin mukaisesti toteutettu palveluilme on jo nähtävissä esimerkiksi vr.fi –sivustolla, VR Matkalla –sovelluksessa sekä Helsingin ja Tampereen rautatieasemien lipunmyyntitoimistojen sisustuksissa. Tavoiteltava lopputulos on ikoninen, aikaa kestävä ja tyylikäs sekä tukee hyvää asiakaskokemusta myös opastavuudella. Brändimme saa näkyä rohkeasti ja olla tunnistettava ja erottuva, sillä tulevaisuudessa Suomen raiteilla voi olla muidenkin yhtiöiden junia, jolloin tunnistettavuuden tärkeys korostuu.
Suomalaisessa maisemassa ohi kiitävä juna on ikoninen näky. Ideointityössä on tärkeää huomioida harmoninen kaukonäkymä (juna maisemassa), liikkuvan junan olemus (miltä juna näyttää eri suunnista katsottuna ja liikkeessä) sekä junan opastavuus sitä laiturilla lähestyvän ihmisen näkökulmasta. Kilpailuehdotukseen ei tarvitse sisällyttää suunnitelmaa matkustajaopastuksesta (esimerkiksi vaunujen tai niiden sisältämien istumapaikkojen numerointi), koska se suunnitellaan juniin omana kokonaisuutenaan. Sen sijaan toivotaan esitystä ideasta, joka auttaa matkustajaa tunnistamaan kaukojunan vaunun sisältämän palvelun kaukaa katsottuna, yhdellä silmäyksellä. Tätä varten ehdotuksiin tulee visuaalisen ilmeen ideakonseptin osana sisällyttää esimerkinomainen idea Intercity-junan palveluvaunun ulkoilmeestä. Palveluvaunu sisältää lasten leikkitilan yläkerrassa ja pyörätuolimatkustajien paikat alakerrassa sekä paikkoja polkupyörille. Tutustu Intercity-junaan tarkemmin täällä.
Ilmeen pitkä elinkaari
Ideoinnissa on hyvä huomioida, että junien ulkoilmeen elinkaari on pitkä. Koko kaluston teippausten uusiminen kestää nopeimmillaankin useita vuosia, joten uuden ja vanhan ilmeen mukaista kalustoa tulee kulkemaan rinnakkain ja samoissa junakokoonpanoissa pitkään. Visuaalisessa muotoilussa toivommekin ajattomuutta. Junaraiteilla uusi ilme tulee näkymään uusissa SmX-lähijunissa ja uusissa yöjunavaunuissa vuonna 2026. Tulemme myös pilotoimaan uutta ilmettä kaukoliikenteessä.
VR:n palvelut ja kalusto
Lähes jokainen matkustaa joskus junalla. Osa viikoittain, suurin osa meistä silloin tällöin.
Kaukoliikenteessä selkeästi valtaosa matkoista liittyy vapaa-aikaan ja työ- sekä liikematkustuksen osuudet ovat pienempiä Omassa lähiliikenteessämme (ei HSL-lähiliikenteessä) matkojen tarkoitukset painottuvat eri tavalla; suunnilleen puolet matkoista muodostuu työmatkaliikenteestä.
Kaukoliikenteessä kattavat palvelut eri asiakasryhmille
Koko maan kattavalla raideverkostolla ajetaan kaukoliikennettä. Kaukoliikenteen junissa on erilaisia matkustusluokkia, kuten esimerkiksi hiljainen Ekstra-luokka, joka sopii asiakkaille, jotka haluavat työskennellä junassa, tai ravintolavaunun yläkerta, jonne voi ottaa mukaan ruuan ja juoman alakerran ravintolasta – tämä tila sopii erityisesti seurueille. Eri asiakasryhmillä on matkustaessaan erilaisia tarpeita. Tällaisia ovat esimerkiksi ikäihmiset, esteetöntä kulkua tarvitsevat asiakkaat, asiakkaat, joilla on aistirajoitteita, lasten kanssa matkustavat asiakkaat tai vaikkapa lemmikin tai polkupyörän kanssa matkustavat asiakkaat. Osa matkustajista haluaa työskennellä junassa, osa rentoutua. Asiakas varaa aina istumapaikan ennakkoon kaukoliikenteen junaan, omaan tarpeeseensa parhaiten sopivasta vaunusta ja etsii siten asemalta lähtiessä oman vaunun ja paikkansa.
VR:n lähiliikenne palvelee lyhyemmillä matkoilla
Lähiliikenteellä tarkoitetaan sekä VR:n pääkaupunkiseudulla operoimaa HSL-liikennettä että VR:n omaa lähiliikennettä. Jokaisella lähijunareitillä on oma reittikohtainen kirjaimensa eli linjatunnus, esim. R-, M- tai P-juna. HSL:n tilaamaa lähijunaliikennettä ajamme junilla, jotka ovat ulkoiselta ilmeeltään HSL-brändin mukaisia ja niiden pääväri on violetti tai sini-vihreä. VR:n oma lähiliikenne kattaa alueet Helsingistä Lahteen, Kouvolaan ja Kotkan satamaan sekä Riihimäen ja Tampereen kautta Nokialle. Näillä reiteillä ajamme oman VR:n brändi-ilmeen mukaisilla lähijunilla. Lähiliikenteen junamatkat ovat usein lyhyempiä, työhön tai arjen harrastuksiin vieviä matkoja, ja tarve erityispalveluille ei siten ole yhtä suuri kuin kaukojunissa. Kuitenkin saavutettavuus ja esteettömyys ovat oleellisia, jotta kaikki asiakkaat pystyvät matkustamaan mahdollisimman mukavasti. Lähijunassa istumapaikan voi valita vapaasti eikä sitä voi varata ennakkoon. Myös lähijunassa voi kuljettaa polkupyöriä tai matkustaa lemmikin kanssa.
Saavutettavuuden näkökulma on junamatkustamisessa erittäin tärkeä. Konkreettinen junan ulkoväritystä koskeva reunaehto tulee Euroopan komission asetuksesta: Kaikki junan ovet on merkittävä ulkopuolelta siten, että ne luovat kontrastin ajoneuvon kylkeen nähden. (Lähde: PRM YTE eli vammaisten ja liikkumisesteisten henkilöiden esteetöntä pääsyä Euroopan Unionin rautatiejärjestelmään koskeva yhteentoimivuuden tekninen eritelmä)
Erilaisiin kaukojunan palveluihin voit tutustua täällä.
Junat ja erilaiset vaunukokoonpanot
Erilaisia junatyyppejä ovat esimerkiksi kaukoliikenteessä liikennöivät kaksikerroksiset IC-junat ja yksikerroksiset Pendolinot sekä VR-lähiliikenteessä nyt liikennöivät Sm4-junat ja tulevaisuudessa uudet SmX-junat.
Yhdellä kaukoliikenteen junavuorolla junassa on useita vaunuja, joissa on palveluita eri asiakassegmenttien tarpeisiin. Vaunutyyppejä ovat esimerkiksi IC-junan kaksikerroksinen vaunu, josta löytyy Eko- ja Ekstra-luokka, tai palveluvaunu, joista löytyy lasten leikkitila, polkupyöräpaikkoja ja esteettömän matkustuksen paikkoja. Monelle tuttu vaunutyyppi on ravintolavaunu, IC-junan ravintolavaunun yläkerrasta löytyy myös oma istumapaikkaluokka, jossa on mukavat penkit ja kabinetti, jonka voi varata omalle porukalle.
Tutustu erilaisiin juniin:
Kaksikerroksiset Intercity-kaukojunat koostuvat aina veturin ja usean erillisen vaunun muodostamasta kokoonpanosta. Yksittäinen vaunu voidaan kytkeä kokoonpanoon kummin päin tahansa. Lähijuna puolestaan muodostuu toisissaan kiinteästi kiinni olevista vaunuista, joiden keskinäinen järjestys ei vaihdu. Niissä on ohjaamo molemmissa päissä junayksikköä. Jos kapasiteettiä tarvitaan enemmän, kaksi identtistä lähijunayksikköä liitetään peräkkäin. Tällainen on myös yksikerroksinen Pendolino-junatyyppi, jolla ajetaan kaukoliikennereiteillä. Lähiliikennejunan yksittäisillä vaunuilla ei ole vastaavanlaista erityistä roolia kuten kaukoliikennejunissa on kokonaisilla vaunuilla (Ekstra, ravintolavaunu jne).
Junien ulkoinen ilme toteutetaan pääasiassa teippaamalla ns. tarravuotia rinnakkain, ikään kuin tapetoimalla koko pinta. Ideointityöhön toteutustapa ei käytännössä aseta rajoituksia, koska vuotien kuvat ja värit toteutetaan yleensä tulostamalla. Siten myös erilaisten värien, sävyjen ja kuvioiden toteuttaminen onnistuu hyvin laajasti.
Lataa tästä SmX- ja Intercity -junien päämitat esittävä mittapiirros, Avataan uudessa välilehdessä.
VR brändi
VR on brändi, jonka jokainen suomalainen tuntee omakseen. Juniimme ovat tervetulleita kaikenlaiset matkustajat pitkäaikaisista matkakumppaneista satunnaisiin seikkailijoihin ja uusiin tuttavuuksiin.
Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat brändimme selkäytimessä, olemme jo lähtökohtaisesti sen edelläkävijöitä. Juna on ilmastoystävällisin tapa liikkua nyt ja tulevaisuudessa, ja siitä olemme ylpeitä. Brändimme yhteydessä korostettavia attribuutteja ovat edelläkävijyyden lisäksi mm. luotettava, ystävällinen, iloinen, rento ja inhimillinen.
Brändiohjeistomme tarjoaa ohjeita ja työkaluja, joiden avulla VR:n brändi herää eloon niin fyysisessä kuin digitaalisessakin maailmassa. Brändiohjeistomme tämänhetkiset sovellusesimerkit painottuvat digitaalisiin kanaviin ja printtimediaan. Junakaluston ja fyysisten tilojen osalta brändiohjeistoa päivitetään tulevaisuudessa ja tämän ideakilpailun tulokset toimivat yhtenä lähtökohtana ohjeistolle.
Tutustu brändiohjeistoomme visuaalisine elementteineen täällä, Avataan uudessa välilehdessä.
VR brändin visuaalinen ilme on iskevä, ilahduttava ja viimeistelty. Opastavan tehtävänsä lisäksi visuaalinen ilme luo mielikuvia helposti lähestyttävästä, ympäristöystävällisestä ja rohkeasta brändistä. Yhtenäinen ilme on tunnistettava, ja rakentaa kuvaa luotettavuudesta ja jatkuvuudesta.
Brändimme pääväri on vihreä. Vihreän haluamme pitää ilmeen suunnittelun johtolankana, mutta sen ohella kannustamme tarkastelemaan brändiohjeiston elementtejä ja tulkitsemaan niitä rohkeasti ja uudistavasti. Koemme junan olevan brändi-ilmeen sovelluskohteena sellainen, joka vaatii hyvää ymmärrystä visuaalisesta suunnittelusta suuressa mittakaavassa, kolmiulotteisessa fyysisessä kappaleessa, erilaisissa tuotteissa ja materiaaleissa. Värien ja kuvioinnin osalta on huomioitava junan liikkuminen sekä rakennetussa että luonnonympäristössä, eri vuodenaikoina, kaikissa mahdollisissa sää- ja valaistusolosuhteissa.
VR Lähiliikenteen ja kaupunkien välisen kaukoliikenteen palvelut ovat matkustajan näkökulmasta hieman erilaisia. Siksi toivomme ehdotusten tekijältä myös ideaa tavasta ilmentää näitä kahta eri tyyppistä liikennepalvelua niin, että matkustaja näkee junaa lähestyessään jo kaukaa, kumman tyyppisestä junasta on kyse.
Kilpailun yleistiedot
Kilpailun järjestäjä
Kilpailun järjestää VR-yhtymä Oyj. Yhtiömme ydinliiketoimintaa ovat matkustajaliikenne Suomessa ja Ruotsissa sekä tavaraliikenne Suomessa. Palvelemme sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita.
Olemme yhteisellä matkalla maailman parhaaksi – tämä on visiomme ja toimintamme tarkoitus. Me VR:llä luomme edelläkävijänä kestävän liikkumisen tulevaisuutta, koko yhteiskunnan hyväksi.
Varmistamme, että ihmiset ja tavarat saavuttavat päämääränsä vastuullisesti, joka päivä. Tarjoamme turvallisimmat ja ympäristöystävällisimmät kuljetukset. Kattavat ja saavutettavat palvelumme ovat kaikkia varten. Kun mahdollistamme arjen sujuvat matkat ja toimimme teollisuuden tukijalkana, pidämme yhteiskunnan liikkeessä ja lisäämme hyvinvointia.
Kasvattamalla sähköisen raide- ja kaupunkiliikenteen suosiota vähennämme asiakkaidemme ja koko yhteiskunnan päästöjä. Näin kuljetamme kohti hiilineutraalia huomista ja osallistumme ilmastonmuutoksen hillintään. Mitä paremmin me onnistumme, sitä enemmän koko yhteiskunta hyötyy – kasvun kautta toimintamme kädenjälki suurenee. Siksi myös teemme joka päivä parhaamme ja suuntaamme kaikessa toiminnassamme huipulle.
Ammennamme hienosta 160-vuotisesta historiastamme ja hyödynnämme vankkaa kokemustamme, kun vauhditamme tulevaisuuden vastuullista liikkumista. Olemme valmiita uudistumaan ja kehittymään jatkuvasti, asiakkaitamme kuunnellen.
Etenemme kohti visiota strategialla, joka painottuu kolmeen tavoitteeseen:
- Tyytyväiset asiakkaat tuovat kasvua
- Tehokkuus mahdollistaa kannattavan tulevaisuuden
- Motivoituneet ihmiset luovat menestystä.
Kilpailun järjestäjän viralliset tiedot:
VR-Yhtymä Oyj
Y-tunnus: 1003521-5
Osoite: PL 488, 00096 VR
Käyntiosoite: Radiokatu 3, 00240 Helsinki
Kilpailuohjelma ja -säännöt on laadittu yhteistyössä Ornamon ry:n kanssa
Ornamo ry
Y-tunnus: 0202422-5
Annankatu 16 B 35-36, 00120 Helsinki
Ornamo on Suomen suurin monialainen muotoiluyhteisö, joka kasvattaa muotoilijan työn arvoa yhteiskunnassa ja tukee muotoilijoita työssään. Vuonna 1911 perustettuun Ornamoon kuuluu 3 000 jäsentä. www.ornamo.fi, Avataan uudessa välilehdessä.
Aikataulu ja kilpailun vaiheet
Kilpailu on yksivaiheinen muotoilun ammattilaisille ja opiskelijoille avoin suunnittelukilpailu, jonka kilpailuaika on 23.8.-20.11.2023. Kilpailu on julkistettu kilpailun kotisivuilla 23.8.2023 ja voittaja julkistetaan joulukuussa 2023.
Kaikki kilpailuun liittyvä tieto ja materiaalit löytyy tältä sivustolta.
Ehdotusten jättö
Kilpailutyö toimitetaan PDF-tiedostona sähköpostitse osoitteeseen junienulkoasu@vr.fi. Kerro sähköpostiviestissä nimesi, yhteystietosi (sähköposti, puhelinnumero ja postiosoite) sekä kilpailuehdotuksen nimi. Jos ehdotuksen jättää työryhmä, tulee kaikki tekijät mainita nimeltä, mutta yhden tekijän yhteystiedot riittävät. Kilpailuehdotuksen nimessä tulee olla vähintään 10 merkkiä.
Liitetiedostona toimitettavan kilpailutyön maksimikoko on 20 Mb. Mikäli PDF-tiedoston koko ylittää tämän, tulee sen toimittamiseen käyttää esimerkiksi WeTransfer, Avataan uudessa välilehdessä -palvelua, johon johtava linkki liitetään sähköpostin viestikenttään.
Kilpailuehdotusten tulee olla jätettynä viimeistään 20.11.2023 klo 23:59 mennessä. Myöhästyneitä kilpailuehdotuksia ei huomioida. Jos ehdotuksen tekijä käyttää esimerkiksi WeTransfer-palvelua, linkki tulee olla toimitettuna määräaikaan mennessä ja kilpailuehdotuksen oltava ladattavissa vähintään 7 vuorokautta.
Kilpailu toteutetaan anonyymisti, joka tarkoittaa sitä, että kilpailijoiden henkilöllisyys ei ole tuomariston tiedossa ennen kuin lopulliset voittajavalinnat on tehty. Siksi itse kilpailutyössä (PDF-tiedosto) tulee näkyä vain kilpailuehdotuksen nimi.
Kilpailutyö arvioidaan vain ja ainoastaan kuvatulla tavalla toimitettujen materiaalien perusteella.
Kilpailutyön sisältö
Kilpailutyö koostuu kolmesta sivusta, joiden tulostuslaadun tulee riittää A1-kokoon. Tätä varten kilpailusivustolla on ladattavissa tiedostot, joita tulee käyttää ehdotuksen tekemiseen. Ehdotukseen tulee sisällyttää kuvien lisäksi selittävä tekstiosuus.
