Gå till innehållet

Res praktiskt med biltåg

Enkelt norrut med bil

Beundra vildmarksnaturen, vandra i fjällen och njut av lugnet i naturen. Du sparar en dag genom att lasta bilen på tåget. Bilplats från 39 € och motorcykel från 29 €, som förmånligast får du sovkupé + bil med 88 € (kupé 49 € och bil 39 €).

Lastningen av bilen i biltransportvagnen sköter du själv. Det är inget du behöver vara nervös för.
Läs mer om lastning

Köp biljetter till biltåg

Lägg till bilen i passagerarmenyn.

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet
Sök resor
Tåget som färdmedel har mångdubbelt lägre utsläpp jämfört med flyg, bil eller buss.

Tåget är det grönaste valet norrut

KLIMATET PÅ RÄTT SPÅR

Tåg är det överlägset mest miljövänliga sättet att resa. Du kan resa med tåg från Helsingfors till Rovaniemi och tillbaka 50 gånger, medan samma mängd utsläpp uppstår av en tur och retur med bil.

Vart vill du resa med biltåg?

Praktiska tips för biltåget

Biltåget tar dig och din bil eller motorcykel från ena änden av Finland till den andra. Vad bör du tänka på innan du reser och på biltågstationerna? Här är några tips för en lyckad resa!

Läs mer

Tips till biltågsresenären

Läs följande tips innan du går ombord på biltåget.

 • Kontrollera måtten på din bil från registerutdraget då du bokar en biltågsresa.
 • Var ute i god tid. Den exakta tiden för lastningen av din bil på tåget står på biljetten.
 • Vi är måna om din säkerhet – lasta därför bilen ensam. Låt ditt resesällskap till exempel dricka en kopp kaffe på stationen under tiden.
 • Vi utgår ifrån att du sköter lastningen av din bil på tåget själv. Du behöver inte känna dig nervös inför lastningen, vi visar dig hur du ska göra.
 • När du rör dig i biltransportvagnen efter lastning ska du vara försiktig och uppmärksamma fordon som kör in i vagnen.
 • Av säkerhetsskäl får bilen inte lämnas på tomgång i biltransportvagnen under lastning eller lossning.
 • Om VR lastar din bil ska du köra den till rätt plats 30 min innan den ska lastas. Observera att ditt val av den som gör lastningen inte kan ändras i efterhand.
 • Skriv ut din biljett och bifoga den med nycklarna. Du kan också skriva biljettuppgifterna på papper (namn, telefon, avgångsdatum, tåg, avgångsstation, destinationsstation och bilens märke, modell samt registernummer).
 • Obs! Bilarna lastas på Böle biltåg-station, passagerarna stiger på biltåget på Böle järnvägsstation, som finns bredvid.
 • Tåget P 267, som trafikerar under säsongstid, avgår alltid från Helsingfors central station.

Läs mer om lastning
 • Välj en sovkupé till din resa som passar dina behov. Vi skräddarsyr ett biltågpaket som passar just dig.
 • Packa en separat väska för tågresan med allt du behöver under natten. Kom ihåg att ta med dig saker som är känsliga för kyla eller värme från bilen. Resten av sakerna kan du lugnt lämna kvar i bilen.
 • Matsäck under resan behöver du inte bekymra dig om, restaurangvagnen är öppen långt in på natten och öppnar igen tidigt på morgonen.
 • I nattåg och biltåg reser sällskapsdjur med sin ägare i en kupé för sällskapsdjur eller i en sittvagn där sällskapsdjur är tillåtna. I biltåg får sällskapsdjur inte lämnas i bilen. Vattnet i tåget kan inte drickas så ta med dig dricksvatten även för ditt sällskapsdjur.

Läs mer om sovkupéer

Information om biltågsbiljetter (biljetter som köpts 10.11.2021 och senare)

 • Fordonsplatsen inkluderar transport av fordon på nattåg utan byte. Du kan köpa en fordonsplats som tilläggstjänst i anslutning till sovkupé eller sittplats.
 • Priserna för fordonsplatser fastställs enligt fordonsplatsens storlek, säsongen, resans tidpunkt och den tidpunkt då resan bokas. Priset är inte kopplat till priserna på sovkupéer eller sittplatser. Det exakta priset för sträckan du valt får du från resesökningen.

