Ajankohtaista

Ratatyöt vaikuttavat ju­na­lii­ken­tee­seen keväällä ja kesällä – ran­ta­ra­dalla 5 viikon lii­ken­ne­katko

Väylävirasto tekee kesällä ratatöitä useilla rataosilla. Suurimmat liikennevaikutukset tulevat rantaradalle: korvaamme kaikki Helsingin ja Turun väliset kaukojunat busseilla 24.6.–28.7.2024.

Tällä hetkellä myynnissä ovat kaikki kaukoliikenteen junaliput aina 16.6. saakka. Kaukoliikenteen liput aikavälille 17.6.–28.7. julkaistaan myyntiin tiistaina 19. maaliskuuta kello 10. Saman ajanjakson lähijunat ja korvaavat bussit julkaistaan toukokuun loppuun mennessä vr.fi:n ja VR Matkalla -sovelluksen matkahakuun. Matkahaussa ei siis näy vielä 19. maaliskuuta kello 10 niitä kaukoliikenteen junavuoroja, jotka korvataan busseilla. Nämä bussikorvaukset, esimerkiksi Helsingin ja Turun välillä, julkaisemme myyntiin toukokuun loppuun mennessä.

Ratatyöt vaikuttavat junaliikenteeseen myös muilla kuin tässä uutisessa mainituilla reiteillä. Ajankohtaiset liikennetiedotteet ja lisätietoa ratatöiden vaikutuksesta matkustamiseen löytyy vr.fi:n Radalla-sivulta, Avataan uudessa välilehdessä. Päivitämme sivun tietoja läpi kevään. Lisätietoja ratatöistä antaa Väylävirasto, Avataan uudessa välilehdessä.

Rantaradalla liikennekatko 24.6.–28.7.2024

Väyläviraston Espoon kaupunkirata -hankkeen, Avataan uudessa välilehdessä ratatyöt aiheuttavat Leppävaaran länsipuoliselle rantaradalle viiden viikon liikennekatkon juhannuksesta alkaen. Korvaamme katkon aikana kaikki Helsinki–Turku-välin kaukojunat busseilla. Kaukoliikenteen junia korvaavat bussit jatkavat Kupittaalta Turun päärautatieasemalle sekä laivojen kulkuaikoina myös Turun satamaan ja päinvastoin.

Aikaisemmasta tiedosta poiketen Karjaan ja Hangon väliset lähijunat ajetaan ratakatkon aikana normaalisti junalla. Sen sijaan kolmena päivänä viikossa ajettavaa H-junan Helsinki-Hanko-yhteyttä ei voida Espoon kaupunkirata -hankkeen töiden aikana ajaa junalla. H-junan kesän aikataulut tarkentuvat toukokuun loppuun mennessä.

Kirkkonummen ja Helsingin välillä on samoihin ratatöihin liittyviä 24 tunnin liikennekatkoja touko- ja syyskuussa: 5.5., 9.5., 19.5., 26.5., 22.9. ja 29.9. sekä kolme 48 tunnin katkoa lauantaista sunnuntaihin 31.8.–1.9., 7.9.–8.9. ja 14.9.–15.9.

HSL-junaliikenteen myöhäisiltojen, öiden ja varhaisaamujen L-junien tilalla ajetaan liikennekatkon (24.6.–28.7.2024) aikana A-junia. Lisäksi A-junan vuoroväli tihenee viikonloppuisin 10 minuuttiin. Arkipäivien ruuhka-aikoihin Leppävaaran ja Helsingin välille tulee U-tunnuksella kulkevia nopeita vuoroja, jotka liikennöivät kolme kertaa tunnissa ja pysähtyvät vain Huopalahdessa ja Pasilassa. Leppävaaran länsipuolisille HSL-liikenteen junille on myös bussikorvauksia. Niiden aikataulut päivittyvät kevään aikana hsl.fi, Avataan uudessa välilehdessä:n ja HSL-sovelluksen reittioppaaseen.

Elokuun alussa kahdeksan päivän liikennekatko Jyväskylä–Pieksämäki-välillä ja Kuopiossa

Väyläviraston toteuttamasta Jyväskylä–Pieksämäki-perusparannushankkeesta johtuvat liikennekatkot alkavat heinäkuun alussa. Korvaamme 1.7.–31.10. tämän reitin junia busseilla kaikkina arkiaamupäivinä, ja 1.8.–9.8. radalla on kahdeksan vuorokauden liikennekatko.

