Hiihtäjien talvihipat – 5 vinkkiä hyvistä hi­ih­to­koh­te­is­ta

Mistä löytää Etelä-, Itä- ja Keski-Suomen parhaat baanat? Kokosimme tähän juttuun hiihtokohteita Salpausselästä Savoon. Mikä parasta, voit jättää välistä parkkipaikan viidakon lait, sillä pääset näihin kohteisiin junalla!

Talvi on hiihtoharrastajille elämän parasta aikaa. Mikä olisikaan parempaa, kuin ylittää itsensä ladulla ja pysähtyä lenkin päätteeksi latukahvilaan kuumalle kupposelle ja munkille kevätauringon hivellessä poskipäitä?

Tiedäthän sen tunteen, kun sivakoit menemään pitkin latuja, kylmä ilma puhkuu sinuun liikettä, ilmavirta käy vasten kasvoja, maisemat vilistävät ohi ja matka taittuu nopeammin kuin ladun yli loikkivalla peuralla?

Viikonloppureissulle hiihtämään

Kun aika ei riitä pidemmälle reissulle, miksei lähtisi viikonloppulomalle ja viettäisi aurinkoisia vapaapäiviä ladulla? Nauti auringossa kimaltavasta hangesta ja valkoisista maisemista.

Kuopio

Kuopiossa riittää hiihtolatuja pitkillekin retkille. Majoituksestakaan ei ole pulaa, jos haluat viettää kokonaisen viikonlopun Kuopiossa hiihtäen. Pääset hiihtämään niin Puijon mäkisiin maastoihin kuin järven jäätä pitkin lähisaariinkin, esimerkiksi Pikku-Telkkoon tai Karhonsaareen, joissa onkin mukava pysähtyä laavulle evästauolle. Laavuja löytyy eri puolilta latuverkostoa, ja hiihtoretkeilijöitä palvelee myös muutama latukahvila. Tankkaa lounas Ekokompassi-sertifikaattia kantavassa Puijon Majassa, Öppnas i en ny flik kuntolatutreenin jälkeen tai pysähdy rennon hiihtoretken päätteeksi kahville Pilpan Majalle, Öppnas i en ny flik.

Kuopion rautatieasema on aivan keskustan kupeessa, ja eri kohtiin latuverkostoa on keskustasta lyhyt kävelymatka. Jos haluat aloittaa hiihtopäiväsi eri puolelta kaupunkia, Kuopion paikallisliikenne Vilkku, Öppnas i en ny flik palvelee sinua. Jos nälkä on kasvanut syödessä, ja Kuopion latujen jälkeen jotain vielä puuttuu, suuntaa tutkimaan Tahkon hiihtomaastoja. Löydät reitin Tahkolle Vilkusta.

Kuopion latuinfon sekä karttoja löydät täältä., Öppnas i en ny flik

Suonenjoki

Suonenjoki – kesäisin mansikkakaupunki ja talvisin hiihtokeidas. Suonenjoen Lintharjun laduilla, Öppnas i en ny flik hiihdät mieleisesi lenkin, nautit maisemista ja tutustut myös suonenjokelaiseen kulttuuriin. Voit pysähtyä Onkilammen liepeillä viikonloppuisin auki olevaan latumajaan, Öppnas i en ny flik tai pitää evästauon laavulla. Onkilammelta voit jatkaa aina Saunaniemeen asti, jolloin kokonaismatkaksi tulee 25 kilometriä.

Latuverkostosta löytyy niin lyhyempiä kuin pidempiäkin lenkkejä, unohtamatta myöskään kilpalatua. Maisemat muuttuvat harjuisiksi Palolammelta kohti Saunaniemeä ja metsämaisema avartuu paikoin upeiksi näköaloiksi. Latujen varrella kerrotaan myös suonenjokelaisista mestarihiihtäjistä.

Hilpaiset ladulle näppärästi suoraan keskustasta. Myös rautatieasema on aivan keskustan liepeillä.