Ehdotus esitetään niissä seuraavasti:
- Sivu 1. Molempien junatyyppien sivukuvat.
- Sivu 2. Molemmista junatyypeistä (yksikerroksinen SmX-lähijuna ja kaksikerroksisen Intercity-junan palveluvaunu) valokuvaan perustuvat visualisoinnit.
- Sivu 3. Selittävä teksti, pituus max. 3000 merkkiä.
Ehdotuksen tekoa varten kilpailijat saavat ladata itselleen viivapiirrostiedoston kummankin junan sivukuvasta sekä valokuvat kuvasovitetta varten.
Voit ladata tiedostot kohdasta Lataa kilpailumateriaalit tästä.
Löydät piirustuksen SmX- ja Intercity-junien päämitoista kohdasta VR:n palvelut ja kalusto.
Ehdotusten arvioinnissa käytetään seuraavia perusteita
1. Ilme
Visuaalinen laatu ja estetiikka
Ehdotuksen sommittelu, visuaalinen muotoilu ja värien käyttö on tyylikkään korkealaatuista ja siinä on potentiaalia ikonisuuteen. Brändin ajurit kuten ympäristöystävällisyys, ilahduttavuus, luotettavuus ja helppo lähestyttävyys on huomioitu suunnitelmassa, ja ilme kestää aikaa. Ilmeen luova soveltaminen.
Junat osana ympäristöä
Ehdotuksen suunnittelussa on huomioitu tarkastelunäkökulmat läheltä ja kaukaa.
Liikennevälineen mittakaavan ja ominaisuuksien ymmärrys: junan koon, muodon ja materiaalien sekä raideliikenteen luonteen huomioiva suunnittelu. Idean toimivuus liikkeessä sekä harmonia suhteessa rakennettuun ja luonnonympäristöön, eri vuodenaikoihin sekä eri sää- ja valaistusolosuhteisiin.
Skaalautuvuus
Kilpailuehdotuksesta käy ilmi, miten idea on visuaalisesti yhtenäinen ja skaalautuu kaksikerroksisiin Intercity-vaunuihin sekä erityyppisiin junakokoonpanoihin ja yhtenäisiin yksikerroksisiin lähijuniin ja Pendolinoihin. Lisäksi ilme toimii sekä vanhassa että täysin uudessa kalustossa.
Brändin tunnistettavuus ja erottuminen
Junan tunnistaa VR:n junaksi. Suunnittelussa on huomioitu junien ulkoilmeen pitkä elinkaari, ja se että uuden ja vanhan ilmeen mukaista kalustoa tulee kulkemaan rinnakkain ja samoissa junakokoonpanoissa raiteilla pitkään.
2. Palvelukokemus
Yhteensopivuus
Junailmeen rooli osana palvelun muita kosketuspisteitä, kuten VR:n lipunmyyntitoimistot, henkilökunnan työasut ja digitaaliset kanavat, joita ovat VR Matkalla, VR.fi -verkkosivut jne.
Opastavuus ja saavutettavuus
Asiakaskokemuksen huomioiminen: kilpailuehdotuksesta käy ilmi, miten junien ulkoilme parantaa asiakaskokemusta ja minkälaisilla elementeillä opastavuutta ja esteettömyyttä voidaan parantaa. Esimerkkinä kaukojunan palveluvaunun erottuminen muusta junasta.
Trendit, ennakointi ja tulevaisuus
Lisäksi arvostamme näkemystä tulevaisuuden junamatkailusta. Ehdotuksesta voi käydä ilmi erilaisten yhteiskunnallisten näkökulmien huomioiminen: ympäristöystävällisyys, kansainvälisyys, diversiteetti jne.
Palkintosumma on yhteensä 30.000 euroa.
Kilpailussa palkitaan yksi pääpalkinnon voittaja. Palkintolautakunta voi nimetä kunniamainintoja, sekä poikkeuksellisesti ja yksimielisellä päätöksellä päättää jakaa palkintosumman myös toisin.
Kilpailu on suunnattu muotoilualan ammattilaisille ja opiskelijoille. Kilpailuun voi osallistua myös yhdessä, työparina tai työryhmänä. Jos osallistujia on useampi, on hyvä sopia etukäteen, miten mahdollinen palkintosumma jaetaan työryhmän kesken.
Toimet kilpailun jälkeen
Voittajaehdotus on tarkoitus teipata kaukoliikenteessä käytettäväksi pilottivaunuksi, jonka avulla voimme kerätä matkustajien palautetta.
On mahdollista, että yhteistyötä jatketaan voittajan kanssa myös kilpailun jälkeen, mikäli näin sovitaan.
Ornamon normaaleista kilpailusäännöistä poiketen, kilpailussa palkitun kilpailuehdotuksen kaikki immateriaalioikeudet siirtyvät VR:lle. Immateriaalioikeuksien siirto VR:lle on tässä kilpailussa tarkoituksenmukaista ja perusteltua, sillä kilpailuehdotusta tullaan soveltamaan ja muuntelemaan erilaisiin juna- ja vaunutyyppeihin tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Lisäksi kilpailupalkinto on mitoitettu korvaamaan kohtuullisesti immateriaalioikeuksien siirto. Tarkemmat tiedot immateriaalioikeuksien siirrosta löytyvät sääntöjen kohdasta 8.
Kilpailuasiamies
Joona Huovinen, Sourcing manager
Palkintolautakunta
Kilpailun voittajan päättää kilpailulautakunta, johon kuuluu sekä VR:n edustajia että Ornamon nimeämiä muotoilualan edustajia.
VR:n edustus
Elisa Markula, toimitusjohtaja
Minna Lampinen, Head of brand and marketing
Mari Siikonen, Design Lead, palvelumuotoilija
Niko Hakala, Konduktööri
Ornamon nimeämät jäsenet:
Petteri Kolinen, Johtava konsultti, strateginen muotoilu
Timo Berry, Luova johtaja ja toimitusjohtaja
Lataa kilpailumateriaalit
Lataa aineistopaketti (48 Mt) tästä, Avataan uudessa välilehdessä
Aineistopaketti sisältää:
- Viivapiirrospohjan SmX-lähijunasta ja Intercity-junasta (Illustrator-yhteensopiva PDF)
- PDF-pohjan valokuvasovitteille
- Valokuva SmX-junasta
- Valokuva Intercity-junan palveluvaunusta
- Read me -ohjetiedosto
Muokkaa ehdotuksesi näitä valmiita pohjia apuna käyttäen. Löydät tarkat ohjeet kilpailutyön vaatimuksista, formaatista, palautuksesta kohdasta Aikataulu ja edotusten jättö.
Tutustuthan tarkasti myös kilpailun sääntöihin.
Kilpailun säännöt ja henkilötietojen käsittely
Kilpailun säännöt
§ 1 Kilpailun nimi
Ideakilpailun nimi on ”Miltä näyttää tulevaisuuden VR junien ulkoilme?”
§ 2 Kilpailun järjestäjä
Kilpailun järjestää
VR-Yhtymä Oyj
Y-tunnus: 1003521-5
Osoite: PL 488, 00096 VR
Käyntiosoite: Radiokatu 3, 00240 Helsinki
(jäljempänä ”Kilpailunjärjestäjä” tai ”VR”).
Kilpailuohjelma ja -säännöt on laadittu yhteistyössä Ornamon ry:n kanssa
Ornamo ry
Y-tunnus: 0202422-5
Annankatu 16 B 35-36, 00120 Helsinki
(jäljempänä ”Ornamo”)
§ 3 Kilpailun tavoite
Kilpailun tavoitteena on suunnitella VR:n junakaluston uusi ulkoilme.
§ 4 Osallistumisoikeus
Kilpailu on Suomessa järjestettävä avoin kilpailu, johon voivat osallistua muotoilualan ammattilaiset ja opiskelijat sekä heidän muodostamansa työryhmät (jäljempänä ”Suunnittelija”). Muotoiluala tulkitaan laaja-alaisesti kattaen kaikki Ornamon edustamat muotoilun alat. Kilpailuun voi osallistua sekä luonnollisena henkilönä että oikeushenkilönä.
Mikäli kilpailuun osallistuu työryhmä, sovelletaan näitä kilpailusääntöjä kaikkiin työryhmän jäseniin. Työryhmän jäsenten tulee sopia mahdollisen palkinnon jakamisesta keskenään. Kilpailukieli on suomi ja englanti. Mikäli eri kieliversioiden välillä on ristiriitaa, ratkaisee suomenkielinen sanamuoto.
