Tågresande kan anpassas efter alla behov

Tåget anpassar sig efter olika passagerare. Oavsett om du letar efter lugn och ro, trivs i gott sällskap eller vill ha särskilt bekväma säten under resan, hittar du detta på tåget.

Ekstra-klassen är tågets tysta område

För passagerare som söker en lugn och fridfull miljö är det bästa alternativet den tysta Ekstra-klassen.

– Många vill resa i Ekstra-klass på grund av dess lugn, medan andra väljer detta alternativ bara för den eleganta miljön. Kunderna har beskrivit resandet i Ekstra-klass som en vardagslyx och en stund av avkoppling, säger Tiina Honkanen, Head of Product & Concept Design för VR:s passagerartrafik.

De positiva reaktionerna är inte överraskande, för då Ekstra-klassen planerades tog man hänsyn till både kundernas och tågpersonalens önskemål. Under planeringsskedet genomfördes flera kundundersökningar och responsen från dessa vägledde utvecklingsarbetet. 

Ekstra-klassens inredning är designad i Finland. Materialen är av hög kvalitet, neutrala och tidlösa nyanser har valts för färgskalan. Sätena i Ekstra-klass är bredare än i Eko-klass och det finns också mer benutrymme i Ekstra-klassen på InterCity-tåg. 

Kunderna har särskilt berömt de breda fönsterbrädorna vid enskilda säten på InterCity-tågen, där det är bekvämt att placera till exempel en kaffekopp eller telefonen, samt utdragsborden på motsatta säten. Om du behöver ännu mer utrymme kan du få det genom att köpa en tom intilliggande plats. 

En av bänkraderna i Ekstra-klass består enbart av enskilda platser och dessa är särskilt populära bland kunderna. På en enskild plats är eget utrymme och avskildhet garanterade.

På InterCity-tågen erbjuder sidoskärmarna på ovansidan av Ekstra-klassens stolar en känsla av avskildhet och lugn. Dessutom är Ekstra-klass endast tillgänglig från vagnens ena ände, det finns alltså ingen genomtrafik.  

Förhållandet mellan pris och kvalitet i Ekstra-klass har också fått beröm. En högklassig reseupplevelse innebär inte ett högt pris: en plats i Ekstra-klass är tillgänglig mot en liten tilläggsavgift.

Det tysta området garanterar en omgivning för arbete och avkoppling

Ekstra-klass är tågets tysta område, vilket garanterar en oavbruten arbetsro eller gör att du kan ta dig en tupplur utan att störas.

– Önskemålet om ett tyst område kommer direkt från kunderna. I många länder runt världen finns liknande koncept, och våra kunder har goda erfarenheter av dessa. Ekstra-klass har redan tidigare valts för en lugnare resemiljö, och nu ville vi också formellt göra den till ett tyst område genom skyltning, säger Helena Ylhäisi, projektchef för tjänstedesign inom passagerartrafiken.

Det tysta utrymmet innebär dock inte en helt ljudlös plats. Korta samtal är tillåtna om de inte stör medpassagerarna. För arbetssamtal eller andra längre samtal har InterCity-tågen ett separat och ljudisolerat telefonrum.

Restaurangvagnens övre våning erbjuder den bästa platsen för att umgås och njuta

Medan Ekstra-klass är lämplig för passagerare som vill ha lugn och avskildhet, är restaurangvagnens övre våning på InterCity-tågen ett bra ställe att umgås eller arbeta tillsammans. 

Bänkarna är ordnade i bordsgrupper, och som i Ekstra-klass är även sätena i restaurangvagnens övre våning bekvämare och rymligare än vanligt. Restaurangvagnens övre våning har stora fönster med en fin utsikt över landskapet som ilar förbi. 

Den bekväma reseupplevelsen kröns av restaurangvagnens mat och dryck som kan avnjutas på din egen plats. Restaurangvagnens övre våning är ett serveringsområde, vilket betyder att du till exempel kan skåla med vännerna.

För en arbetsgrupp eller en ensamresenär

På restaurangvagnens övre våning finns ett mötesrum med 12 sittplatser, vilket är perfekt för möten och arbete med en större grupp. Mötesrummet är försett med dörr och två väggskärmar.

Restaurangvagnens övre våning betjänar både större sällskap och kunder som reser ensamma, eftersom det förutom bordsgrupper också finns enskilda platser tillgängliga. Bänkarna på dessa ställen kan vridas, så att du alltid kan sitta med ansiktet i färdriktningen om du så vill.

– Många anser att de enskilda bänkarna på restaurangvagnens övre våning är de bästa platserna i hela tåget. Där kan man sitta ensam, med sätet vänt mot fönstret och beundra utsikten, säger Ylhäisi.

Grupper kan boka ett eget kabinett med plats för 12 personer

SAMVARO MED DET EGNA GÄNGET

Planerar ni trevlig samvaro eller ett möte redan under resan? Kabinettet i övre våningen i InterCity-tågets restaurangvagn är det perfekta valet för gruppens resa. Till kabinettets utrustning hör två skärmar och praktiska bordsskivor.

Be om en offert

Mer att läsa

På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och kort…

Läs artikeln
På resa i Finland

Praktiska tips för biltåget

Biltåget tar dig och din bil eller motorcykel från ena änden av Finland till den andra. Vad bör du tänka på innan du reser och på biltågstationer…

Läs artikeln
På resa i Finland

En drömrutt för vandrare

Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en list…

Läs artikeln