Aktuellt

Tra­fi­kav­brott på kustbanan 24.6–28.7 – information om avvikande arrangemang

Banarbeten under Trafikledsverkets projektet Esbo stadsbana orsakar ett trafikavbrott på fem veckor på kustbanan väster om Alberga från och med den 24 juni. Under avbrottet ersätter vi alla fjärrtåg mellan Helsingfors och Åbo med bussar.

Trafikavbrott mellan Helsingfors och Åbo 24.6–28.7.2024

Banarbeten under Trafikledsverkets projektet Esbo stadsbana orsakar ett trafikavbrott på fem veckor på kustbanan väster om Alberga från och med den 24 juni. Under avbrottet ersätter vi alla fjärrtåg mellan Helsingfors och Åbo med bussar. De bussar som ersätter tågen inom fjärrtrafiken fortsätter från Kuppis till Åbo centralstation och under de tider då det förekommer båttrafik även till Åbo hamn och tvärtom. Tågtrafiken mellan Tammerfors och Åbo fungerar normalt.

Närtågen mellan Karis och Hangö kör normalt under banavbrottet. H-tågets förbindelse mellan Helsingfors och Hangö, som körs tre dagar i veckan, kan däremot inte köras med tåg under arbetet med Esbo stadsbana.

Se de ersättande bussarnas rutter samt avgångs- och hållplatser

Den tredje siffran för bussen på din biljett anger vilken rutt det är frågan om. Till exempel betyder 76100 rutt B1.

Linje B1 Helsingfors–Kuppis–Åbo

Linje B2 Helsingfors–Alberga–Salo–Kuppis–Åbo

Linje B3 Helsingfors–Kyrkslätt–Karis–Salo–Kuppis–Åbo

Linje B4 Helsingfors–Kyrkslätt-Karis

På kartorna nedan kan du se avgångs- och hållplatser för de ersättande bussarna vid Helsingfors, Alberga och Kuppis järnvägsstationer.

Helsingfors

I Helsingfors avgår bussarna från området kring Sokos. På kartan kan du se varifrån de olika ruttarnas bussar avgår.

Bussarna på linje B1 avgår från Postgatan, från Sokos sida. Bussarna på linje B2 avgår från Brunnsgatan, från Sokos sida. Bussarna på linjer B3 och B4 avgår från Mannerheimvägen, från Sokos sida.

Bussarna på linje B2 som enligt tidtabellen avgår kl. 05.05, 10.05, 19.05 och 23.05 avgår från hållplatsen på Postgatan, mellan Posthuset och Sokos, på Sokos sida. Övriga bussar på linje B2 avgår enligt kartan från Brunnsgatan.

Alberga

I Alberga avgår ersättande bussar från stationens övergångsbro, från busshållplats nummer 41 på Ring 1. Man kan ta sig upp till övergångsbron via trapporna från tågplattformarna.

Kuppis

På Kuppis bussarna avår från Joukahainengatan, busshållplatsen framför EuroCity.

Övriga avgångs- och hållplatser:

Kyrkslätt: Bredvid spår 1 på västra sidan av stationsbyggnaden

Ingå: Torp th Länsi och Torp th Itä. OBS! ca 5 km från tågstationen

Karis: Bredvid spår 2, vid museiloket

Salo: Bredvid stationstunneln

Åbo centralstation: Framför järnvägsstationens byggnaden

Åbo hamn: Bredvid spår 2 från bussplattform nummer 7

Om bussnumret på din biljett är mellan 76618–76646 eller 76700–76833 är det fråga om HRT:s ersättande buss. Avgångsplatserna för HRT:s ersättande bussar hittar du här, Öppnas i en ny flik.

Resgods och tillgånglighet

Bussarna som ersätter tåg har begränsade utrymmen för resgods.

Man kan ta cykeln med sig om det finns plats i bussens bagageutrymme. Vänligen notera att det inte går att boka plats för cykel i förväg. Om din cykel inte får plats kan du resa med din ursprungliga biljett på nästa avgång.

De ersättande bussarna har tyvärr inga tjänster för tillgängligt resande. Om alla tåg på din resdag har ersatts med buss på grund av banarbeten ordnar vi en invataxitransport för dig. Kontakta vårt kostnadsfria servicenummer för tillgängligt resande på tfn 0800 188 822 så hjälper vi dig.

Du kan läsa mer om trafikavbrottet från Helsingfors, Öppnas i en ny flik, Alberga, Öppnas i en ny flik, Kuppis, Öppnas i en ny flik och Åbo, Öppnas i en ny flik stationssidor. Där hittar du mera vanliga frågor om trafikavbrottet.

Information för dig som reser med seriebiljett

Vissa avgångar där avgångs- eller ändstationen är en HRT-station mellan Alberga och Sjundeå syns inte i resesökningen. Om du har en seriebiljett där avgångs- eller ändstationen är en HRT-station och du inte får några sökresultat i resesökningen kan du tyvärr inte använda seriebiljetten under trafikavbrottet 24.6–28.7.

Om du inte kan använda din seriebiljett under trafikavbrottet ersätter vi dig för de resor du inte har använt. Du kan ansöka om ersättning för seriebiljetten här., Öppnas i en ny flik

Resor mellan Karis och Åbo hamn

Under trafikavbrottet kör vi undantagsvis endast följande turer mellan Karis och Åbo hamn:

  • Karis–Åbo hamn kl. 16:35–18:45
  • Åbo hamn–Karis kl. 19:45–21:55

Turerna har planerats så att bytet till närtåget H mellan Hangö och Karis löper smidigt. När trafikavbrottet upphör återgår trafiken mellan Åbo hamn och Karis till normala tider.

Artikeln har uppdaterats 9.7.2024.

Mer aktuellt

Aktuellt

Fjärrtrafikens dagtåg och närtåg till salu för hösten på 4.7 och nattåg till salu för våren på 16.7

Fjärrtrafikens dagtåg för perioden 16.9. –26.10.2024 och närtåg för perioden 12.8. –26.10.2024 kommer till salu på 25.4 kl. 10.00. Nattåg för per…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi höjer priserna på biljetterna till närtåg

Vi höjer priserna på enkel-, serie- och periodbiljetter för närtrafiken (linjerna D, G, H, M, O, R, T och Z) den 3 juni. Priset på en enkelbiljet…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi minskar på tågturer

Vi minskar på ytterligare tågturer från 15.3.2021 på grund av svag efterfrågan.…

Läs artikeln