Hiihtäjien talvihipat – 5 vinkkiä hyvistä hi­ih­toko­hteista

Mistä löytää Etelä-, Itä- ja Keski-Suomen parhaat baanat? Kokosimme tähän juttuun hiihtokohteita Salpausselästä Savoon. Mikä parasta, voit jättää välistä parkkipaikan viidakon lait, sillä pääset näihin kohteisiin junalla!

Talvi on hiihtoharrastajille elämän parasta aikaa. Mikä olisikaan parempaa, kuin ylittää itsensä ladulla ja pysähtyä lenkin päätteeksi latukahvilaan kuumalle kupposelle ja munkille kevätauringon hivellessä poskipäitä?

Tiedäthän sen tunteen, kun sivakoit menemään pitkin latuja, kylmä ilma puhkuu sinuun liikettä, ilmavirta käy vasten kasvoja, maisemat vilistävät ohi ja matka taittuu nopeammin kuin ladun yli loikkivalla peuralla?

Viikonloppureissulle hiihtämään

Kun aika ei riitä pidemmälle reissulle, miksei lähtisi viikonloppulomalle ja viettäisi aurinkoisia vapaapäiviä ladulla? Nauti auringossa kimaltavasta hangesta ja valkoisista maisemista.

Kuopio

Kuopiossa riittää hiihtolatuja pitkillekin retkille. Majoituksestakaan ei ole pulaa, jos haluat viettää kokonaisen viikonlopun Kuopiossa hiihtäen. Pääset hiihtämään niin Puijon mäkisiin maastoihin kuin järven jäätä pitkin lähisaariinkin, esimerkiksi Pikku-Telkkoon tai Karhonsaareen, joissa onkin mukava pysähtyä laavulle evästauolle. Laavuja löytyy eri puolilta latuverkostoa, ja hiihtoretkeilijöitä palvelee myös muutama latukahvila. Tankkaa lounas Ekokompassi-sertifikaattia kantavassa Puijon Majassa, Opens in a new tab kuntolatutreenin jälkeen tai pysähdy rennon hiihtoretken päätteeksi kahville Pilpan Majalle, Opens in a new tab.

Kuopion rautatieasema on aivan keskustan kupeessa, ja eri kohtiin latuverkostoa on keskustasta lyhyt kävelymatka. Jos haluat aloittaa hiihtopäiväsi eri puolelta kaupunkia, Kuopion paikallisliikenne Vilkku, Opens in a new tab palvelee sinua. Jos nälkä on kasvanut syödessä, ja Kuopion latujen jälkeen jotain vielä puuttuu, suuntaa tutkimaan Tahkon hiihtomaastoja. Löydät reitin Tahkolle Vilkusta.

Kuopion latuinfon sekä karttoja löydät täältä., Opens in a new tab

Suonenjoki

Suonenjoki – kesäisin mansikkakaupunki ja talvisin hiihtokeidas. Suonenjoen Lintharjun laduilla, Opens in a new tab hiihdät mieleisesi lenkin, nautit maisemista ja tutustut myös suonenjokelaiseen kulttuuriin. Voit pysähtyä Onkilammen liepeillä viikonloppuisin auki olevaan latumajaan, Opens in a new tab tai pitää evästauon laavulla. Onkilammelta voit jatkaa aina Saunaniemeen asti, jolloin kokonaismatkaksi tulee 25 kilometriä.

Latuverkostosta löytyy niin lyhyempiä kuin pidempiäkin lenkkejä, unohtamatta myöskään kilpalatua. Maisemat muuttuvat harjuisiksi Palolammelta kohti Saunaniemeä ja metsämaisema avartuu paikoin upeiksi näköaloiksi. Latujen varrella kerrotaan myös suonenjokelaisista mestarihiihtäjistä.

Hilpaiset ladulle näppärästi suoraan keskustasta. Myös rautatieasema on aivan keskustan liepeillä.

Aurinkoiselle päiväretkelle ladulle

Hiihtoladut huutelevat myös päiväretkeläisten nimiä! Alla oleviin kohteisiin pääset näppärästi päiväseltään nauttimaan hiihtokeleistä.

