Gå till innehållet

Välkommen, nya närtåg!

Vi skaffar 20 nya närtåg med förstklassig passagerarkomfort och energieffektivitet. De nya närtågen kommer att vara i drift från och med våren 2026.

Illustration av det nya pendeltåget vid Helsingfors järnvägsstation.

Passagerarnas och tågpersonalens önskemål har hörts vid planering av de nya närtågen. Tågens interiör kan anpassas efter behov: till exempel kan antalet cykelplatser ökas under sommaren.

De nya närtågen har sittplatser med bord, så det blir enklare att till exempel arbeta med en bärbar dator under resan. Dessutom kommer tågen att ha trådlös internetförbindelse och laddningskontakter vid alla sittplatser.

Sätena med skrivbord gör arbetet ombord på tåget enkelt. Illustration.
Tågens komposition gör att inredningen kan modifieras efter behov. Illustration.

De nya närtågen är 50 % mer energieffektiva än VR:s nuvarande närtågsmateriel. De kommer att vara i bruk i reguljär trafik från och med våren 2026. Tågen kommer att trafikera linjerna D, R, T, Z och M.

I anskaffningen ingår möjligheten att beställa ytterligare 50 tåg. Om efterfrågan är tillräcklig kan nya närtåg därför ses även på andra linjer i framtiden.

Interiören i de nya pendeltågen är fräsch och stilren. Elkontakter som finns vid varje säte ökar reskomforten. Illustration.

De nya närtågen kombinerar ansvarsfullhet, finländsk design och schweiziskt ingenjörsarbete. Fler än 2 500 Stadler FLIRT-tåg har redan levererats runt om i världen, och man har också goda användarupplevelser från Finland och huvudstadsregionens HRT-trafik. De utnyttjar en pålitlig och beprövad teknik.

På denna sida kan du se de första visualiseringarna av de nya närtågen. VR:s anställda och passagerare kan fortfarande påverka tågens utveckling och utformning. Många saker kan fortfarande förändras, och du kan se och uppleva det slutliga resultatet på våren 2026!

Illustration av det nya pendeltågets utseende. Nya pendeltåg kommer att synas i trafik från våren 2026.

Mer att läsa

På resa i Finland

Topp 11 – de bästa tipsen för nattåget

Här är några beprövade praktiska tips för nattågsresandet för att din resa på nattliga spår skulle löpa smidigt....

Läs artikeln
På resa i Finland

Praktiska tips för biltåget

Biltåget tar dig och din bil eller motorcykel från ena änden av Finland till den andra. Vad bör du tänka på innan du reser och på biltågstationer...

Läs artikeln
På resa i Finland

Tips från en meteorolog för att se norrsken

Många åker till Lappland bara för norrskenet. Meteorologen Markus Mäntykannas gav oss tips på hur man ska ordna sin resa om man vill se norrsken....

Läs artikeln