 • Fordonsplatsens avgångsdag och -tid kan ändras senast 72 timmar före tågets tidtabellsenliga avgång genom att ringa till kundsupporten 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa, må-fr kl. 5–22 och lö-sö 7-22) . Observera att den sträcka eller riktning som anges på biljetten inte kan ändras.
 • Det kostar 5 euro per ombokning att omboka en biljett. För en ombokning via biljettförsäljningen debiteras även en serviceavgift på en euro. Om du ombokar biljetten till en dyrare tågtur, debiteras prisskillnaden i samband med ombokningen. Om biljetten är billigare, ersätts skillnaden inte i pengar eller priskreditering.
 • Det är möjligt att ändra eller uppdatera fordonets förare, kontaktpersonens namn, telefonnummer och fordonsinformation (modell, märke, registernummer) senast 72 timmar före tågets tidtabellsenliga avgångstid. Kontakta vår kundsupport 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa)om bilen som ska transporteras byts ut före resan.
 • Fordonsplatsens längd och höjd kan inte ändras. Om denna information ändras ska fordonsplatsen avbokas och en ny plats med rätt mått bokas.
 • Fordonet kan avbokas senast 72 timmar före tågets tidtabellsenliga avgång.
 • Du får en återbetalning för en betald fordonsplats om du har köpt ett avbokningsskydd för fordon och fordonet avbokas senast 72 timmar före tågets tidtabellsenliga avgång. Själva avbokningsskyddet återbetalas inte.
 • Fordonet kan avbokas separat från sovkupé- eller sittplatsbiljetter, vilket innebär att du kan avboka endast fordonsplatsen och fortfarande resa i sovkupén eller på sittplatsen.
 • Om du har köpt avbokningsskydd för fordon kan du avboka fordonsplatsen som inloggad på vr.fi eller i appen VR Matkalla.
 • Om du inte köpte biljetterna som inloggad och har inte köpt avbokningsskydd för fordon, ska du kontakta vår kundsupport 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa, må-fr kl. 5–22 och lö-sö 7-22)angående avbokningen senast 72 h före tågets tidtabellsenliga avgång eller avboka din resa med denna blankett.
 • Om du inte har köpt ett avbokningsskydd för fordon kan priset för fordonsplatsen inte återbetalas.
 • Kontakta vår kundsupport 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa)om bilen som ska transporteras byts ut före resan.

Inköpsställen:

Du får biljetten till biltåget per e-post som en PDF-biljett. Biljetter som köpts via kundservice levereras antingen per e-post som PDF-biljetter eller som utskrivna biljetter i stationernas serviceställen. Biltågsbiljetten är giltig den dag och i det tåg som anges på biljetten. Bilplatsen ingår i biljetten, så ingen skiljd biljett för bilen behövs. Om du köpte dina biljetter som inloggad före den 10 november 2021 hittar du dina biljetter genom att logga in på vår gamla webbplats.

Läs igenom villkoren för biltransport noggrant före resan.

Läs biltransportvillkoren

Information om biltågpaketet

I biltågpaketet ingår en resa med nattåg utan byten för 1–6 passagerare och ett fordon. Det blir billigare att köpa ett biltågpaket än att köpa enskilda platsbiljetter. Biltågpaketets pris varierar beroende på restidpunkten och ditt kupéval.

 • På nattågen finns olika sorters kupéer som du kan välja mellan.
 • Det exakta priset för sträckan du valt får du från resesökningen.

Ombokning av biltågpaket

 • Du kan göra ändringar i ditt biltågpaket i biljettförsäljningen på någon av VR:s servicestationer eller per telefon genom att ringa kundservicen tfn 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa).
 • Ändring till biltåg ska göras senast 7 dagar före avgång.
 • För ändringar som gjorts i stationernas servicecenter debiterar vi en euro i serviceavgift utöver andra eventuella kostnader.
 • Ombokningsavgiften är 10 % av biljettens pris. Om du ombokar biljetten till en dyrare tågtur, debiteras prisskillnaden i samband med ombokningen. Om biljetten är billigare, ersätts skillnaden inte i pengar eller priskreditering.

Avbokning av biltågpaket

 • Avbokning av biltåg ska göras senast 7 dagar före avgång.
 • Biltågpaketet kan avbokas via vår avbokningsblankett, i stationernas servicecenter eller per telefon genom att ringa
  kundservicen tfn 0100 3232 (0,06 €/min + Ina/msa).
 • Avbokningsavgiften är 10 % av biljettens pris.

Obs! Om du har köpt din biljett via en återförsäljare, vänligen kontakta denne direkt i fråga om ombokning och avbokning.

Kontakta vår kundtjänst, om bilen som ska transporteras byts ut före resan, tfn 0600 41 900 (2 € / besvarat samtal + lna/msa).

Inköpsställen:

Biltågpaketet levereras per e-post som PDF-biljett. Biljetter som köpts via kundtjänsten levereras antingen per e-post som PDF-biljetter eller som utskrivna biljetter i stationernas servicecenter. Biltågpaketet är giltigt den dag och i det tåg som står på biljetten.

Läs igenom villkoren för biltransport noggrant före resan.

Läs biltransportvillkoren

När vill du resa?

Det går biltåg mellan norr och söder flera gånger per dag. Närmare tidtabeller för biltågen hittar du på vår tidtabellssida.

Se biltågens tidtabeller

Restaurangservice i nattågen

På nattågen behöver du inte gå hungrig – restaurangvagnen är öppen från tidig morgon till långt in på natten.

Läs mer om restaurangservicen

Njut av e- och ljudböcker

Underhållning för resan

Vi erbjuder våra kunder en gratis 60 dagars provperiod av Nextorys ljud- och e-bokstjänst! I tjänsten kan du läsa och lyssna på så många böcker du vill, antingen i din telefon eller surfplatta.

Lös in din förmån