Välkommen, nya närtåg!

Vi skaffar 20 nya närtåg med förstklassig passagerarkomfort och energieffektivitet. De nya närtågen kommer att vara i drift från och med våren 2026.

Illustration av det nya pendeltåget vid Helsingfors järnvägsstation.

Passagerarnas och tågpersonalens önskemål har hörts vid planering av de nya närtågen. Tågens interiör kan anpassas efter behov: till exempel kan antalet cykelplatser ökas under sommaren.

De nya närtågen har sittplatser med bord, så det blir enklare att till exempel arbeta med en bärbar dator under resan. Dessutom kommer tågen att ha trådlös internetförbindelse och laddningskontakter vid alla sittplatser.

Sätena med skrivbord gör arbetet ombord på tåget enkelt. Illustration.
Tågens komposition gör att inredningen kan modifieras efter behov. Illustration.

De nya närtågen är 50 % mer energieffektiva än VR:s nuvarande närtågsmateriel. De kommer att vara i bruk i reguljär trafik från och med våren 2026. Tågen kommer att trafikera linjerna D, R, T, Z och M.

I anskaffningen ingår möjligheten att beställa ytterligare 50 tåg. Om efterfrågan är tillräcklig kan nya närtåg därför ses även på andra linjer i framtiden.

Interiören i de nya pendeltågen är fräsch och stilren. Elkontakter som finns vid varje säte ökar reskomforten. Illustration.

De nya närtågen kombinerar ansvarsfullhet, finländsk design och schweiziskt ingenjörsarbete. Fler än 2 500 Stadler FLIRT-tåg har redan levererats runt om i världen, och man har också goda användarupplevelser från Finland och huvudstadsregionens HRT-trafik. De utnyttjar en pålitlig och beprövad teknik.

På denna sida kan du se de första visualiseringarna av de nya närtågen. VR:s anställda och passagerare kan fortfarande påverka tågens utveckling och utformning. Många saker kan fortfarande förändras, och du kan se och uppleva det slutliga resultatet på våren 2026!

Illustration av det nya pendeltågets utseende. Nya pendeltåg kommer att synas i trafik från våren 2026.

Mer att läsa

På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och kort…

Läs artikeln
På framtidens spår

Tågresande kan anpassas efter alla behov

Tåget anpassar sig efter olika passagerare. Oavsett om du letar efter lugn och ro, trivs i gott sällskap eller vill ha särskilt bekväma säten und…

Läs artikeln
På resa i Finland

En drömrutt för vandrare

Finland en outsinlig skattkammare för vandrare och kan överraska även erfarna äventyrare. Tillsammans med Forststyrelsen sammanställde vi en list…

Läs artikeln