Gå till innehållet
Du använder en föråldrad webbläsare
Vi rekommenderar de nyaste versionerna av Firefox, Chrome, Safari, Edge eller Opera.
Nattåg

Sovvagnar

Sovande fram

Våra bekväma sovvagnar för dig både till drömmarnas land och en destination som du valt. Frukost och kvällsmat kan du avnjuta i den stämningsfulla restaurangvagnen. Biljetter för en person i egen kupé från 69 €.

Boka biljett till nattåget
Du kan även ta med bilen på nattåget. Biltågspaketet inkluderar en nattågsresa utan byten för 1–6 passagerare och ett fordon.
Bil på tåget

Tips till nattågs­passageraren

Kom ihåg detta

 • Våra tåg har gratis internet, men om du vill vara säker på att det går smidigt att titta på filmer och TV-serier ska du ladda ner dem i förväg i offlineläge.
 • I kupéerna finns ett eluttag per sovplats, plus ett eluttag för hårfön / rakapparat. Tyvärr finns inga eluttag i de äldre blå vagnarna. Dessa vagnar finns på tågen till Kolari samt på säsongstågen.
 • En respirator och CPAP-apparat ska alltid vara ansluten till ström via ett batteri, eftersom strömtillförseln i eluttagen inte är oavbruten.
 • Vänligen notera att det krävs lite smidighet för att ta sig upp i den övre bädden och den under bädden är alltid det säkraste alternativet. Däremot är den övre bädden en spännande plats att sova speciellt för många större barn!
 • Barn mellan 0 och 10 år reser gratis på samma sovplats med en annan passagerare. Observera dock att sängen är 0,75 meter bred och 2 meter lång. Resan går bekvämare om du bokar en egen säng för äldre barn.
 • I nattåg och biltåg reser sällskapsdjur med sin ägare i en kupé för sällskapsdjur eller i en sittvagn där sällskapsdjur är tillåtna. I biltåg får sällskapsdjur inte lämnas i bilen. Vattnet i tåget kan inte drickas så ta med dig dricksvatten även för ditt sällskapsdjur.

 • En nyckel till kupén finns färdigt i dörren, resten av nycklarna är i kupén.
 • Du behöver inte vänta på biljettkontroll i kupén, utan du kan bra gå till exempel till restaurangvagnen.
 • Lakan och handduk ingår i biljettpriset.
 • Om du sover lätt, ta med öronproppar.
 • Restaurangvagnen är stängd några timmar på natten, men betjänar i övrigt omfattande passagerarna.
 • I kupéerna finns en liten vattenflaska per passagerare, men vi rekommenderar att du dessutom tar med en egen vattenflaska. Vattnet i kranen kan inte drickas. 
 • Om du behöver ett skyddsnät till bädden för ditt barn kan du beställa det kostnadsfritt i förväg via vår kundsupport tfn 0800 166 888. Nätet placeras endast på den undre bädden och är färdigt installerat när du stiger på tåget.

Tillgänglighet på nattåg

I nattågens sovvagnar finns tillgängliga sovkupéer, som även har en knapp med vilken man kan kalla på personal.

Läs mer om tillgängliga tjänster

Hurudan kupé får det vara?

Vi erbjuder kupéer för många olika behov och situationer.

Övre våningen eller nedre våningen?

Lyx på resan ger kupén på övre våningen, som har en egen dusch och toalett.

 • På nedre våningen finns lite förmånligare kupéer, dusch och toalett finns i gången.
 • Kupéerna är för 1–2 eller 1–3 personer.
 • Du kan också välja en kupé i nedre våningen (2 + 2 pers.) som kan förenas genom att öppna mellanväggen.
 • Kupéerna har våningssängar.
 • I nattågen finns även tillgängliga kupéer samt kupéer för personer som reser med sällskapsdjur.
 • För tillfället säljer vi inte endast sovplatser i delade kupéer, dvs. kupén är alltid tryggt i din egen eller ditt sällskaps användning.

Ta en titt i sovkupén

Du kan välja en sovkupé antingen till dig själv eller ditt resesällskap

Du kan boka en kupé utan särskilda önskemål till dig själv eller ditt sällskap. Dessutom erbjuder vi tillgängliga kupéer och kupéer för sällskapsdjur samt kupéer med dusch och kupéer som kan förenas.

I alla nattåg (utom i ytterligare tåg under skidsäsongen) finns tillgängliga sovkupéer, vars storlek är 4 m². Kupéerna finns nära vagnens tillgängliga ytterdörr, en tillgänglig toalett finns även direkt intill i vestibulen.
På nattågen finns även kupéer för sällskapsdjur där sällskapsdjurets ägare kan resa med sitt sällskap och sällskapsdjur. Avgiften för sällskapsdjur i sovkupén är 5 € / hund eller transportbur.
Lyx på resan ger kupén på övre våningen, som har en egen dusch och toalett.
Mellanväggen i kupén som kan förenas kan antingen öppnas eller stängas, beroende på situationen. Kupén har plats för fyra personer.

Saknar du nostalgi?

Det finns minst en äldre blå sovvagn på alla tåg till Kolari samt på de extra tågen under skidsäsongen, som helt består av äldre materiel. Dessa vagnar lämpar sig utmärkt för en grupp på tre personer, eftersom kupéerna i sovvagnen med en våning är höga och har en trevåningssäng.

Minns du midsommar­tåget?

Midsommartåget var en 13 timmar lång direktsändning på TV och radio från nattåget. I sändningen från midsommartåget följde man livet och passagerarna på nattåget från Helsingfors till Rovaniemi.