Gå till innehållet
Aktuellt

Vi tar i bruk ett nytt sätt för biljettkontroll i fjärrtrafiken

Vi håller stegvis på att reformera våra rutiner för biljettkontroll. Från och med den 28 augusti kan våra kunder göra sin egen biljettkontroll i VR Matkalla-appen. I detta skede gäller reformen platser i Ekstra-klass och kupéer i dagtåg. Om passageraren aktiverar biljetten i appen kommer konduktören inte längre att kontrollera biljetten separat.

Biljettaktivering är ett annat alternativ till traditionell biljettkontroll och gäller både vuxen- och barnbiljetter. Tills vidare kommer konduktören att kontrollera andra rabattbiljetter och intyg som berättigar till rabatt som normalt även för passagerare som reser i Ekstra-klass och i kupéer.

Aktivering av biljetten öppnas i appen 15 minuter före tågets avgångstid och stängs 10 minuter efter tågets avgångstid. Om resan inkluderar en anslutningsförbindelse måste biljetten för det senare tåget också aktiveras separat vid byte av tåg. Konduktörerna kan se på sina enheter vilka biljetter som redan aktiverats och kontrollerar manuellt biljetterna för passagerare som inte har aktiverat en biljett i appen. Vid behov har de rätt att begära att passageraren också visar upp den aktiverade biljetten för konduktören.

Vi kommer gradvis att utvidga biljettaktiveringen till alla tågbiljetter. Vi vill dock först samla in erfarenheter om biljettaktiveringen från våra kunder och vår personal.

”Den här tjänsten bygger på våra kunders önskemål och dess syfte är att erbjuda kunden en möjlighet till en oavbruten resa. När biljetten kan aktiveras själv kan kunden starta ett fjärrmöte genast på avgångsplattformen eller stänga ögonen och ta en tupplur innan tåget ens avgått. Konduktörerna kommer även i fortsättningen att gå runt i vagnarna som normalt. Då är de tillgängliga och hjälper gärna till om kunden har några frågor om resan”, beskriver fjärrtrafikchef Piia Tyynilä.

Mer aktuellt

InterCity-juna Helsingin päärautatieasemalla.

Aktuellt

Fjärr- och nattågen för vintern 2022-23 till salu på tors den 11.8. kl. 10.00

Fjärrtrafikens dag- och nattåg för perioden 11.12.2022 – 25.3.23 kommer till salu på torsdagen den 11.8. kl. 10.00. biljetter för pendeltåg släpp...

Läs artikeln
Allegro-juna

Aktuellt

Allegro-trafiken upphör på måndag

På söndagen den 27.3. trafikeras endast morgonturen från Helsingfors till St.Petersbug, och eftermiddagens avgång kl 15.57 är inställd. Båda avgå...

Läs artikeln

Aktuellt

Vi minskar tågturer på grund av låg efterfrågan från och med 11.1.2021

De senaste coronarestriktionerna har minskat tågresandet ytterligare. Därför minskar vi tågturer på grund av låg efterfrågan från och med 11.1.20...

Läs artikeln