Kilpailutyöt tulee jättää siinä muodossa ja siinä laajuudessa, kuin kilpailuohjelmassa on tarkemmin määritelty. Kilpailutöiden tulee olla kokonaisuutena ennen julkaisemattomia. Yksityiskohtaiset osallistumisohjeet ilmenevät kilpailuohjelmasta.
Kilpailuun eivät voi osallistua kilpailuasiamies, palkintolautakunnan jäsenet eivätkä palkintolautakunnan jäsenen yhtiökumppanit tai lähiomaiset. Esteellinen on myös henkilö, joka on osallistunut kilpailuohjelman laatimiseen tai kilpailun järjestämiseen siinä määrin, että hänelle on siitä huomattavaa etua muihin kilpailijoihin verrattuna.
Tulkintaa vaativissa tapauksissa Ornamon kilpailuvaliokunta päättää esteellisyydestä.
§ 5 Arvosteluperusteet
Palkittavien kilpailutöiden on osoitettava korkeatasoista suunnitteluosaamista. Kilpailutyöt arvostellaan salaisina, eli palkintolautakunnan jäsenet eivät ehdotuksia arvostellessaan tiedä, kuka ehdotuksen Suunnittelija on.
Ehdotusten arvioinnissa käytetään seuraavia perusteita:
1. Ilme
Visuaalinen laatu ja estetiikka
Ehdotuksen sommittelu, visuaalinen muotoilu ja värien käyttö on tyylikkään korkealaatuista ja siinä on potentiaalia ikonisuuteen. Brändin ajurit kuten ympäristöystävällisyys, ilahduttavuus, luotettavuus ja helppo lähestyttävyys on huomioitu suunnitelmassa, ja ilme kestää aikaa. Ilmeen luova soveltaminen.
Junat osana ympäristöä
Ehdotuksen suunnittelussa on huomioitu tarkastelunäkökulmat läheltä ja kaukaa.
Liikennevälineen mittakaavan ja ominaisuuksien ymmärrys: junan koon, muodon ja materiaalien sekä raideliikenteen luonteen huomioiva suunnittelu. Idean toimivuus liikkeessä sekä harmonia suhteessa rakennettuun ja luonnonympäristöön, eri vuodenaikoihin sekä eri sää- ja valaistusolosuhteisiin.
Skaalautuvuus
Kilpailuehdotuksesta käy ilmi, miten idea on visuaalisesti yhtenäinen ja skaalautuu kaksikerroksisiin Intercity-vaunuihin sekä erityyppisiin junakokoonpanoihin ja yhtenäisiin yksikerroksisiin lähijuniin ja Pendolinoihin. Lisäksi ilme toimii sekä vanhassa että täysin uudessa kalustossa.
Brändin tunnistettavuus ja erottuminen
Junan tunnistaa VR:n junaksi. Suunnittelussa on huomioitu junien ulkoilmeen pitkä elinkaari, ja se että uuden ja vanhan ilmeen mukaista kalustoa tulee kulkemaan rinnakkain ja samoissa junakokoonpanoissa raiteilla pitkään.
2. Palvelukokemus
Yhteensopivuus
Junailmeen rooli osana palvelun muita kosketuspisteitä, kuten VR:n lipunmyyntitoimistot, henkilökunnan työasut ja digitaaliset kanavat, joita ovat VR Matkalla, VR.fi -verkkosivut jne.
Opastavuus ja saavutettavuus
Asiakaskokemuksen huomioiminen: kilpailuehdotuksesta käy ilmi, miten junien ulkoilme parantaa asiakaskokemusta ja minkälaisilla elementeillä opastavuutta ja esteettömyyttä voidaan parantaa. Esimerkkinä kaukojunan palveluvaunun erottuminen muusta junasta.
Trendit, ennakointi ja tulevaisuus
Lisäksi arvostamme näkemystä tulevaisuuden junamatkailusta. Ehdotuksesta voi käydä ilmi erilaisten yhteiskunnallisten näkökulmien huomioiminen: ympäristöystävällisyys, kansainvälisyys, diversiteetti jne.
§ 6 Poissuljettavat ehdotukset
Kilpailusta suljetaan pois sellaisten henkilöiden tekemät kilpailuehdotukset, joilla ei ole osallistumisoikeutta näiden sääntöjen mukaan. Lisäksi kilpailusta suljetaan pois ehdotukset, joita ei ole jätetty sisään kilpailuohjelmassa mainitun ajan kuluessa tai jotka eivät täytä kilpailuohjelman määräyksiä. Tulkinnanvaraisissa tapauksissa, kilpailusta poissulkemisen päättää kilpailun palkintolautakunta.
§ 7 Palkinnot ja voittajan julkistaminen
Kilpailun palkintosumma on kolmekymmentätuhatta (30 000) euroa.
Kilpailussa palkitaan yksi pääpalkinnon voittaja. Palkintolautakunta voi nimetä kunniamainintoja sekä jakaa yksimielisellä päätöksellä palkintosumman myös toisin.
Kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa 2023 siten kuin kilpailuohjelmassa on tarkemmin määritelty. Kilpailunjärjestäjällä on oikeus julkaista kilpailun voittaneen Suunnittelijan nimi kilpailun voittajan julkistuksen yhteydessä.
Palkinto maksetaan voittajalle kolmen (3) kuukauden sisällä kilpailun tulosten julkistamisesta kuitenkin vuoden 2024 puolella.
Mikäli yleisen kilpailun kilpailuehdotusten määrä tai laatu on olennaisesti normaalia alempi, palkintolautakunta voi vähintään 3/4:n ääntenenemmistöllä sekä Ornamon kilpailuvaliokunnan hyväksynnällä vähentää palkintojen ja lunastusten määrää ja mahdollisesti muuttaa niiden välistä suhdetta.
§ 8 Kilpailuehdotusten käyttö- ja immateriaalioikeudet
Ornamon normaaleista kilpailusäännöistä poiketen, kilpailussa palkitun kilpailuehdotuksen kaikki immateriaalioikeudet siirtyvät Kilpailunjärjestäjälle siten kuin tässä kilpailusääntöjen kohdassa tarkemmin määritellään. Ornamo pitää immateriaalioikeuksien siirtoa Kilpailunjärjestäjälle tässä kilpailussa tarkoituksenmukaisena ottaen huomioon Kilpailunjärjestäjän tarve soveltaa ja muunnella kilpailuehdotusta soveltuvaksi erilaisiin juna- ja vaunutyyppeihin tulevien vuosien tai mahdollisesti vuosikymmenten aikana. Kilpailupalkinto on mitoitettu korvaamaan kohtuullisesti immateriaalioikeuksien siirto.
Mikäli Suunnittelijan työ palkitaan Kilpailussa, sitoutuu Suunnittelija kilpailun palkintoa vastaan luovuttamaan ja siirtämään Kilpailunjärjestäjälle kaikki jättämäänsä kilpailuehdotukseen liittyvät immateriaalioikeudet, mukaan lukien muttei poissulkien tekijänoikeudet ja lähioikeudet, tavaramerkit, patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet sekä ideat, tekstit, valokuvat, mallinnukset, piirustukset, luonnokset ja määritykset, riippumatta siitä esitetäänkö tiedot kirjallisesti, suullisesti tai muulla tavoin (”Immateriaalioikeudet”). Kaikki Immateriaalioikeudet liittyen voittajaksi valitun suunnitelman lopputuloksiin siirtyvät VR-Yhtymä Oyj:lle. VR-Yhtymä Oyj:llä on siten yksinomainen ja vapaa oikeus käyttää suunnittelun lopputuloksia ja ideoita omassa liiketoiminnassaan ilman korvausta. VR-Yhtymän Oyj:n oikeus sisältää muun ohella oikeuden vapaasti muokata ja kehittää lopputuloksia sekä edelleen luovuttaa niitä rajoituksetta kolmansille osapuolille.
Immateriaalioikeuksien siirto on ikuinen ja peruuttamaton.
Palkittu Suunnittelija on velvollinen Kilpailunjärjestäjän pyynnöstä avustamaan kaikissa niissä tarpeellisissa toimenpiteissä, jotka liittyvät Immateriaalioikeuksien hallinnan ja omistusoikeuden siirtämiseen Suunnittelijalta Kilpailunjärjestäjälle. Suunnittelija on lisäksi velvollinen allekirjoittamaan kaikki asiakirjat ja tekemään kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka voivat olla tarpeen Immateriaalioikeuksien myöntämiseksi, siirtämiseksi tai rekisteröimiseksi Kilpailunjärjestäjän nimiin.
Selvyyden vuoksi todetaan, ettei Kilpailunjärjestäjä saa Immateriaalioikeuksia sellaisiin kilpailuehdotuksiin, joita ei kilpailussa palkita.
