Gå till innehållet

Avbok­nings­skydd

När lönar det sig att välja avbokningsskydd?

Om planerna ändras kan du alltid avboka din resa. Du får tillbaka priset på tågbiljetten och de tilläggstjänster du har köpt. Själva avbokningsskyddet betalas inte tillbaka. Resan måste avbokas före tågets tidtabellsenliga avgångstid.

Avbokningsskyddet kostar 5–19 € utöver biljettens pris, beroende på tågresans längd.

Din säkerhet är viktig för oss

Vi har samlat en lista med tips för ett så säkert tågresande som möjligt. Här hittar du aktuell information om att åka tåg under undantagsförhållandena och vanliga frågor.

Läs mer om säkerhet

Avbokningsskyddet garanterar flexibla resplaner

  • Med avbokningsskyddet kan du avboka din tågbiljett eller hela din kupé och få tillbaka priset på resan, när dina planer förändras.
  • Du kan köpa avbokningsskydd för sittplatser och kupéer i anslutning till enkelbiljetter i fjärrtrafiken.

Sittplatser (enkelbiljetter)

  • Avbokningsskyddet kostar 5–19 € per passagerare och riktning, beroende på längden av din tågresa.

Kupéer och sovkupéer

  • Avbokningsskyddet gäller alltid hela kupén (på både dag- och nattåg). Du kan inte avboka enskilda platser i kupén. Priset täcker avbokningen av hela kupén.
  • Sovkupéer på nattåg: Du kan köpa avbokningsskyddet i anslutning till kupén på webbplatsen vr.fi (prisexempel: Helsingfors–Rovaniemi i sovkupé för två 19–38 €).
  • Kupéer på dagtåg: Du kan köpa avbokningsskyddet i anslutning till kupén på webbplatsen vr.fi och i appen VR Matkalla.

Information om avbokningsskyddet

Avbokningsskyddet kostar 5–19 euro för en biljett i en riktning, beroende på resans längd. Det beviljas inga rabatter på avbokningsskydd.

Avbokningsskyddet ska köpas i samband med köpet av biljetten. Du kan köpa avbokningsskyddet:

  • På webbplatsen vr.fi och på appen VR Matkalla när du köper en biljett
  • I biljettförsäljningen på en station med biljettförsäljning
  • Genom att ringa VR:s kundsupport på tfn 0100 3232 (0,06 €/min, må-fr kl. 5–22 och lö-sö 7-22)
  • I R-kiosker
Avbokningsskyddet betalas i samband med köpet av biljetten. Avbokningsskyddet kan inte köpas i efterhand.

Resan måste avbokas före tågets tidtabellsenliga avgångstid. Du kan göra avbokningen på vr.fi-webbplatsen. Logga in och gå till Mina biljetter, där du under resan hittar funtionen "Avboka resan". Om du inte var inloggad då du köpte resan, kan du avboka via vår avbokningsblankett, i biljettförsäljningen på en station med biljettförsäljning eller genom att ringa VR:s kundsupport på tfn 0100 3232 (0,06 €/min, må-fr kl. 5–22 och lö-sö 7-22).

Du kan göra avbokningen också i VR Matkalla-appen. Om du har bokat en kupé, kan du tills vidare endast avboka kupérna för dagtåg i appen.

Biljetter som köpts i R-kiosker kan avbokas i R-kiosken.

Om du avbokar din biljett får du tillbaka biljettpriset och priset på de köpta tilläggstjänsterna. Observera dock att priset för avbokningsskyddet inte återbetalas.

Du kan ansöka om återbetalning med en blankett, i biljettförsäljningen på en station med biljettförsäljning eller genom att ringa VR:s kundsupport på tfn 0100 3232 (0,06 €/min, må-fr kl. 5–22 och lö-sö 7-22).

Om du har köpt biljetten i en R-kiosk kan du ansöka om återbetalning i R-kiosken.

Natt- och biltåg

Avbokningsskyddet gäller alltid hela sovkupén. Priset täcker avbokningen av hela kupén Du kan inte köpa avbokningsskydd för ett biltågspaket, men du kan avboka ditt biltågspaket senast 7 dagar före tågets avgång. Avbokningsavgiften är 10 % av biljettens pris.

Funderar du på avbok­ningsskydd?

Avbokningsskydd är ett smart val i synnerhet om tågbiljetterna är dyra och det skulle gräma om de blev oanvända. Om resan inte blir av är priset för avbokningsskyddet lågt, och det kan ge en stor inbesparing.

Observera
Köp avbokningsskyddet samtidigt som du köper tågbiljetten