Aktuellt

Vi tar i bruk ett nytt sätt för bil­jett­kon­troll i fjärr­tra­fi­ken

Vi håller stegvis på att reformera våra rutiner för biljettkontroll. Från och med den 28 augusti kan våra kunder göra sin egen biljettkontroll i VR Matkalla-appen. I detta skede gäller reformen platser i Ekstra-klass och kupéer i dagtåg. Om passageraren aktiverar biljetten i appen kommer konduktören inte längre att kontrollera biljetten separat.

Biljettaktivering är ett annat alternativ till traditionell biljettkontroll och gäller både vuxen- och barnbiljetter. Tills vidare kommer konduktören att kontrollera andra rabattbiljetter och intyg som berättigar till rabatt som normalt även för passagerare som reser i Ekstra-klass och i kupéer.

Aktivering av biljetten öppnas i appen 15 minuter före tågets avgångstid och stängs 10 minuter efter tågets avgångstid. Om resan inkluderar en anslutningsförbindelse måste biljetten för det senare tåget också aktiveras separat vid byte av tåg. Konduktörerna kan se på sina enheter vilka biljetter som redan aktiverats och kontrollerar manuellt biljetterna för passagerare som inte har aktiverat en biljett i appen. Vid behov har de rätt att begära att passageraren också visar upp den aktiverade biljetten för konduktören.

Vi kommer gradvis att utvidga biljettaktiveringen till alla tågbiljetter. Vi vill dock först samla in erfarenheter om biljettaktiveringen från våra kunder och vår personal.

”Den här tjänsten bygger på våra kunders önskemål och dess syfte är att erbjuda kunden en möjlighet till en oavbruten resa. När biljetten kan aktiveras själv kan kunden starta ett fjärrmöte genast på avgångsplattformen eller stänga ögonen och ta en tupplur innan tåget ens avgått. Konduktörerna kommer även i fortsättningen att gå runt i vagnarna som normalt. Då är de tillgängliga och hjälper gärna till om kunden har några frågor om resan”, beskriver fjärrtrafikchef Piia Tyynilä.

Mer aktuellt

Aktuellt

Barnarbete påverkar tågtrafiken under våren och sommaren

Trafikledsverket utför banarbeten på flera banavsnitt under sommaren. De största trafikpåverkningarna kommer att vara på kustbanan: vi ersätter a…

Läs artikeln

Aktuellt

Fjärrtågtrafiken fortsätter nästan som normalt

Vi meddelade förra veckan att sportlovets tågtrafik återupptas nästan som normalt, men enstaka inställda avgångar kan fortfarande förekomma. Vi f…

Läs artikeln

Aktuellt

Sommarens banarbeten påverkar tågtrafiken

Banarbeten kan orsaka ändringar i tidtabellerna eller bussersättningar på tågrutter. Du hittar de aktuella tidtabellerna i resesökningen.…

Läs artikeln