Suunnittelija vakuuttaa, että on laatinut kilpailuehdotuksen itsenäisesti ja oman suunnitteluprosessinsa tuloksena, eikä tämä ole kilpailuehdotusta laatiessaan pyrkinyt kopioimaan jo olemassa olevaa suunnitelmaa tai mallia.
§ 9 Palkitun kilpailuehdotuksen jatkotyöstö
VR-Yhtymä Oyj:llä on oikeus, mutta ei velvollisuutta hyödyntää kilpailussa palkittua kilpailuehdotusta/palkittuja kilpailuehdotuksia laajasti junakaluston eri junien ja vaunujen ulko- ja sisäilmeessä. Palkitun Suunnittelijan kanssa voidaan käydä neuvotteluja myös palkitun kilpailuehdotuksen jatkotyöstämisestä erikseen sovittavaa korvausta vastaan. Edeltävän kohdan immateriaalioikeussiirron mukaisesti Kilpailunjärjestäjällä on kuitenkin täysi oikeus soveltaa ja muokata voittajaehdotusta vapaasti itsenäisesti tai ulkopuolista tahoa, kuten suunnittelutoimistoa, hyödyntäen.
§ 10 Palkintolautakunta
Junakaluston ulkoilme -kilpailun voittajan valitsee kilpailuohjelmassa nimetty palkintolautakunta. Palkintolautakunta voi konsultoida asiakkaita, henkilökuntaa ja/tai muita sidosryhmiä voittajan valitsemiseksi. Palkintolautakunta on hyväksynyt kilpailuohjelman ja kilpailun säännöt.
Palkintolautakunnalla on oikeus konsultoida myös muita tarpeelliseksi katsomiaan asiantuntijoita, joita sitoo vaitiolovelvollisuus kilpailuun liittyvissä asioissa.
§ 11 Kilpailuasiamies
Kilpailunjärjestäjän nimeämänä kilpailuasiamiehenä toimii Joona Huovinen VR-Yhtymä Oyj:stä. Kilpailuasiamiehen sähköposti on junienulkoasu@vr.fi.
Kilpailuasiamiehen tehtävänä on varmistaa kilpailijoiden anonymiteetin säilyminen, rekisteröidä kilpailun osallistuneet työt, koota kilpailuehdot täyttävät ehdotukset palkintolautakunnan käsittelyä varten ja vastata kilpailua koskeviin tiedusteluihin. Nimitetyllä kilpailuasiamiehellä ei ole äänioikeutta palkintolautakunnan toiminnassa.
§ 12 Kilpailuohjelma
Kilpailun aikataulu, kilpailutehtävä, lähtötiedot kilpailuun, osallistumismenettelytavat sekä palkintosummat kerrotaan kilpailuohjelmassa.
§ 13 Ornamon kilpailuvaliokunta
Ornamon kilpailuvaliokunnan tehtävänä on käsitellä kilpailusääntöjä ja kilpailumenettelyä koskevat erimielisyydet ja tulkinnallisuudet. Kilpailulautakunta koostuu ainakin yhdestä Ornamon nimeämästä henkilöstä sekä yhdestä kilpailunjärjestäjän nimeämästä henkilöstä. Ornamo johtaa kilpailuvaliokunnan työskentelyä.
§ 14 Vakuutus tutustumisesta kilpailun sääntöihin ja kilpailuohjelmaan
Osallistuessaan kilpailuun Suunnittelija samalla vahvistaa hyväksyvänsä kilpailun säännöt, kilpailuohjelman ja siihen liittyvät ehdot ja velvoitteet sekä omaavansa kaikki oikeudet kilpailuun osallistuvaan ehdotukseen.
§ 15 Erimielisyydet
Mahdolliset erimielisyydet ratkaistaan yhteistoiminnassa Ornamon kilpailuvaliokunnan kanssa.
Keräämme kilpailuun osallistuvista henkilöistä henkilötietoja yhteydenpitoa ja kilpailun tuloksen ilmoittamista varten. Voit lukea lisää henkilötietojesi käsittelystä tästä, Avataan uudessa välilehdessä.
Kysymyksiä ja vastauksia
Kilpailutehtävää, osallistumisoikeutta, kilpailuehdotusten jättöä tai muuta kilpailua koskevia kysymyksiä voi lähettää kilpailuasiamiehelle sähköpostitse osoitteeseen junienulkoasu@vr.fi sunnuntaihin 12.11. asti. Kysymyksiin pyritään vastaamaan mahdollisimman pian täällä kilpailusivustolla ja tavoitteena on, että kaikkiin kysymyksiin on vastattu keskiviikkona 15.11.
Osallistujien tasapuolisen kohtelun takaamiseksi muulla tavoin esitettyihin kysymyksiin ei voida vastata. Kysymykset käsitellään nimettöminä. Kysyjän nimeä tai muita ehdokasta koskevia tietoja ei ilmoiteta kysymysten ja vastausten yhteydessä.
Klikkaa kysymystä, niin pääset hyppäämään vastaukseen
Voivatko kuvataiteilijat, kuvittajat, arkkitehdit tai arkkitehtiopiskelijat osallistua kilpailuun?
Onko junien väreinä mieluiten brändinne värinä vihreä vai onko vapaat kädet värien suhteen?
Minkä takia tämä kilpailu on vain muotoilualojen opiskelijoille?
Voiko brändiväreistä poiketa missään määrin ja saako junan väripalettiin lisätä omia sävyjä?
Onko grafiikkakilpailuun saatavilla junista 3d-malleja?
Tuleeko sivu 2. visualisoinnin olla palveluvaunusta vai tavallisesta vaunusta?
Tuleeko ehdotuksen nimi ja selittävä teksti kirjoittaa englanniksi vai suomeksi?
Sisältääkö palkintosumma 30 000 € arvonlisäveron?
Kysymyslista päivitetty viimeksi 15.11.
Kysymys: Ihan vaan selkeyden vuoksi kysyn, että tähän kilpailuun saa siis osallistua vain muotoilun opiskelijat tai ammattilaiset? Itse ihan taideharrastelijana kerkesin innostua jutusta mutta jos oikein ymmärrän, en siihen saa osallistua. Valaisisitteko asiaa?
Vastaus: Kilpailu on Suomessa järjestettävä avoin kilpailu, johon voivat osallistua muotoilualojen ammattilaiset ja muotoilualojen opiskelijat sekä heidän muodostamansa työryhmät.
Muotoiluala tulkitaan laaja-alaisesti kattaen kaikki Ornamon edustamat muotoilun alat (ks. tarkemmin www.ornamo.fi, Avataan uudessa välilehdessä). Kilpailuun voi osallistua sekä luonnollisena henkilönä että oikeushenkilönä. Kilpailuun osallistumista varten ei tarvitse olla Ornamon jäsen.
Kysymys: Olen Metropolia AMK opiskelija. Aion osallistua VR- järjestelmään kilpailuun. Haluaisin kysyä siitä, että voisinko jättää useamman työehdotuksen samalla hakemuksella?
Vastaus: Jokainen kilpailuehdotus tulee yksilöidä säännöissä kuvatulla tavalla, eli yhdellä (1) kilpailuehdotuksella voi jättää vain yhden (1) kilpailutyön.
Kysymys: Onko yhden ihmisen mahdollista jättää useampi konseptiehdotus? Jos on, niin lähetetäänkö jokainen erikseen?
Vastaus: Suunnittelija voi jättää useamman ehdotuksen. Jokainen kilpailuehdotus tulee yksilöidä säännöissä kuvatulla tavalla, eli yhdellä (1) kilpailuehdotuksella voi jättää vain yhden (1) kilpailutyön.
Kysymys: Voiko kuka vaan osallistua kilpailuun? VR:n sivuilla lukee näin: Kilpailu on yksivaihteinen muotoilun ammattilaisille ja opiskelijoille avoin suunnittelukilpailu. Koskeeko tämä minkä vaan alan opiskelijoita, vai mitkä ovat tarkemmat ehdot?
Vastaus: Kilpailu on Suomessa järjestettävä avoin kilpailu, johon voivat osallistua muotoilualojen ammattilaiset jamuotoilualojen opiskelijat sekä heidän muodostamansa työryhmät.
Muotoiluala tulkitaan laaja-alaisesti kattaen kaikki Ornamon edustamat muotoilun alat (ks. tarkemmin www.ornamo.fi, Avataan uudessa välilehdessä). Kilpailuun osallistumista varten ei tarvitse olla Ornamon jäsen.
Kysymys: Voivatko kuvataiteilijat, kuvittajat, arkkitehdit tai arkkitehtiopiskelijat osallistua kilpailuun?