Saman pituinen liikennekatko on samaan aikaan myös Kuopiossa, jossa Väylävirasto uusii ratapihaa ja tekee tunnelitöitä. Kuopiossa tehtävät työt aiheuttavat 30 tunnin viikonloppukatkot 4.–5.5. ja 22.–23.6. sekä yhden 40 tunnin liikennekatkon 12.7.–14.7.

Pääradan työt vaikuttavat liikenteeseen jo keväällä

Ajamme Helsinki-Riihimäki-ratahankkeen töiden vuoksi pääradalla harvennettua HSL:n K- ja P-junaliikennettä 2.4.–26.10.2024. Myös muiden pääradan lähijunien lähtöaikoihin tulee muutoksia. Lisäksi useiden kaukojunien lähtöajat Helsingistä, Pasilasta ja Tikkurilasta Tampereen ja Lahden suuntiin aikaistuvat 31.3. alkaen muutamilla minuuteilla. Ajankohtaiset kaukoliikenteen päivitetyt lähtöajat löydät vr.fi:n tai VR Matkalla -sovelluksen matkahausta.

M- ja R-lähijunat eivät kulje Tampereen ja Nokian välillä lainkaan 15.4.–6.8. välisenä aikana Tammerkosken ylittävien ratasiltojen uusimistöiden vuoksi. Tampereen ja Porin välillä ajetaan kuitenkin kaukojunia, jotka pysähtyvät myös Tesomassa ja Nokialla. Korvaamme M-junia busseilla, joiden aikataulut 16.6. asti ovat näkyvillä vr.fi:n ja VR Matkalla -sovelluksen matkahaussa. Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse lisää linjan 70 bussiliikennettä lähijunakatkon ajalle, lisätietoja saat osoitteessa nysse.fi/junat, Avataan uudessa välilehdessä.

Riihimäen ja Tampereen välillä on radan säännöllisistä kunnossapitotöistä aiheutuvat liikennekatkot arkisin 6.5.–24.5. ja 5.8.–23.8., joiden takia korvaamme lähijunia busseilla.

Myös Ylivieskan ja Oulun välillä on radan kunnossapidosta johtuvia liikennekatkoja arkiöisin 3.6.–13.6. ja 12.8.–22.8, joiden takia osalle yöjunavuoroista tulee muutoksia ja perumisia.

Oulun ja Rovaniemen välillä uusitaan radan päällysrakennetta ja tehdään siltatöitä, minkä vuoksi korvaamme reitin päiväjunia busseilla maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 24.6.–3.10.

Väylävirasto tekee Tampereen ja Seinäjoen välillä vaihteiden uusimistöitä, joista aiheutuu neljä 40 tunnin liikennekatkoa 12.8. alkaen maanantaista keskiviikkoon.

Radalla-sivu kokoaa kaiken tiedon samaan paikkaan

Lisätietoa busseilla korvattavista junavuoroista löydät Radalla-sivultamme, Avataan uudessa välilehdessä. Huomaathan, että sisältö päivittyy kevään aikana eikä vielä sisällä tietoa kaikista busseilla korvattavista vuoroista.

Artikkeli päivitetty 28.3.2024

Lisää ajankohtaista

Ajankohtaista

Rantaradan liikennekatko 24.6.–28.7. – tietoa poikkeusjärjestelyistä

Väyläviraston Espoon kaupunkirata -hankkeen ratatyöt aiheuttavat Leppävaaran länsipuoliselle rantaradalle viiden viikon liikennekatkon 24.6. alka…

Lue juttu

Ajankohtaista

Korotamme lähijunalippujen hintoja: kertalippujen hinnat nousevat keskimäärin 60 senttiä

Korotamme lähiliikenteen (linjat D, G, H, M, O, R, T ja Z) kerta-, sarja- ja kausilippujen hintoja 3. kesäkuuta. Aikuisen kertalipun hinta nousee…

Lue juttu

Ajankohtaista

Vähennämme vuoroja

Vähennämme lisää vuoroja heikon kysynnän vuoksi 15.3.2021 alkaen.…

Lue juttu