Gå till innehållet

Rabatt för beväringar

Vad får jag rabatt på?

Du har rätt till kostnadsfria permissionsresor med våra tåg. Du får även rabatt på fritidsresor inom fjärrtrafiken och VR:s närtrafikområde. Rabatter för värnpliktiga som inte är i tjänst kan ses längst ner på sidan.

Kom ihåg att visa upp ett kort eller ett intyg som berättigar till rabatten vid biljettkontrollen.

Kostnadsfria permissionsresor

Inom fjärrtrafiken 0 €

Du kan resa gratis både på VR:s närtåg och på en ledig sittplats i Eko-klass på fjärrtåg när du är iklädd Försvarsmaktens permissionsuniform. Om du reser inom HRT:s trafik, Öppnas i en ny flik ska du köpa en biljett som berättigar till resan.

Kom ihåg att visa upp ett giltigt beväringskort med VR:s identifikationskod vid biljettkontrollen. 

Kostnadsfri sittplats

Du kan boka en kostnadsfri sittplats fjärrtågens i Eko-klass per resdag via , Öppnas i en ny flikVR Matkalla appen. Du måste skapa ett användarnamn till VR:s tjänster för att kunna använda tjänsten.

Som bekräftelse på din bokning får du en mobilbiljett, som du ska visa upp vid biljettkontrollen. Du ska även vara iklädd Försvarsmaktens permissionsuniform och ha med dig ditt beväringskort.

Asevelvollinen ja matkojen ostaminen ennakkoon

Som värnpliktig kan du boka högst två tågresor för samma dag och du kan köpa högst två returbiljetter i förväg. Observera att du som värnpliktig endast kan boka rabatterade fritidsresor för dig själv.

Biljetter till fjärrtrafiken −30 %

Du får 30 procent i rabatt på fjärrtrafikens enkelbiljetter när du reser på fritiden utan Försvarsmaktens permissionsuniform. Kom ihåg att visa upp ditt giltiga beväringskort vid biljettkontrollen. På kupéer på nattåget beviljas inga rabatter.

VR närtrafikens biljetter −50 %

Inom VR:s närtrafikområde får du 50 % i rabatt på enkelbiljetter när du reser på fritiden utan Försvarsmaktens permissionsuniform. Kom ihåg att visa upp ett giltigt beväringskort med VR:s identifikationskod vid biljettkontrollen. 

En beväring reser alltid förmånligt

Fritidsresor –30 % i fjärrtrafik och –50 % i närtrafik

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet

Reserätten för värnpliktiga som inte är i tjänst

I Finland gäller värnplikten män mellan 18 och 60 år som är finska medborgare. I enlighet med avtalet med Försvarsmakten har du utanför beväringstjänsten rätt att kostnadsfritt resa med våra fjärrtåg genom att visa upp

  • En inryckningsorder
  • En kallelse till frivilliga övningar som ordnas av Försvarsmakten
  • En kallelse till ett test, lämplighetstest eller en krishanteringsutbildning som ordnas av Försvarsmakten
  • Ett förordnande till en utbildning för reserven som leds av Försvarsmakten
  • Ett militärpass på hemförlovningsdagen
  • Ett förordnande till tjänstgöring under mobilisering eller ett annat förordnande från Försvarsmakten

Du kan resa gratis på en ledig sittplats i Eko-klass på våra fjärrtåg. Kom ihåg att visa upp ett dokument som bevisar din reserätt i samband med biljettkontrollen och på begäran även ett identitetsbevis.

Boka din plats i VR Matkalla appen

  • Du kan boka en kostnadsfri sittplats i Eko-klass per resdag via , Öppnas i en ny flikVR Matkalla appen
  • Du kan boka en plats i Ekstra-klass med en tilläggsavgift. Ekstra-klassens biljett ingår till exempel rymligare sittplatser än i vanliga vagnar och kaffe- och te-service. Obs. Priset för tilläggstjänster, t.ex. en plats i Ekstra-klassen, ersätts inte efter avbokningen.
  • Följ din resa: Appen ger dig information om kommande hållplatser och din ankomsttid.
  • Du kan hitta VR Matkalla appen i appbutikerna App store, Öppnas i en ny flik och Google Play, Öppnas i en ny flik.