Vastaus: Kyllä voivat osallistua. Kilpailu on Suomessa järjestettävä avoin kilpailu, johon voivat osallistua muotoilualojen ammattilaiset jamuotoilualojen opiskelijat sekä heidän muodostamansa työryhmät.
Muotoiluala tulkitaan laaja-alaisesti kattaen kaikki Ornamon edustamat muotoilun alat (ks. tarkemmin www.ornamo.fi, Avataan uudessa välilehdessä). Kilpailuun osallistumista varten ei tarvitse olla Ornamon jäsen.
Kysymys: Onko valokuvasovitteet tehtävä juuri näihin annettuihin kuviin pohjautuen? Sovitteet olisi paljon helpompi tehdä kohtisuoraan kuvattuihin valokuviin.
Vastaus: Kilpailuehdotukset tulee jättää kilpailusivustolla annettuihin kuviin perustuen.
Kysymys: En nähnyt ilmoittautumislinkkiä missään nettisivustossanne. Ehdotetaanko ideoita suoraan siinä ilmoitettuun sähköpostiin vai? Lisäksi haluaisin varmistaa siitä, että voidaanko ehdottaa vaikkapa kaksi tai jopa kolme ehdotuksia?
Vastaus: Kilpailuun ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Kilpailutyö toimitetaan PDF-tiedostona sähköpostitse osoitteeseen junienulkoasu@vr.fi. Kilpailuehdotusten tulee olla jätettynä viimeistään 20.11.2023 klo 23:59 mennessä. Kilpailutyön jättäminen on tarkemmin ohjeistettua säännöissä, kohdassa ”Ehdotusten jättö”.
Kilpailuehdotusten määrää ei ole rajoitettu. Suunnittelija voi jättää useamman kilpailutyön/ehdotuksen. Jokainen kilpailuehdotus tulee yksilöidä säännöissä kuvatulla tavalla, eli yhdellä (1) kilpailuehdotuksella voi jättää vain yhden (1) kilpailutyön.
Kysymys: Kilpailusivustolla mainitaan seuraavasti: "VR:n lähiliikenne palvelee lyhyemmillä matkoilla Lähiliikenteellä tarkoitetaan sekä VR:n pääkaupunkiseudulla operoimaa HSL-liikennettä että VR:n omaa lähiliikennettä. Jokaisella lähijunareitillä on oma reittikohtainen kirjaimensa eli linjatunnus, esim. R-, M- tai P-juna. HSL:n tilaamaa lähijunaliikennettä ajamme junilla, jotka ovat ulkoiselta ilmeeltään HSL-brändin mukaisia ja niiden pääväri on violetti tai sini-vihreä. VR:n oma lähiliikenne kattaa alueet Helsingistä Lahteen, Kouvolaan ja Kotkan satamaan sekä Riihimäen ja Tampereen kautta Nokialle. Näillä reiteillä ajamme oman VR:n brändi-ilmeen mukaisilla lähijunilla.”
Eli ymmärränkö oikein: ns. HSL-lähijunat (pääkaupunkiseutu) ovat tämän kilpailun ulkopuolella? Helsingin seudun sisäistä lähijunaliikennettä ei siis tarvitse huomioida. Kyseessä on vain VR:n kaukoliikenne ja myös “VR-lähiliikenne” eli Lahti-Kouvola-Kotka-Riihimäki-Tampere-Nokia -junat?
Vastaus: HSL-lähijunat ovat rajattu tämän kilpailun ulkopuolelle.
Onko junien väreinä mieluiten brändinne värinä vihreä vai onko vapaat kädet värien suhteen?
Brändimme pääväri on vihreä. Vihreän haluamme pitää ilmeen suunnittelun johtolankana, mutta sen ohella kannustamme tarkastelemaan brändiohjeiston elementtejä ja tulkitsemaan niitä rohkeasti ja uudistavasti. Koemme junan olevan brändi-ilmeen sovelluskohteena sellainen, joka vaatii hyvää ymmärrystä visuaalisesta suunnittelusta suuressa mittakaavassa, kolmiulotteisessa fyysisessä kappaleessa, erilaisissa tuotteissa ja materiaaleissa. Värien ja kuvioinnin osalta on huomioitava junan liikkuminen sekä rakennetussa että luonnonympäristössä, eri vuodenaikoina, kaikissa mahdollisissa sää- ja valaistusolosuhteissa.
Katso myös kilpailusivuston kohta ”VR brändi”, josta löytyy lisätietoa.
Kysymys: En saanut avattua ladattua linkkiä viitaten kilpailuun junan ulkoasusta. Avautuvatko ne OnePlus kännykällä, jossa Android sovellus?
Vastaus: Kilpailun aineistopaketti on pakattu zip-tiedostoksi, jonka avaamista varten saatat tarvita erillisen ohjelman. Kilpailun aineistopaketin toimivuutta ei ole rajattu mihinkään tiettyyn käyttöjärjestelmään.
Kysymys: Onko kilpailu siis tarkoitettu ensisijaisesti yksityishenkilöille vai voiko tähän osallistua myös toimiston kautta?
Vastaus: Kilpailuun on mahdollista osallistua alalla toimivan toimiston kautta. Katso myös sääntöjen kohta 4.
Kysymys: Minkä takia tämä kilpailu on vain muotoilualojen opiskelijoille?
Vastaus: Toivomme, että kilpailuun osallistuisi mahdollisimman laajasti eri muotoilualojen ammattilaiset, toimistot ja muotoilualojen opiskelijat. Koemme junan olevan brändi-ilmeen sovelluskohteena sellainen, joka vaatii hyvää ymmärrystä visuaalisesta suunnittelusta suuressa mittakaavassa, kolmiulotteisessa fyysisessä kappaleessa, erilaisissa tuotteissa ja materiaaleissa.
Kysymys: Haluaisin kysyä siitä, että minkä kokoisia niiden pohjien pitäisi olla? A1, A2, A3, A4?Vai räätälöidäänkö täsmällään junien viivapiiros mittakaavan mukaisesti?
Jotenkin siellä on niin paljon asiattomia infoja, joka ei oikeastaan liity kilpailusääntöihin.
Ja alla oleva Name of entry PDF olen vielä ymmälläni, että mitä sitä pitäisi tehdä? Minkä kokoinen se on ja siirretäänkö tehtyjä töitä siihen vai onko se vain esimerkkipohja?
Vastaus: Kilpailutyö tulee jättää annettua viivapiirrospohjaa (Line-drawings-SmX-Intercity) ja annettua valokuvasovitepohjaa (Photo-fitting-example) käyttämällä. Valokuvasovitepohjaan asetellaan annettuihin valokuviin (VR_SMX_commuter-train ja VR-Intercity_long-distance-train) perustuvat visualisoinnit. SmX-junan visualisointi yläpuolelle ja Intercity-junan palveluvaunun visualisointi alapuolelle. Kilpailutyöpohjien ja niissä olevien kuvaelementtien sommittelua tai kokoa ei siis tule muuttaa.
Kilpailutyö koostuu kolmesta sivusta, joiden tulostuslaadun tulee riittää A1-kokoon:
Sivu 1. Molempien junatyyppien sivukuvat.
Sivu 2. Molemmista junatyypeistä (yksikerroksinen SmX-lähijuna ja kaksikerroksisen Intercity-junan palveluvaunu) valokuvaan perustuvat visualisoinnit.
Sivu 3. Selittävä teksti, pituus max. 3000 merkkiä.
Kysymys: Haluaisin kysyä ja varmistaa, voiko AMK:n Medianomi, mainonnan suunnittelun opiskelija osallistua tähän kisaan?
Vastaus: Kyllä voi ja toivomme, että kilpailuun osallistuisi mahdollisimman laajasti eri muotoilualojen ammattilaiset, toimistot ja muotoilualojen opiskelijat. Katso tarkemmin myös sääntöjen kohta 4.
Kysymys: Voiko brändiväreistä poiketa missään määrin ja saako junan väripalettiin lisätä omia sävyjä?
Vastaus: Brändimme pääväri on vihreä. Vihreän haluamme pitää ilmeen suunnittelun johtolankana, mutta sen ohella kannustamme tarkastelemaan brändiohjeiston elementtejä ja tulkitsemaan niitä rohkeasti ja uudistavasti. Vihreän rinnalle voi suunnittelussa nostaa tuki- tai tehosteväriksi muitakin värejä.
Kysymys: Ohjeistuksessa sanotaan, että palveluvaunun tulisi erottua muista vaunuista ja palveluvaunun erikoisuuksia ovat pyörä- ja pyörätuolipaikat sekä lasten leikkitila yläkerrassa. Onko ravintolavaunu tästä vielä erillinen vaunu ja tulisiko senkin erottua selkeästi junan muusta julkisivusta?
