Jyväskylä on syksyisin täynnä tunnelmaa.

Jyväskylän nähtävyydet - 4 vinkkiä kaupunki­lomalle

Jyväskylän nähtävyyksissä ja tapahtumissa on valinnanvaraa. Katso nostomme kaupungin parhaista nähtävyyksistä!

Jyväskylä on maailman Alvar Aalto -pääkaupunki, sillä kaupungissa on 29 Aallon suunnittelemaa rakennusta, eniten koko maailmassa. Mestariarkkitehdin lisäksi Jyväskylä on tunnettu muun muassa aktiivisena yliopistokaupunkina. Mutta mitä turistin kannattaisi tehdä kaupungissa?

1. Alvar Aallon nähtävyydet

Jyväskylän yliopiston päärakennus ja Seminaarimäen kampus ovat nähtävyyksiä kaikille arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneille. Yliopiston punatiilinen päärakennus, Capitolium, on taattua Aallon tyyliä. Vaalealaattaiset marmorilattiat ja kahvilan puoleisista ikkunoista tulvivan valon tunnistavat monet Aalto-fanit omakseen.

Myös Kirkkopuiston laidalta löytyy Aallon arkkitehtuuria. Puiston kyljessä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema hallinto- ja kulttuurikeskus, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Alvar Aalto -museo käsittelee arkkitehdin, muotoilijan ja akateemikon värikästä elämää ja tuotantoa laajasti. Museorakennus on myös itsessään arkkitehtoninen tilakokemus. Mestarin nimikkomuseo löytyy ytimekkäästi osoitteesta Alvar Aallon katu 7.

Alvar Aalto -museo on tällä hetkellä remontissa ja avautuu jälleen yleisölle vuonna 2023.

2. Luonnonläheiset nähtävyydet kävelymatkan päässä keskustasta

Harjun näkötornilta, Avataan uudessa välilehdessä pääsee portaiden kapuamisen jälkeen ihastelemaan Jyväskylää lintuperspektiivistä. Näkötornin mäellä on todellinen luontokeidas keskellä kaupunkia. Ylhäältä löytyy mäntymetsäinen puisto, pururata ja kävelypolkuja, joilla on mukava käyskennellä. Vesitornilta löytyy myös kahvila, jonne voit piipahtaa lataamaan akkuja turistipäivän lomassa.

Tourujoen luontopolun eli Heikin polun lähtöpiste on vain kivenheiton päässä keskustasta. Polku on lyhykäisyydessään vain noin 700 metriä pitkä, mutta sen varrella on nähtävää sitäkin enemmän. Polulla on erilaisia osuuksia pitkospuista porrasrakennelmiin.

3. Jyväskylä liikkujan kaupunkina

Jyväskylä on intohimoisen liikkujan kohde ja kaupungista löytyykin Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Talvella Jyväsjärvi muuttuu koko kaupungin yhteiseksi 2,4 kilometrin pituiseksi luistinradaksi. Kesäisin se tarjoaa upeiden maisemien lisäksi ihanan pulahduspaikan! Voit suunnata esimerkiksi Lutakon uimarannalle ja nauttia kesähelteistä.

Hippoksella sijaitsee liikuntapuisto, jossa voit kokeilla eri lajeja. Hippoksessa pääsee pelaamaan muun muassa pesäpalloa, jääkiekkoa ja futsalia. Uimahirmuja ilahduttaa ympäri vuoden Aallon suunnittelema uimahalli AaltoAlvari.

4. Valoa ympäri vuoden

Valon kaupunki , Avataan uudessa välilehdessäon valofestivaali, jolloin valotaideteoksia sekä valoteemaisia oheistapahtumia ilmestyy ympäri kaupunkia. Tämä lumoava valoteemainen kulttuuritapahtuma on parhaimmillaan koonnut kävijöitä jopa 100 000 vierailijan verran.

Jatkossa tapahtuma pyrkii olemaan aiempaa ympärivuotisempi, jotta kauniista taiteesta voisi nauttia vuodenajasta riippumatta. Valon kaupunki -festivaalin lisäksi valotaidetta voi ihastella ympäri vuoden kaupungin lähes 100:ssa valaistussa kohteessa.

Lisää matkavinkkejä löydät Visit Jyväskylän sivuilta, Avataan uudessa välilehdessä.

Viikonlopuksi Jyväskylään?

Esimerkiksi Helsinki – Jyväskylä alk. 9,90 €

Lisää

Lisää luettavaa

Matkalla kotimaassa

Kaunis, kauniimpi, Itä-Suomi

Itä-Suomi on laatutietoisen nautiskelijan paratiisi. Aina ei tarvitse matkata kaukomaille, sillä Itä-Suomesta löytyvät kaikki ainekset täydellise…

Lue juttu
Syksyinen lähijunaloma
Matkalla kotimaassa

Lähijunaloma

Houkutteleeko nopea maisemanvaihdos? Lisää kokemuksiisi helposti saavutettavat kohteet lähellä, sillä turistiksi voit lähteä myös lähijunalla. Ke…

Lue juttu
Matkalla kotimaassa

5 kotimaan lomakohdetta lapsiperheille

Etsitkö vinkkejä kotimaan matkailuun lasten kanssa? Elämykselliset ja edulliset perhelomat löytyvät kotimaasta etsitpä sitten helppoa luontokohde…

Lue juttu