Lahti

Kukapa ei tietäisi monen legendaarisen hiihtotarinan tapahtumapaikkaa Salpausselkää, tuttavallisemmin Salppuria. Salppurin latuja, Opens in a new tab hiihtäessä unohtaa olevansa Etelä-Suomessa, ja mikä parasta, se on saavutettavissa päiväretkenä niin Helsingistä, Tampereelta kuin Kouvolastakin. Hiihtäjiä hellitään vaaramaisilla maisemilla sekä monipuolisella latuverkostolla. Voit valita mäkisemmät ja haastavammat ladut tai helpompia, tasaisempia lenkkejä riippuen mistä kohtaa lähdet liikkeelle. Salppurista hiihdät aina Messilään asti!

Pysähdy Tiiristuvan latukahvilaan, Opens in a new tab tauottamaan pitkää hiihtoretkeä ja päätä hiihtopäiväsi Tapanilan hiihtomajalle, jossa maistelet hiihtomajan legendaarisia munkkeja. Lahden urheilukeskukseen, Opens in a new tab voi poiketa vaikka suihkuunkin hikilenkin jälkeen, tai voitelemaan sukset ennen hiihtoretkeä. Innokkaimmille hiihtotietäjille on tarjolla myös hiihtohistoriaa hiihtomuseossa., Opens in a new tab

Junalipun oston yhteydessä voit ostaa lipun Lahden paikallisliikenteeseen, jolla pääset rautatieasemalta Salppurin laduille. Vaihtoehtoisesti matka rautatieasemalta taittuu myös kävellen.

Turenki

Jotakin uutta kokeilemaan? Turengin, Opens in a new tab harjualue on talvella mukava hiihtokohde. Konttila-Kiipulan latupätkällä, Opens in a new tab hiihdät hyvän harjumaastoisen lenkin. Kiipulan päässä maisemat ovat kauniit ja halutessasi voit pysähtyä Jussin laavulle, Opens in a new tab nauttimaan maisemista ja reppuun pakatusta termarikahvista sekä eväistä. Ladullakaan ei ole valtavaa ruuhkaa, kun suuntaa rauhallisille baanoille.

Matka-aika Turenkiin on Helsingistä vain noin 1h 20 min. Asemalta on ladulle on noin 20 minuutin kävelymatka.

Jyväskylä

Jyväskylän upea latuverkko levittäytyy ympäri kaupungin, jolloin monesta suunnasta on lyhyt matka ladulle. Riippuen matkasi pituudesta voit valita mm. järven jäällä hiihtämisen tai Laajavuoren ja Aittovuoren mäkien välillä. Jyväskylän ajankohtaisimmat latutiedot löydät täältä, Opens in a new tab.

Päiväretkeläisen on näppärä ostaa paikallisliikenteen lippu junalipun oston yhteydessä. Jäädessäsi hiihtoretkelle viikonlopun yli voit katsoa lisää Jyväskylä-vinkkejä täältä., Opens in a new tab

Junayhteyksien päässä on mitä ihanampia hiihtokohteita pitkin Suomea. Tarkistathan aina kuitenkin ajankohtaisimmat latutiedot esimerkiksi kuntien sivuilta tai ladulle.fi, Opens in a new tab karttapalvelusta.

Huikeita hiihtoseikkailuja sinulle ja hiihtokumppaneillesi!

More to read

Travelling in Finland

Active winter holiday in Lapland

Are you drawn to peace and quiet, fresh air and hiking in wintry Lapland? The allure of Lapland can also be experienced during shorter trips, and…

Read article
On future tracks

Train travel adapts to every need

The trains serve the needs of all passengers. Whether you are looking for peace and privacy, enjoyment in good company or, for example, especiall…

Read article
Travelling in Finland

Explorers’ dream route

Finland is an endless treasure trove for explorers, capable of surprising even the most experienced adventurers. Together with Metsähallitus, the…

Read article