Vastaus: Ravintolavaunu on junakokoonpanoissa oma erillinen vaununsa. Ideaa ravintolavaunun erottautumiseksi ei tarvitse esittää kilpailutyössä, eikä sillä ole vaikutusta kilpailutyön arvosteluun. Sen sijaan ehdotuksiin tulee visuaalisen ilmeen ideakonseptin osana sisällyttää esimerkinomainen idea Intercity-junan palveluvaunun ulkoilmeestä.
Kysymys: Tuleeko kilpailutyö palauttaa annetulle viivapiirrospohjalle tehtynä vai voiko kilpailutyön elementit sommitella vapaasti?
Vastaus: Kilpailutyö tulee jättää annettua viivapiirrospohjaa (Line-drawings-SmX-Intercity) ja annettua valokuvasovitepohjaa (Photo-fitting-example) käyttämällä. Valokuvasovitepohjaan asetellaan annettuihin valokuviin (VR_SMX_commuter-train ja VR-Intercity_long-distance-train) perustuvat visualisoinnit. SmX-junan visualisointi yläpuolelle ja Intercity-junan palveluvaunun visualisointi alapuolelle. Eli kilpailutyöpohjien ja niissä olevien kuvaelementtien sommittelua tai kokoa ei tule muuttaa.
Kilpailutyö koostuu kolmesta sivusta, joiden tulostuslaadun tulee riittää A1-kokoon: Sivu 1. Molempien junatyyppien sivukuvat. Sivu 2. Molemmista junatyypeistä (yksikerroksinen SmX-lähijuna ja kaksikerroksisen Intercity-junan palveluvaunu) valokuvaan perustuvat visualisoinnit. Sivu 3. Selittävä teksti, pituus max. 3000 merkkiä.
Kysymys: Onko grafiikkakilpailuun saatavilla junista 3d-malleja?
Vastaus: Ei ole.
Kysymys: Voisitteko tarkentaa seuraavia kohtia:
Sivun 1. sisältö: Laitetaanko viivapiirrospohjan isompiin kylkikuviin visualisointi tavallisesta vaunusta vai palveluvaunusta?
Vastaus: Ensisijaisesti tavallisesta vaunusta, mutta hyväksymme myös palveluvaunun visualisoinnin isommassa kylkikuvassa.
Kysymys: Voisitteko tarkentaa seuraavia kohtia:
Sivu 2. sisältö: ”Sivu 2. Molemmista junatyypeistä (yksikerroksinen SmX-lähijuna ja kaksikerroksisen Intercity-junan palveluvaunu) valokuvaan perustuvat visualisoinnit.”
Haluatteko, että tiedostoon Photo-fitting-example laitetaan pelkät visualisoinnit molempien junien yhdestä vaunusta vai että sovitamme tämän Photo-fitting-example tiedoston avulla visualisoinnit 3D:n lailla annettuihin valokuviin?
Vastaus: Photo-fitting-example on pohja, johon sovitetaan SMX-juna (VR_SMX_commuter-train.jpg” kohtaan ”SmX commuter train”.
Vastaavasti Intercity long distance train (VR-Intercity_long-distance-train.jpg) sovitetaan Photo-fitting-examplen kohtaan ” Intercity long-distance train”
Kysymys: Tuleeko sivu 2. visualisoinnin olla palveluvaunusta vai tavallisesta vaunusta?
Vastaus: Valokuvaan perustuva visualisointi IC-junasta tulisi tehdä palveluvaunusta.
Kysymys: Kilpailun taustassa mainitaan, että nykyinen viher-valkoinen ilme on ollut pidetty. Mitkä elementit nykyisessä ilmeessä ovat olleet pidettyjä? Löytyykö teiltä asiakaspalautteita, joista kävisi ilmi, mistä asiakkaat ovat junien ulkoasussa pitäneet?
Vastaus: Emme julkaise tarkempia asiakaskommentteja, sillä emme halua ohjata kilpailutöiden ideointia kilpailusivustolla esitettyä enempää.
Kysymys: Ikonisuuden ja tunnistettavuuden kappaleissa mainitaan opastavuus. Mikä on palveluvaunun lisäksi mielestänne tärkein toiminta, jota haluatte matkustajalle opastaa? Mitkä ovat tärkeimmät esteettömät ja saavutettavat palvelunne?
Vastaus: Kilpailuohjelma on rajattu siten, että ehdotuksen tekijä esittää ehdotuksen opastavuudesta Intercity-palveluvaunuesimerkin avulla. Muiden palvelujen näkyminen junien ulkoilmeessä tarkennetaan myöhemmin, eikä kuulu tämän ideakilpailun piiriin.
Kysymys: VR brändin kohdalla mainitaan ensimmäisenä ja oletettavasti tärkeimpänä viestitettävänä arvona vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys. Vastuullisuusraportissa 2022 ympäristövastuu on mainittu neljäntenä. Mikä on mielestänne tärkein arvo, jota nimenomaan junien julkisivuissa tulisi viestiä? Ja mikäli rautateillä nähtäisiin muidenkin yhtiöiden junia, kuinka VR:n sähköllä vedettävät junat vertautuisivat niihin? Pohdin myös, onko ympäristövastuun kannalta perusteltua kalustaa jo teipata uusia junia, kuten kilpailun tiedoissa mainitut uudet SmX-lähijunat.
Vastaus: Kilpailutehtävän toimeksiannossa ei oteta kantaa eri arvojen priorisointiin tai muiden mahdollisten toimijoiden kalustoon, sillä emme halua ohjata kilpailutöiden ideointia kilpailusivustolla esitettyä enempää.
Kysymys: Olen osallistumassa VR.n junien visuaalisen ilmeen ideakonseptin uusimiskilpailuun ja olisin halunnut kysyä, pitääkö junien ulkoasussa esiintyä junien nimet, Intercity ja SmX ja pitääkö niihin liittää lisäksi myös junatyypit, kaukojuna ja lähijuna.
Vastaus: Ei tarvitse näkyä.
Kysymys: Sitten kiinnostaisi vielä pitääkö nimi ravintola tai erillinen ravintolatunnus esiintyä ravintolavaunun ulkoasussa.
Vastaus: Kilpailutöissä tulee IC-junassa esiintyä vähintään palveluvaunu sekä tavallinen vaunu. Kilpailutöiden laatijat voivat halutessaan kuvata myös muita vaunutyyppejä, mutta se ei ole tarpeen. SmX-junassa ei ole palveluvaunua.
Kysymys: Haluaisin jakaa kilpailun tiedot ystävälleni, jonka luulisin olevan erittäin kiinnostunut osallistumaan kilpailuun. Voiko kilpailuun osallistua, vaikka asuu Suomen ulkopuolella?
Vastaus: Emme ole rajanneet ideakilpailun osallistumisoikeutta kansalaisuuden tai asuinmaan perusteella.
Kilpailu on Suomessa järjestettävä avoin kilpailu, johon voivat osallistua muotoilualojen ammattilaiset ja muotoilualojen opiskelijat sekä heidän muodostamansa työryhmät. Kilpailuun on mahdollista osallistua alalla toimivan toimiston kautta. Katso myös sääntöjen kohta 4.
Kysymys: Tuleeko ehdotuksen nimi ja selittävä teksti kirjoittaa englanniksi vai suomeksi?
Vastaus: Kilpailun kielet ovat suomi ja englanti. Kumpikin kieli hyväksytään.
Kysymys: Pohdin kilpailun aineistossa käytettyjä viivapiirroksia eri vaunuista IC:n kohdalla. Vaunut poikkeavat hieman toisistaan ja olenkin yrittänyt miettiä, mitä vaunutyyppiä mikäkin viivapiirros vastaa (esimerkiksi mikä niistä on ravintolavaunu, palveluvaunu, jne) vertailemalla löytämiäni valokuvia ja paikoituspiirroksia, jotka löytyvät VR:n Intercity-välilehdeltä. Näistä eivät aivan kaikki mene yksi yhteen ja esimerkiksi ravintolavaunun kohdalla olen hieman ymmälläni. Löytämissäni kuvissa ravintolavaunun erottaa niiden ikkunoiden eri tasoisuudesta (tällainen vaunu löytyy myös aineiston viivapiirroksista), mutta paikoituspiirros ravintolavaunusta antaisi olettaa, että se ei vastaisikaan kyseistä viivapiirrosta. Olisi hyvä tietää vaunutyyppien vastaavuudet viivapiirroksista, sillä esimerkiksi ikkunoiden määrä ja paikat voivat vaikuttaa ulkoasun suunnitteluun.