Aurinkoiselle päiväretkelle ladulle

Hiihtoladut huutelevat myös päiväretkeläisten nimiä! Alla oleviin kohteisiin pääset näppärästi päiväseltään nauttimaan hiihtokeleistä.

Lahti

Kukapa ei tietäisi monen legendaarisen hiihtotarinan tapahtumapaikkaa Salpausselkää, tuttavallisemmin Salppuria. Salppurin latuja, Öppnas i en ny flik hiihtäessä unohtaa olevansa Etelä-Suomessa, ja mikä parasta, se on saavutettavissa päiväretkenä niin Helsingistä, Tampereelta kuin Kouvolastakin. Hiihtäjiä hellitään vaaramaisilla maisemilla sekä monipuolisella latuverkostolla. Voit valita mäkisemmät ja haastavammat ladut tai helpompia, tasaisempia lenkkejä riippuen mistä kohtaa lähdet liikkeelle. Salppurista hiihdät aina Messilään asti!

Pysähdy Tiiristuvan latukahvilaan, Öppnas i en ny flik tauottamaan pitkää hiihtoretkeä ja päätä hiihtopäiväsi Tapanilan hiihtomajalle, jossa maistelet hiihtomajan legendaarisia munkkeja. Lahden urheilukeskukseen, Öppnas i en ny flik voi poiketa vaikka suihkuunkin hikilenkin jälkeen, tai voitelemaan sukset ennen hiihtoretkeä. Innokkaimmille hiihtotietäjille on tarjolla myös hiihtohistoriaa hiihtomuseossa., Öppnas i en ny flik

Junalipun oston yhteydessä voit ostaa lipun Lahden paikallisliikenteeseen, jolla pääset rautatieasemalta Salppurin laduille. Vaihtoehtoisesti matka rautatieasemalta taittuu myös kävellen.

Turenki

Jotakin uutta kokeilemaan? Turengin, Öppnas i en ny flik harjualue on talvella mukava hiihtokohde. Konttila-Kiipulan latupätkällä, Öppnas i en ny flik hiihdät hyvän harjumaastoisen lenkin. Kiipulan päässä maisemat ovat kauniit ja halutessasi voit pysähtyä Jussin laavulle, Öppnas i en ny flik nauttimaan maisemista ja reppuun pakatusta termarikahvista sekä eväistä. Ladullakaan ei ole valtavaa ruuhkaa, kun suuntaa rauhallisille baanoille.

Matka-aika Turenkiin on Helsingistä vain noin 1h 20 min. Asemalta on ladulle on noin 20 minuutin kävelymatka.

Jyväskylä

Jyväskylän upea latuverkko levittäytyy ympäri kaupungin, jolloin monesta suunnasta on lyhyt matka ladulle. Riippuen matkasi pituudesta voit valita mm. järven jäällä hiihtämisen tai Laajavuoren ja Aittovuoren mäkien välillä. Jyväskylän ajankohtaisimmat latutiedot löydät täältä, Öppnas i en ny flik.

Päiväretkeläisen on näppärä ostaa paikallisliikenteen lippu junalipun oston yhteydessä. Jäädessäsi hiihtoretkelle viikonlopun yli voit katsoa lisää Jyväskylä-vinkkejä täältä., Öppnas i en ny flik

Junayhteyksien päässä on mitä ihanampia hiihtokohteita pitkin Suomea. Tarkistathan aina kuitenkin ajankohtaisimmat latutiedot esimerkiksi kuntien sivuilta tai ladulle.fi, Öppnas i en ny flik karttapalvelusta.

Huikeita hiihtoseikkailuja sinulle ja hiihtokumppaneillesi!

Mer att läsa

På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och kort…

Läs artikeln
På framtidens spår

Tågresande kan anpassas efter alla behov

Tåget anpassar sig efter olika passagerare. Oavsett om du letar efter lugn och ro, trivs i gott sällskap eller vill ha särskilt bekväma säten und…

Läs artikeln
På resa i Finland

En drömrutt för vandrare

Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en list…

Läs artikeln