Hyppää sisältöön

Kokeilu kannatti – Pendelöinnistä tuli Jussille arkea

Jopa 2000 suomalaista pendelöi junalla Tampereelta Helsinkiin päivittäin. Yksi heistä on tamperelainen Jussi. Lue tästä, miten pendelöinti sujuu hänen mielestään ja mikä siinä on parasta.

Tamperelainen asiakkuuspäällikkö Jussi Haavisto päätti kokeilla pendelöintiä eli työssäkäyntiä oman asuinkunnan ulkopuolella saatuaan Helsingistä työtarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Hän ei myöskään ollut valmis muuttamaan pääkaupunkiseudulle, joten pendelöinnin aloittaminen oli ainut vaihtoehto. Pendelöinti lähti sujumaan hyvin ja nyt Jussi on taittanut työmatkat jo yli vuoden ajan junalla. Hän pitääkin junalla matkustamista toimivana ratkaisuna. Tavallisesti Jussi pendelöi Tampereelta Helsinkiin ja takaisin 3–4 kertaa viikossa.

- Kun tämä on toiminut työn puolesta ja henkilökohtaisessa elämässä, niin sitten olen vain jatkanut, Jussi kertoo.

Jussi kannustaakin kokeilemaan junapendelöintiä.

- Haluaisin rohkaista kokeilemaan elämässä uusia asioita. Enhän minä itsekään tiennyt, miten tämä Tampere–Helsinki-välin pendelöinti tulisi toimimaan, mutta minulla se toimii ja olen tosi positiivisesti yllättynyt siitä, miten helposti junassa pystyy tekemään töitä.

Junassa matka-ajan saa hyödynnettyä työntekoon

Junassa Jussi hyödyntää matka-ajan töiden tekoon. Matkan aikana hänellä on tapana käydä läpi päivän sähköpostit ja vastata niihin.

- Jos olen juossut palaverista toiseen päivän aikana, enkä ole ehtinyt katsomaan meilejä, niin junamatka on sille täydellistä aikaa.

Junan nettikin on toiminut Jussin mielestä töiden tekoon riittävän hyvin. - Jos pitää työstää jotain isompaa kokonaisuutta, niin yleensä lataan jo kaikki materiaalit valmiiksi koneelle, mutta ainakin sähköpostit ovat menneet aina hyvin läpi.

Vinkki junassa työskenteleville kanssamatkustajille

Moni muukin tekee junassa töitä koneensa ääressä. Kanssamatkustajille Jussi antaakin hyvän vinkin: pendelöijän kannattaa huolehtia tietoturvasta matkan aikana.

- Ihan kaikkea ei kannata lörpötellä siinä kaikkien kuullen, saati sitten tehdä kauhean luottamuksellisia juttuja siinä läppärin ruudulla, jos sitä ei ole suojannut. Junassa näkee aina välillä sellaisia juttuja joita ei pitäisi nähdä.

Junan puhelinkoppeja kannattaakin hyödyntää puhelinneuvotteluissa, sillä silloin ei myöskään häiritse muita matkustajia, Jussi jatkaa ja kertoo hyödyntäneensä niitä itsekin paljon matkojen aikana.

Monilla on junassa vakkaripaikat

Monilla pendelöijillä on junassa tuttu ja turvallinen vakiopaikka, johon he menevät aina istumaan. Jussi istuu yleensä junan vaunujen päädyissä. Vaunu ja paikkanumero riippuu junasta, koska aina hän ei kulje samalla junalla.

- Yllättävän usein ihmisillä on se tietty paikka, mihin he menevät istumaan. Ja sitten aina välillä kun joku vaihtaa paikkaa, tulee sellainen dominoefekti, että no, mihin minä nyt menen istumaan, Jussi naurahtaa. Ja kun jopa 2000 ihmistä pendelöi samaa välimatkaa junalla päivittäin, monet kasvot ovat tulleet tutuiksi, Jussi kertoo. Suomalaiseen tapaan vaunuissa on kuitenkin aika hiljaista.

- Meni varmaan ensimmäiset 3 kuukautta, kun sitten itse uskalsi jo tervehtiä.

Välillä matkustajien kanssa syttyy kuitenkin hyviä keskusteluja, joten aivan tuppisuitakaan matkustajat eivät aina ole.

Paluumatkalla afterworkit ravintolavaunussa

Kotimatkalla Jussi poikkeaa välillä ravintolavaunussa, jos lounas on jäänyt köykäiseksi tai päivä venähtänyt pitkäksi. Hänen lempiannoksensa ravintolavaunussa on klubileipä ja virvoitusjuoma.

Junan ravintolavaunussa on hyvän ruuan ja juoman lisäksi myös ainutlaatuinen tunnelma ja aina juttuseuraa tarjolla, minkä takia siellä on mukava piipahtaa.

- Suosittelen kyllä välillä uskaltautumaan sinne ravintolavaunuun vaikka afterworkien merkeissä. Siellä saa helposti juttuseuraa ja matka menee tosi nopeasti.

Nopea yhteys Tampereen ja Helsingin välillä

Nopeimmillaan junamatka Tampereen ja Helsingin välillä kestää vain 1,5 tuntia ja hitaammatkin junat kulkevat matkan parissa tunnissa. Jussin mielestä matka tuntuu välillä turhankin lyhyeltä, kun on kunnolla uppoutunut töiden tekoon.

- Välillä huomaa, että apua, Näsinneula näkyy jo, kun yrittää saada viimeisiä meilejä katsottua ja lähetettyä. Melkein aina tulee kiire, että ehtii kaiken tekemään matkan aikana.

Junia myös kulkee Tampere–Helsinki-väliä usein, joten turhaa odottelua asemilla ei oikeastaan ole. Jussilla on asiakkaita eri puolilla Helsinkiä, joten hänestä on hyvä, että junan kyytiin voi myös hypätä myös esimerkiksi Pasilasta tai Tikkurilasta.

- Olen ollut tosi tyytyväinen Tampereen ja Helsingin välisiin yhteyksiin. Ja olen positiivisen yllättynyt siitä, miten hyvin junat ovat pysyneet aikataulussa. Minulla ei ole tässä vuoden aikana ollut kuin maksimissaan jokin 10 minuutin myöhästyminen, ja siihen ei pitäisi kenenkään maailman kaatua.

Kaiken kaikkiaan juna on ympäristöystävällinen kulkuväline, junayhteydet toimivat ja junassa matkustaminen sujuu mukavasti vaikkapa töitä tehden. Pendelöintiä kannattaa siis kokeilla, jos sellainen mahdollisuus tulee eteen.

Osta lippuja

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lisää luettavaa

VR:n Ekstra-luokka sai Anne Kukkohovin toivomaan, että kotimatka olisi ollut pidempi.
Uusilla raiteilla

Ekstra-luokka sai Anne Kukkohovin toivomaan, että kotimatka olisi ollut pidempi

Normaalisti Anne Kukkohovi nauttii autoilun tuomasta vapaudesta ja siitä, että saa itse istua kuskin paikalla. Välillä arkea kuitenkin helpottaa,...

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Retkeilijän unelmareitti

Kesäinen Suomi on retkeilijän loputon aarreaitta, jonka mahdollisuudet yllättävät kokeneemmankin seikkailijan. Kokosimme yhdessä Metsähallituksen...

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

Komeat kansallismaisemat yhden reitin varrella

Koe valikoidut palat Suomen kansallismaisemista yhden junareitin varrella. Kansallismaisemat ovat osa suomalaista identiteettiä, mihin jokaisen i...

Lue juttu