Vastaus: Kilpailutöissä tulee IC-junassa esiintyä vähintään palveluvaunu sekä tavallinen vaunu.
IC-junan viivapiirustusten sivukuvassa (kaikissa muissa vaunuissa kuin palveluvaunussa) voi esittää idean tavallisten matkustusvaunujen visualisoinnista. Toisin sanoen muita kuin kilpailuohjelmassa määritettyjen vaunutyyppien palvelukategorioita ei ole tarpeen esittää.
Kysymys: Kohdassa kilpailutyön sisältö sanotaan, että kilpailusivustolla on ladattavia tiedostoja, joita tulee käyttää kilpailutyössä. Koskeeko tämä myös sivua 2? Pitääkö minun käyttää juuri näitä kahta VR:n tarjoamaa kuvaa vai voinko käyttää muita kuvia samoista junista?
Vastaus: Osallistujien tulee käyttää kilpailusivulta ladattavia aineistoja ehdotuksensa esittämiseen. Nämä aineistot voi ladata kohdasta Lataa kilpailumateriaalit tästä. Muiden valokuvien käyttäminen ei ole sallittua.
Kysymys: Intercity-kaukojunan kuvassa junassa on tämänhetkiset teippaukset. Onko junasta saatavilla kuvaa ilman teippauksia (samaan tapaan ku9n SmX-lähijunasta)?
Vastaus: Muita kuvia ei ole saatavilla
Kysymys: Minulla on idea, jossa vaunut eroavat hieman toisistaan. Onko tämä sallittua? Vai täytyykö sama ulkoasu toistua kaikissa vaunuissa (poislukien palveluvaunu) ?
Vastaus: Emme halua ohjata ideointia enempää kuin se, mitä kilpailusivulla on ohjeistettu.
Kysymys: Kilpailutyö koostuu siis kolmesta sivusta, joista kukin on mitoiltaan A1. Koska 1 ja 2 sivuilla tulee käyttää annettuja grafiikka/kuvapohjia, niin näin ollen sivu 1 on muodoltaan vaaka, kun taas sivu 2 pysty. Sivu 3 on tekstisivu, jonka muotoa ei määritelty. Koska sivuista osa tulee asemoida vaakaan ja osa pystyyn – jos oikein ohjeet ymmärsin – niin ne eivät voi olla saman dokumentin monta sivua.
Vastaus: PDF-tiedostoon voi lisätä eri kokoisia ja eri suuntiin aseteltuja sivuja.
Kysymys: Kilpailumateriaalin Intercity junan kuva on aika huono visualisointiin. Onko siis tarkoitus ensin Photoshopata kuvasta vanhat teipit pois? Ja onko vaunuissa tuo yläosa harmaa?
Vastaus: Nykyinen väritys on mahdollista poistaa kuvaa muokkaamalla. Vaunun yläosa on nykyisessä värityksessä harmaa, mutta odotamme kilpailuehdotusten tekijöiltä ideoita koko ulkovärityksestä.
Kysymys: Pitääkö ladattavien kisa-aineistojen PDF pohjia muokata vai ovatko pohjat mm. PDF pohja valokuvasovitteille vain esimerkki siitä miltä kuvien asettelun pitää näyttää? Minulla ei ole tällä hetkellä käytössäni illustratoria jolloin PDF pohjien avaaminen ja muokkaaminen siellä ei onnistu.
Vastaus: Pohjat on tarkoitettu käytettäviksi sellaisenaan. Lisätietoja löytyy kohdasta Kilpailutyön sisältö.
Kysymys: Kaipaisin tarkennusta kilpailuohjeisiin. Minua askarruttaa palveluvaunu - onko kaikissa Intercityjunissa palveluvaunu? Kuinka monta tällaista palveluvaunua yhdessä junakokoonpanossa yleensä on? Erottuuko palveluvaunu VR:n junien tämänhetkisessä visuaalisessa ilmeessä jotenkin loppujunasta? Onko tästä esimerkkikuvaa?
Kilpailutehtävässä pyydetään esittämään palveluvaunun erottuvuus muista vaunuista. Tarkoitetaanko tällä, että itse kuvituksen / värityksen toivotaan erottavan palveluvaunun? Vai onko toiveena siis näyttää esimerkki siitä, mihin palveluvaunun opastetunnukset (esim. pyörätuolin kuva) sijoitetaan vaunun ulkoasussa? Jos kyse on jälkimmäisestä, onko näille palveluiden opastetunnuksille olemassa jotkin standardilogot ja mistä ne löytyvät?
Vastaus: Palveluvaunuja on yleensä junakokoonpanossa yksi ja tällä hetkellä se erottuu esimerkiksi piktogrammien avulla. Palveluvaunun erottumiseen pyydämmekin kilpailuehdotusten tekijöiltä uutta ideaa.
Kysymys: Kilpailuohjeissa vaaditaan osana ehdotusta molemmista junatyypeistä valokuvaupotus luonnoksesta. Voitteko lisätä materiaalipankkiin tätä tarkoitusta varten valokuvan Intercity-junasta, jota ei korista sen olemassaoleva kuvitus? Kilpailujärjestäjä vaatii osallistujilta huomattavaa työmäärää: tällaisen laajan visuaalisen ilmeen sunnittelu on vaativa ja aikaavievä työ. Kun odotetaan kaikilta kilpailuun osallistujilta ilmaista työtä (ideointi, luonnostelu, visualisoinnit), olisi suotavaa jos ainakin kilpailumateriaalit olisivat selkeitä ja helppokäyttöisiä. En haluaisi käyttää aikaa vielä valokuvan photoshoppaamiseen (junan vanhan kuvituksen piilottamiseen) osana tätä urakkaa.
Vastaus: Kilpailuehdotus pitää tehdä niillä aineistoilla, jotka on alun alkaen annettu kilpailusivustolla. Olemme huomioineet ehdotuksen vaatiman työmäärän kilpailun palkintosummassa.
Kysymys: Onko vaunujen järjestys junien kokoonpanoissa aina satunnainen? Minulla oli ideana suunnitella ilme, joka jatkuisi vaunusta vaunuun – eli vaunu 1:n lopussa olisi esim. vihreä kuvitus, joka jatkuisi vaunu 2:ssa, vaunu 2:n lopussa taas valkoinen kuvitus, joka jatkuisi vaunu 3:ssa, ja näin vuorotellen. Mutta en ole varma, toimisiko tämä idea käytännössä, jos vaunujen järjestys vaihtelee eri junissa. Onko siis suositeltavaa suunnitella ilme, joka toistuu kaikissa vaunuissa kuten nykyisin?
Vastaus: Vaunujen määrä vaihtelee eri kokoonpanoissa ja yksittäinen vaunu voidaan kytkeä kokoonpanoon kummin päin tahansa. Myös vaunun sijainti kokoonpanossa voi vaihdella.
Kysymys: Kysyisin IC-viivapiirustuksen sivukuvasta – ymmärsinkö oikein, että tähän viivapiirustukseen visualisoidaan tavalliset matkustusvaunut sekä palveluvaunu? Mones vaunu piirroksessa siinä tapauksessa on palveluvaunu vai onko sillä väliä, mihin kohtaa piirrosta palveluvaunu visualisoidaan?
Vastaus: Ehdotuksiin tulee visuaalisen ilmeen ideakonseptin osana sisällyttää esimerkinomainen idea Intercity-junan palveluvaunun ulkoilmeestä. Ei ole väliä mihin kohtaan palveluvaunu visualisoidaan.
Kysymys: Sisältääkö palkintosumma 30 000 € arvonlisäveron?
Vastaus: Palkintosumma ei ole verovapaa eikä sisällä arvonlisäveroa.
Kysymys: Saako 1. 2. tai 3. sivuilla olla muuta kaavio-, kuva- tai tekstimateriaalia kuin molempien junatyyppien sivukuvat ja molemmista junatyypeistä valokuvaan perustuvat visualisoinnit?
Vastaus: Sivulla 1 esitetään molempien junatyyppien sivukuvat, sivulla 2 molemmista junatyypeistä (yksikerroksinen SmX-lähijuna ja kaksikerroksisen Intercity-junan palveluvaunu) valokuvaan perustuvat visualisoinnit. Näille sivuille ei tule lisätä muuta selittävää tekstiä, kaavioita tai kuvia. Sivulla 3 esitetään selittävä teksti, jonka pituus on max. 3000 merkkiä.
Kysymys: Sivulle 3 esitetään ehdotusta selittävä teksti, jonka pituus on max. 3000 merkkiä. Mikä planssikoko määritetään tälle sivulle?
Vastaus: Kilpailutyö koostuu kolmesta sivusta, joiden tulostuslaadun tulee riittää A1-kokoon.