Hyppää sisältöön

Jyväskylän nähtävyydet - 4 vinkkiä kaupunki­lomalle

Jyväskylän nähtävyyksissä ja tapahtumissa on valinnanvaraa. Katso nostomme kaupungin parhaista nähtävyyksistä!

Jyväskylä on maailman Alvar Aalto -pääkaupunki, sillä kaupungissa on 29 Aallon suunnittelemaa rakennusta, eniten siis maailmassa. Mestariarkkitehdin lisäksi Jyväskylä on tunnettu muun muassa aktiivisena yliopistokaupunkina. Mutta mitä turistin kannattaisi tehdä kaupungissa?

1. Alvar Aallon nähtävyydet

Jyväskylän yliopiston päärakennus ja Seminaarimäen kampus ovat nähtävyyksiä kaikille arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneille. Yliopiston punatiilinen päärakennus, Capitolium, on taattua Aallon tyyliä. Vaalealaattaiset marmorilattiat ja kahvilan puoleisista ikkunoista tulvivan valon tunnistavat monet Aalto-fanit omakseen.

Alvar Aalto-museo käsittelee arkkitehdin, muotoilijan ja akateemikon värikästä elämää ja tuotantoa laajasti. Museorakennus on myös itsessään arkkitehtoninen tilakokemus. Mestarin nimikkomuseo löytyy ytimekkäästi osoitteesta Alvar Aallon katu 7.

2. Luonnonläheiset nähtävyydet kävelymatkan päässä keskustasta

Harjun näkötornilta pääsee portaiden kapuamisen jälkeen ihastelemaan Jyväskylää lintuperspektiivistä. Näkötornin mäellä on todellinen luontokeidas keskellä kaupunkia. Ylhäältä löytyy mäntymetsäinen puisto, pururata ja kävelypolkuja, joilla on mukava käyskennellä. Vesitornilta löytyy myös kahvila, jonne voit piipahtaa lataamaan akkuja turistipäivän lomassa. Tourujoen luontopolun eli Heikin polun lähtöpiste on vain kivenheiton päässä keskustasta. Polku on lyhykäisyydessään vain noin 700 metriä pitkä, mutta sen varrella on nähtävää sitäkin enemmän. Polulla on erilaisia osuuksia pitkospuista porrasrakennelmiin.

3. Jyväskylä liikkujan kaupunkina

Jyväskylä on intohimoisen liikkujan kohde ja kaupungista löytyykin Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Talvella Jyväsjärvi muuttuu koko kaupungin yhteiseksi 2,4 kilometrin pituiseksi luistinradaksi. Hippoksella sijaitsee liikuntapuisto, jossa voit kokeilla eri lajeja. Hippoksessa pääsee pelaamaan muun muassa pesäpalloa, jääkiekkoa ja futsalia. Uimahirmuja ilahduttaa Aallon suunnittelema uimahalli AaltoAlvari.

4. Valoa syksyyn

Valon kaupunki on syksyllä järjestettävä valofestivaali, jolloin valotaideteoksia sekä valoteemaisia oheistapahtumia ilmestyy ympäri kaupunkia. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 23.-25.9. Tämä lumoava valoteemainen kulttuuritapahtuma on parhaimmillaan koonnut kävijöitä jopa 100 000 vierailijan verran.

Kuva: © Visit Jyväskylä

Ellanoora KauppilaTekstin kirjoittaja
Ellanoora Kauppila
Ellanoora on sisällöntuottaja, joka inspiroituu niin pienistä kuin isoista tarinoista.

Viikonlopuksi Jyväskylään?

Alensimme hintaa välillä Helsinki–Jyväskylä, nyt junalippu aikuiselle alk. 9,90 €

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys
Hae matkoja

Lisää luettavaa