Aktiv vin­ter­se­mes­ter i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och korta vandringar och skidturer går bra även utan tidigare erfarenhet.

1. Rovaniemi – julmagi året runt

Till julens land tar du dig enkelt och tryggt längs spåren. Res till Rovaniemi i en egen kupé och kom fram utvilad på morgonen. Du behöver sömnen, för Rovaniemi är fullt av aktiviteter. När du är utvilad efter resan är du redo att erövra denna fantastiska arktiska stad redan från första dagen.

Med nattåget anländer du till Rovaniemi på morgonen. Om du inte hann äta frukost från restaurangvagnen i din kupé kan du gärna börja med att styra stegen mot Hostel Cafe Koti, Öppnas i en ny flik för att avnjuta deras goda och förmånliga frukost. Ett annat kafé i Rovaniemi som är värt ett besök är det familjeägda Antinkaapo, Öppnas i en ny flik, vars bullar du måste passa på att smaka när du besöker Rovaniemi. Vid sidan av kaféerna kan Rovaniemis restaurangutbud överraska med sin bredd. Exempelvis den mexikanska restaurangen Yuca, Öppnas i en ny flik är en favorit för många, och inte utan anledning. Om du gillar mexikanska smaker och en trivsam atmosfär är detta absolut rätt ställe för dig. En relativt ny bekantskap i Rovaniemi är underbara Gustav, Öppnas i en ny flik, som öppnade i augusti. Den vackra miljön och drinkarna lockar fram semesterstämningen, och även menyn är absolut värd att testa.

Den mest efterlängtade stunden under resan till Rovaniemi är naturligtvis mötet med jultomten! Du kommer enkelt till jultomtens verkstad, Öppnas i en ny flik med lokalbuss från Rovaniemi centrum. Du kan träffa jultomten vid polcirkeln varje dag, så besöket är enkelt att passa in i resans övriga program.

Om man har tid över ska man absolut göra en utfärd i Rovaniemis fantastiska natur. Ta med dig vägkost och gör en dagstur till Kuninkaanlaavu eller ta en promenad längs Ounasjokis strand. Rovaniemi är också ett utmärkt val för den som är intresserad av vintersport, eftersom såväl slalombackar som skidspår finns i närheten. Läs om Ounasvaaras aktivitetsutbud, Öppnas i en ny flik

Du kan enkelt ta dig till rovaniemi med nattåg. Läs mer om nattågen och deras tjänster

2. Upplevelsernas Ylläs

Ylläs har verkligen allt. Från världens renast luft till fartens tjusning och underbara frukostvåfflor.

Station: Hoppa på tåget och stig av vid Kolari station, därifrån det är 35 kilometer till Ylläs med buss.

Aktiviteter: En kort dagstur till fots eller på skidor lyckas bra även för den mindre erfarna, utan avancerad utrustning. Kom ihåg vägkosten – den är underbar att avnjuta vid vindskydden och rastplatserna!

Läs mer om vandringar och utfärder, Öppnas i en ny flik

Ylläs är ett paradis för vintersportare. Vid sidan av traditionella vintersporter kan du också testa vintercykling. Hyr en cykel på plats, Öppnas i en ny flik eller ta med din egen – det går bra att ta med den på tåget. Som avslutning på dagen kan du ta ett dopp i en vak i skymningen och sedan värma dig i bastun. Om du har tur kan du också få tillfälle att njuta av norrsken, Öppnas i en ny flik. Rikta blicken mot himlen i synnerhet mellan nio på kvällen och småtimmarna, för norrskenet syns statistiskt sett bäst kring midnatt. Under vintern erbjuder Ylläs också många andra upplevelser, som du kan läsa mer om på Ylläs webbplats, Öppnas i en ny flik.

Övernattning: Sinnet vilar i värmen på spahotellet Lapland Hotels Saaga, Öppnas i en ny flik på 306 meters höjd. En god natts sömn kröns av en god frukost med våfflor!

Tips: På nattåget kan du resa tryggt och i lugn och ro i en egen kupé. Du kommer fram utvilad och kan avnjuta kvälls- och morgonmål i den stämningsfulla restaurangvagnen.

3. Alpby i världsklass i Levi

I Levi har du nära till allt du behöver. Här får du uppleva både lugnet i Lapplands natur och en trevlig byastämning.

Station: Kolari. Du kan ta dig till Levi med buss eller egen bil. Sträckan är 85 kilometer. Du kan ta med dig din bil på biltåget. Du kan också åka till Rovaniemi station, därifrån bussresan tar 2,5 timmar.

Aktiviteter: Du kan uppleva Kätkätunturi på bara några timmar. Den som når toppen får sin belöning i form av ett vindskydd med eldstad och en fantastisk utsikt.

Läs mer om Kätkätunturi, Öppnas i en ny flik

Den som vill ha trappträning kan ta sig an Koutalakis 766 trappsteg, med start från spahotellet. På toppen väntar en välförtjänt vilopaus på utsiktskaféet Spiella. Levi erbjuder också massor av fantastiska vinteraktiviteter, som du kan läsa mer om här, Öppnas i en ny flik. Bland annat hundgården All Huskies hundar charmar med sin nyfikenhet och vänlighet. Du behöver bil för att komma hit, eftersom restiden från Levi centrum är 20 minuter.

Övernattning: Lapland Hotels Sirkantähti, Öppnas i en ny flik ligger mitt i den vackra alpbyn.

Mat: På Kafét kan du njuta av mångsidiga frukostar under hela dagen, och Pannukakkutalo serverar salta och söta pannkakor.

Tips: På nattåget kan du resa tryggt och i lugn och ro i en egen kupé. Du kommer fram utvilad, och du kan beställa kvälls- och morgonmål till din kupé.

Om du verkligen förälskar dig i Levi, varför inte stanna där för att distansjobba, Öppnas i en ny flik? Centralorterna i Lappland har nu fungerande 5G-nät, så distansförbindelserna fungerar!

Läs mer om nattågen och köp en biljett till Lappland

Vart ska vi resa?

Lägg till

Mer att läsa

På resa i Finland

Praktiska tips för biltåget

Biltåget tar dig och din bil eller motorcykel från ena änden av Finland till den andra. Vad bör du tänka på innan du reser och på biltågstationer…

Läs artikeln
På framtidens spår

Tågresande kan anpassas efter alla behov

Tåget anpassar sig efter olika passagerare. Oavsett om du letar efter lugn och ro, trivs i gott sällskap eller vill ha särskilt bekväma säten und…

Läs artikeln
På resa i Finland

En drömrutt för vandrare

Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en list…

Läs artikeln