Aktuellt

Vi fortsätter med minskad tågtrafik – vi ersätter tågturer med buss­trans­port i början av veckan

Den långa köldperioden har orsakat betydande utmaningar för tågen. Målet är att få tågtrafiken tillbaka till normala tidtabeller så snart som möjligt, och för att säkerställa detta kommer vi att fortsätta den minskade tågtrafiken även i början av veckan. De flesta turerna ersätts av busstransporter och en del av kunderna överförs till följande tågturer. Kunder för vilka inga ersättande turer kan hittas får automatiskt en återbetalning för sin biljett.

Vi ersätter ca 15 % med bussar, dvs. ca 30 tågturer per dag, på måndag, tisdag och onsdag. Detta kommer så snart som möjligt att säkerställa en återgång till normal trafik i slutet av veckan. Under normala förhållanden kör vi cirka 200 tågturer inom fjärrtrafiken varje dag.

Största delen av den ersättande busstrafiken gäller rutterna Tammerfors–Björneborg och Seinäjoki–Vasa och Tammerfors–Åbo. Kunder till de inställda turerna mellan Helsingfors och Kuppis kommer att dirigeras till andra tågturer.

"Den långa rikstäckande köldperioden har påfrestat kollektivtrafiken och VR:s tågutrustning på ett aldrig tidigare skådat sätt. Vårt mål är att återgå till normal trafik så snart som möjligt, och därför måste vi underhålla vår utrustning intensivt under början av veckan. Detta innebär att vi flyttar de flesta av de inställda tågens kunder till ersättande busstransporter eller till nästa tågtur. Vi beklagar de besvär som förändringarna har orsakat våra kunder”, säger Piia Tyynilä, direktör för fjärrtrafik.

Du kan se läget för ditt tåg på vr.fi

”Du kan kolla läget för ditt eget tåg på vr.fi. Kunder för vilka den nya turen inte är lämplig uppmanas att kontakta VR:s kundtjänst eller ansöka om återbetalning via vr.fi eller per telefon. Vi ber resenärerna att vara beredda på eventuella förseningar och ändringar i utrustningen även nästa vecka”, säger Tyynilä.

Mer aktuellt

Aktuellt

Trafikledsverkets banarbeten under sommaren – var och när?

Trafikledsverket utför banarbeten på flera olika bansträckor under sommaren för att säkerställa en smidig och punktlig tågtrafik även i fortsättn…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi höjer priserna på biljetterna till närtåg

Vi höjer priserna på enkel-, serie- och periodbiljetter för närtrafiken (linjerna D, G, H, M, O, R, T och Z) den 3 juni. Priset på en enkelbiljet…

Läs artikeln

Aktuellt

Trafikavbrott på kustbanan 24/6–28/7 – information om avvikande arrangemang

Banarbeten under Trafikledsverkets projektet Esbo stadsbana orsakar ett trafikavbrott på fem veckor på kustbanan väster om Alberga från och med d…

Läs artikeln