Gå till innehållet

Fjärrtrafikens enkelbiljett

Med en enkelbiljett reser du bekvämt i fjärrtågens Eko-klass.

Enkelbiljett till fjärrtrafiken

Fjärrtrafikens enkelbiljett är en tågbiljett med varierande pris. Ju tidigare du köper din biljett, desto säkrare får du den billigare!

Rabatt på biljetter

Barn, studerande, pensionärer och samt värnpliktiga får rabatt på sina biljetter.

Läs mer om rabatter

Information om enkelbiljetten

Priserna för fjärrtrafikens enkelbiljetter varierar beroende på biljettens res- och inköpstid. Ju tidigare du köper din biljett, desto större är sannolikheten att du får biljetten till det bästa priset.

Standard- och sparbiljetterna är fjärrtrafikens enkelbiljetter. Studerande, barn (4–16 år), pensionärer samt beväringar och civiltjänstgörare får rabatt på enkelbiljetter. Barn mellan 0 och 3 år reser gratis utan egen sittplats. Läs mer om rabatter

När du köper din biljett från VR Matkalla appen och start- eller slutpunkten för din resa är i huvudstadsregionen, kan du lägga till en HRT biljett som du kan resa med i huvudstadsregionens kollektivtrafik.

 • Fjärrtrafikens enkelbiljetter gäller på den sträcka som anges på biljetten.
 • Om du har köpt din biljett inloggad från vr.fi eller i appen VR Matkalla, kan du ändra restiden (avresedagen och avresetiden) för din biljett i appen.
 • Du kan ändra restiden för din biljett också på stationen eller genom att kontakta VR:s kundsupport per telefon 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa, må-fr kl. 5–22 och lö-sö 7-22).
 • Ändringar för din resa måste göras före tågets tidtabellsenliga avgångstid. Om det ingår ett tågbyte i resan ska biljetten ombokas innan resan börjar. Observera att den sträcka eller riktning som anges på biljetten inte kan ändras.
 • Det kostar 5 euro per ombokning att omboka en biljett. Om du tex. har en tur-retur resa och ändrar avresetidpunkten för båda riktingarna av resan debiteras sammanlagt 10 eur. För en ombokning via biljettförsäljningen debiteras även en serviceavgift på en euro.
 • Om du ombokar biljetten till en dyrare tågtur, debiteras prisskillnaden i samband med ombokningen. Om biljetten är billigare, ersätts skillnaden inte i pengar eller priskreditering.
 • Tilläggstjänster (t.ex. plats i Ekstra-klass eller cykelplats) erbjuds i mån av tillgång och återbetalas inte separat.
 • Du kan avboka din biljett före tågets avgång och får tillbaka pengarna om du i samband med biljettköpet har köpt avbokningsskydd. Om du köper din biljett från VR Matkalla appen och lägger till en HRT-biljett, gäller avbokningsskyddet endast VR:s tågbiljett.

Obs! Om du har köpt din biljett via en återförsäljare, vänligen kontakta denne direkt i fråga om ombokning och avbokning.

Du kan köpa enkelbiljetter till fjärrtrafiken på följande inköpsställen:

 • via vr.fi
 • via appen VR Matkalla
 • vid biljettförsäljningen på stationen
 • i biljettautomater
 • genom att ringa vår kundservice: 0600 41 900 (2 € / besvarat samtal + lna/msa). Vi betjänar vardagar 5–22 och veckoslut samt vardagshelger 7–22.
 • i R-kiosker. I R-Kiosken debiteras en tilläggsavgift på 1 eur/biljett.
 • på Matkahuoltos försäljningsställen och hos Matkahuoltos ombud
 • via resebyråer och våra återförsäljare
 • av en konduktör på tåget. På tåget debiteras ett tillägg, som är 3 € på resor under 76 km och 7 € på längre resor.

Du får biljetten via e-post eller på papper. När du köper din biljett inloggad hittar du alla dina biljetter med ditt VR-användarnamn på alla dina enheter. 

Flexibilitet för ombokningsreglerna

Du kan omboka enkelbiljetter för fjärrtrafik och biltågpaket.

Ändringar till enkelbiljetter för fjärrtrafik

 • Om du har gjort ditt biljettköp i appen VR Matkalla eller loggat in på vr.fi kan du enkelt ändra tidpunkten för din resa i appen. För förändringar av sovkupéer- eller bilplatser på nattåg, vänligen kontakta vår kundsupport.
 • Du kan också omboka din biljett via VR:s kundsupport 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa), eller i stationens servicecenter i Helsingfors, Hyvinge, Träskända eller Tammerfors.
 • Du kan omboka din biljett för 5 € / biljett.
 • Ombokningen bör göras före tågets avgång.
 • Resan kan endast bokas om för den pågående säsongen, vilket för tillfället betyder fram till 19.6.2022. På nattåg (bortsett bilpaket) gäller samma regel och de är till salu fram till 14.8.2022.
 • Om du ombokar biljetten till en dyrare tågtur, debiteras prisskillnaden i samband med ombokningen. Om biljetten är billigare, ersätts skillnaden inte i pengar eller priskreditering.
 • För en ombokning via biljettförsäljningen debiteras även en serviceavgift på 1 euro.

Här kan du bekanta dig med ändringar i och avbokningar av biltågsbiljetter

Enkelbiljett

Planerar du en tågresa? Ju tidigare du köper en enkelbiljett, desto förmånligare blir resan.

Jyväskylä – Tammerfors

Enkelbiljett
Från
8,90 €
Köp en biljett

Salo – Åbo

Enkelbiljett
Från
3,30 €
Köp en biljett

Tammerfors – Helsingfors Flygplats

Enkelbiljett
Från
8,90 €
Köp en biljett

Helsingfors – Kouvola

Enkelbiljett
Från
8,90 €
Köp en biljett

Res bekvämare

Gör din resa ännu bekvämare genom att boka plats i Ekstra-klass eller på restaurangvagnens övre våning på InterCity-tåg. 

Rätt att byta till närtåg

Om det ingår ett byte till ett närtåg i din resa i huvudstadsregionen, är giltighetstiden på närtåg 80 minuter. Du behöver bara en biljett när din destination är till exempel Helsingfors-Vanda flygplats.

Avbokningsskydd

Trygghet för dina resplaner

Om du har köpt avbokningsskydd för din biljett till fjärrtrafiken, får du tillbaka hela biljettpriset om du av någon anledning inte kan resa.

Läs mer om avbokningsskydd

Fortsätt din resa med HRT

Köpa också HRT-biljetter från appen

Du kan nu köpa HRT:s enkelbiljett i samband med din tågresa när resan börjar eller slutar i HRT-området. Köpet av både tågbiljetten och HRT-biljetten gör du smidigt med en betalning och biljetterna hittar du efter köpet i Biljetter i appen.

Läs mer om HRT:s biljetter

Egen kupé eller en tom plats bredvid

Vill du resa med mer utrymme? Nu kan du boka en kupé för 2, 4 eller 6 personer eller en tom plats bredvid dig.

Läs mer

Vart ska du resa?

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet